Minns någon den simmande räven?

 

Inget vatten i sikte här…

I samband med julhelgen 2002-2003 gick Naturvårdsverket (NVV) ut i en brett upplagd och oerhört kostsam kampanj mot den så kallade växthuseffekten och den påstått globala uppvärmningen. Arbetsnamnet härför var Klimatkampanjen. Kampanjens bärande inslag var en reklamfilm i TV, där barnen under en julgransplundring, under ledning av en beskäftig kvinnlig vuxen,  sjunger ”Räven simmar över sjön” i stället för det riktiga ”Räven raskar över isen”. Filmen avslutas med att barnen kastar ut julgranen i hällande regn. Motivet återkom också på reklampelare i utomhusmiljö.

Det var inget fel på det propagandistiska och kommersiella hantverket, för budskapet – att våra svenska vintrar i framtiden kommer att bli varma och regniga i stället för kalla och snöiga till följd av de mänskliga utsläpp som antogs generera det mildare klimatet – ”satte sig” verkligen. Jag är tämligen säker på att många av mina läsare har den här kampanjen i gott minne.

I den skriftliga dokumentation som NVV framställde i anledning av kampanjens planerande och igångsättande står bland annat följande att läsa:

”För en gångs skull är vi alla överens: Den vetenskapliga enigheten om att människan påverkar klimatet har aldrig varit större. FN:s klimatpanel är överens om att människans användning av fossila bränslen i industrin och för transporter, i elproduktion och för uppvärmning genererar utsläpp som förstärker växthuseffekten. Med denna samstämmighet som grund kan Klimatkampanjen tryggt sätta ner foten och göra ett tydligt avtryck.”

Den som så önskar kan läsa hela det ställvis ganska parodiska dokumentet här:

http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/620-5365-5_3.pdf

Men så inträffade det fiaskobetonade klimatmötet i Köpenhamn i december 2009 vilket till råga på allt drabbades av den beramade Al Gore-effekten, det vill säga att aktiviteter vid vilka den forne amerikanske vicepresidenten och klimatalarmisten medverkar i kropp eller ande tenderar att drabbas av sträng kyla och snöoväder. Denna effekt har som bekant fortsatt och lett till den värsta vargavintern i mannaminne med köldnoteringar och snömängder i sällan skådad omfattning över hela landet.

Det fotavtryck NVV hoppades göra får således, om det skall göras i vinter, sättas i ovanligt djup och kall snö och inte i klafsig lera!

Den klimatmässiga enighet som NVV talade om i sitt kampanjdokument var inte ett oomtvistat faktum ens då dokumentet kom till och ännu mindre nu, lika litet som FNs klimatpanel (IPCC) kunde anses/kan anses vara något otadligt sanningsvittne. Särskilt inte  sedan det framkommit att IPCC ägnat sig åt oseriöst fifflande och bågande. Under tiden som gått sedan NVV-kampanjen påverkade svenskarna att tro på tesen om klimatuppvärmningen, ungefär som man fordomdags satte sin tilltro till Luthers Lilla katekes, har emellertid många isar frusit på under broarna.

I det här sammanhanget vill jag gärna bryta en lans för Stockholmsinitiativet (SI), ett svenskt nätverk som till de politiskt korrektas förskräckelse ifrågasätter teorin (ty något annat är det inte) att den eventuella globala uppvärmningen är förorsakad av mänskliga aktiviteter. Bland SIs tillskyndare märks bland andra teknologie doktor Lars Bern, ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), teknologie hedersdoktor Per-Olof Eriksson, också han ledamot av IVA, samt den legendariske TV-journalisten, författaren och debattören Åke Ortmark. Ledande är även välkända klimatbloggare såsom Maggie Thauersköld Crusell och Per Welander.

Titta gärna på den här videon från SIs presskonferens relativt nyligen:

http://www.youtube.com/watch?v=8t8LIFPzV6w

Här följer SIs mycket innehållsrika hemsida:

http://stockholmsinitiativet.se/

Naturvårdsverkets ”Räven simmar över isen”-kampanj måste ha kostat massor med miljoner och har kanske mer än någonting annat bidragit till att hjärntvätta godtrogna svenskar till att bli så ”klimatsmarta” som möjligt. Frågan är om ens den nu pågående fimbulvintern kan ändra på det. Mycket talar väl också för att våra etablerade politiker kommer att fortsätta precis som förut med sitt uttjatade och tvivelaktiga budskap om den människopåverkade uppvärmningen.

Kung Bore rules!

Det klimatalarmistiska budskapet har vuxit ut till en penningslukande industri involverande såväl politik och vetenskap som en massa annat. Man kan också likna företeelsen vid ett självspelande piano. Varken industrier eller pianon är dock några evighetsmaskiner, och optimist som jag är av födsel och ohejdad vana tror jag att det rådande väderläget med alla dess komplikationer och olägenheter kan bli den första spiken i miljöalarmismens likkista.

Explore posts in the same categories: "Räven simmar över sjön", Al Gore-effekten, Åke Ortmark, IPCC, IVA, Köpenhamns-mötet, Klimat, klimatalarmism, Klimatkampanjen, Kung Bore, Lars Bern, Luther, Maggie Thauersköld Crusell, Naturvårdsverket, Per Welander, Per-Olof Eriksson, Stockholmsinitiativet, växthuseffekten

5 kommentarer på “Minns någon den simmande räven?”

 1. Magnus Says:

  Det vore nog ändå klokt av SD att framhålla att det är klokt med såväl energihushållning som låg konsumtion av olja, men att man inte för den skull förordar de mer drastiska ”domedagslösningarna”, som t ex finns i (den på en lång rad vis fuskavslöjade) Sternrapporten eller beträffande meningslös vindkraftpolitik…
  .
  http://www.lantbruk.com/vindkraften-gor-ingen-klimatnytta/2010-02-22/
  .
  http://klimathot-gameover.blogspot.com/2009/12/vindkraft-vagen-till-traldom-och-ingen.html
  .
  …radikala utsläppsrättssystem som bara kan ge och gett effekten att energisnål och mest miljövänliga industrier i väst flyttar till Kina och Indien. Incitamenten blir sådana i de systemen! Vid sidan av att allt detta sänker ekonomier. Globalt samordnat utsläppsrättssystem skulle sänka handel och ekonomi och Spaniens gröna energi har dragit ner ekonomi och upp arbetslöshet till 20 procent och stigande.
  .
  Men budskapet jämte ett distinkt avvisande av detta måste nog framför allt vara att (SD är bra på) låg konsumtion av importerad olja och energieffektivitet.
  .
  Det är viktigt att inte tumma med fakta — om t ex vindkraft (där även KVA säger att den inte är ekonomisk eller gör nämnvärd klimatnytta!) eller att tekniska lösningar är centralt där alternativet att dra ner ekonomi och bli fattigare ger sämre miljö.
  .
  Så en kombination av att ta miljöfrågan på allvar men att göra det seriöst, och att som svar på alarmisterna säga att deras radikalism inte är seriös utan är både sämre för miljö och ekonomi kanske är en väg.
  .
  Det finns goda skäl att vara skeptisk mot de som hävdar att forskningen har fel. Att Maggie går på en mässa om kvasivetenskap visar att alla som lanserar sig som klimatskeptiker inte är seriösa, vilket man inte heller kan vänta. Sådant bidrar bara till att rädda fuskarna i klimatforskning.
  .
  Jag tycker nog att ditt ställningstagande här mest liknar ditt fladdrande i andra frågor.
  .
  Och strikt sett anser jag att SD är halvfascistiskt eller ”kvartsnazistiskt”, med tanke på vad jag sett. (Att jag ändå kommenterade vet jag inte vad det beror på — anser iofs att SD är bättre än V(PK) och svårslagna beträffande invandringspolitik.)

 2. Tommy Hansson Says:

  Alltid uppfriskande med ett seriöst kritiskt inlägg!

  Jag håller faktiskt med dig i det mesta, utom förstås slutklämmen. I och för sig kan man nog få det intrycket om man tar del av vad påstått SD-sympatiserande personer av typ ”Demokratbloggen” skriver…

  Sedan är jag smått nyfiken på vad mitt ”fladdrande” skulle bestå i. Jag har, upplysningsvis, varit skeptisk gentemot större delen av miljörörelsen och dess dogmer – inklusive klimatstuket – sedan långliga tider.

  1998 sablade jag exempelvis ned den i en politisk framtidsthriller, ”Det gröna Sverige” (Contra).

  Något fladdrande i betydelsen att jag inte riktigt vet vad jag skall tycka rör det sig alltså definitivt inte om.

 3. LPÖ Says:

  Maurice Strong har ett förflutet i New age rörelsen och var en av grundarna av IPCC. Sagt av Maurice Strong: ”vi kan komma till en punkt där enda sättet att rädda världen är att industriella civilisationen kollapsar”. Hur kan någon vettig människa tro på IPCC om man vet vilken sorts människor som ligger bakom denna organisation? Varningslamporna borde blinka!

  Klimatalarmistiska Aftonbladet gör ett rejält självmål i sin nätupplaga. Så här skriver man i en rubrik: ”Rekordvintern har fått svenskarna att tvivla på klimathotet Men forskarna är övertygade: Jorden blir varmare”. En bit nedanför denna rubrik skriver skvallerjournalisten Lena Melin: ”Vi måste rädda livet på jorden”. Alldeles intill Lena Melins känslomässiga trams kan man läsa vad professor(paleoklimatologi tror jag) Wibjörn Karlen tycker: ”Är det viktigt att minska koldioxidutsläppen? Nej! Att det hjälper är en myt”.

  Enligt Aftonbladet är tydligen Lena Melin Klimatforskare. Wibjörn Karlèn är enligt Aftonbladet vilken medelsvensson som helst.


 4. […] Några år innan Holmgrens profeterande gick statliga Naturvårdsverket ut i en megakampanj på samma tema: snön och isen var på väg ut. Många minns nog TV-reklamen med den beskäftiga lärarinnan som lär sina elever sjunga ”Och räven simmar över sjön” i stället för ”Och räven raskar över isen”. Inslaget avslutades med att barnen hivar ut julgranen i hällande regn. https://tommyhansson.wordpress.com/2010/02/23/minns-nagon-den-simmande-raven/ […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: