Silvia är rikets första dam!

Jag slötittade nyligen i sommarvärmen på Anne Lundbergs intervjuprogram ”Sommarkväll” i SVT. Bland andra mer eller mindre kända svenskar hon raggat upp märktes här Filippa Reinfeldt, hustru till statsministern med samma efternamn.

Lundberg, för övrigt med rätt spektakulär urringning, envisades upprepade gånger med att kalla statsministerhustrun ”first lady”. Eftersom programmet är svenskt och språket förstås är svenska och, så vitt jag förstår, enbart svenska gäster låter sig intervjuas, borde det naturligtvis ha hetat ”första dam”.

 Så här ser rikets första dam ut.

Ett svenskt språkbruk hade emellertid inte gjort fru Reinfeldts titulatur mer korrekt. Sanningen är att det är hustrun till rikets statschef, det vill säga konung Carl XVI Gustaf, som är rikets första dam. Alltså drottning Silvia. Om nu inte Anne Lundberg kände till detta så hade man kanske förväntat att Filippa Reinfeldt hade gjort det och rättat programledaren. Men icke.

Möjligen var statsministerhustrun så till sig i trasorna över att bli jämförd med den glamourösa första damen ”over there”, Michelle Obama, att hon villigt lät sig feltituleras. Eller också, vilket nog är mest troligt med tanke på att väna Filippa tillhör den historielösa generationen, hade hon inte en susning.

Explore posts in the same categories: "Sommarkväll", Anne Lundberg, Carl XVI Gustaf, Filippa Reinfeldt, Michelle Obama, Silvia, SVT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: