Stan Rogers till minne

Stan Rogers (1949-83)

Ibland upplever man en artist som griper tag i en direkt: genom sin röst, sitt hanterande av ett instrument, hela sin apparition. Stan Rogers har för mig blivit en sådan artist.

Jag visste ingenting om Stan Rogers innan jag relativt nyligen på YouTube såg och hörde Liam Clancy framföra hans sång ”The Mary Ellen Carter”, som till det yttre handlar om ett skepp som sjönk utanför Nova Scotias kust men vars andliga innehåll inspirerar en att fortsätta trots att alla odds till synes är emot en. Ta gärna del av Clancys förnämliga tolkning i min bloggartikel om Clancy här nedan!

Här följer upphovsmannens Rogers version; först berättar en man hur han faktiskt räddades till livet genom att låta sig inspireras av denna märkliga sång:

http://www.youtube.com/watch?v=fT-aEcPgkuA

Stanley Allison ”Stan” Rogers föddes i Ontario i Kanada den 29 november 1949 men kom att tillbringa många somrar i havsprovinsen Nova Scotia, där han insöp den speciella atmosfären och kom att intressera sig för yrkesfiskarnas och sjöfolkets liv och leverne.

Lyssna gärna till ”Northwest Passage”:

http://www.youtube.com/watch?v=TVY8LoM47xI&feature=related

Stan Rogers blev bara 33 år. Han omkom i en udda olycka den 13 mars 1983 ombord Air Canada Flight 797 som stod på marken på Greater Cincinnati Airport. Det började av okänd anledning brinna i planet varvid kabinen fylldes av giftig rök, och Rogers var en av de 23 passagerare som inte hann ut i tid utan inandades de dödsbringande ångorna. Han hade precis framträtt vid Kerrville Folk Festival.

Bland numren i hans efterlämnade sångskatt finns bland annat ”Fogarty´s Cove”:

http://www.youtube.com/watch?v=p1bB8hU_pzs

Och ”Barrett´s Privatees”:

http://www.youtube.com/watch?v=s0CvSIhF_tA

Resten får den som är intresserad själv leta upp på nätet – håll dock med om att Stan Rogers hade något speciellt och att det finns varje skäl att sörja hans förtidiga död!

Till Stan Rogers minne arrangeras varje år Stan Rogers Folk Festival i Canso, Nova Scotia. Sonen Nathan Rogers, vars röst liknar faderns baryton, har fortsatt som artist i Stans fotspår.

Till sist bör det sägas, att den som gillar irländsk folkmusik säkert också uppskattar Stan Rogers, vars sång och musik har en ”keltisk känsla.”

Explore posts in the same categories: Cincinnati, Kanada, Kerrville Folk Festival, Liam Clancy, Nathan Rogers, Nova Scotia, Ontario, Stan Rogers, Stan Rogers Folk Festival

3 kommentarer på “Stan Rogers till minne”

 1. Tommy Hansson Says:

  Jag håller med kommentatorn LPÖ om att nutidens musik inte är mycket att hurra för, utan att exempelvis folkmusik är att föredra.

  Tyvärr råkade jag av misstag klicka bort LPÖ med dithörande länk till sång av Alf Pröysen.

  Skicka gärna den tänkvärda kommentaren igen, LPÖ!

  • LPÖ Says:

   Jag skrev ungefär så här:

   Jag tycker att nutidens musik är innehållslös och tråkig. Jag förederar folkmusik, äldre jazz/swing/rock och klassisk musik.

   I morgon kommer en ny och oförbrukad dag. Du kan skapa dig ett nytt liv – måla en ny tavla -med nya pappersark och färger. Alla fel som tidigare gjorts kan göras ogjorda. (fri översättning av Alf Pröysens sång):

 2. LPÖ Says:

  När jag ändå håller på. Det finns mycket man kan lyssna på om man har tröttnat på Lady Gaga.

  Django Reinhardt var en fenomenal jazzgitarrist som levde sitt liv i Belgien/Frankrike. Han var zigenare. vet inte om han satt i läger på 40-talet, men han levde i alla fall en bit in på 50-talet:

  Red Foley var en Countryartist som spelade något som kallades western swing. En musikstil som idag är i stort sett utdöd. Red gillade inte axelmakterna:


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: