Nordkorea laddar upp

 

President Lee Myung-bak.

Sedan den konservative Lee Myung-bak valdes till president i Sydkorea i december 2007 har det kommunistiska Nordkorea under Kim Jong-ils hårda styre trappat upp retoriken mot grannen i söder. För någon månad sedan försäkrade Pyongyang omvärlden att man har full beredskap  för krig. I dagarna har Nordkorea förklarat att  man tänker skjuta upp en kommunikationssatellit i sin bana, vilket fått grannländerna Sydkorea och Japan samt USA att misstänka att kommunisterna i norr har ett nytt robotprov på gång.

Analytiker har dragit slutsatsen, att det eventuellt snart förestående robotprovet kan gälla Nordkoreas mest avancerade långdistansrobot med kapacitet att nå Alaska i USA. Om nordkoreanerna genomför ett robotprov är detta ett brott mot en resolution från FNs säkerhetsråd som antogs efter Nordkoreas första kärnvapenprov 2006, då landet förbjöds ägna sig åt några som helst prov som hade med ballistiska robotar att göra.

Nordkorea förklarade i förra veckan att man, liksom alla andra nationer, har rätt till utveckling inom rymdteknologin. Precis samma ordvändningar har nordkoreanerna tidigare använt för att dölja robottester, som då Pyongyang 1998 avfyrade en ballistisk robot av typ Taepodong-1 över Japan. När detta skett hävdade Pyongyang att man skjutit upp en satellit i bana.

Nordkoreas uttalanden har av förklarliga skäl väckt oro i Sydkoreas huvudstad Seoul, där försvarsminister Lee Sang-hee enligt nyhetsbyrån Yonhap kommenterade: ”Nordkorea bör presentera klara bevis för att det planerar att skicka upp en satellit. Sydkorea kommer att anse att varje uppskjutande är ett hot därför att teknikerna är likvärdiga.”

Säkerhetsanalytiker har i flera veckor varnat för en förestående nordkoreansk robotuppskjutning som ett sätt att sända signaler till Sydkoreas president Lee Myung-bak och USAs nye president Barack Obama. Man kan utgå ifrån att Pyongyang vill testa Obama, som i sin presidentvalskampanj sade sig vara villig att ”utan förbehåll” sätta sig ner och prata med ledarna i ”skurkstater” som Nordkorea, Iran och Syrien. Nordkoreanerna vill helt enkelt se hur Obama reagerar. Om han fegar ur och ”i fredens intresse” låter nordkoreanerna hållas utan att göra någonting, kan man räkna med att Kim Jong-il-regimens provokationer kommer att trappas upp.

Kim Jong-il slappnar av.

Sydkorea, Japan och USA har varnat  Pyongyang att genomföra en robotuppskjutning. Den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton uppmanade senast i förra veckan, då hon på sin Ostasien-resa träffade president Lee i Seoul, Nordkorea att ”stoppa sina provokativa aktioner.” Det låter sig sägas. Frågan är bara vad den nya Obama-administrationen konkret kommer att företa sig om Nordkorea gör verklighet av sina aggressiva planer. Visserligen anser de flesta bedömare att Nordkorea ännu inte har kapacitet att förse sina missiler med kärnstridsspetsar, men även en konventionell robot kan ställa till omätlig skada om den skulle träffa en tättbefolkad del av Sydkorea eller USA.

Obama står här av allt att döma inför sin första stora utmaning på utrikespolitikens område. Hur han väljer att reagera på denna utmaning kommer att ge världen en vink om av vad för slags virke han är gjord – prima eller sekunda? Och om det visar sig att hans utrikespolitik bara är kaffeved kommer Ryssland, Kommunistkina, Iran, Syrien, Hamas och andra antagonistiska aktörer på den globala arenan att dra sina egna slusatser och sätta en allt hårdare press på president Obama.

Det enda raka är att agera bestämt men behärskat utifrån den överlägsna styrkeposition USA ännu har inom världspolitiken. Att visa svaghet eller obeslutsamhet är sak samma som att äventyra världsfreden!

Explore posts in the same categories: Kim Jong-il, Nordkorea, Obama, Sydkorea, USA

2 kommentarer på “Nordkorea laddar upp”

  1. olof den andre Says:

    En fredligare och tryggare värld om Obama vinner , jojo..

  2. benke Says:

    Iran skickade upp en satellit dagen efter valet (eller möjligen dagen efter obama blev president, 20 jan). Ryssarna skärpte tonen omedelbart emot sina grannländer då det blev känt att obama blev vald.

    Med detta i bakhuvudet; Varför i hela hölen skulle nord korea agera annorlundes? T.o.m Biden sade innan valet var avgjort att om obama vann, så skulle obama bli testad. Han sade inte av vad, men det är inte svårt att gissa.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: