Nordkoreas lägersystem i nytt ljus

248283256ead91b0b799e976c58135250852a1ed

Minutiöst välregisserad propaganda i ett sjukt samhälle: en vy från Nordkoreas huvudstad Pyongyang.

Det är sedan länge känt att det kommunistiska Nordkorea, världens i dag troligen mest omänskliga diktatur, har ett vittomfattande system av slavarbetsläger i den beprövade sovjetiska gulagstilen som skildrats så vältaligt av Alexander Solzjenitsyn.

David Hawk har skrivit rapporten The Hidden Gulag. Exposing North Korea´s Prison Camps (U. S. Committee for Human Rights in North Korea, 125 sidor) där han kommer till slutsatsen, att det finns minst 36 läger utspridda över Nordkorea där 150 000 till 200 000 människor sitter inspärrade under omänskliga förhållanden. Lägren spelar en viktig roll i den nordkoreanska ekonomin på så sätt att internerna tvingabryta kol, järn och guld.

Det nordkoreanska lägersystemet hamnar delvis i ett nytt ljus genom en ny rapport som publicerats av det amerikanska East-West Center. Författarna Marcus Noland och Stephen Haggard framhåller bland annat:

…the system of prison camps in North Korea also being utilized to exact penance (and capital) from those brave, enterprising and starving souls who have dared to try to survive amidst the squalor of a bankrupt, inhuman system.

Noland och Haggard fortsätter: ”The portrait that emerges is of a Soviet-style gulag characterized by an arbitrary judicial system, an expansive conception of crime, and horrific abuses.”

Rapporten, Repression and Punishment in North Korea: Survey Evidence of Prison Camp Experiences, bygger på två unika studier av flyktingar från Nordkorea. 2004 och 2005 intervjuades 1350 flyktingar på elva platser i Kina samt 2008 300 flyktingar i Sydkorea. Vittnesmålen tyder på att det nordkoreanska lägersystemet numera tjänar som förebild för hela rättsväsendet – om man nu kan tala om ett sådant – i Nordkorea.

Utmärkande drag är godtycke, svält, avsaknad av sjukvård och brutalt våld. Detta gäller också internerade i vanliga fängelser samt smärre brott. Det har med tiden utvecklats ett omfattande mutsystem, där tjänstemän inom den straffrättsliga sektorn girigt och utan betänkligheter accepterar mutor från medborgare som vill undvika att ha med den nordkoreanska ”rättvisan” att göra.

Noland drar följande slutsats i en artikel i Washington Post den 5 oktober: ”It really looks like the work of a gang, a kind of ‘Soprano’ state. But it succeeds in keeping people repressed.”

Många har hamnat i Kim Jong-ils gulagsystem endast därför att de försökt överleva. Eftersom den nordkoreanska regimen misslyckats med att förse sin befolkning med mat genom den socialistiska distributionsapparaten tvingas människor i hushåll, industrier, kooperativ, lokala regeringsorgan och till och med i den eljest priviligierade krigsmakten ägna sig åt privat företagsamhet för att över huvud taget kunna upprätthålla livhanken. Och eftersom detta naturligtvis är förbjudet i Nordkoreas järnhårt stalinistiska diktatur hamnar de mest företagsamma i fängelser och läger.

Det har genom tidigare vittnesmål framkommit att det förekommer framtvingade aborter och mord på spädbarn i det nordkoreanska gulagsystemet. Fem procent av de intervjuade flyktingarna i den nya rapporten hade bevittnat övergrepp av detta slag. 55 procent trodde vidare att det förekommer medicinska experiment på fångar, även om ingen med egna ögon hade varit åsyna vittne till något sådant.

Mer om Nolands och Haggards rapport finns på den utmärkta sajten God and Gulags här:

http://godandgulags.blogspot.com/

Det märkliga är att inga främmande statsmän som besöker Nordkorea tycks ägna en tanke åt den bistra verklighet som här skisserats och ännu mindre ta upp frågan med härskarklicken i Pyongyang. Om bara världens politiker ägnade bråkdelen av den kritik man tvångsmässigt utsätter det demokratiska Israel för åt Nordkorea, skulle de nordkoreanska härskarna kanske tvingas börja lyssna.

Explore posts in the same categories: "Repression and Punishment in North Korea", "The Hidden Gulag", Alexander Solzjenitsyn, David Hawk, East-West Center, Israel, Kim Jong-il, Kina, Marcus Noland, Nordkorea, Pyongyang, Stephen Haggard, Sydkorea, Uncategorized, Washington Post

12 kommentarer på “Nordkoreas lägersystem i nytt ljus”

  1. Mikael Gustafsson Says:

    Frågan är bara vad som kan göras av det fria väst idag? Ingenting, är det riktiga svaret. Som världen artar sig i vårt århundrade, med Kina som supermakt, är väl sista spiken i den Nordkoreanska kistan rimligen slagen. 50 år av diktatur kan lika gärna bli 100 år eller mer. Och med tanke på hur landet faktiskt lyckas hota regionen utåt, kommer vår ömkan om folket att vara begränsad.

  2. Tommy Hansson Says:

    Åtminstone lär väl vi och nordkoreanerna tvingas vänta tills kim Jong-il är död innan något av avgörande betydelse händer.

    Eller tills exempelvis en nukleär katastrof inträffar i det ”trigger-happy” Nordkorea.

  3. LPÖ Says:

    ”Det märkliga är att inga främmande statsmän som besöker Nordkorea tycks ägna en tanke åt den bistra verklighet som här skisserats och ännu mindre ta upp frågan med härskarklicken i Pyongyang. Om bara världens politiker ägnade bråkdelen av den kritik man tvångsmässigt utsätter det demokratiska Israel för åt Nordkorea, skulle de nordkoreanska härskarna kanske tvingas börja lyssna.”

    Ovanstående är ett citat ur Tommys text. Jag har min egen teori om varför det är så här. Kanske är jag bara dum och förstår inte bättre, men jag misstänker att västerländska ”statsmän” gärna attackerar israel för att media lyckas frammana en anti-israelisk opinion. Journalistkåren(som huvudsakligen ligger åt vänster) skriver sällan något kritiskt om Nordkorea, däremot hackar man gärna på Israel. Nordkorea slipper kritik därför att mainstreammedia sällan skriver något om Nordkorea. Mainstreammedia sätter agendan och de flesta ”statsmän” anpassar sig efter denna agenda.

    • Tommy Hansson Says:

      Du har nog helt rätt, LPÖ. Den politiska korrektheten, som skapas av mediafolk och trendkänsliga aktörer, regerar.

      Israel ansågs nog vara bra så länge det kunde förknippas med ”de stackars förföljda judarna”. Men när israelerna lyckas skapa ett civiliserart och konkurrenskraftigt samhälle och dessutom försvarar sig med besked är det inte lika roligt längre…

  4. LPÖ Says:

    Förändringen kan komma fortare än vi anar. Jag är optimist. I början av 80-talet trodde de flesta att sovjets imperium skulle vara i eviga tider, men så blev det ju som bekant inte.

    • Tommy Hansson Says:

      Du är en person efter mitt eget hjärta, LPÖ!

      Jag är en obotlig optimist i de flesta avseenden, och saker och ting kan utvecklas snabbt och på ett fullkomligt oväntat sätt.

      Dock tror jag inte riktigt på att Malta spöar Portugal i VM-kvalet i kväll…

  5. Martin Says:

    Höll på att få krupp på jobbet en morgon när jag läste att Sven Göran Eriksson var aktuell som förbundskapten för denna slavstat inför nästa års
    fotbolls VM. Nu visade sig detta vara ett ogrundat rykte ,tack och lov! Värt att notera i kommentarerna
    kring detta rykte var att ingen tog upp det djupt omoraliska i att bidra till mer skådespel när brödet saknas!


  6. Man kan undra hur så många människor lydigt följer diktaturens order?Tänker de något som de inte vågar säga öppet?Även i demokratiska länder finns inslag som inte är demokratiska.Sverige hade länge både radio och tv monopol som ett exempel.

    Visst är kommunismens offer många gånger fler än NS Tysklands men alla offer är ett offer för mycket.

    Som fd USA hatare på 70 talet och jag bar FNL märke och lyssnade på radio Moskva och hejade på Sovjet vilket ju var sjukt.

    Vi kan alla vandra olika vägar för att sedan komma in på den rätta vägen,nationalismen som kan vara både vänster och höger vilket jag tycker är förlegat då blockpolitiken tillhör en annan tid vi lever i nuet.

    Släng alla gamla politiska visioner och se på oss i Sverige 2009 på väg mot valåret 2010 och dagens akuta problem.

    Lycka till Tommy både med tidningen och partiets väg mot riksdagen 2010.

    Att jag kritiserar det jag tycker är fel betyder inte att jag kan stödja merparten i ett politiskt program.

    Gunnar Andersson


  7. […] Lägren är också av avgörande betydelse för den nordkoreanska ekonomin, då fångarna tvingas arbeta i gruvor som producerar kol, järn och guld. https://tommyhansson.wordpress.com/2009/10/13/nordkoreas-lagerssystem-i-nytt-ljus/ […]


  8. […] Om det nordkoreanska lägersystemet, som har stor betydelse för landets ekonomi, har jag bland annat skrivit följande: https://tommyhansson.wordpress.com/2009/10/13/nordkoreas-lagerssystem-i-nytt-ljus/ […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: