EU-valet från min horisont
Jag gjorde något jag inte borde ha gjort i går – åkte in till Stockholm och deltog i Sverigedemokaternas valvaka trots att jag är förkyld och därför inte i bästa fysiska form. Till alla er som träffade mig vill jag dock lugna er med att jag inte har någon anledning tro att det är svininfluensan…
Sven-Olof Sällström blev utan plats i Bryssel och Strasbourg den här gången…
Det blev i vilket fall som helst en minnesvärd tillställning. Mina förväntningar var noll, jag trodde på förhand att det nog snarast skulle bli ett slags gravöl mer än en segerfest med tanke på opinionsmätningarnas blygsamma noteringar. Resultatet från SVTs vallokalsundersökning tycktes bekräfta mina farhågor – gruppen ”övriga”, där SD hamnat jämte bland andra Feministiskt initiativ (FI), noterades för 5,9 procent och det visade sig att SD bara fått 2,4 procent av dessa röster.
Eftersom jag på förhand i ett internt partitips haft grundtipset 2,5 med gardering på 3,1 var jag dock, till skillnad från andra partibröder, inte över hövan nedslagen. Jag visste ju dessutom att många SD-väljare troligen inte är så pigga på att tala vitt och brett om på vilket parti de röstat.
I den första riktiga prognosen i SVTs valvaka var således rollerna ombytta: SD fick 4,0 och FI knappt 2 procent. Värsta jublet bryter ut i lokalen, och närvarande förstanamnet på valsedeln, stabile Östersunds-bon Sven-Olof Sällström, börjar nog i sitt stilla sinne lägga upp planerna över hur han skall få tag på en våning i Bryssel. Diverse reportrar börjar dessutom strömma till.
Efter hand sjunker ju siffrorna, men aldrig längre ner än till 3, 3 procent vilket blir slutresultat och SDs främsta valframgång genom tiderna i ett rikstäckande val. Mer än 2oo procent bättre än i EU-valet 2004 och 0,4 procent bättre än i förra riksdagsvalet – då bör man ändå ta hänsyn till att SD-sympatisörer tenderar att vara mer röstobenägna än flertalet andra väljare när det gäller val till Europaparlamentet (känner flera personer i min bekantskapskrets som sagt att ”om de skall rösta” skall de rösta på SD; sedan har de inte orkat masa sig till vallokalen…).
Jag har i flera sammanhang hävdat att de siffror vi får i EU-valet kan fördubblas i riksdagsvalet i september nästa år, kanske ännu bättre upp. Det står jag fast vid. Nu när vårt parti visat att det på allvar är att räkna med kommer det förhoppningsvis bli lättare att rekrytera villiga valarbetare och kandidater, liksom naturligtvis väljare i allmänhet (se mitt tidigare inlägg ”Tänk 8-10 procent”).
Mot denna bakgrund håller jag naturligtvis med alla dem – med Jimmie Åkesson i spetsen – som anser att valresultatet är klart godkänt. Jag tycker också det är helt perfekt att vi så att säga smyger upp litet ”i skymundan”, utan att tilldra oss alltför stor uppmärksamhet. Det visar, enligt min analys, att SD fortsätter att vara ett stabilt parti som sakta men säkert växer till sig. Man kan också uttrycka det som unge William Petzäll från Borås gjorde under valvakan, att ”nu kan inget stoppa oss.”
Jag har tidigare partierfarenhet från Ny demokrati (NyD), som jag tillhörde och representerade i fullmäktige i Södertälje 1991-94. Här vill jag påstå att NyD var ett parti mest till namnet: i själva verket var det en samling motstridiga viljor som mest av allt var intresserade av att köra sina egna race ända till det bittra slutet (även om det förstås fanns bra och rekorderligt folk också i NyD).
Forza Silvio!
Då är det en helt annan sak med SD, som efter 2001 – då de blivande Nationaldemokraterna dessbättre tackade för sig – och ännu mer efter 2005 – då Jimmie Åkesson tillträdde som partiordförande – metamorfoserat från att ha varit ett lätt stolligt parti med extremistvarning till att bli ett helt seriöst och konventionellt parti som har arbetat sig fram till den nationella scenen för att stanna. De etablerade partierna torde redan i dag ha börjat lägga upp ritningarna för hur SD skall stoppas, kanhända främst sossarna; Mona Sahlin ansåg ju valnatten att en av de största framgångarna för hennes parti var att Sverigedemokraterna inte kom in i Europaparlamentet!
Det finns för övrigt säkerligen talrika SDare som har ett slags ”hat-kärlek” till folkliga Mona, hon utgör med sina många stolliga uttalanden och närmast desperata politiska korrekthet – som gör att hon ibland nästan slår knut på sig själv – något av en tändvätska för oss när det gäller att kavla upp skjortärmarna för att ta SD det sista steget, det som leder in i Sveriges riksdag. Se gärna Robstens inlägg:
http://robsten.blogspot.com/2009/06/ett-stort-tack.html
Vi är vidare säkert många som sliter vårt hår inför beskedet, att 14 procent potentiella SD-väljare valde att rösta med Piratpartiet (PP) i EU-valet, eftersom man anser detta val vara mindre viktigt än riksdagsvalet: då kan man, tycker man, kosta på sig att ”lattja” litet i syfte att ge etablissemanget en känga. Om inte dessa väljare hade varit hade Sällström, av allt att döma, kunnat börjat leta bostad i Bryssel redan i dag. Det känns surt, naturligtvis, speciellt som PP enligt min åsikt, trots högstämt tal om medborgerliga rättigheter, integritet med mera, ingenting annat är än en grupp smarta mediaestradörer som kommer att förlora sin tjuskraft fortare än du hinner säga ”pajasparti.”
Piratpartiets Amelia Andersdotter har ett förflutet i extremvänsterrörelsen Attac.
Ta förstanamnet Christian Engström, en man som, det erkännes, gjort bra ifrån sig i sina TV-framträdanden. Han har ett förflutet som folkpartist som i sann flumliberal anda inte ser några problem med att legalisera narkotika och prostitution. Engström har i ett inlägg på en kommunistisk blogg sagt sig betrakta SD som ett ”förljuget och rasistiskt parti”. Eller andranamnet Amelia Andersdotter, som sitter i styrelsen för Svenska FN-förbundet vilket, trots det respektingivande namnet, är en tokvänstergrupp som faktiskt vill förbjuda såväl Sverigedemokraterna som andra invandringskritiska grupperingar; hon har dessutom ett förflutet i extremvänsterrörelsen Attac. För mer information, se Mattias Karlssons SD-blogg:
http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/karlsson/2009/05/27/varning_for_pirater
Som övertygad demokrat respekterar jag under alla omständigheter såväl valresultat som alla väljare som lagt sina röster på PP. Det är tyvärr bara att konstatera att de övriga partierna, inklusive SD, inte gjort tillräckligt när det gäller att attrahera de personer som är intresserade av den typ av frågor som PP tagit på entreprenad.
Om vi skall titta på lokala och regionala valresultat, så kan jag konstatera att det inte gått speciellt bra i Stockholms stad respektive län – 1, 6 respektive 1, 8 procent SD-röster här. Ändå måste det sägas att dessa siffror är klart mycket bättre än vid tidigare val, då kungliga huvudstaden i praktiken varit en tyngd om halsen för SD. Allra bäst tycks det ha gått i Nykvarn, där vårt parti fick 3, 9 procent av rösterna. Fullmäktigeledamoten Anders Berglund är att gratulera! Också här i Södertälje gick det hyfsat, 3, 2 procent, liksom i Botkyrka med 3, 1 – klart bättre än länsresltatet 1, 8 procent.
För mig är det ett kvitto på att vi som har förmånen att få tillhöra Västra Södertörns-föreningen är på rätt väg, vilket jag i första hand vill ge vännerna Robert Stenkvist och Christofer Johnsson en eloge för. Härnäst gäller det att rycka upp Salem (2, 3 procent) litet mer!
Grattis Pia Kjaersgaard och Dansk folkeparti!
Nej, vi sverigedemokrater nådde inte hela vägen fram denna gång. Men vi inspireras av framgången och, just det, av Monas attityd. Dessutom av att det gått rätt väg på rätt många håll i Europa. I Nederländerna blev Geert Wilders Frihetsparti valets moraliska segrare. I Danmark noterade Dansk folkeparti 14, 9 procent och får två mandat i Bryssel och Strasbourg. I Finland nådde Sannfinländarna över 10 procent i teknisk valsamverkan med Kristdemokraterna; båda partierna kommer in.
Och i Italien kunde färgstarke Silvio Berlusconi, alla PK-vänners röda skynke, och hans Frihetens folk glädjas åt närmare 40 procent av rösterna. Forza Silvio!
Slutligen ett memento. Låt oss nu fortsätta arbetet med att bredda SDs ideologiska bas, dels genom arbetet i de olika grupper som kämpar med texter till den blivande valplattformen (och där jag har glädjen ingå i gruppen Försvars- och säkerhetspolitik under Krister Maconis ledning), dels genom verksamheten i de olika kommunerna.
Med mitt särskilda intresse för utrikespolitik anser jag nog att det finns all anledning att också ta hänsyn till den stora värld som finns utanför Europa – här skulle jag rentav kunna tillföra partiet en del av värde!
Explore posts in the same categories: Amelia Andersdotter, Anders Berglund, Attac, Borås, Botkyrka, Bryssel, Christian Engström, Christofer Johnsson, Danmark, Dansk folkeparti, EU-valet, Europaparlamentet, Feministiskt initiativ, Finland, Frihetens folk, Frihetspartiet, Geert Wilders, Italien, Jimmie Åkesson, Krister Maconi, Mattias Karlsson, Mona Sahlin, Nationaldemokraterna, Nederländerna, Ny demokrati, Nykvarn, Pia Kjaersgaard, Piratpartiet, Robert Stenkvist, Robsten, Salem, Sannfinländarna, Södertälje, Silvio Berlusconi, Stockholm, Strasbourg, Sven-Olof Sällström, Svenska FN-förbundet, Sverigedemokraterna, SVT, Västra Södertörn
9 juni, 2009 den 1:28
Hej, Tommy!
Visst är det glädjande att SD avsevärt förbättrade sina siffror, men samtidigt illavarslande att PP fick så mycket respons vilket tydligt visar att pk-media än en gång lyckats.
Har under senaste veckan följt såväl radio (P1 i synnerhet) och TV och noterat hur SD (och liknande partier i Europa) demoniserats värre än vanligt,
samtidigt som PP lyfts upp som det nya alternativet. Skulle inte förvåna mig om PP även ställer upp i nästa års riksdagsval, vilket i så fall medierna tacksamt kommer att notera.
Man får väl hoppas att väljarna tills dess genomskådat detta ”bluffparti” på samma sätt som föregående EU-vals ”stora hopp” Junilistan genomskådades, såväl i 2006 års riksdagsval som i senaste EU-valet.
Vad SD beträffar måste nu all prioritet läggas på Stockholmsavdelningen som verkligen behöver lyftas upp.
Håller helt med dig om att den ideologiska basen måste breddas, vilket är en förutsättning för att partiet, när det väl finns representarat i riksdagen, ska kunna fungera.
Det är alltid en fara med ett parti som drar till sig folk med förflutet såväl till höger som vänster, där man må vara helt eniga kring en fråga – i vårt fall mångkulturen – men drar åt olika håll i andra frågor. För ett riksdagsparti är det livsfarligt. Vi såg ju hur det gick för NyD!
9 juni, 2009 den 7:18
Håller med dig, Jacob!
Jag lutar nog åt att PP riskerar gå samma väg som JL i ett eventuellt riksdagsval.
Jo, saker måste helt klart hända i Stockholm samt att ideologi och sakfrågor behöver breddas.Konsten är att få med sig en stor majoritet SD:are på detta, och här tror jag det är nödvändigt med visst centralstyre även om det innebär att somliga – som personerna kring det så kallade Demokratisk Allians – faller i från.
Personligen är jag inte överförtjust i alla partiets officiella ställningstaganden, till exempel inom miljöområdet. Men jag har bestämt mig för att inte bråka för det, även om jag gott tycker jag kan säga min mening någon gång. En fri och öppen debatt måste ändå tillåtas.
NyD är onekligen ett varnande exempel. Men vad jag sett hittills under det 1,5 år jag varit med i SD så föreligger ingen överhängande risk för att SD skall gå samma väg, tror stabiliteten och klokheten hos partiledningen – och hos många andra inom partiet – är för stor för det.
(Nu kanske det verkar som om jag ”smörar” väl mycket för ”de fyras gäng”, men jag tror det stämmer!).
11 juni, 2009 den 7:24
Tjena Tommy! Fortsätt kämpa! Själv röstade jag SD för första gången i Söndags!
12 juni, 2009 den 12:39
Tjena själv – visst, det ska jag sjlvklart göra. Och tack för stödet!