Zarah!

Jag gjorde under den gångna sommaren en minnesvärd utflykt till Zarah Leander-muséet, inrymt i Häradshammars bygdegård på Vikbolandet i Östergötland. Muséet är beläget inte långt från Häradshammars kyrka, där Zarah själv och hennes tredje man, Arne Hülphers, är begravda. I närheten ligger även godset Lönö, där fru Zarah bodde från sin återkomst till Sverige 1943 fram till sin död 1981. På länken nedan sjunger Zarah Leander duett med Birgit Nilsson i TV 1977:

http://www.dailymotion.com/video/x76mic_zarah-leander-and-birgit-nilsson-si_music

Vi som tillhör en litet äldre generation är väl bekanta med den färgstarka divan Zarah Leander, som utan tvivel är en av Sveriges främsta sångartister genom alla tider och i sin genre fullt i klass med operastjärnan Birgit Nilsson. Vi minns Zarahs framträdanden i exempelvis ”Hylands hörna” och Lasse Holmqvists ”Här är ditt liv” i den svenska statstelevisionen och ryser med välbehag vid minnet av den av henne framförda ”Vill ni se en stjärna”. Vi minns även anklagelserna mot henne om att ha varit nazist; hon levde och verkade trots allt i Nazityskland åren 1936-43 och umgicks i de högsta nationalsocialistiska kretsarna. Hon träffade Hitler själv, och propagandaminister Joseph Goebbels tillhörde hennes devota beundrare.

Underbara Zarah!

När Lasse Holmqvist en gång i TV frågade Zarah om hon varit nazist svarade hon med ett rungande ”nej”. Och det finns ingenting som tyder på att Zarah Leander någonsin var ideologiskt medveten nationalsocialist. Hur kan hon då ha levt, sjungit och spelat in film i Hitlers Tyskland under sju års tid? Svaret på den frågan kan delas in i två delar: dels ville hon göra karriär, bli berömd och tjäna mycket pengar; dels var hon en fullfjädrad politisk idiot. Zarah Leander hade anbud från såväl USA som England att göra sin lycka i dessa länder. Att hon ändå valde Tyskland bottnar i att det låg närmare Sverige såväl geografiskt som kulturellt och att tyska var det språk hon behärskade bäst. Politiska överväganden spelade ingen som helst roll i hennes beslut att flytta till Tyskland. Något som det naturligtvis finns all anledning att beklaga. Här följer en sånginsats i filmen ”Die grosse Liebe” 1942:

http://www.youtube.com/watch?v=xp6l59mZojM

Zarah Leander är en av mina absoluta artistfavoriter. Hennes välmodulerade och kraftfullt uttrycksfulla contraaltröst var sensationell, vilket fick revykungen Ernst Rolf att anställa henne på stående fot efter att ha hört henne provsjunga hösten 1929. Rolf skall, enligt författaren Bosse Schön i boken Zarah Leander. Säkerhetspolisens hemliga akt (Bosse Schöns förlag 2008) ha sagt till den 22-åriga sångerskan från Värmland: ”Ni var fanimej en överraskning, ni får rycka in på fredag när vi har premiär i Borås. 15 kronor om dan!” Den 27 oktober 1929 debuterade unga Zarah, 172 centimeter lång och med 41,5 i skonummer, hos Rolf i Borås anrika träteater.

Sara Stina Hedberg föddes i Karlstad den 15 mars 1907. Hon var rödhårig och blev tidigt närsynt. Fadern, Anders Hedberg, var en stabil karl om 140 kilogram och framgångsrik fastighetsmäklare under det att modern, Mathilda, var sprungen ur en släkt bestående av huvudsakligen godsherrar och ämbetsmän. Det skall tilläggas att fader Anders desslikes var musikalisk och en hejare på flöjt. Familjen var klart välbärgad och bodde i tio rum med egen tvättstuga. Det förväntades av unga Sara, som hade fyra bröder, att hon skulle gifta sig till ett högborgerligt hem  och skapa trivsamma levnadsförhållanden för make och barn. Den praktiska utbildningen härför inleddes omedelbart efter den åttaåriga flickskolan.

Men unga Sara Hedberg ville annorlunda: hon närde flickdrömmar om att bli aktris, en på intet sätt respektabel syssla vid denna tid. 1926, vid 19 års ålder, träffade Sara skådespelaren Nils Leander som gått på Statens scenskola och var premiärelev på nationalscenen Kungliga dramatiska teatern. Sara och Nils ingick äktenskap samt flyttade in hos Saras svärföräldrar – svärfar Pontus Leander var präst – i prästgården Risinge nära östgötska Finspång. 1927 föddes dottern Boel och 1929 sonen Göran. På lediga stunder lyssnade Sara Leander i smyg på radio – vilket ansågs vara höjden av synd i det rekorderliga prästhemmet – och fastnade särskilt för kupletten ”Vill ni se en stjärna, se på mig”, exekverad av idolen Margit Rosengren till ackompanjemang av Ernsts Rolfs revyorkester. Sången handlade för övrigt om filmstjärnan Greta Garbo. Här undrar Zarah – på tyska – om kärlek kan vara synd:

http://www.youtube.com/watch?v=0zDL4j9haQ0&feature=related

Äktenskapet med Nils Leander knakade i fogarna och upplöstes snart, varpå Sara Leander flyttade till moder Mathilda i Stockholm med barnen. I tvårummaren på Torsgatan bodde även Saras två yngre bröder. Fader Anders hade avlidit året innan. I Stockholm debuterade Zarah Leander, som hon numera skrev sitt artistnamn, i revyn ”Det glada Stockholm” och gjorde stor lycka. Sommaren 1930 blev Zarah av den legendariske Gösta Ekman erbjuden att spela titelrollen Hanna Glavari i operetten ”Glada änkan” av Franz Lehar med Ekman i den manliga huvudrollen som greve Danilo. Leander lyckades genom aggressiv förhandlingsteknik dubbla den lön hon erbjudits av Ekman och fick den då hisnande summan av 6000 kronor i månaden.

Gösta Ekman spelade mot Zarah Leander 1930.

Några månader efter den lyckosamma debuten i ”Glada änkan” ingick den frånskilda Leander äktenskap med journalisten Vidar Forsell, son till operachefen John Forsell. De närmaste sex åren etablerade sig Zarah Leander som stor stjärna i Sverige, och 1936 – samma år som de olympiska spelen i Berlin inföll – fick hon sitt internationella genombrott i operetten ”Axel vor des Himmels Tor” som hade världspremiär i Wien i närvaro av bland andra Österrikes kansler Kurt Schussnigg.

Zarah Leander gjorde succé pyramidale i Wien; publiken hade aldrig hört tillstymmelse till något liknande, en primadonna som varken var sopran eller alt utan snarare tenor (lyssna till exempelvis Ernst Rolf eller Jan Malmsjö så förstår ni vad jag menar).  När Die Leander tre månader efter Wien-premiären spelade in sin första tyskspråkiga film, ”Premier”, hade hon redan begått 138 operettföreställningar inför sammanlagt 210 000 personer. Den kedjerökande och fräkniga operettstjärnan från Sverige engagerades omsider av det tyska filmbolaget Ufa, men först sedan myndigheterna fått bekräftat att hon var så kallat renrasig. Zarah stod på tröskeln till det stora internationella genombrottet.

Zarah Leander accepterade således att göra karriär i det nationalsocialistiska Tyskland, där Adolf Hitler och nazistpartiet NSDAP hade tagit över regeringsmakten efter valsegern 1933. Men hon var mån om att hålla den politiska makten på armlängds avstånd och vägrade gå med i såväl Reichsfilmkammer som NSDAP. De tyska myndigheterna tvingades acceptera detta, eftersom de ville behålla sin stora stjärna. Det är ingen hemlighet att Zarah Leander tjänade för sin tid astronomiska penningsummor i Tyskland; hon blev därmed Tredje rikets högst betalda aktris. Sammanlagt gjorde hon 14 filmer för Ufa, filmer som givetvis spelade en betydande roll i den nazityska propagandan. Se nedan en länk till en sång med klart propagandistiska övertoner:

http://www.youtube.com/watch?v=p8D126NPTrU&feature=related

Zarah Leander träffade rikskansler Adolf Hitler veterligt endast en gång. Det skedde på våren 1939 efter sista inspelningsdagen av den antibrittiska propagandafilmen ”Das Lied der Wüste”. Leander berättade om mötet i sina första memoarer Vill ni se en diva? (Wien 1958). Enligt den svenska sångerskans berättelse undrade hon, helt fräckt, om Hitler aldrig försökt göra något åt sin hopplösa frisyr. Hitler svarade att han försökt med allehanda pomador och andra medel, men att en ostyrig test envisades med att hänga ned i pannan. Renlevnadsmannen Hitler visade sig också ganska irriterad över att Leander ville ta ett bloss efter maten (hon rökte det svenska cigarrettmärket Stamboul, som hennes bröder försåg henne med).

Mer kontakt hade Zarah Leander då med den diaboliske Joseph Goebbels, som förgäves försökte få den svenska stjärnan i säng. Vid ett tillfälle skall Goebbels ha pikat Die Leander för hennes judiska förnamn, men den svenska stjärnan blev inte svarslös. Hon skall ha genmält: ”Hur är det med ert eget förnamn; Joseph, det är väl klart judiskt?” I filmen till den här länken har Zarahs rollgestalt kärleksbekymmer:

http://www.youtube.com/watch?v=m20La_Sg4Dc

Medan hon gjorde karriär i Tyskland inköpte Zarah Leander egendomen Lönö på Vikbolandet i Östergötland (egendomen innehas i dag inom parentes av riksdagens talman Per Westerberg). Zarah insåg efterhand mycket väl att Tyskland skulle förlora kriget och att det då gällde att ha en tillflyktsort. Den 15 april 1943 lämnade hon således Tyskland och flyttade till Lönö, där hon småningom etablerade sig som herrgårdsfru tillsammans med sin tredje man, pianisten Arne Hülphers. Tidigt spreds rykten av illvilliga tungor om att Zarah Leander skulle ha varit nazitysk spion, och hos säkerhetspolisen finns en hel drös med rapporter som går ut på detta. Bosse Schön visar dock i sin bok att inget av dessa rykten var sant.

Detta hindrade inte att Zarah Leander drabbades av en veritabel hatkampanj när hon återvände till Sverige. Den välkände artisten och teaterchefen Lasse Dahlqvist i Göteborg försäkrade att han inte skulle anställa Leander ens ”om de kastade henne efter mig”, medan revydirektören och kuplettsångaren Karl Gerhard kallade henne för ”politisk idiot”. Sistnämnda omdöme menade Zarah själv var rättvisande. ”Jag vet inte vad politik är och intresserar mig inte för det”, förklarade hon 1944. I stället, sade hon, hade hon valt sig själv och sin familj.

 

untitled

Zarah Leander med sin mångårige beundrare Karl Gerhard.

Om den bisexuelle Karl Gerhard kan det nämnas att han, enligt uppgift till mig av Leanders allt-i-allo Brigitte Pettersson, alltid var en hängiven beundrare av Zarah och hemskt gärna ville gifta sig med henne som han också – trots att han ideologiskt stod långt till vänster – försvarade mot angreppen hon utsattes för de första åren i Sverige efter hemkomsten. Leander nobbade dock Gerhard till förmån för sin Hülphers, som hon gifte sig med i Göteborg 1956.

Efter en tids ”karantän” tog dock Zarah Leanders karriär upp sig igen, och på 1950-talet återvände hon till såväl Tyskland som Österrike och gjorde stor succé med skivinspelningar, revyer och konserter. Också i Sverige togs hon efter lång tvekan till nåder och kämpade på som artist in i det sista trots hinder som en tilltagande synsvaghet – i slutet av sin levnad var hon blind – och cancer. När hon dog på Danderyds sjukhus 1981 var hon 74 år gammal. Då hade hon 353 skivinspelningar bakom sig.

Sist en kort hyllning i bild och ton till denna stora artist med Tove Janssons och Erna Taoros ”Höstvisa”:

http://www.youtube.com/watch?v=WrYnM5Dwldc

Explore posts in the same categories: "Axel vor des Himmels Tor", "Das Lied der Wüste", "Det glada Stockholm", "Die grosse Liebe", "Glada änkan", "Här är ditt liv", "Hölstvisa", "Hylands hörna", "Premier", "Vill ni se en diva?", "Zarah Leander. Säkerhetspolisens hemliga akt", Anders Hedberg, Arne Hülphers, Östergötland, Österrike, Birgit Nilsson, Boel Forsell, Borås, Bosse Schön, Brigitte Pettersson, Danderyds sjukhus, England, Erna Taoro, Ernst Rolf, Franz Lehar, Göran Forsell, Gösta Ekman, Göteborg, Greta Garbo, greve Danilo, Hanna Glavari, Häradshammar, Jan Malmsjö, John Forsell, Joseph Goebbels, Karl Gerhard, Karlstad, Kungliga dramatiska teatern, Kurt Schussnigg, Lasse Dahlqvist, Lasse Holmqvist, Lönö, Margit Rosengren, Mathilda Hedberg, Nazityskland, Nils Leander, NSDAP, Per Westerberg, Pontus Leander, Reichsfilmkammer, Risinge, Stamboul, Statens scenskola, Stockholm, Sverige, Torsgatan, Tove Jansson, Tyskland, Ufa, USA, Värmland, Vidar Forsell, Vikbolandet, Wien, Zarah Leander, Zarah Leander-muséet

27 kommentarer på “Zarah!”

  1. Lena Florbrant Says:

    Fin dokumentation, käre Tommy. Men hur ställer du dig till Karl Gerhard som uppenbarligen var gay?
    Bara en nyfiken fråga.
    Ses vi i Södertälje stadshus framöver?
    Som du vet är jag aktiv medlem i Centerpartiet, fast börjar tvivla på Tage o Katarina. Det är förvisso inte deras fel att C brister, men…
    Hör av dig om ditt program inför nästa höst är du snäll.
    Jag hade kontakt med två representanter för SD för drygt ett år sedan och de var verksamma i Tumba-Huddinge, har dessvärre tappat bort deras tel nr.

  2. Tommy Hansson Says:

    Tack, Lena!

    När det gäller artister bryr jag mig inte om vare sig sexuell läggning eller politiska preferenser. Det är kvalitén som räknas. Och Karl Gerhard är, enligt min uppfattning, en av de största…kanske blir det en artikel om honom så småningom.

    Om du syftar på Brottsofferjourens seminarium 9/9 så tänkte jag försöka komma till Stadshuset då.

    Nej, jag har inte riktigt fattat att du var med i Centern. Men nu vet jag. Vet inte vad jag ska säga om nästa höst – först och främst får man väl se om man lever. Men om allt går som planerat lär ju SD sitta i fullmäktige då, jag blir förstanamn på listan.

    Du är hjärtligt välkommen i SD om du tröttnar på C, Lena. Kan det ha varit Robert Stenkvist eller Christofer Johnsson du hade kontakt med i Tumba/Botkyrka? I Huddinge heter den ”starke mannen” Arnold Boström, som också är ordförande för länet. Vi är ett väl sammansvetsat gäng.

    Jag är rätt säker på att om Tage G. fortsätter att köra hårt med bögflaggan så lär det knappast gynna C i kommunvalet – man behöver bara titta på kommentarerna till debatten i somras!

    Nu i helgen har vi Contra-konferens på Åbo-färjan. Jag hälsar till gamla gänget, om du vill!

  3. Lena Florbrant Says:

    Hej igen, klart jag vill att du ska hälsa Carl,Geza, Anders, Fredik o lille Harald. Hoppas ni får bra väder och få höra en del synpunkter från herrarna …glömde var de bor.. kan det vara gammelfarbrorn från småland som min pappa körde till Tcentralen och nån från Örebro? Många onyktra o pratsjuka karlar o taxfree prylar lär det bli, vad jag minns. Men glöm inte att krama Toivo (råttan från Lidingö) från mig.
    Hör av dig när du kommer hem o berätta vad vi kom fram till gällande SD /kram Lena
    lena_florbrant@hotmail.com tel. 076-0911181
    ena

  4. Lena Florbrant Says:

    Glömde det viktigaste…fan man ska inte fylla fyrtiofyra år o bli senil, hahaha.
    Jo Robert hette han (lång, smal, mörkhårig) som var ca femtio > < har svårt att se ålder på folk. Han hade en grabb med sig som kunde vara ca trettio? Vi träffades i Tumba centrum på långfredagen förra året. Pratade en hel del och kom överens om att höras av. Sedan har jag lagt ner Centerpartiet och funderade ett år o har nu bestämt mig för SD. Min arbetsgivare som är en gammal (78 år) moderat anser mitt val är alldeles utmärkt. Så.. hör av dig jag bor numera bredvid Stadshuset/ Brandstationen på Mariekällgatan 4.

    • Tommy Hansson Says:

      OK, då gör jag det…fast det där med att krama ”Råttan” (Toivo)vet jag inte.

      Jo, det verkar som om du träffade Robban och Christofer. Robban är 51 och Christofer 37, så du gissade ganska bra.

      Låter utmärkt att du bestämt dig för SD. Vi har uppenbarligen stort stöd i Södertälje men inte så väldigt många som är aktiva ännu;så du är mer än välkommen (är du formellt medlem ännu?).

      44…då är du ju unga flickan. Själv blir jag 58 i november.

      Vi hörs!

  5. Jacob I Says:

    Hej, Tommy!
    Tack för din målande och uttömmande artikel om Zarah Leander, vilken man nog skulle kunna säga var den första svenska grammofonartisten som satte Sverige på världskartan (åtminstone i de tyskspråkiga länderna) långt före såväl Abba och Roxette.
    Vad beträffar hennes påstådda kopplingar till nazismen, som många historielösa individer skrivit spaltkilometrar om förut, kan man bara konstatera att hon, som så många andra på 1930-talet (och även senare), var ”politisk idiot”.
    Man bör ha i minne att på 1930-talet var faktiskt nationalsocialismen rumsren (inte minst bl.a. i svenska socialdemokratiska kretsar). Mycket kan sägas om Hitler och hans hejdukar men resan började ju trots allt bra med en social upprustning av Tyskland efter den stora massarbetslösheten, vilket väl säkert i mitten av 1930-talet resulterade i att en stor majoritet av tyska folket sympatiserade med nationalsocialisterna. Att denna resa skulle sluta i ett förödande världskrig var det väl endast ett fåtal som förstod, de som möjligen hade läst ”Mein kamp” där Hitler bl.a. menade att ett krig var nyttigt för varje generation. Vad beträffar judefrågan var det nog ingen som brydde sig, då ju tyska folket fick ett högre välstånd än tidigare.
    Zarah brydde sig knappast och hade säkerligen heller inte läst ”Mein kamp”. För henne var ett kontrakt med världsberömda UFA ytterligare en milstolpe i karriären och hon tjänade ju ihop en förmögenhet med vilken hon 1939 köpte sitt Lönö, där hon efter hemkomsten 1943 bl. a. inhyste baltiska flyktingar, vilket kanske är mindre känt.
    Zarah utsattes ju efter hemkomsten för illvilliga rykten, men ur dessa rycktes ju udden när hon fick draghjälp tillbaka på den svenska scenen av Karl-Gerhard, som väl knappast lyft fingret för henne om hon verkligen hade varit nazist (?). Han var ju som bekant, jämte Torgy Segerstedt, en av de främste nazimotståndarna i dåtidens Sverige.
    Att Karl-Gerhard var bisexuell är ju allmänt känt, men det skötte han ju privat och propagerade inte för någon gay-livsstil, som så många andra på senare år (melodifestivalen är ju ett av skräckexemplen).
    Exakt vad han stod politiskt, sosse eller kommunist, kan jag inte säga, men han lär de sista åren ha varit folkpartist!
    Vara hur det vill med detta, såväl Zarah Leander som Karl-Gerhard är ett av vårt lands största artister genom tiderna och har skrivit in sig i svensk musikhistoria.
    Håller med dig om att sexuell läggning och politisk hemvist är underordnad, vad som gäller är kvalitén.
    Med tanke på ditt tidigare inlägg om Björn Afzelius kan jag säga att jag avskyr det han (och Mikael Weihe) stod för, men gillade i allra högsta grad Hoola Bandoola (i synnerhet deras andra och tredje album) som jag fortfarande anser som en av de största musikaliska händelserna i Sverige under första hälften av 1970-talet.
    Ser fram emot kommande artiklar, gärna Karl-Gerhard, men varför inte även Ernst Rolf som verkligen förtjänar uppmärksamhet. Han var ju vår förste populärartist av internationell klass och hade säkert om inte språkbarriären stått i vägen, kunnat göra internationell karriär. Han åstadkom ju dessutom en lång rad storsäljare på skiva, över 170 hits åren 1911-33.

  6. Tommy Hansson Says:

    Tack för all information, Jacob. Det där med baltflyktingar kände jag inte till.

    Jovisst, Ernst Rolf var en fenomenal artist. Dessutom hade han ungefär samma röstläge som Zarah. Jag har en CD som heter ”Svenska örhängen” hemma, där Rolf har ett nummer efter Zarah. När jag satt med ett par släktingar hemma och lyssnade på skivan trodde de att det var Zarah som sjöng i båda fallen!

    Så Karl Gerhard skulle ha blivit folkpartist på äldre dar…det visste jag inte. Jag har läst den svenske diplomaten Sven Grafströms memoarer, och han berättar om en middag hos KG med bland andra Moa Martinson närvarande. Enligt Grafström, som var en övertygad antikommunist och antinazist, framförde KG och MM klart prosovjetiska argument.

    Men KG kanske tog sitt politiska förnuft till fånga mot slutet av sitt liv.

  7. detredemokraterna Says:

    Värmlandstös!

    Läste Bosse Schöns bok i somras om Leander och denne kunde avfärda ryktena om hennes gillande av nazismen.

    Men Tommy du får lära dig Youtuba riktigt!

    Så här gör du i wordpress.

    1. Gå in och ”redigera” den här postningen.
    2. Ställ markören där du vill ha youtubevideon i den här postningen.
    3. Klicka på ”Lägg till video” som ligger i raden kallad ”redigera/infoga”. Symbolen ser ut som en liten filmruta.
    4. Sedan får du upp en ruta där det överst står ”Välj en fil på din dator”. Där trycker du INTE på ”Välj filer” utan på fliken ”Från adressen”, längst upp! Klicka den fliken!
    5. Där får du upp ett adressfält som det står ”URL” till vänster om. Där lägger du in den Youtubeadress som du lägger in ren här.
    6. Avsluta med att klicka på ”Infoga i inlägg”.
    Klart.

    I och för sig går det bra mycket fortare att bara lägga in länken och funktionen är ju nästan den samma, men det blir ju så snyggt och ha TV i bloggen, liksom!
    😉

    Helghälsningar från Värmland

  8. Jocke Says:

    Intressant text Tommy. Som 80-talist är min relation till denna sångerska inte särskilt stark. Länge trodde jag hon var en bortglömd borgerlig politiker då den enda referenspunkt jag hade till hennes kom av att hon omnämns i låten Beväpna er av Ebba Grön:

    ”Ja!
    Ja jag, jag hatar hela borgeligheten
    ja jag, jag hatar hela kungahuset
    ja vi, vi ska beväpna oss
    ja vi, vi ska beväpna oss

    Ja jag, jag svär utifrån mitt hjärta
    att vi från förorterna ska beväpna oss
    ja vi, vi ska beväpna oss
    ja vi, vi ska beväpna oss

    Ja jag, jag hatar prins Bertil å Carl-Gustav
    ja ja, jag hatar Zarah Leander
    ja vi, vi ska beväpna oss
    ja vi, vi ska beväpna oss

    Ja dom tål lite bly i nackarna
    ja dom tål lite bly i nackarna”

    Sedan undrar jag om du inte har lust att skriva ett inlägg om Sydkorea. Det skulle vara intressant att höra hur du förhåller dig till denna nation och om den kan framhållas som mönsterstat för Sverigedemokraterna. Det var någon kulturjournalist som hånade Sverigedemokraterna för att Färöarna framhölls som ett gott exempel. Men Sydkorea och Japan tycker jag är intressantare som förebilder. Det är länder med stor integritetr och en särpräglad traditon och kultur, de har en homogen befolkning samtidigt som de tar intryck av andra länder och är framstående inom industri, vetenskap och handel. Dessutom rör det sig om demokratier. Jag tycker man bör nämna dessa länder oftare som förebilder när man diskuterar vad Sverigedemokraterna vill med Sverige… Hoppas att du kan skriva några rader om den saken!

    • Tommy Hansson Says:

      Tack för Ebba Grön-text. Revolutionsromantik så det stänker om det!

      Jag har ju skrivit ett par inlägg tidigare om Sydkorea, men inte just utifrån det perspektiv du nämner. Men det kan väl vara en bra idé.

      Jag har studerat Korea i drygt 30 år och bör ha ett och annat av intresse att säga om landet. Det finns förvisso mycket positivt att säga. En del negativt också, till exempel om den stenhårda konkurrensmentalitet som råder samt om den utbredda korruptionen.

  9. Jocke Says:

    Kan du inte också skriva något ur konservativt perspektiv om principen om sambeskattning av makar? Den amerikanska juridikprofessorn Elizabeth Warren har en intressant analys av effekterna av att våra samhällen organiserats så att familjer numera behöver två inkomster för att få ekonomin att gå ihop. Detta är en intressant intervju med henne:

    http://video.google.com/videoplay?docid=1520197000986018021#

    Jag anser också att detta är en viktig fråga att uppmärksamma för ett konservativt parti då principen om sambeskattning skadar familjen som institution. Frågan borde uppmärksammas mer och jag tycker att ett konservativt parti borde lyfta fram den i sin politiska gärning. KD som snackat om införande av vårdnadsbidrag är fel ute. Det är en socialistisk lösning och en dålig sådan också. Ett återinförande av sambeskattningsprincipen skulle betyda mer för att stärka familjen som institution och det på ett icke-socialistiskt vis…

  10. Jocke Says:

    Tommy. Jag förstår att SD vill profilera sig som ett konservativt och familjeorienterat parti. En fråga partiet borde driva för att stärka denna profil och bredda sin politik är att verka för att gifta par bör kunna få välja om de vill sambeskattas eller särbeskattas. Denna möjlighet har mig veterligen tyska äkta par. En mycket bra frihetsfråga att driva är det också. Om Moderaterna vore ett konservativt parti så skulle de nog hålla med. Så den här frågan kan nog uppskattas av vissa väljare med konservativ profil som nu röstar på M.

    Frågan skulle också stärka partiets ställning som varandes familjeorienterat och att det inte rör sig om ett enfrågeparti som inte vill någonting annat än att ”stoppa invandringen”. Du kan väl försöka lyfta frågan i partiet om du håller med mig om detta. Gör ledningen uppmärksam om denna frågas potential ifråga om att stärka profilen som familjeorienterar och konservativt.

    Harvardprofessorn Elizabeth Warren har framfört en mycket intressant kritik mot ”två-inkomstsamhället” som kan användas som ammunition i debatten. Det finns givetvis andra aspekter än de hon berört som ska fram i ljuset. Sådant har att göra med att familjer i detta land görs beroende, p.g.a. beroendet av två inkomster, av sådant som dagis och inte har råd att omhänderta sina äldre själva. Mycket av detta kan spåras till att vi har en ”rigid” särbeskattning. Så att införa valbarhet för gifta par att sambeskattas borde kunna göras till en viktig profilfråga för SD.

    Intervju av Elizabeth Warren:

    http://video.google.com/videoplay?docid=1520197000986018021#

    Sätt någon inom partiet att utreda denna fråga mer. Undersök gärna hur det rent praktiskt fungerar i Tyskland där gifta par kan välja om de ska sambeskattas eller särbeskattas!

  11. Jocke Says:

    PS. Frågan om sambeskattning kommer att väcka ont blod hos landets feminister. Detta ska självklart ses som väldigt positivt i sammanhanget!

  12. Jocke Says:

    Elizabeth Warrens bok kan köpas från amazon.com
    Allt som hon skriver om är inte applicerbart på svenska förhållanden. Men en stor del av det hon säger stämmer nog också för oss här i Svedala. Så införskaffa denna bok och se vad ni kan göra av frågan.

    Sorry för att jag strösslar din bloggpost om Zarah med så många kommentarer i detta ämne…

  13. Jocke Says:

    Ooops. Här kommer en till kommentar då 🙂

    Boken jag talade om: http://www.amazon.com/Two-Income-Trap-Middle-Class-Mothers/dp/0465090826

  14. Gammelsvensk Says:

    Jag är född och uppväxt i Zarahs hemstad Karlstad. Jag har också varit medveten om det under hela min livstid för hon har alltid varit populär i sin födelsestad. Hon var uppskattad för vad hon åstadkom och inte för vad hon,eventuellt, hade för politisk ståndpunkt. Personligen så tror jag inte att hon hade någon personlig ståndpunkt över huvud taget utan det viktiga för henne var sången och karriären inom den genren. Det har varit på tal att man skulle uppkalla en gata efter henne men jag tror inte att det blev något av. De styrande i Karlstad har många gånger visat sig väldigt ryggradslösa så det var väl något politiskt som satte stopp för de planerna.

    • Janne Says:

      Nej nej…Zarah har inte alls varit uppskattad i Karlstad. I våras försökte vi få en gata uppkallade efter henne här i stan men det blev givetvis avslag i fullmäktige. Däremot lyckades jag förmå kommunen att placera en bronsstaty av Zarah inne i Karlstads Teater, där hon också gjorde scendebut. Det var alltså inte i Borås detta hände vilket vissa vill göra gällande. Annars ett trevligt bloggämne som jag ägnat tio intensiva år åt allaredan.

      • Tommy Hansson Says:

        Tack för informationen, Janne!

        Jag är på intet sätt någon expert på Zarah Leander, men hon var en stor artist och hade ett exceptionellt ovanligt och gripande levnadsöde.

        Grattis till bronsstatyn på Karlstads teater! Är du politiker eller möjligen kulturpersonlighet i Karlstad (förlåt min okunskap)?

      • Janne Says:

        Hej Tommy, nej jag är bara en uppkäftig journalist sedan länge. Men ibland blir ju även journalister trött på lögner, inte minst efter årtionden av lögner om Zarah Leander. Lär ju också dessvärre dröja innan staten behagar leverera en ursäkt postumt.

  15. Jocke Says:

    Nu kommer jag med mer information i denna fråga. Nu visar det sig att man i Finland talar om att återinföra sambeskattning. Enligt det förslaget, framfört av statsminister Matti Vanhanens, ska makar med barn under 3 år kunna ansöka om att få sambeskattas. Kolla upp detta också eftersom det som sagt är en mycket intressant fråga!

    http://svenska.yle.fi/nyheter/sok.php?id=166150&lookfor=&sokvariant=arkivet&advanced=yes&antal=10

    • Tommy Hansson Says:

      Jo, frågan om sambeskattning är viktig. Som familjevänligt parti tycker jag definitivt att SD bör ta upp frågan.

  16. Tommy Hansson Says:

    Precis som jag då, Janne!

  17. Janne Says:

    Fantastiskt inlägg Tommy! Tar och kopierar en del text för min egen blogg. Roligt att du gillade vårt museum, har du tid kom och se Zarah-kabrarén i hennes hemstad Karlstad den 6/2.

  18. Виктор Андреев Says:

    Zarah är den vackraste kvinnan på denna planet. Vi är skapade för varandra, men vi är åtskilda av tidens avgrund.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: