Inför fri vargjakt i Sverige!

Härlig, härlig, men farlig, farlig…

I det här inlägget tänkte jag slänga in en  brandfackla: inför fri vargjakt i Sverige. Att personer numera har rätt att freda sig och sina djur mot varg, och att vargjakt tillåtits för första gången på 40 år, är steg i rätt riktning. Nu är det emellertid dags att ta steget fullt ut och införa fri vargjakt!

Sveriges vargbestånd har vuxit från en varg 1974 till något över 200 inbegripet den nyligen avslutade vargjakten då runt 25 djur fälldes. Karl-Johan Karlsson skriver i en intressant artikel i Expressen den 10/1:

”Orsaken var att vargarna skjutits av fram till mitten av 60-talet. Då betalade staten ut skottpengar på varg. När man fridlyste vargen 1966 fanns det ett tiotal kvar. Men jakten fortsatte, i form av tjuvskytte, och åtta år senare fanns det alltså bara en enda varg kvar. Den svenska vargen räddades av invandrade djur från Norge, och de runt 210 vargar som finns i Sverige i dag, främst i Värmland, Dalarna, Västra Götaland, Örebro och Gävleborg, härstammar alla från tre vargar.”

Vargens (canis lupus) ursprung går tillbaka omkring 60 miljoner år i tiden, då det rovdjur som skulle komma att bli ursprunget till ett flertal rovdjur först framträdde. Hunddjur – vargen är det största i dag vilt levande hunddjuret – anses ha utvecklats på den nordamerikanska kontinenten för omkring 30 miljoner år sedan och därifrån spridit sig runt världen. I Sverige var varg allmänt förekommande över hela landet ända upp i 1800-talet, då man började ta krafttag för att bemöta det hot mot folk och fä som vargen utgjorde. Under detta sekel förekom flera fall av varg som angrep och dödade människor.

De drygt 200 vargar som finns i Sverige i dag är inte många vid en internationell jämförelse. I Kanada beräknas det finnas omkring 50 000 exemplar och i Ryssland 45 000. I USA uppgår vargtalet till dryga 10 000 och i Västeuropa till cirka 6000. Många EU-länder är avsevärt vargtätare än Sverige. Detta är dock inte, som jag ser det, något hållbart argument mot vargjakt. Varje land och folk måste själv göra en bedöming av hur många exemplar av detta extrema rovdjur det kan vara lämpligt att tolerera.

I Sverige är det ett faktum att många i de vargtätaste regionerna upplever det som synnerligen obehagligt att ha vargar strykande inpå knutarna och i skog och mark där människor uppehåller sig. Det var visserligen, så vitt jag känner till, mer än hundra år sedan en varg dödade en människa. Däremot finns det gott om exempel på hur vargen, ofta helt besinningslöst, angripit främst får och jakthundar.

I seriernas värld kan människa och varg gå bra ihop. Som här med Fantomen med sin Devil som liten valp. I verkligheten är det någonting helt annat.

Här några spridda exempel som hämtats ur Värmlands Folkblads nätupplaga:

5/5: Varg rev ett 20-tal får utanför Nyköping.

5/6: Elva tackor och lamm ihjälbitna av varg i en hage väster om Storfors.

5/9: Varghane dödade 23 får och lamm vid Toarps säter utanför Gällstad.

Hösten 2008 sköts en varg som rivit 22 får i trakten av Norrtälje.

I mina egna hemtrakter, det vill säga Södertälje, siktades en varg av en pensionerad amatörfotograf i Hölö i juni förra året.

I ”Upprop: för fri vargjakt i Sverige”, som jag anslutit mig till, hävdas bland annat:

”Ett ja till varg är detsamma som ett nej till övrigt vilt…” ”Först om vi tillåts jaga vargen fritt och själva lösa de problem den ställer till med kommer den att respekteras.” ”Någon utrotningshotad varg finns inte.”

Jag instämmer. Vargstammen anses vara livskraftig internationellt, och även om våra jägare – själv har jag inte hållit i ett skjutvapen sedan jag lämnade in min framlidne fars hagelbössa till polisen för tio år sedan och aldrig jagat över huvud taget – mot förmodan skulle skjuta av hela den inhemska vargstammen skulle det säkert vandra in nya djur från omkringligande länder såsom Ryssland, Finland och Norge.

Ett argument som hörts beträffande den senaste regeringssanktionerade vargjakten är att det är nödvändigt att decimera stammen på grund av dess inavel. Det måste dock anses vara tvivelaktigt om detta skulle göra vargbeståndet friskare. Argumentet om inavel är däremot helt logiskt för den som förespråkar fri vargjakt – ju fler inavlade djur som elimineras, dess bättre borde det rimligen vara!

I de privata diskussioner om vargens vara eller icke vara jag deltagit i har ”vargkramarna” – som till absolut största delen återfinns i storstadsområdena där man slipper oroa sig för vargen när man lämnar hemmet och på sin höjd sett en varg på Skansen – ofta hänvisat till det faktum att vargens existens kan härledas åtskilligt längre tillbaka än människans närvaro. Vargen skulle alltså ha större ”rätt” att få finnas än människan i kraft av sin ålder som art.

Jag har mycket svårt att se giltigheten i ett sådant argument. Hur och varför människan nått sin särställning på den här planeten behöver vi inte gå in på här. Det är dock ett faktum att människan är den varelse som bäst och effektivast placerat sig i toppen av alla näringskedjor och inte tillåtit någon annan art att få överhanden. Vi har kämpat oss till vår särställning på samma sätt som alla andra djurarter – människan är trots allt i biologisk bemärkelse ett djur – kämpat för sin existens.

Jag kan inte se någon som helst anledning till att vi med berått mod skulle överge den särställningen. Det är tvärtom naturligt att vi försvarar denna särställning – mot vargar och andra animaliska och övriga faromoment. Det måste emellertid framhållas att människan i egenskap av herre över skapelsen har ett förvaltaransvar som redan Bibeln, kristendomens grunddokument, inskärper. Det ansvaret omfattar såväl djur som övrig natur inklusive luften vi andas.

Det finns enligt min uppfattning inget skäl att betvivla att de svenska jägarna är medvetna om sitt ansvar. Tvärtom torde den svenska jägarutbildningen hålla världsklass; jag har själv tillgodogjort mig i jägarutbildningen ingående läromedel och vet vilka krav som ställs på jägarna här i landet.

Vargdebatten i Sverige är märkligt infekterad. Jag såg någonstans på nätet följande invektiv riktat mot  upprörda fårfarmare som fått sina kreatur massakrerade av vargar: ”Hört talas om elstängsel, inavlade bonnjävlar!” Vad kan det finnas för anledning att rikta sådana argument mot människor som arbetar för sitt levebröd och vill skydda sin egendom mot sådant som hotar den, inklusive vargen? Det övergår mitt förstånd.

Det finns heller ingen anledning att hata vare sig vargar eller vargkramare. Vargar är inte onda, de är som de är av födsel och ohejdad vana. Och just därför måste vi människor ta mått och steg för att skydda oss. Skall det vara så svårt att förstå för alla vargälskare, som nästan alltid fått sin bild av vargen på ett teoretiskt sätt? Älska gärna vargen – men inse att människor i vargtäta bygder vid behov måste kunna försvara sig mot den!

Slutligen en länk till ”Upprop: för fri vargjakt i Sverige”, som tillkommit med stöd från det så kallade Vargupproret:

http://upprop.nu/UGOX

Explore posts in the same categories: "Upprop för fri vargjakt i Sverige", Örebro, Bibeln, Dalarna, Devil, Expressen, Fantomen, Finland, Gällstad, Gävleborg, Hölö, Kanada, Karl-Johan Karlsson, Norge, Norrtälje, Nyköping, Ryssland, Södertälje, Storfors, Sverige, USA, varg, vargjakt, Vargupproret, Värmland, Värmlands Folkblad, Västra Götaland

75 kommentarer på “Inför fri vargjakt i Sverige!”

 1. robban Says:

  kamma dig, du argumeterar på fel grunder. finns det risk för att tamdjur ska bli rivna, bygg bättre stängsel. ha hunden kopplad i riskområden. låt oss gå längre i ditt resonomang, avliva hela högen och problemet är löst. hur kul låter det? i förlängningen kan älg klassas som skade djur. vi kan i princip ta bort dom med men vad ska då jägarna göra under jaktveckan 🙂

  • gunnar isaksson Says:

   har man så ovvårdat språk som Robban ???? skulle jag överväga tystnad som ett rejält alternativ!

 2. Tommy Hansson Says:

  Varg hör inte hemma i människors närhet, så enkelt är det. Bättre stängsel och kopplad hund, visst. Men det är ingen helgardering.

  Och vad fan har min frisyr med det hela att göra…

  • Ulrika Says:

   Men du Tommy….varför känner sig ”människan” så hotad av vargen då? Så vitt jag vet är det ingen i Svergie som blivit attackerad på sekler.

   Istället har jag själv blivit attackerad av älg när jag var ute och körde min häst. Det var ett farligt möte, tack och lov kom vi båda hem oskadade.

   Vargen, ett av Svergies vackraste djur. Ja dem är rovdjur, utan rovdjur skulle naturen falla isär. Mat och livs kedjan finns av en anledning, det är så naturen fungerar och sen tror människan att dem kan gå in och leka gud och bestämma vilka som får leva eller inte?

   Hur många får och boskap DÖR inte av ovård hos den människa de betjänar? Mycket fler än vad vargen tar. En annan anledning till att vargen tar boskap är att de skjutkåta jägarna måste boosta sitt ego och psykopatiska beteende att döda djur. Nu pratar jag inte om de jägare som skjuter för mat på bordet utan de kåta jägarna som dödar för nöjes skull. Skulle dessa äckel sluta skjuta vargen primära föda skulle dem inte ta boskap.
   Också jag anser som ägare av boskap ska man ha BRA stängsel just för att inte riskera att vilda djur tar dem eller sjuka människor som går in och skär djur för stört beteende.

   Den 7 maj ska jag gå och gosa med livs levande vargar och det kommer bli den bästa dagen i mitt liv.

   Så jag fattar inte hur du kan ha ett sådant hat mot Svergies ståtligaste djur.

   • Tommy Hansson Says:

    Jag känner inget hat mot vargen eller överhuvud taget mot någonting, faktiskt. Hat är en improduktiv känsla som inte leder någon vart. Tyvärr tycks det dock överflöda av hat från vargentusiasternas sida – inte så få verkar helst vilja avliva hela jägarkåren.

    Det måste väl i himlens namn kunna gå att bedriva en seriös opinionsbildning i frågan – från båda sidor – utan att man skall behlöva känna sig hotad till liv och lem.

 3. antisverigedemokraterna Says:

  Tragisk figur är du Tommy.

  • Tommy Hansson Says:

   Med detta sagt får du förklara varför.

   • antisverigedemokraterna Says:

    Kan bara hålla med Robban , gå och kamma dig och förklara vad några stackars vargar kan utgöra för hot så som du framställer det. Nej dessa domedags profetior är typiska SD:are.

    Att tänka innan man talar är som att torka sig i röven innan man skiter.


 4. Jag är medveten om att Sverigedemokraterna är ett parti som vill lätta på restriktionerna för vargjakt. Men i denna fråga delar jag inte Sverigedemokraternas uppfattning.

  Sverige är ett stort land, till arealen räknat, och jag anser att detta land bör kunna tolerera en livskraftig och frisk vargstam i en betydligt högre numerär än hundratalet individer.

  • Tommy Hansson Says:

   Jag respekterar din åsikt, Fredrik.

   Inser dock inte varför vi skulle göra det…vargen är sedan miljoner år tillbaka ett dokumenterat, hänsynslöst rovdjur som hotar folk och fä.

   Kan vi minimera det hotet måste vi naturligtvis göra det, som jag ser det.


   • Hänsynslöst?
    Miljoner år?

    Dokumenterat 😀

    1. Dokumenteringen för flera miljoner år sedan är knapphändig eftersom skriftspråket inte uppfanns förrän ca 8000 år fkr.
    Att Homo Sapiens Sapiens inte existerade förrän för ca 80.000 år sedan har också lite med saken att göra.

    2. För att ett djur ska vara hänsynslöst krävs det att den har en abstrakt tänkande hjärna som kan genomföra en konsekvensanalys, något som människan är väldigt ensam om.

    Tack för gott skratt.

  • Tommy Hansson Says:

   Till Antidemokraterna:

   Kan bara fråga igen: vad fan har min frisyr med något att göra här…

   Läs bloggtexten igen!

   Sedan blev det väl i upphetsningen ändå lite fel i den sista meningen: ”att tänka innan…”.

   • Tommy Hansson Says:

    Till Scaber Nestor:

    Jag är alltid glad om jag kan få folk att skratta. Innan du skrattar dig fördärvad kan du kanske dock ta del av följande:

    1. Du talar om skriftspråk. Jag talar om paleontologi.

    Ursprunget till vargen och andra rovdjur står att finna cirka 60 miljoner år tillbaka i tiden.

    2. Det är din definition.

    Hänsynslösheten i det här fallet – alltså vargen – ligger i generna.

    Det är en annan definition.


   • Men snälla nån, du talar om ett djur som existerade 50 miljoner år innan människoaporna evolverade fram bland primaterna och ger samtliga av nutidens hunddjur dess egenskaper?

    Jag beklagar att jag skrattade åt dig, för humorn i detta försvann ganska fort när du på fullt allvar försöker dig på att förklara dig genom en vetenskaplig analys du inte på något vis kan ge belägg för.

    1. Definiera Hänsynslös, visa sedan med någon form av vetenskaplig analys att det är att jämställa med vargens beteende.

    2. Visa sedan med den vetenskapliga analys du fått fram i förra frågan att samtliga av dagens mårddjur, grävlingar, hunddjur och björnar besitter ”hänsynslöshet”.

 5. Jacob II Says:

  Tack, Tommy, för detta inlägg, stöder dig till 100 procent.
  Så länge vargstammen är låg och det finns gott om vilt i skogen kan vi människor andas ut, men i takt med att vargstammen förökar sig och skövlar skogen söker den sig allt närmare beboeliga trakter. Så var fallet under 1800-talet vilket kostade många människoliv. När en utsvulten vargflock inte längre hittar sin föda i skogen hjälper det inte med högre stängsel och kopplad hund!
  Förespråkarna för vargbeståndet är att liknas vid förespråkarna för mångkultur. De är lika naivt historie- och aningslösa och är dessutom bosatta på betryggande avstånd från händelsernas centrum.

 6. Tommy Hansson Says:

  Bättre kunde det knappast sägas, Jacob.

 7. Dante Says:

  Jag skäms över att du är i samma parti som jag, större idioti och ignorans på verkligheten får man leta efter.


 8. […] Antisverigedemokraterna pekar på hur enskilda politiker har åsikter som går rakt emot […]

 9. Mikael, Säffle (med vargar runt huset) Says:

  re: ”Älska gärna vargen – men inse att människor i vargtäta bygder vid behov måste kunna försvara sig mot den!”

  Saken är emellertid den att ”frijaktsuppropet”, om det blev politik av den viljan, omgående pga människans teknik resulterar i eliminering av vargstammen i Sverige, vilket är en annan sak än att folk ”måste kunna försvara sig mot den!”.

  Hur är din syn på våra andra rovdjur? I all praktisk mening är björn och lo lika ofarliga mot människan. De ska ändå pga sin potentiella farlighet bort, eller? Är det bara vargen?

  Som sund nationalist är det min uppgift som människa att samexistera med svenska djur – och rovdjur – och tar därför avstånd från uppmaningar till nationell utrotning.

  • Tommy Hansson Says:

   Jag är inte säker på att det är en annan sak, Mikael. Tolka det hur du vill.

   Björn och lo är inte vargar. Om människors liv och lem eller egendom står på spel så bör man dock naturligtvis också få försvara sig mot vilket djur det vara må.

   Att vara nationalist – sund eller icke – innebör enligt min mening inte att det endast finns ett sätt att se på rovdjursproblematiken.

   Personligen föredrar jag, liksom min vän Jacob II ovan, beteckningen ”fosterlandsvän” framför ”nationalist.”

 10. Mikael Säffle (med vargar runt knuten) Says:

  Efter ett visst googlande finner jag att opinionen för ett vargfritt Sverige, som ett ”friskytte” på vargen utan tvekan skulle innebära, är två (2) procent. Opinionsmätningar är inte allt, som politiker i motvind brukar hävda, men indikationen är ganska klar att förespråkarna för ett vargfritt Sverige är rätt så få.

  http://vf.se/Nyheter/Varmland/Klar-majoritet-stodde-licensjakten-100108.aspx

 11. Winston Says:

  Den här artikeln var det sjukaste jag läst. Aldrig mer SD!

  • Tommy Hansson Says:

   Då har du inte läst mina övriga bloggartiklar…

   Ber att få påpeka att detta är min privata blogg, ej en sverigedemokratisk sådan.

 12. Tommy Hansson Says:

  Scaber:

  Att, som vargar gjort upprepade gånger i år,riva ihjäl 20-talet får per tillfälle kallar jag hänsynslöst. Jag behöver inte göra en vetenskaplig analys för att styrka den höst rimliga åsikten.

  För övrigt anser jag din debatteknik är rätt patetisk. Den här typen av 25-öresfilosoferande kanske imponerar på brådmogna gymnasister på naturvetarlinjen men inte på mig.


  • ”Behöver inte backa upp för jag anser det rimligt”

   Det är så det brukar heta när man inte klarar av att argumentera för sin ståndpunkt.

   Du hänvisade tidigare till Paleontologi, så uppenbarligen försökte du få stöd av vetenskapen.
   Men när den ballongen sprack så går du tillbaka till det du gör bäst.

   Substanslöst ordbajseri.

   Patetiskt.

 13. Tommy Hansson Says:

  Jag hänvisar fortfarande till paleontologins rön om ursprunget till våra rovdjur.

  Några ballonger som har spruckit har jag inte noterat i alla fall. Möjligen då Scabor Nestors pinsamma försök att framstå som vetenskapslogiker par preference.

  Om någon ägnar sig åt kvasifilosfiskt ordbajseri så är det du, mycket långt ifrån verkligheten för de glesbygdsbor som tvingas leva med vargar in på knutarna dessutom.

  Härmed sätter jag streck i denna så kallade debatt.

 14. ottergren Says:

  Nej, dina argument ekar ihåligt i ett större sammanhang och agerar täckmantel för överentusiastiska jägares sug efter att ge sig ut och jaga den stora, stygga vargen.

  ottergren.wordpress.com

 15. Tommy Hansson Says:

  Det är inte fråga om någon ”täckmantel”, Ottergren.

  Vad mig anbelangar har jägarna i fråga – överentusiastiska eller ej – carte blance att ge sig ut på vargjakt utan någon som helst täckmantel.

  Tyvärr är det dock inte jag som stiftar lagarna i fråga.

  Den principiella frågan är ju om vi människor skall råda över natur och djur eller låta den/de råda över oss. För mig är svaret givet.

  I de bygder där vargen är ett problem genom den skada den förorakar eller den rädsla den föder måste det vara fritt fram att jaga och skjuta varg.

  Vad kan det egentligen finnas för godtagbara argument emot dessa?

  På förekommen anledning: jag har aldrig påstått att ”alla vargar i Sverige skall utrotas”, vilket svagsinta personer på nätet påstår.

  Jag har heller aldrig hävdat att min politik i frågan är SD:s politik. SD är för licensjakt, jag är för fri jakt. Mina åsikter kan därför aldrig åberopas som argument mot SD, vilket också – till exempel ”Antidemokraternas blogg” – en del gör.

  Det finns ett utrymme för vargar i Sverige – i djurparker och i väl inhägnade nationalparksområden!

 16. Tommy Hansson Says:

  Tillägg:

  Hur smakar förresten vargkött? (Har aldrig hört den frågeställningen dryftas i fortgående diskussion).

  Om det är hyfsat gott – vet någon var jag får tag i det? Tacksam för tips…


 17. […] Tommy Hansson SD Kuriren februari 10, 2010 Kommentera Gå till kommentarerna Vargen finns i våra sagor och berättelser. Vargen finns i vår historia och kultur, den är en del av […]

 18. Tommy Hansson Says:

  Tydligen har det, vilket framgår av närmast ovanstående inlägg, totats ihop ännu en SD-fientlig blogg. Det visar väl bara att rädslan för SD breder ut sig inom de politiskt korrekta etablissemangs-kretsarna.

  Frågan om vargens vara eller icke vara är dock inte någon fruktbar tråd när det gäller att brännmärka oss hemska sverigedemokrater, ty det är en fråga som det finns högst delade meningar om inom alla partier. SDs officiella uppfattning är att tillåta licrensjakt på varg, något jag som SD-medlem givetvis respekterar.

  Låt mig här passa på att rätta ett missförstånd. Jag har aldrig påstått att ”alla vargar skall utrotas”. Endast att vargen – enligt min personliga uppfattning – utgör ett sådant hot mot folk och fä att fri jakt bör införas. Jag stöder här, utan att skämmas det minsta, Vargupproret.

  Trots alla argument som bollas fram och tillbaka kokar det ner till följande: vad är viktigast, vargen eller människan? Enligt min mening är svaret givet.

  Att vargen ”finns i våra sagor och berättelser” samt i ”vår historia och kultur” är naturligtvis inget som helst argument för att vi inte bör skydda oss mot djuret i fråga med de medel som står till vårt förfogande. Jag ser gärna en fortsatt närvaro av vargen i Sverige, men då företrädesvis inom väl avgränsade hägn såsom på Skansen och i övervakade nationalparker.

  Vargen angriper utan urskillning båda vilda och tama djur och har i det förflutna angripit även människor och fört bort barn för att kalasa på dem. Så varför skulle inte vi människor, som är satta att råda över djur och natur och står högst i alla tänkbara näringskedjor, få göra detsamma gentemot vargen?

 19. Lisa Says:

  Sämsta debattartikeln och argumenten jag skådat på länge!

 20. Jonas Serneholt Says:

  Sverigedemokraterna vill ofta framstå som djurens vänner, men notera allihopa att det bara framkommer vid ett enda tillfälle: När det handlar om halalköttets vara eller icke-vara i Sverige. Men när det gäller vargen är detju en annan sak förstås. Skulle inte bli förvånad om framträdande Sverigedemokrater kommer att argumentera för fri vargjakt med ungefär följande:

  ”Vargar är statistiskt överrepresenterade när det gäller sexuellt våld och grova överfall på svenska får och måste därför utvisas eller skjutas”. Eller: ”Vi måste få skjuta varg eftersom vargen inte har assimilerats till den svenska allemansrätten”.

  Precis samma sak som Svegedemokraterna säger dag ut och dag in om muslimer. För egen del är jag fullt övertygad om att Sverigemokraterna är det verkliga hotet mot den inre säkerheten i landet, inte vargen.

  • Tommy Hansson Says:

   Att vara sarkastisk och övertolka vad EN sverigedemokrat – jag själv – har skrivit gör knappast din tes mer övertygande, Jonas.

   Jag är i klar minoritet i SD med min syn på vargjakt. Jag står dock för min åsikt. Enligt mig hör vargen främst hemma i viltreservat.

 21. Jonas Serneholt Says:

  Viltreservat? Du ser alltså på vargar som indianer, Tommy. I USA fanns indianerna först, i Sverige fanns vargarna före dig exempelvis, och båda dessa arter hör enligt dig hemma i viltreservat respektive indianreservat. Lilla gubben, varför kan du inte växa upp och bli en upplyst människa med civiliserade tankar!

 22. Tommy Hansson Says:

  Jag har aldrig velat ha indianer i indianreservat.

  Det säger något om din människosyn att du jämställer rovdjur med människor.

  Liten gubbe kan du vara själv.

 23. Peter Says:

  Hej!

  Söv ner vargarna och flytta dem till djurparker!

  • Tommy Hansson Says:

   Det kan faktiskt vara en vettig lösning långsiktigt. Detta sedan man gjort nödvändiga kompletteringar på vilthägn- och djurparksområdena.

 24. Vargen Says:

  Jag bodde nyligen i Kanada och såg vargar vid ett flertal tillfällen – bland annat en flock ett flertal individer och jag kände mig aldrig hotad. Jag hörde heller aldrig samma rappakalja som du ger uttryck för från folk som bodde i vargområden. Dock så fanns liknande åsikter i områden där det inte fanns varg – och det är givetvis okunskap som ligger bakom rädslan. Nu säger jag inte att en varg är ett ofarligt djur, den har potential att döda en människa – men det har också en vanlig större tamhund. Fri jakt på tamhund över 20 kg? Om man utrotar vargen så finns det inga bevis för att de återetablerar sig från Finland/Ryssland. De få strövvargar som korsar stora landsområden löper en stor risk att bli skjutna innan de hunnit in i vårat land. Jag tycker det är tragiskt att man propagerar för jakt på ett hotat djur oavsett art.

  • Tommy Hansson Says:

   I Sverige är det ju främst folk som bor i vargtäta områden – typ Dalarna och Värmland – som oroar sig. Det har här ofta hänt att vargar rivit ihjäl hela fårflockar. Jag menar att man måste ta denna oro på allvar. Å andra sidan är det huvudsakligen folk i storstäderna, som knappt sett varg på vykort ens, som älskar vargen.

   Jämförelsen med tamhundar faller givetvis platt till marken eftersom dessa djur förutsätts ha ägare som ser efter dem.

 25. Christian Says:

  Ha ha ha, du skämtar hoppas jag? Vilket jävla skisnack! Är ett påhitt att alla på landsbygden hatar varg, spelar ingen roll iof. Vem har gett dig rätten att leka gud. Du bestämmer inte vad som inte ska, eller ska finnas på denna jord. Hade faktiskt en fundering att rösta på SD i år, men när jag stöter på stolle efter stolle i erat parti så får det bli något annat. Människan är en idiot, och det lär inte bli bättre med dig. Blir så jävla förbannad när man läser dina okunniga inlägg. Mupp!!!

 26. Tommy Hansson Says:

  Nej, jag skämtar naturligtvis inte och har heller aldrig påstått att ”alla på landsbygden hatar varg”. Tydligen har du, Christian, stora problem att föra en seriös debatt över huvud taget och tvingas därför ta till svordomar och grova invektiv i avsevärd mängd. Tillåt mig slutligen betvivla, att du själv har nämnvärt mycket att tillföra mänsklighetens intelligensreserv.

 27. Angel Says:

  VARGAR ÄR VÄRDA HUNDRAMILJONER GGR MER ÄN EN VÄRDELÖS MÄNNSIKA!!!!!!

  Vargen har mer rätt att leva fritt i sverige än människorna..!!

  DÖ ERA VARGMÖRDAR-JÄVLAR!!!!

 28. Sofhia Says:

  Vargar är underbara djur. Mycket bättre djur än vad vi människor är.
  Jag funderar faktiskt på att ge varenda kossa, varenda gris, varenda kalv en hagelbössa så dem får blåsa huvudet av er som tycker att vargarana ska skjutas. Exat samma sak för vi döddar ju dem för att få mat? vad är det för skillnad på dem och oss? oss och vargar?
  Synd dem dödar era får.. det är så naturen är.

  Ja skulle lägga min röst på SD men nu.. nej

 29. Tommy Hansson Says:

  Ännu ett exempel på varglobbyns oförmåga att skilja mellan djur och människa och tydliga faiblesse för att vilja skjuta skallen av dissidenter.

  Vilket väl i sin tur får ses som ett exempel på nedmonteringen av vårt etiska arv i form av den judeo-kristna etiken: trots allt fastslår redan 1 Mosebok att människan skapades till Guds avbild och att människan är satt att råda över djuren och naturen.

  Att ”Sofhia” verkligen har övervägt att rösta på SD men inte kommer att göra det på grund av mitt blygsamma bidrag till vargdebatten tvivlar jag starkt på.

  Hon borde rimligen inse, om hon satt sig in i SD:s program någorlunda väl, att de åsikter jag torgför här är mina privata – SD som parti har, utan att förfalla till blodtörstigt vargkrameri, som bekant en annan policy.

  Måste dock ge ”Sofhia” rätt på slutet: ”det är så naturen är.” Precis. Vargen dödar får, fårägare dödar vargen. Vad är felet?

 30. Linda Says:

  Vad synd att ni har dessa åsikter i SD- var många som tänkt rösta på er men nu blir det inte så…

 31. Tommy Hansson Says:

  Det är märkligt hur debatten vargfrågan tycks framkalla det absolut sämsta hos människor. Nyligen raderade jag ett par inlägg som ville införa skottpengar på mig eller pläderade för ännu värre saker.

  Och ärligt talat tror jag inte mycket på signaturen Linda – det är inte alls så att ”ni har dessa åsikter i SD”. Det är JAG som har dessa åsikter inom SD, i övrigt finns det relativt gott om vargkramare också hos oss.

  Och inte ens jag driver frågan hårt.

 32. Dalkulla Says:

  Jag har bott i norvästra dalarna i snart 30 år och befunnit mig mycket i skog och mark.
  Jag har ALDRIG sett en levande varg förutom på SKANSEN!

 33. Tommy Hansson Says:

  Inte jag heller. Men andra – och framförallt deras får eller hundar – har.

 34. ulf Says:

  Hej Tommy, du har uppenbarligen försökt tänka själv och forska lite innan du skrev ner dina tankar. Nu ska jag tänka åt dig, för du behöver hjälp. De vargdödade fåren är betydligt färre än de hunddödade, varför du inte vet detta beror på att det blir väldigt tyst när något sådant händer, för övrigt stryker 1000tals husdjur med när lösa jakthundar far runt i våra marker och på våra gårdar och biter ihjäl allt i deras närhet. Att 100 tals av dom blir uppsprättade av vildsvin är det också tyst om. När det gäller att ta livet av människor är jägarkåren mästare, 1970 lovade jägarförbundet att med hänsyn till trafik och skogsbruk kunde man inte ha en större älgstam, man sköt det året 30tusen älgar, sen lät man trots löftet älgstammen öka år för år. I år skjuter man 90tusen älgar! Vi har begravt 800 människor sen löftet avgavs, vi har satt 4tusen i rullstol, 600hundra hade sluppit köra ihjäl sig om man stått vid sitt löfte, och tusentals hade sluppit få sina liv i spillror. Men va fan lägg in en prilla ta en sup och förklara för folk att bara jägare förstår sig på hur saker ska vara….eller?!!

 35. Tommy Hansson Says:

  Någon hjälp att tänka behöver jag inte. Men tack ändå för visat intresse. Ditt resonemang uppvisar dock tyvärr en del brister.

  Om du ska jämföra hunddödade respektive vargdödade får måste du naturligtvis göra detta procentuellt. Det finns vid pass 200 vargar i Sverige – hundarna är givetvis många gånger fler och dessutom en historiskt sett intregrerad del av mänskligt liv och leverne, vilket vargen som bekant inte är…

  Samma sak gäller hundar som dödats av vildsvin. Grisarna är många gånger fler än vargarna. Och de senare skjuter man ju.

  Jägarförbundets älgpolitik må vara kritikvärd men utgör näåppeligen något argument mot vargjakt.

 36. ulf Says:

  Var börjar DU din historia? Gör du på samma vis som Jägarförbundet? Älgar 1982. Vildsvin Järnåldern Vargar 1960. Hundjakt 1600?? Vildsvin fanns inte vilda i modern tid utan tjatades in av jägarförbundet 1986, det var inte svårt med 50% jägare i riksdagen, dessa var även lagstiftare och har nu ställt till ett veritabelt helvete för våra bönder och skapat ett djurplågeri som är avskyvärt. Där suggorna som av utfodringen fått en felaktig fortplantningscykel föder rakt ut i 20minusgrader till en säker död. 1000tal kultingar dör på detta vidriga sätt. Som sagt bara jägare förstår sig på hur saker ska vara, (enligt dom själva.) Att dom nu står som fega mordbrännare och undrar vem som ställt till detta elände visar hur mycket råg i ryggen dom har. Att Sverige utan jägare skulle sluta med katastrof med explosionstillväxt på älgar är också en lögnaktig myt dom sprider, försök att få en jägare att skjuta en älgko så får du se deras falska veklighetsbeskrivning rasa samman. Synd att bara idioterna finns kvar som språkrör, dom kloka jägarna har förstått att mot människors dumhet finns inget försvar!!!

 37. Tommy Hansson Says:

  Alltså din historik är väldigt skev…jag minns att det fanns vildsvin i ett hägn i Trosa-trakten redan i slutet på 70-talet. Några rymde och det blev upptakten till ett försvarligt vildsvinsbestånd i fritt tillstånd. Antagligen skedde liknande rymningar på andra håll. Självklart var det nödvändigt att då införa jakt på vildsvin.

 38. ulf Says:

  Helt fel beskrivet min käre vän. Det var strikt förbjudet förknippat med dryga böter att låta vildsvin gå fritt, just på grund av att man var rädd att det som nu inträffat skulle hända, en total kollaps av kontrollen på dessa pestspridare. Men genom en lagändring 1986 så införlivades dessa djur i den Svenska faunan och fula jägare lyckades ännu en gång få sin vilja igenom utan att behöva ta konsekvenserna. Konsekvenser får man ta i andra länder, Tyskland tex gör jägarna helt ansvariga för vad svinen ställer till, vilket betyder 12tusen per hektar om mer än 5% av grödorna är förstörda. Här tog ”lagstiftarna/jägarna” bort ersättningskravet ur den gamla lagen. Fult Fult, som vanligt. Förresten hur går det med nykterheten i jaktlagen, den erfarna jägaren i Blåvattnet som blev dödad av en björn skulle ju ut på sitt pass när han naken försökte brotta ner en björn som jagade hans hund…..med 3,6 promille enligt obduktionsprotkollet. Usch för att sitta på pass bredvid honom.

  • Tommy Hansson Says:

   Min skildring är helt sanningsenlig.

   Jag skrev inte att vildsvinen gick fritt. De rymde ur hägnet, helt enkelt. Jag jobbade som journalist på Trosa Tidning vid den tiden och följde händelserna på nära håll. Mannen som hade vildsvinen hette Curt Izos.

   När det sedan fanns ett stort antal vildsvin i markerna som en följd av rymningarna så var det naturligtvis helt logiskt att låta dem införlivas med svensk fauna.

   Dina kommentater andas oresonligt hat gentemot jägare. Det är alltid riskabelt att låta sig drivas av hat.

   Därmed avslutar jag denna debatt mellan oss.

 39. Felicia Says:

  SD: Hej vi är både fientliga emot invandrare OCH vargen.
  Ursäkta mig, men vad har varg och invandrare gjort er? Det är som att jag skulle skylla allt på… Kungasläktet Bernadotte och dvärghundar för att jag har dåliga argument och skulle varit maktgalen och inkompetent som en SD:are?!
  Skärp er och skaffa ett jobb och ett liv. Ta och begrav er någonstans djupt ner i jorden så man slipper se era vidriga trynen (ursäkta, men ni gör mig jävligt upprörd för ni har allvarliga problem!)

  • Tommy Hansson Says:

   1. Min uppfattning om vargjakt är min egen och inte SD:s. Det finns gott om vargkramare i SD också.

   2. SD är inte fientligt mot invandrare, däremot kritiska mot den svenska immigrationspolitiken.

   3. Din obalanserade argumentation är tyvärr utmärkande för er vargkramare.

   4. Har både jobb och liv.


 40. […] Angående Tommy Hanssons blog om fri jakt! Posted on February 6, 2011 by tomdolphin https://tommyhansson.wordpress.com/2010/01/10/infor-fri-vargjakt-i-sverige/ […]


 41. Mycket bra inlägg i debatten.
  Du är varmt välkommen till vår grupp på Facebook.
  http://www.facebook.com/group.php?gid=161124730566432

  Mvh
  Gunilla Grönvall
  Våga vägra varg i Sverige.

 42. Johnny Puma Says:

  Jag vill införa fri jakt på SD.are också då de sprider en slags politisk spetälska i form av en fientlig politik, så jag tycker att du och dina gelikar såsom vargjägare, seminazister som ni också borde skadas svårt alternativt dödas då ni underminerar den ”heliga tryggheten” för folket i detta land på flera sätt.

  • Tommy Hansson Says:

   Ännu ett exempel på blodtörstiga vargkramare. Kanske är det mordlusten som gör att Johnny Puma och hans gelikar känner sig nära befryndade med vargen?

   Litet märkligt dock att han vill införa fri jakt på SD:are. Det finns ju rätt många vargentusiaster i SD-leden.

   • Johnny Puma Says:

    Man måste offra för att vinna. Inget mer med det. Men, det uppstår en viss blodsmak i munnen då jag provoceras av poserande vargjägare med sina döda kadaver. Det är inte alla som uppskattar det, serdu.

 43. Bamse Says:

  HOHOHO

  600 underskrifter i ”För fri vargjakt i Sverige” och fjollorna på VVV blir extatiska.
  Någon som kan berätta för dom att det endast är 600 som skrivit på SEDAN DECEMBER2009:o))

  • Tommy Hansson Says:

   Tycker du verkligen det är så konstigt att inte fler skrivit på?

   Läs några av de totalt utflipprade och mordiska kommentarerna här ovan så kanske till och med du inser att många drar sig…

 44. Tobbe Says:

  Tommy Hansson, bra skrivit…..Jonny Puma Höglin, var en av höjdarna i nynazisterna och ville döda blattar förut.. Nu vill han ta död på jägare och Sverigedemokrater, snacka om helomvändning..

  • Tommy Hansson Says:

   Tack för upplysningen. Det fanns ju en bra skridskoåkare som till och med tog OS-guld med samma namn. Men det lär väl inte vara samma person.

 45. Agneta Tilly Says:

  Med en så omfattande tjuvjakt är ju i princip är vargjakten redan fri i Sverige. Varg har observerats under en period i mitt område (Rolfstorp, Hallands län) men är nu helt borta. Vargen ställde aldrig till några problem bortsett från att en jakthund inte ville går mer den vinter den hade träffat på varg. Inga trafikdödade vargar har rapporterats under perioden. Så vargarna har gått upp i rök.
  Agneta

 46. Gn Says:

  Jonny puma skall bara nonchaleras, han är dum, obildad och sjukt aggressiv. Kalla kårar är bara förnamnet på en sådan person, usch!!!


 47. där förlorade ni min röst 2014

  • Tommy Hansson Says:

   Vafå ”ni”? Det här är min privata blogg som står endast för mina privata åsikter. Har inte med mitt parti att göra.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: