The show must go on

– I am back, baby!

Jag väljer dessa ord, yttrade av den store tänkaren George Costanza (Jason Alexander) från den outslitliga TV-serien ”Seinfeld”, för att markera min återkomst till denna blogg efter noga taget tolv dagars frånvaro. Så länge sedan – den 26 mars – var det jag bloggade senast. Samma datum som min älskade hustru Marika hastigt avled.

Optimist nummer 1.

Det har varit tolv rätt upp-och-nedvända dagar präglade av ömsom hopp, ömsom förtvivlan, men mest, trots allt, av det förstnämnda, det vill säga hopp. Hopp om att min kära hustru kommer till en bra plats i den andliga världen. Hopp om att hon fortfarande kommer att se till de sina. Hopp, eller snarare förvissning, om att Gud är med oss i livets alla skiften.

The show must go on.

Jag fick nyligen ett uppmuntrande mejl från en god vän som illustrerade detta faktum. Och som visade hur en till synes hopplös situation kan vändas i seger. Det gällde general Bernard Law Montgomery (1887-1976) – han utnämndes senare till fältmarskalk – som stod inför den ögonskenligen övermäktiga uppgiften att besegra Rommels tyska Afrikakår vid den dammiga egyptiska järnvägsstationen el-Alamein i oktober 1942.

Läget var inte bara prekärt – det tycktes helt hopplöst. Den allierade Åttonde armén, som Montgomery (han kallades vanligen Monty) var befälhavare för, befann sig i underläge, underbemannad och med usel utrustning. Montgomery, med öknamnet ”Ökenräven”, slängde fram en trälåda som han ställde sig på. Han blickade ut över manskapet, som tidigare beordrats fram, och sade kort och kärnfullt:

– Fienden är framför oss. Fienden är på bägge sidor om oss. Och fienden är bakom oss. Nu kommer han inte undan. Vi tar dem!

 Bernard Law Montgomery delade faktiskt födelsedag med min hustru – 17 november. Och han dog 24 mars, bara två dagar innan det datum min hustru gick bort. Han titulerades från 1946 Förste Viscount Montgomery of Alamein (Lord Montgomery). Efter triumfen i Alamein gick han vidare och blev befälhavare under Eisenhower för markstridskrafterna i de allierades invasion av Normandie den 6 juni 1944, den så kallade Operation Overlord.

Optimist nummer 2.

Montgomery lär inte ha varit den lättaste att samarbeta med. Han var både ärelysten och nyckfull. Litet av en knasboll. Men han fanns på rätt plats vid rätt tillfälle den där gången i El-Alamein. Han hade förmågan att sporra sina män till stordåd trots bleka prospekt. Han var den borne optimisten.

 Han liksom George Costanza.

Explore posts in the same categories: "Seinfeld", Afrikakåren, Åttonde armén, Bernard Montgomery, el-Alamein, George Costanza, Jason Alexander, Marika, Rommel

6 kommentarer på “The show must go on”

 1. Jacob II Says:

  Hej, Tommy!
  Vill, som uppenbarligen den förste här på bloggen, verkligen beklaga sorgen.
  Att, som jag, mista sina föräldrar är svårt, men ändå lättare då åldern hade tagit ut sin rätt, och vi ska ju alla den vägen vandra.
  Att däremot, som du, mista en livskamrat som fortfarande var i sin bästa ålder är nog det svåraste av allt, men livet måste ju trots allt gå vidare.
  Trevligt att du är tillbaka.
  Vi har ju trots allt mycket att se fram emot,
  och det inom en icke alltför avlägsen framtid.

 2. Tommy Hansson Says:

  Exakt!

 3. Tommy Hansson Says:

  Och tack för ditt varma deltagande, broder Jacob!

 4. christina wegel Says:

  Motta också mina kondoleanser.

 5. Johan Says:

  Beklagar ochså sorgen starkt. Känner igen mig. Den 14 Mars avled min farmor i en ålder av 91 år. Vi begravde henne klockan 11:00 idag. Även en ledande boer i Sydafrika fick i veckan en allt för snabb hädanfärd.
  Även han blev ett med moder jord denna dag.

  Livet är onekligen en lång och i det närmsta ändlös berg och dalbana med såväl liv som död på agendan. Låt oss ta tillvara på pauserna under färden och göra det bästa av demsamma.

  Trevlig helg!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: