TV8s undersökande journalistik

Den marginella TV-kanalen TV8, närmare bestämt en av dess frontfigurer, Lars Brorduktigsson…förlåt, Adaktusson, har svarat för en veritabel journalistisk ”bragd”. Den 15 september avslöjade Adaktusson nämligen att en av Sverigedemokraternas mer framträdande kandidater i kyrkovalet, göteborgaren Patrik Ehn, har ett förflutet i det nationalsocialistiska Nordiska rikspartiet (NRP). I samma inslag tilläts en något förvirrad präst att breda ut sig om SDs påstådda farlighet.

Med smattrande röst ställde Adaktusson även partiledare Jimmie Åkesson till svars för att man lät en före detta nationalsocialist kandidera, detta mot bakgrund av att Åkesson förra året deklarerat att gamla nazister och extremnationalister ej göre sig besvär i SD-sammanhang. Jimmie klarade sig efter vanligheten galant, låt vara att han nog inte hade läst in sig ordentligt på Ehns bakgrund. I TV8s reportage framkom även att två kandidater längre ner på listan – från Haninge respektive Härnösand – tidigare representerat Nationaldemokraterna.

Brorduktigsson ger fingret.

TV-tittarna informerades emellertid inte – surprise! – om kandidat Ehns fullständiga bakgrund. Sanningen är att han i mitten på 1980-talet, som tonåring, mycket riktigt var med i NRP några år. Därefter hoppade han dessbättre av och anslöt sig i stället till Centerpartiet. Patrik Ehn, i dag 42 år gammal, blev i mitten på 1990-talet ombudsman för Centerns ungdomsförbund (CUF) i Bohuslän. När han blev litet äldre invaldes han i Centerpartiets styrelser i Göteborg respektive Västra Götaland. I samband med att Patrik Ehn 1999 anställdes som lärare i Skövde blev han så ordförande för därvarande lokalförening.

Så var det alltså med Patrik Ehns bakgrund. TV8s underlåtenhet att informera om hela historien visar med stor tydlighet att kanalen i fråga endast är intresserad av svärta ner Sverigedemokraterna inför kyrkovalet på söndag, där Ehn kandiderar på samtliga fyra nivåer – från församling till kyrkomöte. Adaktussons feta ”avslöjande” har, vad jag känner till, även uppmärksammats av SVT text, TV4 samt Svenska Dagbladet, möjligen också i andra media.

”Avslöjanden” av det här slaget visar på att medierna, liksom så många gånger förr, på ett närmast desperat sätt är ute efter att gräva fram tänkbara skandaler om olika sverigedemokrater. Det blir dock bara patetiskt när man inte får fram mer än så här, att en kyrkovalskandidat för nästan ett kvartssekel sedan i ungdomligt oförstånd anslöt sig till ett extremparti för att därefter gå med i Centern. Det förvånar vidare att TV8 valde att gå ut med att ynka två SDare tidigare tillhörde extremnationalistiska Nationaldemokraterna – bytet från mikroskpiska ND till det avsevärt mer nyanserade och etablerade SD tyder ju onekligen på en politisk utveckling i rätt riktning!

Man undrar i sammanhanget när TV8 kommer att gräva fram det förflutna hos kandidater från övriga partier som ställer upp i kyrkovalet. Det borde rimligen finnas en hel del gamla övervintrade kommunister hos Vänsterpartiet, för att ta ett exempel. Det är också sant att i de sverigedemokratiska leden finns en och annan tidigare vänsterpartist – när kommer Brorduktigssons scoop om dessa?

Patrik Ehn är för övrigt en lugn och sansad person som kommer från ett kristet hem. Klicka gärna på nedanstående länk till en intervju som SD Televisions Hans-Olof Andersson gjorde i somras med Patrik Ehn. Här framhåller denne bland annat det märkliga faktum, att många svenska rektorer drar sig för att hålla skolavslutningar i kyrkan samt att han brinner för diakoni. Man blir mörkrädd!

http://images.google.se/imgres?imgurl=http://i3.ytimg.com/i/zXE6dN_pawI36lXbZpYPmg/1.jpg&imgrefurl=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3Dhi8HWw8ynB4&usg=__jmoiayPrMNcX8DUynmRJFdUlv5w=&h=88&w=88&sz=4&hl=sv&start=8&tbnid=7qF4FoOPDywbFM:&tbnh=77&tbnw=77&prev=/images%3Fq%3DPatrik%2BEhn%26gbv%3D2%26ndsp%3D18%26hl%3Dsv%26sa%3DN

Om Nordiska rikspartiet kan slutligen sägas, att det är Sveriges enda öppet nationalsocialistiska parti. Det grundades som Sveriges nationalsocialistiska kampförbund av trädgårdsmästaren Göran Assar Oredsson 1956; Oredsson är fortfarande partiledare (NRP kallas emellanåt ”Assar och hans nassar”) ! Mer om partiet här:

http://www.motstand.org/nrp/

Mest av allt förefaller NRP vara en samling stollar som nog utgör ett försumbart hot mot rikets säkerhet, även om partiets åsikter (man högtidlighåller exempelvis den 20 april varje år Hitlers födelsedag) naturligtvis är avskyvärda. Ungefär samma sak kan sägas om kommunistiska partiet (KP), som dock är större.

Explore posts in the same categories: "Assar och hans nassar", Adolf Hitler, Bohuslän, Centerpartiet, CUF, Göran Assar Oredsson, Göteborg, Haninge, Hans-Olof Andersson, Härnösand, Jimmie Åkesson, Kommunistiska partiet, Lars Adaktusson, Nationaldemokraterna, nationalsocialism, Nordiska rikspartiet, Patrik Ehn, SD Television, Skövde, Svenska Dagbladet, Sverigedemokraterna, SVT, TV4, TV8, Vänsterpartiet, Västra Götaland

6 kommentarer på “TV8s undersökande journalistik”

 1. Inge Sandén Says:

  Tack för att du klarlagt detta övertramp av Adaktusson.
  Hoppas också att du skriver om det på SD-kurirens hemsida,då många ännu ej lärt sig att hitta till din blogg.
  Jimmy borde också på något sätt förklara,att som det verkade på mig,att han inte kände till att denne Peter Ehn som 15-åring för 25 år sedan var med i NRK.och varit center i 10år iinan han bytte till SD.
  Kamprad var ju också lite av en extremist i sin ungdom.
  Det var på vippen att han hade blivit relegerad från Osby Samskola för sina extrema åsikter.
  Kanske man borde bojkotta IKEA,för att han som 15-åing var lite extrem i sina åsikter.

 2. Tommy Hansson Says:

  Jag bojkottar IKEA i vilket fall.

  För det första klarar jag knappt av att sätta ihop deras möbler, för det andra håller möblerna inte så länge.

  För övrigt tror jag Patrik Ehn är en tillgång för SD.

 3. Inge Sandén Says:

  Känns som om du har lätt för att missupfatta mig,då jag inte är en driven skribent.
  Klart att Patrik Ehn är en tillgång för SD.
  Vad jag ville få fram,att du även skrev något på SD-kuriren,så att alla som inte läser din blogg,skulle få läsa om hur fräckt Adaktusson vinklat ett 25-årigt gammalt medlemsskap av en 15-åring iett lite extremt parti.
  Men att det skulle komma fram till alla som såg inslaget och läser text TV,att det är hams sista 10 år i Centern,som är intressant för SD-ledningen.
  Kamprad var tänkt som en satir.

  • Tommy Hansson Says:

   Nja, jag tror inte jag missuppfattat dig. Mina rader var inte menat som något slags kritik eller bemötande. Tvärtom håller jag med dig!

   Får se om jag tar upp detta i partibloggen.

 4. Jacob I Says:

  Brorduktigssons taffliga drag är bara början. Idag (17/9) har Aftonbladet, med dess historielöst antiintellektuella, inkompetenta chefredaktör Jan Helin i spetsen, deklarerat att man kommer förvägra SD att annonsera. Helins grodor kan läsas i dagens nummer, för den som vill och orkar.
  Jo, jo, nu börjar det brännas under fötterna, man är desperat, det får inte bli som i Danmark, eller som nu senast i Norge där Fremskritt med god marginal blev landets andra största parti!
  Befarar att den valrörelse som nu ligger framför oss kommer att bli mycket smutsig, med många fula grepp mot SD från PK-etablissemangets sida.

 5. Tommy Hansson Says:

  Jo, jag har tagit del av Helins bravader. Samme Helin som inte ens hade läst igenom Donald Boströms antisemitiska artikel om påstådda israeliska organstölder i AB innan den publicerades.

  Du har nog rätt i att en smustig valrörelse ligger framför oss. Noterar dock att tidningen Metro i dag hade ett hyfsat reportage över en helsida om SDs kyrkovalskampanj.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: