Fred i Mellanöstern?

http://www.youtube.com/watch?v=5d_i2F2LlF8

Länken ovan går till ”The Arab-Jewish Peace Song”, som onekligen visar att det finns judar och araber som genom vänskapliga kontakter mellan företrädare för de båda rivaliserande folkgrupperna arbetar för en fredlig utveckling i detta pinade hörn av världen.

Det senaste tillkännagivandet från den så kallade Mellanöstern-kvartetten –  USA, Ryssland, EU och FN – om direkta samtal mellan parterna med president Barack Obama som värd kan tyckas förebåda en sådan fredlig utveckling. Samtalen skall enligt planerna ta sin början den 2 september och ske på högsta möjliga nivå mellan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas. Det är tänkt att även Egyptens president Hosni Mubarak och Jordaniens kung Abdullah skall deltaga i förhandlingarna.

Enligt nämnda kvartett skall förhandlingarna inom ett år leda till ett avtal ”som innebär slutet på den ockupation som inleddes 1967 och resulterar i en självständig, demokratisk och livskraftig palestinsk stat, sida vid sida i fred och säkerhet med Israel och andra grannar.” Det är dock inte svårt att skönja de hinder som finns för en utveckling av detta slag.

För att det skall kunna bli någon fred i Mellanöstern måste Hamas terror först stoppas.

Den så kallade palestinska folkgruppen – det vill säga araber boende i området – är som bekant splittrad i det förhållandevis resonabla Fatah/PLO som har makten på Västbanken samt det extremistiska Hamas som styr med diktatoriska våldsmetoder i Gaza. Hamas har med emfas avvisat fredsförhandlingarna eftersom man inte erkänner Israel som statsbildning utan tvärtom vill förgöra det judiska hemlandet och folket.

Hamas är till skillnad från det sekulära Fatah/PLO religiöst och bekänner sig till samma terroristiska jihad-ideologi som al-Qaida. ”Kvartetten” säger ingenting om hur ett fredsfördrag skall kunna förhandlas fram utan medverkan av Hamas, som dessutom backas upp av mullornas Iran och kan förväntas sabotera fredsprocessen genom våld och terror.

Nya uppgifter talar dessutom om en kraftigt ökad spänning i Mellanöstern. Nyhetsbrevet DebkaFile, som ges ut av före detta agenter för den israeliska underrättelsetjänsten Mossad, har således rapporterat om intensiva krigsförberedelser i Iran och Syrien. Ytterligare skall källor nära den palestinske presidenten Abbas ha talat om att en ”avgörande militär överraskning” i Mellanöstern är att vänta inom kort.

Läs mer på den alltid intressanta sajten Jihad i Malmö:

http://jihadimalmo.blogspot.com/

Så gott som hela världen emotser en hållbar och varaktig fred i Mellanöstern. Det skall dock till mer än enbart vackra fredssånger,  internationella förhandlingsinviter och ett alltmer desperat behov hos president Obama att lyckas med något stort initiativ innan en sådan kan etableras i sinnevärlden.

Hoppet lär dock vara det sista som överger människan.

Explore posts in the same categories: Mellanöstern

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Fred i Mellanöstern?”

 1. Jacob I Says:

  Helt riktigt, Tommy, att hoppet lär dock vara det sista som överger människan, men i denna konflikt tror jag emellertid loppet är kört.
  Detta nya plötsliga initiativ lär komma från den katastrofala Obama-regeringens utrikesminister Hillary Clinton, rätta mig gärna om jag har fel!
  Vi bör emellertid ha i färskt minne hur hennes make, Bill Clinton, som sista åtgärd i egenskap av USA:s president år 2000 försökte lösa konflikten, men ansträngningarna föll ju på mördare Arafats omedgörlighet, trots stora eftergifter från israelisk sida.
  Har svårt tänka mig att hustrun lär uppnå bättre resultat, och knappast inom ett år vilket lär vara ambitionen.
  Man får ej glömma att hela denna konflikt handlar inte om vilka landområden som ska tillhöra den ena eller andra parten. Konfliktens enda målsättning är, och har varit ända från början, att förinta mellanösterns enda demokrati, och ingenting annat!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: