Gåtan Mohamed Omar

Jag har redan tidigare i två inlägg berättat om den till islamismen omvände poeten och debattören Mohamed Omar. I likhet med många andra har jag chockerats över hur den tidigare verserade och nyanserade muslimen Omar som nyfrälst islamist offentligt uttalat sitt stöd för upphovsmannen till den moderna islamska radikalismen, Irans förre diktator ayatollah Khomeiny, samt blivit en svuren anhängare till terroriströrelser såsom Hamas och Hizbollah.

Och följetongen Mohamed Omar fortsätter. På sistone har hans medlemskap i den svenska sektionen av PEN-klubben, en internationell organisation som påstår sig vilja värna om yttrandefriheten för författare över hela världen, ifrågasatts av författarinnan och PEN-klubbmedlemmen Carina Rydberg. Denna menar att Omars radikala ställningstaganden  – han har nyligen även ifrågasatt Förintelsen samt det kommunistiska folkmordet i Kambodja – skadar den muslimska/palestinska saken, men hon kräver för den skull  inte att Omar skall uteslutas ur PEN. Hon gör dock bland annat följande reflektioner i en intervju med tidningen Världen idag 22/4:

”Om man skulle utesluta alla medlemmar i Pen som stöder Hamas så räcker det inte med Mohamed Omar. Detta är en åsikt som en organisation som Pen måste kunna tåla…Hans uttalanden om Förintelsen är ett stort problem, men jag tycker inte att han ska uteslutas. Frågan jag ställer mig är dock: Varför vill han vara kvar i Pen?”

På samma Världen idag-sida medger Mohamed Omar själv att han funderar på att gå ur Svenska PEN. Han citeras:

”Om Pen verkligen är en organisation som värnar yttrandefrihet, då tycker jag att jag ska vara med. Men den är ju inte det, det är ju en proisraelisk organisation. Så därför borde jag inte vara med där, jag funderar på att gå ur.”

I intervjun kommenterar Omar även sin inställning till nazisternas Förintelse av omkring sex miljoner judar i samband med Andra världskriget samt kommunisternas folkmord i Kambodja 1975-79 och det pågående folkmordet i Darfur i Sudan:

 En blind leder en blind:  Jan Myrdal och Mohamed Omar

”Jag tror att det funnits en förintelse, men att det var betydligt färre än sex miljoner judar som dödades…Jag tvivlar på folkmordet i Kambodja utifrån den information jag fått från Jan Myrdal. Däremot är jag helt säker på att det inte finns något folkmord i Darfur. Det är i stället en sionistisk sammansvärjning för att demonisera islam och för att dra uppmärksamhet från Israels massakrer på palestinier.”

Om terroristattackerna mot USA den 11/9 2001 säger Omar: ”Det var USA själva som låg bakom, inte muslimer. USA gjorde detta på samma sätt som de startade Vietnamkriget, genom att beskjuta sitt eget skepp.”

Att en uppenbart intelligent man som Mohamed Omar nog ändå är på detta sätt gör sig till tolk för gottköpspropaganda som endast de mest utflipprade  konspirationsteoretikerna rimligen kan sätta någon som helst tilltro till är för mig en gåta. Det finns få historiska händelser som är lika väldokumenterade som nationalsocialisternas Förintelse, och detsamma kan sägas om det av Pol Pot beordrade massmordet på den egna befolkningen i Kambodja. Att Omar börjat tvivla på det sistnämnda på grund av information han säger sig ha fått av den rabiate kommunisten och marxist-leninisten Jan Myrdal säger väl egentligen allt om Omars labila sinnelag.

 Förintelsen ifrågasätts av Mohamed Omar.

Sällan har väl Jesus-ordet om hur det går när en blind leder en blind haft större relevans än som illustration till konstellationen Omar-Myrdal. Jesus säger i en predikan som återges i Lukasevangeliet 6:39 (citerat ur bibelutgåvan ”Boken”, 1995: ”Vad är det för mening med att en blind leder en blind? Han kommer ju att falla i diket och dra den andre med sig.”

Carina Rydberg är värd en eloge för att hon genom ihärdiga påstötningar tvingat fram Mohamed Omars ljusskygga åsikter i offentligheten!

I dag skriver Omar för övrigt på sin blogg om den så kallade antirasistiska FN-konferensen i Genève, där Irans fanatiskt islamistiske president Mahmoud Ahmadinejad 20/4 angrep den judiska staten på sitt vanliga plumpa sätt, något som ledde till att ett stort antal delegater (dessbättre inklusive Sveriges) valde att tåga ut ur konferenssalen. Om detta skriver Omar ingenting. Han talar i stället om att Ahmadinejad fick ”stående ovationer” och om en ”sionistisk kampanj” (Omar har uppenbarligen fått sionismen på hjärnan) i syfte att undergräva konferensens legitimitet.

 Omars hjälte Ahmadinejad eldar massorna.

Som sagt, Mohamed Omar är och förblir tills vidare en gåta. Ty förutom vulgärpropaganda av ovanstående slag kan han ännu konsten att skriva tänkvärda och sofistikerade inlägg, exempelvis om den svenske utforskaren av den andliga världen Emanuel Swedenborg , vilken Omar menar att muslimer borde respektera därför att hans tankar utgjorde en inkörsport för sufismen.

Ingen kan heller gärna förneka att Mohamed Omar är en framstående författare. Förutom att under en följd av år ha utgivit den högklassiga kulturtidskriften Minaret skrev han 2005 diktsamlingen ”Tregångare” (Ruin förlag), vilken belönades av Samfundet De Nio och gav författaren ett flertal andra utmärkelser.

Om Mohamed Omar kan slutligen sägas att han föddes i Uppsala 1976 av en svensk mor och en iransk far, att hans ursprungliga namn är Jonas Mohamed Omar (han har i skilda sammanhang även använt namnet Eugen Omar), att han konverterade till islam som 16-åring och att han medverkat i publikationer såsom Folket i Bild Kulturfront, Ordfront, Upsala Nya Tidning, Dagens Nyheter och Axess.

Ett är visst:  stormarna kring Mohamed Omar lär inte påverka försäljningen av hans diktsamling ”Tregångare” – den har redan sålts bra med tanke på den tillhör en notoriskt svårsåld genre – i negativ riktning!

Explore posts in the same categories: "Tregångare", Ahmadinejad, Andra världskriget, Axess, Bibeln, Carina Rydberg, Dagens Nyheter, Darfur, Förintelsen, Folket i Bild Kulturfront, Hamas, islam, Islamism, Israel, Jan Myrdal, Jesus, Kambodja, Kommunism, Mohamed Omar, nazismen, palestinier, Samfundet De Nio, Sudan, Svenska PEN-klubben, Swedenborg, Upsala Nya Tidning, USA, Världen idag

10 kommentarer på “Gåtan Mohamed Omar”

 1. Jacob I Says:

  Hej, Tommy!
  Här kan du se ett inslag från TV-aktuellt där Mohammed Omar skämmer ut sig rejält.

  Vad beträffar PEN-klubben, vill jag minnas att dom tilldelade Salman Rushdie ett pris 1992, vilket väckte starka känslor hos en del, bl.a. Jan Myrdal.

 2. Robsten Says:

  Ja,….tar man fortfarande PENklubben på allvar? Har de inte tagit vissa politiska ställningstagande som förening?

 3. Mikael Gustafsson, Säffle Says:

  Vad gäller Omars islamism och färska knasideologiska krumbukter, lär de bara kunna förklaras genom två linjer; dels dennes splittrade svensk-islamska bakgrund, dels finns naturligtvis en potentiell risk att Omar faktiskt kan lida av någon form av progressiv mental – mognande – sjukdom, som nu tar sig dessa hejdlösa uttryck.

  Som tur är, vilket vi alla dock vet, är det dock nästan ingen i det sk ”normalsamhället” som bryr sig om vad kulturknuttar och religionsdårar som Omar sysslar med, tänker, skriver och säger. Det är en slags handikapp, eller självspäkande ”utsmyckning” som det liberala samhället ständigt tycks unna sig…

 4. Tommy Hansson Says:

  Jo, det är nog fullt möjligt att Omars metamorfos bör ses i ett patologiskt snarare än i ett ideologiskt perspektiv.

 5. Fyrvaktaren Says:

  Kanske detta kan vara av intresse, min bloggpostning om Omars intervju med den ”identitäre” nationalisten Oskorei:

  http://fyrvaktaren-fyrtornet.blogspot.com/2009/05/oskorei-kosmopolitisk.html

 6. Tommy Hansson Says:

  Tänkvärt, Fyris!

 7. Fyrvaktaren Says:

  Uppdaterat postningen med följande:

  Contraiten Tommy Hansson om ”gåtan” Muhamed Omar:

  https://tommyhansson.wordpress.com/2009/04/22/gatan-mohamed-omar/

  Eftertanke:

  Innebär inte muslimsk massinvandring en gradvis islamisering av hela samhälle, plus att böcker som ”The Jewel of Medina” och ”Satansverserna” inte kan ges ut?

  Vad anser alla kosmopoliter om det, månne? Smällar man få ta för borgfred?

  Andas ut när jag läser detta:

  http://oskorei.motpol.nu/?p=594

  Och detta (mycket välformulerade) av Oskorei:

  ”I dagarna har den svenske konstnären Lars Vilks och chefredaktören för Nerikes Allehanda fått ett pris på sina huvuden för en bild av en ‘Muhammedrondellhund’ som publicerades i tidningen. Priset på Vilks huvud är 100,000 dollar, men stiger till 150,000 dollar om han ‘slaktas som ett lamm’ (alltså om han slaktas i enlighet med halal, och strupen skärs upp). Det finns några reflektioner som kan göras kring det inträffade.

  För det första är det mycket tveksamt om man verkligen ska framställa religiösa figurer på ett sätt som för ner dem på ett rent sekulärt plan. Personligen känner jag alltid en viss olust när ‘nationalister’ finner nöje i att skända religiösa figurer, då det inte är en religion vi står mot utan en massinvandring. Denna vilja att skända allt som är heligt, att dra ner det i samma skit som allt annat, är också typisk för den moderna världen. Detta är värt att komma ihåg. Man kan respektera människors religioner utan att vilja ha främmande befolkningar i sitt hemland.

  Men för det andra måste man inse att det finns en inneboende logik i den händelsekedja vi nu bevittnar, en händelsekedja som tog sin början med de danska Muhammedkarikatyrerna. Det finns idag en betydande muslimsk befolkning i Europa, och utan den vore det som nu sker otänkbart.

  Denna befolkning, eller dess mer militanta representanter, utsätter nämligen oss urinvånare för en ständig utpressning. Om vi förolämpar dem, så kommer hoten som ett brev på posten. Detta är fullt logiskt ur deras perspektiv, det vore märkligt om de betedde sig på något annat sätt.

  Har man möjlighet att hota människor som upplevs kränka en, så kommer man att göra det. Och när man märker att det fungerar så kommer man gradvis att ändra definitionen på vad som är en kränkning till att omfatta allt mer.” (Min kursivering).

  http://oskorei.motpol.nu/?p=547

  Identitären och traditionalisten och antiliberalen Oskorei visar åter att han är betydligt intelligentare än t ex Dick Erixon och alla andra neokonservativa, som vägrar inse att yttrandefriheten hotas av massinvandringen, utan låtsas tro, att de två sakerna går att förena, bara man avreglerar arbetsrätten och sänker skatterna och vägrar kompromissa i fråga om Muhammedteckningar, Mozartoperor och rondellhundar.

  Ursäkta min franska, men hur j* * *a dum får man bli?

 8. Tommy Hansson Says:

  Jag är personligen religiöst troende men sätter ändå yttrandefriheten före önskemål om att inte missfirma religioner/religiösa gestalter.

  Massinvandring – till skillnad från en begränsat rimlig invandring – innebär ju alltid att den kulturella/etniska balansen i mottagarlandet rubbas på ett eller annat sätt.

  Censur eller självcensur i syfte att blidka den invandrande gruppen är en beklaglig följd.

 9. Fyrvaktaren Says:

  Jag instämmer, föga förvånande. 😉

  Bara ett erkännande till dig och andra gamla kämpar från DA (där även jag var med en kort tid – bodde utomlands): ni har absolut hjärtat på rätt ställe, dvs. till höger, men detta har jag emot er (för anspela på en text i Uppenbarelseboken), er kärlek till friheten har blivit ljum; jag önskar att den hellre vore varm eller kall.;-) (Förlåt, ex. på hädelse, fast jag också kallar mig kristen, som om den anspelade på ett stycke i Koranen skulle göra en rättrogen muslim fatwa-benägen).

  Mvh

  Fyrvaktaren alias The Old Mariner (aye!)

  P.S. Jag är helt nykter, men har som nattarbetare just nu ett gigantiskt sömnunderskott, vilket har samma effekt som två ale.

 10. Tommy Hansson Says:

  Ja, det heter ju i Predikaren 10:2: ”Den vise har sitt hjärta åt höger, men dåren har sitt hjärta åt vänster.”

  Men på vad sätt har vår kärlek till friheten blivit ljum?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: