Osvenskhet och svensk idioti

Mika Zibanejad Filip Forsberg

Fy, så svenskt…troligen rasistiskt.

Jag har ofta, och långt innan jag gick med i Sverigedemokraterna, funderat över det faktum att det anses fint i Sverige att vara ”osvensk”, eller ”så där härligt osvensk” som det ofta brukar heta. Till exempel när Zlatan Imbrahimovic trixar med trasan. Eller när Olof Palme var som mest briljant i debatten. Eller när någon svensk filmstjärna slår sig fram i Hollywood. I motsats till denna berömvärda osvenskhet finns det trista, tungfotade och stelbent hämmade svenska.

Den 15 november läste jag i Aftonbladet en artikel av den entusiastiske privathistorikern och författaren Herman Lindqvist, som satte ord på det jag i all min hopplöst svenska tristess gått omkring och funderat på. I sin betraktelse går Lindqvist under rubriken ”I Sverige är det fint att vara osvensk” till rätta med denna mentalitet och framhåller inledningsvis: ”2009. Den omvända nationalismen odlas i Sverige. Här uppfattas det som en komplimang om någon säger att man är ‘så härligt osvensk’. Motsvarande uttryck vore otänkbart i till exempel USA, Frankrike och Japan.”

Jag fortsätter citera Herman Lindqvist:

”I Sverige frodas en unik svensk variant av nationalism – den omvända nationalismen. De som hyllar denna linje kan kallas svenskförnekarna. De finns huvudsakligen på vänsterkanten och bland socialliberalerna. Eftersom personer med den inställningen styr de största svenska opinionsorganen är det deras åsikt som för tillfället är den politiskt mest korrekta. De tar avstånd från det som kan kallas svenskt. De kan kokettera med sin ickesvenskhet genom att säga att de aldrig hejar på det svenska landslaget i fotboll därför att laget spelar sådan tråkfotboll.”

De arroganta svenskhetsfienderna, menar Lindqvist, pekar gärna finger åt ”den överväldigande majoritet av svenska folket som är född och uppväxt i Sverige, som har svenska som modersmål, som har en hemkommun i ett landskap där de hör hemma och som de tycker är lite vackrare och finare än alla andra landskap, för där har deras förfäder bott i generationer.” Detta slags traditionella samhörighet med det förflutna är något som svenskhetsfienderna ständigt förlöjligar och fnyser åt eftersom de tänker i schabloner. Lindqvist igen:

”Denna stora svenska majoritet har olika politiska åsikter, de ser olika ut, de har olika religioner eller ingen religion alls, men de är sammanflätade i en historisk ödesgemenskap för de tillhör alla den unika svenska mixen, den vi kallar den svenska kulturen. Dit hör vi alla, även självförnekarna som i sin upphöjda avskildhet idiotförklarar alla som vågar ha en annan åsikt och till och med erkänna sin svenska patriotism.”

När dock svenskhetsfienderna reser utomlands, påpekar Lindqvist, förvandlas de:

”Den inbitne antisvensken blir alltså en högljudd och alltmer blågul ambassadör för Sverige i utlandet. Ju mer utland det främmande landet är, desto svenskare blir svensken.”

Herman Lindqvist tycker att det är på tiden att ändra attityd:

”Låt oss strunta i självförnekarsekten och ställa oss samma fråga som den franske ministern, fast vi frågar på svenska: Vad är det att vara svensk? Vilka är de svenska värderingarna?”

Läs hela Herman Linqvists artikel här:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/hermanlindqvist/article6125229.ab

ZLATAN

Härligt osvensk – eller blågul ut i fingerspetsarna?

En särskild fraktion av ”självförnekarsekten” är den gruppering människor som anser att allt utländskt är bra och att följaktligen ”invandrarna” aldrig kan ha fel. De som kritiserar den förda flykting- och invandringspolitiken eller avarter hos en grupp invandrare är hemska rasister och bör helst bultas sönder och samman tills de behagar rätta in sig i det svenskfientliga ledet. Till denna kategori hör tidningen Metros kolumnist Hillevi Wahl. Hon skrev den 10 november en krönika som är något i hästväg även för denna typ av rabiata bedömare. Under rubriceringen ”Vi behöver hjälp mot den helsvenska idiotin” drar Wahl iväg på följande sätt:

”I förra veckan hamnade jag på en middag med en släkting  som plötsligt visade sig vara rasist.” Detta därför att släktingen i fråga hade uttryckt kritiska synpunkter mot invandrare, bland annat ”Ja, man vet ju hur de är”, ”De borde lära sig att anpassa sig” samt ”De sitter bara på kaféer hela dagen.” Hillevi Wahl trodde att människor som dristar sig uttrycka åsikter av detta slag bara var ”tecknade seriefigurer utan hjärna.”

Efter ett lovtal till invandrare i allmänhet brister Die Hillevi ut i följande panegyrik:

”De ger mina barn tillgång till språk och kulturer, de lägger världen framför deras fötter. Och jag är så oändligt tacksam för det. Men sådant biter inte på kunskapsfobiker. ‘De borde anpassa sig’, fnyste min släkting’. Jag visste inte om jag skulle skratta henne rakt i ansiktet eller bara dänga en stekpanna i huvudet på henne så hjärncellerna ramlade på rätt plats. Anpassa sig? Are you kidding me? Till vadå? Ska de bli som vi? Ska de klä sig i grått och beigt och försöka smälta in i väggen? Ska skriva arga lappar om luddet i torktumlaren? Börja titta i titthålet innan de vågar gå ut i trappen med soporna för att de är så jävla rädda för att träffa folk?”

Slutklämmen är magnifik i all sin generaliserande enfald:

”Nej, tack gode gud för att inte invandrarna sänker sig till vår låga nivå. Bring them in, säger jag bara. Vi behöver all hjälp vi kan få mot den helsvenska idiotin.”

Hela inlägget här:

http://www.metro.se/2009/11/10/43146/vi-behover-hjalp-mot-den-helsvenska-i/

Die Hillvi borde kanske bo ett tag i – skall vi säga Somalia – för att få en mer detaljerad inblick i den härliga osvenskheten…

Ja, halleluja för hedersmord, överfallsvåldtäkter och militant islamism och andra kulturrelaterade företeelser som söderifrån kommande invandrare – naturligtvis mycket långt ifrån alla – har praktiskt taget monopol på. Det kan nämnas att sverigedemokraten Christian Westling anmält Hillevi Wahl för hets mot folkgrupp – svenskar måste ju rimligen också betraktas som en folkgrupp!

Nu skall det sägas att alla svenskar som vill framhäva sin osvenskhet inte är lika hätskt aggressiva som Hillevi Wahl. De kan till och med vara rätt sympatiska och välskrivande. Till den kategorin hör enligt min uppfattning Johan Hakelius, kolumnist på Aftonbladet och nyligen författare till boken Döda vita män, vilken avporträtterar 14 engelska kulturpersonligheter, de flesta ur kategorin excentrisk lantadel.

I sin krönika den 21 november ger Hakelius till och med Sverigedemokraterna en nedlåtande men dock klapp på huvudet genom att  konstatera att ”Möjligen är inte alla vulgära dumskallar” och att det vore fel av massmedia att dra den slutsatsen. Man tackar för det lilla. Alltnog, Hakelius har valt att markera sin osvenskhet att klä sig som han tror att excentriska britter ur lantadelståndet gör: exempel i grällt storrutiga kavajkostymer och en rosa nejlika i knapphålet med matchande fluga till.

En något posörmässig last jag dock gärna unnar honom.

Som bekant finns också de svenska politiker som stoltserar med hur osvenska de är: Mona Sahlin som sagt att vi svenskar bara har töntiga traditioner som midsommar, eller Fredrik Reinfeldt, som skulle sälja sin pappa om han trodde det fick honom att framstå i politiskt korrekt dager, som menar att det rent svenska är barbari.

Slutligen kan ni genom att klicka på nedanstående länk se och höra hur jag debatterar etnicitet i media på Canal 7 med Kurdo Baksi och Anna Levin:

http://www.canal7.se/new/popup_arkiv.php?id=260

Explore posts in the same categories: "Döda vita män", Aftonbladet, Christian Westling, Frankrike, Fredrik Reinfeldt, Herman Lindqvist, Hillevi Wahl, Hollywood, Japan, Johan Hakelius, Mona Sahlin, Olf Palme, Somalia, Sverige, Sverigedemokraterna, USA, Zlatan Ibrahimovic

8 kommentarer på “Osvenskhet och svensk idioti”

 1. Demokratbloggen Says:

  Lär känna Toblerone-Mona!

  http://demokratbloggen.wordpress.com/2009/11/24/landsforraderiet-tar-ny-fart-med-toblerone-mona/

  Hon kom, hon sågs, hon segrade … men inte hos mig i alla fall, den landsförrädarslynan!

  Vet du att du kan prenumerera på den här bloggen så slipper du leta efter den, då får du gå till den här URL:en och fylla i din epostadress så får du den direkt i inkorgen.

  http://demokratbloggen.wordpress.com/

  Vi ses och hörs.

 2. rim Says:

  Du har väl inte missat Marteus goja om hur hunden åt upp svenskheten. Synd att den inte åt upp henne också!

 3. Jacob I Says:

  Hej, Tommy!
  Din artikel får mig osökt att tänka på din bok ”Destruktörerna” som jag ju gått igenom sida för sida. Du listar upp ett antal personer som var och en på sitt sätt helt riktigt bidragit till den svenska nationens förfall. Men även om exempelvis Ernst Wigforss trodde att planekonomi var den bästa lösningen för Sverige, eller makarna Myrdals familjepolitik, så var väl ändå deras agerande i blågult intresse. Något som däremot knappast kan sägas om den största destruktören i svensk politik, allas vår OLOF PALME. Du har ju med all rätt inkluderat honom i din bok, men han ”förtjänar” nog ett eget verk i den vägen.
  Jag menar, att detta förfall som tagit sig uttryck i den oikofobi du ovan berört kan vi alla tacka våra ”kära” socialdemokrater för i allmänhet, men Palme i synnerhet. Man bör komma ihåg att detta parti en gång kanske var mer patrioter än vad SD är idag som jämförelse. Vi ska aldrig glömma Per Albins bevingade ord: ”Sverige åt svenskarna”. Men det var då. Med Palme började förfallet utför med Sverige, och andan lever i allra högsta grad kvar än idag, vilket inte minst bevisas med halvfigurer som Rheinfeldt och Mååååna Fåååna.
  Visst finns många destruktörer inom svensk politik, men Olof Palme var med än så.
  Han var en cancersvulst vars minne bör betraktas med stort förakt. Mår själv fortfarande mycket illa av blotta åsynen. Det räcker med det porträtt du publicerat ovan. Det ska nog tyvärr mycket till för att reparera de skador han åsamkat vår nation, om det överhuvudtaget ens är möjligt.
  Slutligen, vad Hillevi beträffar behöver man nog inte skicka henne ända till Somalia. En deportation till någon av våra mångkulturella förortsenklaver borde väl göra henne gott, där hon kan få uppleva den ”häääärliga” mångkulturen med allt av gängvälde, kvinnoförtryck, hederskultur, rånmord, m.m. m.m. som finns att åtnjuta, fjärran från all ”helsvensk idioti”.

  Vi hörs!

  • Tommy Hansson Says:

   Jo, Palme går naturligtvis utanpå de flesta av de destruktörer jag tar upp i min bok. Allt elände tog ju fart från och med hans uppstigande till makten.

   Ändå vill jag hävda att i botten på allting finns Axel ”Makt är rätt” Hägerström, den första av de destruktörer jag listar. Det är han som är såssarnas egentlige chefsideolog.

   Kommer du förresten till julfesten på lördag, Jacob? I så fall ses vi då!


 4. jag vill tacka radio SD för fin uppläsning om Karl den 12.Och fina marscher mm i dagens program.
  Även om man numera inte längre går ut på gatan vid Engelbrekt eller den 30 november pga risken för bråk.
  De bröliga och fulla skinnskallarnas tid är väl förbi?
  Själv fick jag smaka en hård batong i baken en gång.
  Och Percy Brunström med systempåsen var kanonfull och vrålade Karl den 12.
  Har besökt Stäkshalvön och ryssgraven 6000 ryssar anföll Stockholm men stoppades där.600 ryssar dog och 100 svenskar.
  Palme var arrogant mot sina politiska motståndare men han gillade tuffa debatter han valde själv att skicka hem sina livvakter efter tennis matchen.
  Ska en statsminister ha livvakter och de ska göra någon nytta ska bevakningen vara dygnet runt.
  Minns de hemska 1 maj mötena på norra bantorget tvingades växla tåg med Palmes höga röst eka internationell solidaritet ekar ännu i min skalle.
  Han fördömde vissa diktaturer men vissa diktator ledare träffade han mer än gärna.
  Internationalisterna har förstört vårt land och hjärntvättat vår ungdom och tagit bort nationalkänslan och blandat in Hitler för att jämföra vad nationalism innebär.

  Men en nation som är enhetlig i folkstammen utan större folkblandningar kan ej falla i inbördes strider sk etniska konflikter.

  Stater som fd Jugoslavien föll pga de olika folken ville vara nationellt fria och oberoende se t ex Sovjetunionen föll också samman i ett lösare förbund.

  Nationalismen går aldrig att stoppa den växer sedan länge världen över nu är turen kommen till vårt land trots all hjärntvätt.

  Vi nationalister ska segra och en dag ska vi styra detta land och kasta internationalisterna på sophögen där den hör hemma.


 5. […] Alltså samma typ av röster som vanligen spyr på svensk nationalism och sätter en ära i att vara så ”osvenska” som möjligt och som sannolikt hyllar den bedagade så kallade konstnären Carl Johan De Geer och hans och hans kollegers anti-patriotiska excesser på 1960- och 1970-talen. Om ”osvenskhet och svensk idioti” skrev jag följande bloggtext för några år sedan: https://tommyhansson.wordpress.com/2009/11/25/osvenskhet-och-svensk-idioti/ […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: