KDs dödskamp?

Kristdemokraterna erhåller 3,7 procent vid Expressen-Demoskops senaste opinionsmätning och hamnar därmed under riksdagens fyraprocentsspärr. Det får Expressens vänsterkommentator Lotta Gröning (3 juli) att ifrågasätta, om partiet platsar i vad hon kallar ”ett upplyst samhälle”.

Göran Hägglund i rosa skjorta. Foto: Günther Fliesenburgh.

Vad Gröning anser om KD och det så kallade upplysta samhället kan vi nog med fördel bortse från. Däremot är det av större intresse att notera vad kommentatorskollegan Marie Söderqvist till höger har att säga. Hon pekar på att KD inte är tillräckligt tydligt ”om rätt fel”. ”Politik är att våga, brukar det heta”, skriver Söderqvist, ”och det kristdemokraterna måste våga är att vara tydliga. Inte skämmas för att vara borgerliga och ha en tydlig uppfattning om bra och dåligt, rätt och fel.”

Så är det, naturligtvis. Den som velar för mycket i politiken råkar förr eller senare ut för ett ordentligt bakslag, eftersom också kärnväljarna då till slut får nog och vänder sig till ett parti som bättre lever upp till krav på tydlighet och rakryggadhet. Och velat, det har dagens KD med partiledare Göran Hägglund i spetsen gjort med besked. Om aborter. Om äktenskap. Om miljöpolitik. Med mera.

http://traditionochfason.wordpress.com/2009/06/25/hagglunds-linjetal-klingade-kulturkonservativt/

Märkligt nog tycks dock KDs konservativa falang vara relativt nöjd med partiledare Hägglunds insatser. När han nyligen höll ett ”linjetal” på rikstinget i Västerås kallades det av skribenten Jacob E:son Söderbaum på den konservativa sajten ”Tradition & Fason” för ”konservativt.” Söderbaum lät sig dessutom imponeras av att Hägglund gjorde en så kallad stagedive från scenen. (Se länken ovan).

Det ”konservativa” bestod, om jag fattat Söderbaum rätt, främst i att KD-ledaren inte ansåg det självklart att riva hus från 1700- och 1800-talet när man renoverar svenska stadskärnor. Hägglund lär också ha sagt något om förkastligt vänsterflummande i allmänhet.

Inte bara Söderbaum utan också den konservative KDU-ordföranden Charlie Weimers, som jag tidigare berömt i min blogg, var nöjd med Hägglunds ”linjetal” och pekade i sin blogg på att KD har mycket att vinna på att inta en mer värdekonservativ hållning. (Se länk nedan). Dock bör denna värdekonservatism, betonade Weymers, vara av frihetlig karaktär. Denna specificering förbryllar åtminstone mig något, ty just frihet under ansvar är väl en av värdekonservatismens mest grundläggande värderingar som inte särskilt behöver påtalas!

http://www.weimers.se

Det krävs dock tydligen inte särskilt mycket för att de konservativa inom KD skall bli glada och nöjda!

Mig förefaller det som om Trelleborgs Allehanda tillhandahåller det mest sanningsenliga omdömet om Hägglunds ”konservativa linjetal”:

”Hägglund försöker helt enkelt få ökat stöd i opinionen genom att röra ihop en gröt av de gamla ingredienser som Alf Svensson lämnade efter sig. Han försöker med allmän humanism och ‘människan i centrum’ locka även sekulariserade och förnuftstroende väljare.”

Risken med ett sådant sätt att närma sig politiken är att ingendera målgruppen blir nöjd. De konservativa tycker det blir för urvattnat, de sekulariserade att det blir för gammalmodigt. Detta förhållande kan leda till att hela kristdemokratiska partiet riskerar att ”stagediva” ut från Sveriges riksdag vid valet i september nästa år och att dess plats på den värdekonservativa scenen övertas av Sverigedemokraterna (SD), som knappast har några problem med att vara tydliga.

Jag är i egenskap av sverigedemokrat på intet sätt opartisk, och jag vill heller inte dödförklara KD. Mycket hinner hända fram till valet 2010. Dessutom hyser jag ett slags hatkärlek till KD, ett parti som jag sedan mitten på 1990-talet röstat på i flera val, och detta just på grund av dess tidigare värdekonservativa profil. Efter Hägglunds klartecken för abortturism stod det dock klart att KD inte var ett parti jag ville fortsätta stödja, och vilket parti jag valt att engagera mig i vet ni redan. SD fick för övrigt jämnt fyra procent vid senaste opinionsmätning, som visar på ett övertag för de röd-gröna.

Jag undrar ändå  om inte det vi ser nu kan vara början på KDs dödskamp, i alla fall som riksdagsparti. Skulle partiet åka ur riksdagen finns det dessutom en klar risk att KD spricker i sina beståndsdelar.

Explore posts in the same categories: Alf Svensson, Charlie Weimers, Demoskop, Expressen, Göran Hägglund, Jacob E:son Söderbaum, Kristdemokraterna, Lotta Gröning, Marie Söderqvist, Niclas Thorselius, Sverigedemokraterna, Tradition & Fason, Trelleborgs Allehanda, Uncategorized, värdekonservatism

15 kommentarer på “KDs dödskamp?”

 1. Jacob I Says:

  Att KD nu i flera mätningar har rasat under 4%-spärren (och banat vägen för SD) är helt efter förtjänst.
  Vad ”flykting”-politiken beträffar erinrar jag mig en debatt i början av 1990-talet mellan Alf Svensson och Ian Wachtmeister, där den senare med sakliga argument gick till klar seger.
  Vi ska heller inte glömma Göran Hägglunds desperata utspel mot SD under förgående års Almedalsvecka.
  I min kommun som länge lyckades undgå skriva avtal med migrationsverket, drevs ett sådant slutligen igenom tack vare insatser från detta parti.
  Att man i förlängningen inte lyckades ta emot så pass många ”flyktingar” som önskades beror på att kommunen inte har tillräckligt med bostäder.
  I min kommun finns gott om villor och fritidshus. Något som fick det kristdemokratiska kommunalrådet att i lokalpressen vädja till allmänheten att ställa sina utrymmen till förfogande, vilket självfallet var dömt att misslyckas.
  Vill minnas att det för några år sedan var en kristdemokrat som i riksdagen motionerade om att en extra skatt borde tas ut för att kompensera vissa västafrikanska stater för slavhandeln, där ju även Sverige var delaktig! Gudskelov föll detta stolliga förslag.
  Att KD i sin PK-iver flirtar med homolobbyn är bara för mycket, något som borde få den mest värdekonservativa kristdemokraten att gå i taket (och rimligen söka sig över till SD).
  Frågan är väl om KD i fortsättningen kan räkna med frikyrkornas massiva stöd vilket ju tidigare varit fallet.

 2. Tommy Hansson Says:

  Som jag ser det har KD i stort ett slags sentimental syn på flyktingar/invandrare som gör att man i princip inte vill avvisa någon enda som står och bankar på dörren till Sverige. Förmodligen en inställning som bottnar i frikyrkligheten.

  Ren och skär sentimentalism och mestadels missriktad ”do-goodism” utan ekonomiska och sociala överväganden alls, utom möjligen en desperat önskan att vara politiskt korrekt och vara för en ”generös flyktingpolitik” i Westerbergs anda.

  Bedrövligt!

 3. Erik P Says:

  Ja, KDs utveckling är intressant. Men hurdå dödskamp? Kd ligger ju långt över SD i opinionen och inte talar man om SDs dödskamp, eller hur?

  Sen är det ju faktiskt inte Söderbaum som skrivit den där artikeln du länkar till… på Tradtion & Fason. Utan någon liknande figur av samma skrot och korn. Men det kanske kan göra det samma.

  • Tommy Hansson Says:

   SD 4,0 procent, KD 3,7 procent i Expressen Demoskop.

   OK?

   Du har rätt om författaren till recensionen av Hägglunds linjetal. Men E:son Söderbaum skrev om stagedivingen.

   • Erik P Says:

    Ja okej, jag överdrev kanske lite. Men de går om varandra i opinionen. Och kd fick mandat i bryssel det fick inte Sd. Vad är skillnaden? Varför är SD en framgångssaga när Kd bedriver ”dödskamp”?

    Intressant blogg föresten.. den du länkade till. Vad är det för människor bakom egentligen, dina polare?

 4. KM Says:

  ”Stagediva”? Nu jäklar Tommy får det vara nog med svengelskan! Skämt å sido, imponerad av din produktivitet,inte minst mot bakgrund av den ihållande sommarvärmen.KD står onekligen inför ett dilemma när det gäller att få till stånd en någorlunda vettig kompromiss mellan majoriteten av allmänborgerligt och socialliberalt sinnade samt de mer genuint kristdemokratiska med sin ideologiska förankring i personalism och naturrätt. Beträffande Hägglunds Almedalstal får jag väl pröva på en egen svengelsk sammanfattning: It´s all buzz, no substance!

  Mvh KM

 5. Tommy Hansson Says:

  Kanske ”steitschdaiva” är bättre?

 6. Tommy Hansson Says:

  Det jag menar, Erik, är att medan SD befinner sig på uppgång så är KD på nedgång p. g. a. ideologiskt velande. Vilket får mig att spekulera i att värdekonservativa väljare fortsättningsvis kanske blir mer benägna att välja SD i stället för KD.

  Men jag har inget emot att båda partier kommer in i riksdagen, tvärtom.

  Jag känner några som håller på med Tradition & Fason, ja. Det är en bra sajt, kanske dock lite för ”vattenkammad” för min smak.Jag föredrar i regel rakare puckar!

 7. Mikael Gustafsson Says:

  Erixon är optimistisk:
  http://erixon.com/blogg/2009/07/nihilismens-100-ar-av-hegemoni-ar-over/

  Sur socialdemokratisk statsvetare:
  http://ulfbjereld.blogspot.com/2009/07/kristdemokratins-kulturkamp-marsch-pa.html

  Retorikexperten på DN mindre nöjd:
  http://www.pastan.nu/cm/2.145/nyheter/sverige/hackig-hagglund-holl-inte-1.904071

  Småtöntigt parti som har gjort sig liberalt i en liberal regering, men ett parti som är nödvändigt om SD någonsin ska kunna bli vågmästare.


 8. TACK TOMMY!
  Tack för att du tyckte att min bild var bra nog för att publicera på din site! (synd att du inte anger källan)
  /Fotografen

  http://www.reecoy.com/blog2/?p=660

  • Tommy Hansson Says:

   Tack för påpekandet, Günther!

   Glömde i hastigheten ange källan. Men nu är det ordnat!


 9. […] för den gångna månadens uppmärksamhet från: Stockholmsvänstern, Michaël Lehman 1 och 2, Tommy Hansson,  Vignettes, Erik Laakso, Helene Törnqvist, Kommandot och Black Sheets Records […]

 10. Tommy Hansson Says:

  Tackar!


 11. […] Kristdemokraterna överraskade många med att tillskansa sig 6,3 procent av rösterna i riksdagsvalet; för något år sedan förutspåddes rätt allmänt att partiet var dömt att gå under. Denna bloggare var inget undantag och jag skrev på min blogg om KDs eventuella ”dödskamp”. Det var ju hur fel som helst, vilket jag är glad för – jag har före SD-tiden röstat på KD i olika val och räknar partiet som mitt andrahandsval. Hos SIFO får KD 6,8 procent. https://tommyhansson.wordpress.com/2009/07/03/kds-dodskamp/ […]


 12. […] 4,1 procent innebär att KD tappat cirka en tredjedel av väljarna jämfört med de 6,3 procent partiet erhöll i valet 2018. Husaffären lär fortsätta vara huvudnyheter i media ytterligare ett bra tag, varför det inte alls är omöjligt att partiet i höjd med nästa mätning är nere på katastrofsiffrorna under Göran Hägglunds ledarskap som fick mig att blogga om att KD möjligen kunde vara ett döende parti: https://tommyhansson.wordpress.com/2009/07/03/kds-dodskamp/ […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: