Nordkoreas fotbollslag förödmjukat

Nordkorea ledde med 3-0 mot Portugal 1966 men föll med 5-3. Följden blev enkel biljett till slavlägren.

Att misslyckas i ett stort idrottsmästerskap kan vara nog så jobbigt. Det har flertalet svenska deltagare i friidrotts-EM i Barcelona nyligen fått erfara.  Deras lott är dock synnerligen avundsvärd om man jämför med hur det brukar vara i Nordkorea, världens sista rent stalinistiska stat.

Nordkorea inledde hyfsat i årets fotbolls-VM i Sydafrika. Man ställdes i gruppspelets första match mot VM-favoriterna Brasilien. I stället för den slakt, som många bedömare hade förväntat sig, föll dock nordkoreanerna med endast 2-1 efter en insats som lovade mer. Därav blev dock intet, ty Portugal besegrade diktatorn Kim Jong-ils representanter med utklassningssiffrorna 7-0. I sista matchen i gruppspelet föll så Nordkorea med 3-0 mot inte särskilt märkvärdiga Elfenbenskusten.

Nordkoreanskt facit således tre matcher, tre förluster och målskillnaden 1 – 12.

Detta var mer än vad den kommunistiska staten norr om 38e breddgraden kunde stå ut med. Enligt rapportering från bland annat Radio Free Asia, sydkoreanska media samt västerländsk press kallades det nordkoreanska laget tillsammans med sin tränare Kim Jong-hun till ett  möte i Folkets Kulturpalats i Pyongyang för att undergå offentlig kritik från sportminister Pak Myong-chol, en TV-kommentator samt 400 regeringstjänstemän, journalister och studenter. De enda som saknades var ett par Japan-baserade spelare.

Tränaren Kim Jong-hun, som redan i samband med VM påtagit sig ansvaret för debaclet, råkade värst ut. Han fick sparken samt har sedan dess tvingats ta anställning inom byggnadsbranschen. Det uppges att många fruktar för hans liv och/eller välbefinnande. I Nordkorea anses ett misslyckande inom idrotten vara ett politiskt förräderi mot landets ledning, i det här fallet mot Kim Jong-ils son och utsedde efterträdare Kim Jong-un.

 Nordkoreas tränare Kim Jong-hun råkade mest illa ut.

Så kan det alltså gå till i kommunistdiktaturen Nordkorea anno 2010. Ändå är detta bara en barnlek mot vad som hände efter VM 1966, det enda tidigare världsmästerskap i fotboll Nordkorea medverkat i.

Nordkorea gjorde i Englands-VM sensation i gruppspelet genom att slå Italien med 1-0, spela 1-1 mot Chile för att slutligen förlora mot Sovjet med 3-0. I kvartsfinalen mot Portugal chocköppnade nordkoreanerna med att ta ledningen mot Portugal med 3-0 men förlorade till slut med 5-3.

Uppgifter bland annat från nordkoreanska avhoppare visar att hela laget straffades efter kvartsfinalförlusten genom att sändas till Nordkoreas ökända gulagarkipelag av slavarbetsläger, som enligt en del bedömare väl kan jämföras med Nazitysklands koncentrationsläger under Andra världskriget.

Explore posts in the same categories: Nordkorea

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Nordkoreas fotbollslag förödmjukat”

  1. Svensken Says:

    ”Med Tommy Hansson som nationell beslutsfattare får Sverige en ideologiskt medveten konservativ som är i hög grad skrivkunnig.”… 🙂

  2. Tommy Hansson Says:

    Jajamen!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: