Visst har ateisterna en egen dag!

Det hände sig i den soliga amerikanska delstaten Florida att en troende ateist inför helgdagarna Påsk och Pesach (kallas Passover i USA) vände sig till en advokat, som han ville ha som juridiskt ombud i syfte att driva ett mål inom delstatslegislaturen.

 Han ansåg nämligen att det var diskriminerande gentemot honom själv och andra trosbröder och -systrar att kristna och judar hade egna religiösa helgdagar men ateisterna saknade sådana.

Målet kom slutligen upp i domstol, men domaren var obeveklig. Han slog sin ordförandeklubba i bordet med en ljudlig smäll och sade med hög röst:

– Case dismissed!

Då tog det juridiska ombudet till orda och protesterade ljudligt och, som han trodde, vältaligt:

– Jag är förvånad, ers nåd. Jag och min klient kan påvisa, att medan de mosaiskt och kristet troende har egna högtider såsom Chanukka, Jul, Passover, Påsk, Yom Kippur med flera, så har de som bekänner sig till den ateistiska övertygelsen inte en enda. Detta måste anses vara diskriminering av högsta potens!

Advokaten hade nu arbetat sig upp till ett lagom mått av indignation och såg rätt nöjd ut. Den gamle domaren blev emellertid inte svaret skyldig:

– Er klient är uppenbarligen inte särskilt kunnig. Ateisterna har förvisso en egen högtid.

– Jaså? genmälde advokaten tvivlande. Vilken skulle det vara?

Advokaten tog fram sin amerikanska fickkalender, öppnade den och svarade efter en så kallat talande tystnad:

– I almanackan står klart och tydligt att 1 april är ”April Fools Day” (aprildårarnas dag). Det står i Psaltaren 14:1 i Bibeln att ”Dårarna säga i sina hjärtan: det finnes ingen Gud.” Om er klient därför hävdar att han är ateist och därmed inte tror på Gud så hävdar denna rätt att han är en dåre. Och alltså har sin egen dag den 1 april.

Med detta tvingades advokaten och hans ateistiske klient låta sig nöja. Om de gick vidare i rättsystemet för att överklaga förtäljer inte historien.

Explore posts in the same categories: ateism, Bibeln, Chanukka, Florida, judar, Julen, kristna, Passover, Påsken, Pesach, Yom Kippur

19 kommentarer på “Visst har ateisterna en egen dag!”

 1. JohannaV Says:

  Vilken korkad domare! (fast nu tror jag ju inte att historien är sann). Bibelfundamentalismen i USA är verkligen skrämmande. Tack och lov för vår nordiska mer avslappnade hållning och mer sanna människorespekt.

  • Korsfarare Says:

   Bra gjort av domaren tycker jag! Dumma frågor ger dumma svar. En ateist tror inte på någon religion och ska följaktligen inte ha någon religiös högtidsdag. Ateism är skadligt för samhället och ska inte befrämjas av staten. Man önskar att staten kunde agera på liknande sätt här i Sverige istället för att lägga till nya dagar för gay-lobbyn, feminister, miljöflummare och andra samhällsomstörtande grupper.

  • Tommy Hansson Says:

   Som jag ser det är domarens argumentation strikt logisk.

   • JohannaV Says:

    Logisk var just vad domaren inte var.

    Personligen har jag heller ingen respekt för människor som viftar med heliga böcker och utifrån innehållet i dessa går på personangrepp och kallar folk för idioter, vilket var just vad denna domare gjorde.

    Inte undra på att amerikanska ateister är så extrema när de ständigt möts med sådan av sådan religiös idioti.

 2. LPÖ Says:

  Skapelseberättelsen i första mosebok ser jag som jämförbart med ett aprilskämt – därför vore det olämpligt att utse förste april till helgdag för ateister och agnostiker(Jag är agnostiker och tror på positivism). Jag skulle istället vilja föreslå Isaac Newtons födelsedag som helgdag för ateister och agnostiker. Isaac Newton föddes 25:e December 1642, så vi kan fira tillsammans med de kristna 😉

 3. Korsfarare Says:

  Skapelseberättelsen i första mosebok har aldrig tolkats ordagrant av Katolska Kyrkan. Att jämföra den med ett aprilskämt är ganska märkligt då vi talar om en 4000 år gammal text.

  • LPÖ Says:

   En poetisk tolkning av skapelseberättelsen är bättre än en bokstavlig. Ingen kan bevisa att gud finns, men ingen kan heller bevisa att gud inte finns. Du har självklart rätt till din övertygelse; Vi lever i ett någorlunda fritt samhälle. Fridens liljor…..

   • Korsfarare Says:

    Inte på ett sätt som skulle accepteras som vetenskapligt i alla fall.

    Det samma till dig! Det viktiga är ju att vi är enade för SD:s sak och för västerlandet och dess frihet och demokrati. =)

   • Tommy Hansson Says:

    Skapelseberättelsen är både poetisk och symbolisk och uttrycker djup visdom beträffande skapelsens och mänsklighetens ursprung.

    Självklart skall man inte tolka den till bokstaven.

    Bevisen för Guds existens står att finna, som jag ser det, i vår förmåga till intiutivt tänkande och observerande.

 4. LPÖ Says:

  Till korsfarare:

  Jag är inte övertygad om SD:s förträfflighet, men vi står på samma sida i kampen för västerlandet och dess frihet och demokrati!

 5. Tommy Hansson Says:

  Johanna: men utifrån ditt synsätt om hur bibelviftande domare i USA agerar så betedde sig ju den här domaren fullständigt logiskt.

  Betänk följande:

  1. Ateist kräver egen dag för ateisterna.

  2. Domaren avvisar detta med motiveringen, att ateisterna redan har en dag, nämligen 1 april (April Fools Day).

  3. För att styrka denna utsaga citerar domaren Bibeln – som man såvitt jag vet fortfarande svär på i domstolarna i USA – där det hävdas att ateister är dårar (fools).

  Vilket skulle bevisas.

  Vari ligger det ologiska, menar du?

  Domarens handlande måste ju av dig anses vara desto logiskare då det enligt din mening är just så här domare i USA normalt beter sig.

  • JohannaV Says:

   Jag svarade redan den 26 februari men det har fortfarande inte kommit upp.

   Jag orkar inte svara i detalj igen. Ologiskt var det naturligtvis att domaren istället för att använda sig av amerikansk lag hänvisade till bibeln.

   Bibeln och i förekommande fall, även koranen, används vid edsvurning om den svärjande är religiös, vilket väl de flesta amerikaner är.

   Att det tydligen finns amerikanska domare som sedan hänvisar till bibeln (eller koranen) EFTER edsvurningen, när beslut förkunnas, visar ju på att det brister i rationalitet och logiskhet i amerikanska domstolar.

   • Tommy Hansson Says:

    Sanningen att säga valde jag den gången att radera din kommentar, Johanna, eftersom jag ser liten mening med att samma debattörer inklusive mig själv rapar upp i princip samma argument gång på gång.

    Nåväl, jag låter dig komma till tals den här gången men sätter särefter streck i debatten mellan oss. Vi kommer nog inte längre här.

    Jag avslutar dock med att säga att jag tycker domaren gjorde alldeles rätt. Han besvarade en inte särskilt seriös framställan på likartat sätt.

 6. Johan Says:

  ”Bevisen för Guds existens står att finna, som jag ser det, i vår förmåga till intiutivt tänkande och observerande.”

  Vilka observationer har du gjort som får dig att tro på Gud Tommy? Under min blygsamma tid på jorden har jag aldrig gjort en enda observation som pekat i riktning mot existensen av en Gud uppe i skyn. Och då har jag också ibland åkt flyg! Förklara närmare vad du menar.

  Sedan vet jag inte riktigt vad du menar med intuitioner. Min mor läste för mig ur Bibeln varje kväll som barn och så bad vi fader vår. Men inte vill jag påstå att Gud som koncept kommit till mig intuitivt. Kulturell påverkan har jag däremot blivit utsatt för.

  Att Gud existerar är inte något jag kunnat sluta mig till genom observationer. Att det skulle framgå rent intuitivt vill jag också hävda är lögn och förbannad dikt. Nej, jag lutar mer åt att religioner det är ingenting annat än sagor för stora barn. Tror du på tomten också förresten?

  • Tommy Hansson Says:

   Jag har bland annat observerat stjärnorna på himlavalvet, myrorna i myrstacken och snöflingans andlöst vackra och regelbundna form.

   Den som hävdar att detta tillkommit av en slump övertygar inte mig.

   Så du säger ungefär som den sovjetiske kosmonauten utlät sig för att rättfärdiga det kommunistiska systemets ateism: ”Jag har varit uppe i rymden och inte sett någon Gud.”

   Gud kan inte sökas ”i skyn” utan måste sökas in ens inre. Sedan är det en annan sak att man kan finna indicier på Guds existens genom att iakttaga också yttre ting (se exemplen ovan).

   Beträffande din slutkläm kan jag bara säga att vad som är en människas lögn kan vara en annans sanning. Och vice versa. Det är svårt att förklara färger för en färgblind…

 7. Johan Says:

  Det enda som någonsin fått mig att överväga trons bana det är mänskliga emotioner. Men jag litar mer till mitt förnuft än känsla. Men här är i vart fall en bra sång:

  • Tommy Hansson Says:

   Tack för låten och videon – lite deppigt kanske, men innehållande en djup sanning.

   Jag kan fylla på med Pauli ord i Romarbrevet 1: 19-20:

   ”Vad man kan känna om Gud är nämligen uppenbart bland dem, Gud har ju uppenbarat det för dem. Ty hans osynliga väsen, hans eviga makt och gudomshärlighet hava ända ifrån världens skapelse varit synliga, i det att de kunna förstås genom hans verk. Så äro de då utan ursäkt.”

 8. Johan Says:

  Denna är också vacker:


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: