Norska kyrkan tar ställning mot antisemitism

Den 19 mars gick representanter för den Norske kirke – motsvarigheten till Svenska kyrkan i vårt västliga grannland – tillsammans med övriga tros- och livsåskådningssamfund i Norge till synagogan i Oslo i akt och mening att manifestera sitt stöd för Det mosaiske trossamfund, som Judiska församlingen i Oslo kallas. Bakgrunden till denna manifestation är att man är bekymrade över antisemitiska hållningar bland norska elever.

Föreståndaren för Det mosaiske trossamfund, Anne Sender, uttryckte sin glädje över att representanter för hela bredden av det norska troslivet på detta sätt beslutat visa sin solidaritet i en besvärlig tid. Sender hänvisade till det goda samarbete som traditionellt förekommer över de norska samfundsgränserna och framhöll:

– I den här situationen bör vi sluta med mysigt småprat och börja handla. Vi måste säga ifrån om vilket slags samhälle vi vill ha. Vi måste förankra goda hållningar i forskning och läromedel, hos skolledare och politiker. Detta är allvar för oss alla. Vi vill inte ha ett samhälle där mobbing och hets kan få spelrum.

 Nils-Tore Andersen.

 Nils-Tore Andersen, ledare för det norska Kirkerådet, framhöll för sin del:

– Vi vill gärna stå samman med er i handling, inte bara i ord. De aktiva amtisemiterna är en fara för vårt land, men lika farliga är de som delvis ger dem rätt.

Anmärkningsvärt nog uttalade också den muslimske representanten Shoaib Sultan, generalsekreterare i Islamsk råd Norge, sitt bekymmer över de antijudiska stämningar som råder bland muslimska elever och ställde sig solidarisk med Det mosaiske trossamfund.

Läs gärna Den norske kirkes text om tilldragelsen här:

http://www.kirken.no/?event=showNews&FamID=114464

När jag tog del av den norska kyrkans och de övriga samfundens ställningstagande undrar jag om en sådan här aktion till stöd för de norska judarna över huvud vore möjlig i Sverige. Till att börja med har Svenska kyrkan sedan åtskilliga år en tradition av närmast fanatisk kritik av Israel gränsande till antisemitism, vilket möjligen kan ha sin historiska förklaring i att Sverige aldrig har blivit i tillfälle att studera Förtintelsen på nära håll.

Under den tyska ockupationen av Norge 1940-45 lät, som en jämförelse med de under kriget relativt skyddade svenska förhållandena, den norske naziledaren Vidkun Quisling deportera över 700 norska judar till förintelselägren i Europa. Detta historiska arv gör att norrmännen vet vad antisemitism kan innebära.

I Sverige är det dessutom praktiskt taget omöjligt att uttala sitt stöd för judar om man inte i nästa mening framhåller att ett sådant stöd inte får utesluta möjlighet till kritik av Israel. I alla fall om man vill deltaga i debattens huvudfåra och inte bli marginaliserad.

Explore posts in the same categories: Anne Sender, Antisemitism, Den norske kirke, Det mosaiske trossamfund, Förintelsen, Islamsk råd Norge, Israel, Judiska församlingen, Nils-Tore Andersen, Norge, Oslo, Shoaib Sultan, Svenska kyrkan, Sverige, Vidkun Quisling

5 kommentarer på “Norska kyrkan tar ställning mot antisemitism”

 1. Jacob II Says:

  Ser fram emot den dagen då svenska kyrkan kommer fram till samma ståndpunkt som den norska. Men det lär väl tyvärr dröja. jag hoppas jag har fel.
  Som jag ser det började indoktrineringen på 1970-talet då Olof Palme bjöd in massmördaren och terroristbossen Arafat. Därefter har historielösheten fått breda ut sig obehindrat. Idag finns fortfarande alltför många som tror att det fanns en Palestina-arabisk statsbildning före staten Israels bildade. En myt som uppfanns efter arabernas nederlag i sexdagarskriget 1967. Sanningen är ju att när de första europeiska judiska pionjärerna vid 1800-talets mitt kom till dåvarande Palestina, som var en del av det Osmanska Riket, var ju den del som idag är Staten Israel i det närmaste obebodd, i söder öken och i norr träskmark. Den enda tätbebyggda delen var då Jerusalen där för övrigt judar utgjorde ca 60% av befolkningen. Övriga 40% fördelades mellan kristna och muslimer.
  Man kan alltid fråga som vilka som äger ett land. Svaret måste bli de som arbetat upp och alltjämt arbetar i sitt lands intresse. Därav måste de områden som idag anses omstridda, t.o.m. ockuperade***, som Västbanken och Gazaremsan återlämnas till dess rättmätige ägare, dvs. staten Israel, vars huvudstad måste vara Jerusalem, och då menar jag hela Jerusalem. Givetvis finns det gott om arealer för en Palestinastat. Varför inte i Saudi-Arabien, Syrien, Irak, Egypten, Libyen eller Marocko. Det skulle kunna gynna dessa bättre då de skulle kunna tillskansa sig större ytor än vad de kan få på den lilla aréal där Israel är placerat.
  Men en fred i Mellanöstern förutsätter ju förståss det viktigaste, nämligen att araberna slutar indoktrinera sina barn med hatpropaganda.

  *** kan gå med på att de s.k. omstridda områdena verkligen är ockuperade -av araber. De som flyttade in åren 1949-67 från Jordanien resp. Egypten som då ockuperade Västbanken resp. Gaza-remsan.

  Hur som helst, man får väl hoppas att norska kyrkan visar vägen för hur motsvarande instanser i dess gränsande länder bör ställa sig i den här frågan.
  Hoppet är ju som bekant det sista som överger människan.

 2. Tommy Hansson Says:

  Tack för dessa kloka synpunkter, Jacob.

  Palestiniernas engagemang tycks mig för länge sedan ha gått över styr – man förefaller betydligt mer intresserade av att utplåna judarna än att upprätta ett eget land som man ändå inte klarar av att administrera.

  Det är ju alltid lättare att riva ned än att bygga upp något nytt.

 3. LPÖ Says:

  Enighetskyrkans arbete för förståelse mellan olika religioner tycker jag är oerhört sympatiskt. Jag är inte religiös, men jag önskar enighetskyrkan lycka till i detta projekt. En eloge också till Shoaib Sultan (om han menade allvar i sitt stöd till Det mosaiske trossamfund).

 4. Tommy Hansson Says:

  Tack för de orden, LPÖ!

  Kyrkan i Sverige är ju engagerad en hel del i Sveriges interreligiösa fredsråd som arbetar just med dessa saker.

  Jag tror nog Sultan var uppriktig – det finns nog rätt gott om vettiga muslimer, bara de vågar göra sina röster hörda.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: