Nu kommer det att snackas om människosyn…

Aftonbladet frångick sin vana att mörka Sverigedemokraternas resultat i AB/United Minds opinionsmätning 12 juli – 1 augusti. Skälet härför är uppenbart: SD noterades för 6,5 procent och skulle därmed bli vågmästare i riksdagen med 5,6 procents marginal om det vore val nu, vilket är rekord för partiet i detta sammanhang. AB/United Minds julimätning gav SD bästa noteringen sedan december 2009 (7,1 procent):

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/opinionsundersokningar/article7561925.ab

I juli månads fyra mätningar har Sverigedemokraterna fått: 4,0 procent (Skop), 5,0 procent (Sentio), 4,5 procent (Demoskop) samt då 6,5 procent (United Minds). Den fråga som sistnämnda institut ställde till  2004 personer var: ”Hur skulle du rösta om det vore val till riksdagen i dag?”

Samtidigt kan noteras att allianspartierna minskar med sammanlagt 0,5 procent och noteras för 45,9 procent, medan vänsterkartellen går ner med 0,7 procent till 45,0 procent. De sju riksdagspartierna har mot denna bakgrund all anledning att oroa sig inför perspektivet att Sverigedemokraterna kommer att ha mycket goda chanser att som vågmästare utöva ett högst reellt inflytande efter valet den 19 september. AB (3/8) har kortintervjuat partisekreterarna i gammelpartierna och fått bland annat följande synpunkter på SD:

 

Anki Ahlsten (V):

”…ett högerextremt parti.”

Ibrahim Baylan (S):

”…människor har lika värde. SD står för det motsatta.”

Lennart Sjögren (KD):

”2006 var det några kommuner där partier med en samsyn på människovärdet styrde vidare utan SD.”

Erik Ullenhag (FP):

”SD är ett enfrågeparti…”

Per Schlingmann (M):

”Det är så mycket som skiljer i människosyn.”

Vad man noterar direkt är att ingen av de tillfrågade partisekreterarna lyckats tillägna sig en korrekt uppfattning om Sverigedemokraterna som parti. Man kör rutinmässigt på med de lika åldriga som falska stereotyperna om SD som ”högerextremistiskt”, ”rasistiskt”, ”enfrågeparti” samt ett parti med en annorlunda syn på ”människovärde” och ”människosyn”. Frågan är om sådana epitet är sprungna ur en ärlig analys, illvilja eller ren okunskap. Personligen gissar jag på en kombination av de båda sistnämnda faktorerna.

Det är sannolikt särskilt ett argument som vi kommer att tvingas höra till leda från de etablerade partierna inför valet, och det går ut på att Sverigedemokraterna inte har samma nobla ”människosyn” som övriga partier eftersom SD inte skulle tillmäta alla människor ”lika värde.” Jag behöver nog inte särskilt understryka att detta är flum och luddighet i högsta potens. Nationalencyklopedin ger följande kortdefinition av begreppet ”människosyn”:

människosyn, uppfattningar om människans grundläggande egenskaper, hennes möjligheter och begränsningar. Människosyn innebär även perspektiv på människan inom etik, religion, filosofi och vetenskap.”

Gammelpartierna menar att Sverigedemokraterna har en oacceptabel ”människosyn” på grund av att sistnämnda parti vill kraftigt begränsa invandringen till Sverige, för att på så sätt kunna minska samhällskostnaderna till fromma för de människor som redan uppehåller sig i Sverige. Genom en sådan politik skulle det bli mer pengar över för satsningar på eftersatta grupper i samhället såsom pensionärer och på att stärka rättsväsendets resurser.

 Alla människor har lika värde – men Sverige har inte resurser att ta emot alla.

Mot den bakgrunden faller kritiken mot SD för bristfällig ”människosyn” platt till marken. Man behöver givetvis inte anse att människor är av mindre värde endast av den anledningen att de inte kan eller bör tas emot i Sverige. Tvärtom – alla människor har lika värde. Det innebär dock inte att alla jordens invånare kan tas emot i vårt land som flyktingar eller annan typ av invandrare.

Vidare är det intressant att höra en företrädare för ett extremt vänsterparti avfärda SD såsom varande ett ”högerextremt” parti. Som jämförelse kan nämnas att bedömare av nyliberal övertygelse regelmässigt brukar beteckna SD som ett ”vänsterparti.” Kontentan av detta bör bli att SD hamnar någonstans i mitten av vänster-högerskalan.

Och så till tjatet om ”enfrågeparti”. Sverigedemokraterna bryr sig bara om invandringen, heter det. Trots att partiet inför valet sammanfattat sina åsikter inom 14 fokusområden varav tre bedöms som särskilt grundläggande för partiet: invandring, pensionärer samt lag och ordning. SD har dessutom publicerat ett budgetalternativ om 80 sidor. Att då fortsätta mala på om ”enfrågeparti” är helt enkelt inte seriöst, vilket säkerligen också inses av en normalintelligent väljare.

Allt detta torde dock inte bekomma de alltmer skärrade företrädarna för gammelpartierna. De kommer likt papegojor att fortsätta snacka om ”människosyn”, ”enfrågeparti” etcetera. De skulle göra sig själva och väljarna en tjänst om de i stället kunde uppbåda så pass mycket mod att de tar debatten mot det Sverigedemokaterna som faktiskt existerar i sinnevärlden, inte ett fantomparti som har föga eller intet med verkligheten att göra.

Då behövde de inte låsa fast sig i en destruktiv attityd som riskerar att förvärra den politiska atmosfären i landet mer än nödvändigt.

Explore posts in the same categories: Sverigedemokraterna

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “Nu kommer det att snackas om människosyn…”

 1. olof den andre Says:

  att människovärdet enligt 7-klövern skulle vara synonymt och avhängigt med PUT eller TUT i just Sverige är ju ett ganska magstarkt påstående från deras sida. Jag tror inte många Österrikare, Kineser eller Nigerianer är beredda att instämma i att de skulle sakna männniskovärde bara för att de inte vill flytta till Sverige…

 2. Anonym medlem i ett av alliansens ungdomsförbund Says:

  Mjo, politisk korrekthet är alltid lika irriterande, men skälet är ju inte så konstigt, man vill inte ha in en åttonde spelare på plan. Jag tror att SD kommer att bli en integrerad del av den borgerliga gemenskapen inom 8-12 år, bara man ytterligare ser över sina sympatisörer och slutar med den förskräckliga folkhemsnostaligin. Det finns ju liknande partier i nästan alla europeiska länder.

  Själv hoppas jag att SD:s intåg i riksdagen betyder mer stöd åt värdekonservativa idéer.

 3. benke Says:

  Tommy,

  jag har alltid ryst vid tanken på vågmästarpartier. Gröngölingarna kom in som vågmästare någon gång på 90-talet, och det är något fel på ett system där detta är möjligt.

  Att partier med 4-5% av rösterna skall ha sådan oproportionerlig makt är huvudlöst. Rent av odemokratiskt för att spetsa till det.

  Nu står SD inför möjligheten att bli ett vågmästarparti, och som du skriver Tommy, ha mycket goda chanser att ”…utöva ett högst reellt inflytande efter valet den 19 september.”

  Då jag har uppfattningen att du är en eftertänksam person med en moraliskt rättvänd kompass så skulle det vara intressant att få veta vilka tankar du har kring detta.

  Observera att jag inte har någon politisk agenda vad gäller parti eller liknande. Jag undrar vad du tycker principiellt.

 4. Tommy Hansson Says:

  Måste erkänna att jag inte funderat närmare över detta ur ett politiskt-moraliskt perspektiv.

  Men så länge systemet är som det är måste SD naturligtvis utnyttja det på samma villkor som övriga partier.


 5. […] Den här undersökningen gör det väl oundvikligt att vi nu åter en tid framöver kommer att få stå ut med att höra paradordet när det gäller att brännmärka oss sverigedemokrater: ”människosyn”. Om detta ämne skrev jag för några år sedan följande på min blogg: https://tommyhansson.wordpress.com/2010/08/03/nu-kommer-det-att/ […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: