Kriget mot rökarna trappas upp

Tidningen Metro meddelade den 15/4 att det från den 1 maj blir förbjudet för alla anställda vid Stockholms stad att röka på arbetstid. Endast på lunchrasten skall det vara tillåtet att röka. Jag anar att KD, förbudspartiet nummer ett i svensk politik, har varit drivande i frågan. På det tyder ett ovanligt korkat uttalande i artikeln av KDs Ewa Samuelsson:

”Det finns ju andra saker som vi inte får göra på våra arbetsplatser.”

Något som naturligtvis inte förklarar varför just rökningen skall stoppas. Varför inte lika gärna stoppa detta ständiga kaffedrickande i tid och otid, som upptar så mycket tid och energi? Koffein är också ett gift. Eller sätta upp övervakningskameror på toaletterna för att kontrollera att folk gör det se skall och ingenting annat?

 

91+NVEkxC6L__SL1500_

Hollywoodfilmen Thank you for smoking, byggd på Christopher Buckleys bestsellerroman, ger en annorlunda bild av rökningen och tobaksindustrin.

Det framgår av artikeln att det råder ett utbrett missnöje med det ikraftträdande förbudet. Fackförbundet Kommunal är kritiskt. Och  José Martinez, vårdbiträde och skyddsombud vid Rågsveds äldrecentrum, citeras på följande sätt:

”De kan inte ha tänkt särskilt mycket på hur det här ska efterlevas….Det är som ett angivarsamhälle där någon kan ange en kollega för att han röker. Det skapar en otrygghet.”

Det har sagts att Stockholms stad skall erbjuda stöd till anställda som vill sluta röka, men av detta verkar inte ha blivit särskilt mycket av. Martinez själv uppger sig endast ha blivit erbjuden ett samtal på en halvtimme.

Sedan ett antal år tillbaka pågår vad jag skulle vilja kalla ett flerfrontskrig mot de människor som nyttjar tobak som njutningsmedel. Först kom de närmast obscena varningstexterna på cigarrett- och tobakspaket. En milstolpe i detta krig var när rökförbudet på restauranger och näringsställen trädde i kraft för några år sedan.

Därefter har olika typer av förslag i syfte att göra samhället än ogästvänligare för rökarna kommit slag i slag – såsom att låta rökare betala mer för sjukvård än andra, att införa ännu högre straffskatt på tobaksvaror, att näringsidkare inte skall få skylta med samma varor. Och så vidare.

Förslagsställarna tycks ha glömt en liten sak i sammanhanget: rökare är också människor. De vet redan sedan åtminstone 1950-talet alltför väl att rökning inte är hälsosamt och att de bör sluta om livet är dem kärt. Den accelererande förbuds- och varningsmentaliteten gör emellertid att de mår ännu sämre, särskilt om viljestyrkan när det gäller att sluta tryter. Det är enligt min mening tveksamt om de behandlas som fullvärdiga människor.

Det är inte lätt eller politiskt korrekt att peka på fördelar med rökning. Jag hävdar likafullt att ett bloss då och då är den perfekta avkopplingen. Det skänker lugn och ro och kan upplevas som sinnesskärpande. Dessutom finns det mycket annat som är farligt i vår osäkra värld – olämpligt födointag, omåttligt bruk av alkohol, trafiken, miljö- och hälsofarliga utsläpp, you name it. Och visst, det förekommer greuelpropaganda här också.

Tusan vet om inte den stress och det allmänna obehag som alla förbudskrav beträffande rökningen framkallar hos nikotinnjutarna i vissa fall kan vara lika farligt som själva rökningen. Den som röker och trivs med det löper sannolikt mindre risk än den som röker och beständigt har dåligt samvete härför.

 

humphrey-bogart2

Det är tveksamt om Humphrey Bogart (1899-57) någonsin hade dåligt samvete för sin rökning.

Visst, jag röker själv sedan drygt fem år tillbaka. Dessförinnan var jag rökfri i 17-18 år. Dumt att börja igen, säger ni – absolut. Vi människor är dock inte alltid hundraprocentigt rationella och förnuftiga. Jag kom in i en jobbig fas i livet under vilken rökningen gav viss lindring. Alla som rökt och dragit halsbloss vet dock att det är extremt svårt att sluta när man väl kommit igång. All hetspropaganda och snusförnuftiga kommentarer riktade mot oss rökare gör på intet sätt saken bättre – snarare finns risken att man blir förbannad och röker vidare i rent trots!

Jag har emellertid siktet inställt på att sluta, både av hälsoskäl och ekonomiska skäl. Dessutom känns det inte tillfredsställande att vara ”slav under lasten”, oavsett vilken denna last sedan än må vara.

Under alla omständigheter sympatiserar jag med de rökare som nu är utsatta för hets och stress av Stockholms stad. Det är ganska troligt att de, som en följd av förbudet, kommer att bli griniga, mer okoncentrerade och nervösa. Detta kommer ofelbart att gå ut över patienter och andra klienter inom respektive verksamhetsområden.

Dessutom måste man, som José Martinez förmodar, rimligtvis införa någon form av övervakning på det att förbudet måtte efterlevas. Vilket kostar tid, pengar och energi som kunde ha använts betydligt bättre. Men ibland räcker förnuftet hos förbudsivrarna inte längre än implementeringstiden för det senaste förbudet, om ens så långt…

För övrigt har 119 av landets 208 kommuner infört rökfri arbetstid från och med 2010.

Explore posts in the same categories: "Thank you for smoking", Christopher Buckley, Ewa Samuelsson, Humphrey Bogart, José Martinez, KD, Metro, Rågsveds äldrecentrum, rökning, Stockholms stad

4 kommentarer på “Kriget mot rökarna trappas upp”

 1. LPÖ Says:

  Freedom 2 choose. Vi måste ha rätt att välja hur vi lever. Om man vill röka skall man givetvis ha rätt att göra det – tycker jag. Ett bra sätt att finna lindring när livet är besvärligt är att lyssna på musik. Musik är till skillnad från tobak helt riskfritt.

 2. Tommy Hansson Says:

  Tack för tipset!

  Dessvärre är det också gott med en cigg när man lyssnar till musiken…

 3. Malin Nilsson Says:

  Hej
  Jag läste din blogg och tyckte den var intressant. Jag ska göra ett radioreportage angående rökförbudet och undrar om du skulle kunna ställa upp på några frågor angående vad du tycker om förbudet.
  tel: 0702700229

  • Tommy Hansson Says:

   Kul!

   Jodå, det är inga problem. Blir det bra om jag slår en signal i dag (21/4) eller i morgon?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: