Arkeologin avslöjar: religionen kom först, samhället därefter

1800-tals tänkaren Karl Marx hävdade att allting är materia i rörelse. Det vi kallar ”andligt”, såsom religion och filosofi, förklarades vara blott en ”överbyggnad” (überbau) på den materiella, sociala och ekonomiska verkligheten. Detta synsätt omhuldas än i dag i exempelvis akademiska och politiska kretsar. Ett färskt arkeologiskt fynd från sydöstra Turkiet nära gränsen mot Syrien visar att det  är dags att ompröva denna föregivna sanning.

gc3b6bekli-tepe-1

När templet i Göbekli Tepe uppfördes hade istiden just upphört.

Ett lag tyska och turkiska arkeologer under ledning av Klaus Schmidt har nämligen i turkiska Göbekli Tepe grävt fram resterna av ett tempel som beräknas vara 11,500 år gammalt. Detta tempel från neolitisk (yngre stenålder) tid är det äldsta kända exemplet på ett byggnadsverk som uppförts för religiöst bruk och ställer vad som tidigare hållits för arkeologisk sanning på huvudet.

Tidigare har det varit ett axiom att det är den mänskliga civilisationen som frambringat religion, alltså ungefär det som Marx hävdade. Efter det banbrytande fyndet i Göbekli Tepe tvingas man fråga sig om det inte var tvärtom – alltså att det var religionen som frambringade den mänskliga civilisationen. Patrick Symmes skrev en artikel om fyndet i den ansedda amerikanska tidskriften Newsweek (19/2 2010) varur jag citerar följande:

The site isn´t  just old, it redifines old: the temple was built 11,500 years ago – a staggering 7000 years before the Great Pyramid, and more than 6000 years before Stonehenge first took shape. The ruins are so early that they predate villages, pottery, domesticated animals, and even agriculture – the first embers of civilization.

Läs hela artikeln här:

http://www.newsweek.com/id/233844

Vid den tid templet byggdes hade den senaste istiden just slutat. Sabeltandade tigrar och håriga mammutar var pikanta inslag i den samtida faunan. Människorna hade ännu inte bildat samhällen eller börjat ägna sig åt keramik, boskap eller åkerbruk. I stället levde man på jakt, fiske och samlande av det som omgivningen kunde ge. Det viktigaste i tillvaron parallellt med att klara livhanken var religionen. Det var därför man byggde templet i Göbekli Tepe.

 Klaus Schmidt – banbrytande tysk arkeolog.

Enligt chefsarkeologen Klaus Schmidt var det just behovet av tillbedjan som förde dåtidens människor samman. Först därefter började man bilda urbana samfälligheter i syfte att tillgodose de övriga behoven.

Göbekli Tepe påträffades redan på 1960-talet av antropologer från universiteten i Chicago och Istanbul men avfärdades då som en övergiven begravningsplats från medeltiden av föga intresse. 2010 vet forskarvärlden att det tvärtom är en fyndplats som redan skrivit om människans historia!

Mer om Göbekli Tepe här:

http://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6bekli_Tepe

Explore posts in the same categories: Chicago, Göbekli Tepe, Istanbul, Karl Marx, Klaus Schmidt, Newsweek, Patrick Symmes, Stonehenge, Syrien, Turkiet

2 kommentarer på “Arkeologin avslöjar: religionen kom först, samhället därefter”


  1. […] Möjligen bortsett från tämjandet av elden är religionen betydligt äldre än alla betydelsefulla mänskliga uppfinningar. Det är faktiskt så att det var religionen som skapade det mänskliga samhället, inte tvärtom. Det visar arkeologiska fynd från Göbekli Tepe i Turkiet, där man funnit ett tempel med 11 500 på nacken. Religion är sannolikt lika gammal som människan själv. https://tommyhansson.wordpress.com/2010/03/06/r/ […]


  2. […] Vad mera är. moderna arkeologiska fynd, bland annat av ett 11 500 år gammalt tempel, på den turkiska fyndorten Göbekli Tepe har visat att det mänskliga samhället organiserades kring en religiös tro. Med andra ord: det var religionen som gav upphov till samhället, inte tvärtom. https://tommyhansson.wordpress.com/2010/03/06/r/ […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: