Cronstedts ande svävar över nedrustarna

 untitled Carl Olof Cronstedt lämnade över Sveaborg till ryssarna utan strid.

ÖB Håkan Syréns presentation av underlaget för regeringens försvarsproposition  med inriktningen av Sveriges försvar fram till 2014 blev en brutal påminnelse om hur illa det egentligen är ställt.

 

Ända sedan det kalla krigets slut har ledande politiker och försvarsföreträdare tagit för givet att svenskt territorium inte längre behöver försvaras, helt enkelt därför att några fientliga angrepp inte kommer att ske. Överste Johan Kihl hävdade att Sverige inte skulle kunna angripas på 50 år. Följaktligen har de allt knappare försvarsanslagen satsats på ett så kallat insatsförsvar med uppgift att gripa in på olika platser i världen såsom Kongo, Balkan och Afghanistan. De senaste försvarsbesluten har lämnat Norrland och Gotland i praktiken oförsvarade. I nuläget har således Sverige, Nordens till yta och folkmängd största land, Nordens minsta försvar.

 

Så kom Rysslands invasion av Georgien sommaren 2008. Plötsligt gick det upp för politiker och generaler att Ryssland under Putin och Medvedev kanske inte är så fredälskande, när allt kommer omkring. Folkpartiledaren och förre stamofficeren Jan Björklund tog bladet från munnen vid Folk & försvars kongress i Sälen nyligen och talade för en förstärkning av försvarsmaktens resurser. Det var på ett sätt välbehövligt men rätt meningslöst, eftersom alliansregeringens budget inte tillåter sådana satsningar. Socialdemokraten Björn von Sydow sade liknande saker.

 

Nu går alltså ÖB Syrén ut och säger att ytterligare bantningsåtgärder måste till. Bland annat kommer pansarförbanden att bli färre och ett flygplatsområde måste läggas ner till 2010. Samtidigt flaggade ÖB för att vårt traditionella värnpliktsförsvar skall skrotas och ersättas av ett yrkesförsvar med mycket klen slagkraft: endast 2000 soldater skall kontinuerligt finnas tillgängliga, ytterligare omkring 20 000 vid full mobilisering samt Hemvärnet.

Det är minst sagt ynkligt!

 

Det är möjligt, till och med troligt, att ÖB Håkan Syrén gjort så gott han kunnat under rådande omständigheter. Huvudansvaret för det katastrofala faktum att vi inte längre kan försvara vårt land måste i stället läggas på de socialdemokratiska och borgerliga politiker som sedan en lång följd av år reducerat förvaret till en budgetregulator och självsäkert hävdat, att den stora fredens tid brutit in i vårt närområde.

 

Statsminister Fredrik Reinfeldt, som ändå är gammal fjälljägare, visar ett närmast demonstrativt ointresse för Sveriges försvar, medan försvarsminister Sten Tolgfors lika demonstrativt visar att han är fel man på fel post. Hans försäkran om att Sveriges försvarsförmåga nu ökar på ett ”kraftfullt sätt” är ungefär lika trovärdig som statsminister Per Albin Hanssons påstående vid krigsutbrottet 1939 om att ”vår beredskap är god”…

 

Jag med alla försvarsvänner har länge med oro sett på avvecklingen av Sveriges försvarsförmåga till förmån för ett oansvarigt önsketänkande och socialt experimenterade. Vi inser att ingen hästkur i världen på kort sikt kan återställa potentialen att värna vårt land från främmande angrepp, men uppmanar nu allianspolitikerna att så snabbt som möjligt ställa de resurser till förfogande som krävs för att säkerställa vår alliansfrihet – som ju ledande politiker alltjänt klamrar sig fast vid – och fortsatta existens som en fri och självständig nation. Om Finland kan så kan vi!

 

Målsättningen måste vara att hela Sverige skall kunna försvaras. Detta kräver ett territorialförsvar, och det måste börja byggas upp nu. Naturligtvis skulle det aldrig ha avvecklats. Herrar och damer nedrustare i riksdag och regering bör betänka, att om det värsta skulle hända – att Sverige blir ockuperat av främmande makt – kommer de att för all framtid bli ihågkomna på samma sätt som fästningen Sveaborgs kommendant Carl Olof Cronstedt, som utan strid lämnade över det svenska fästet vid Helsingfors till ryssarna i Finska kriget för 200 år sedan. Om denne olycksalige man skaldade Johan Ludvig Runeberg i dikten ”Sveaborg” i Fänrik Ståls sägner:

”Tag allt vad mörker finns i grav

och allt vad kval i liv

och bilda dig ett namn därav

och det åt honom giv;

det skall dock väcka mindre sorg

än det han bar på Sveaborg.”

Det blir kanske det eftermäle som väntar de illustra figurer som bär ansvaret för den svenska avrustningen.

 

Explore posts in the same categories: Cronstedt, Försvaret, Folk & försvar, nedrustning

2 kommentarer på “Cronstedts ande svävar över nedrustarna”

  1. Krister Maconi Says:

    Hej Tommy! Välskrivet som vanligt. Själv född och uppvuxen ett drygt stenkast ifrån fästningen och med skolbakgrund vid Borgå Lyceum där ju nationalskalden tjänstgjorde som rektor under ett antal år. Vid denna tidpunkt återfanns för övrigt även en viss elev vid namn Nordenskiöld vid nämnda skolinrättning, vilket du säkert känner till. Det känns alltid lika kul när Runeberg uppmärksammas i positiv bemärkelse i den svenska bloggsfären. Finland får mycket beröm i dessa dagar för sin inställning i försvarsfrågan, är dock av åsikten att det finns ett klart utrymme för en långsiktig förstärkning av den finska försvarsbudgeten men naturligtvis med fortsatt högt ställda krav på effektivitet.

    Hälsningar Krister

  2. Tommy Hansson Says:

    Tack, Krister. Runebergs ”Fänriks Ståls sägner” med Edelfelts teckningar har tillhört mitt husbibliotek sedan jag gick ut gymnasiet Anno Dazumal. Ska jag vara lite kritisk, så tycker jag Runeberg är i elakaste laget mot kung Gustaf IV Adolf; den senare hade många fel och brister, men fullt så usel som JLR hävdar att han var tror jag inte han var! Nåväl, Finland gick förlorat för Sverige under alla omständigheter. Intressant med din uppväxt nära Sveaborg – själv har jag besett fästningen en gång (1988).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: