Brunne och åttonde budet

https://tommyhansson.wordpress.com/2009/06/09/svenska-kyrkans-fortsatta-forfall/

Den 9 juni i fjol skrev jag ett blogginlägg på temat Svenska kyrkans fortgående förfall. Det kan studeras i sin helhet via ovanstående länk.

I anledning av biskop Eva Brunnes illa dolda utfall mot Sverigedemokraterna i Storkyrkan i Stockholm i dag torde det finnas all anledning att återkomma till denna säregna och på flera sätt oattraktiva representant för svensk etablissemangskristenhet.

Bernt Notkes ”Sankt Göran och Draken” i Storkyrkan.

I sin predikan hade Brunne valt att beröra ämnet rasism och främlingsfientlighet och inledde med att hänvisa till demonstrationer häremot på olika håll i landet. Vad hon inte nämnde var att alla dessa demonstrationer riktade sig mot ett specifikt politisk parti,  Sverigedemokraterna, således ej mot rasism och främlingsfientlighet i allmänhet.

Biskop Brunne orerade bland annat om att ”ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor” och ”den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag”  eller att ”du ska inte ha samma rättigheter som jag”.  Sådana attityder, menade fru Brunne, har ”en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld”.

Vi vet vad som hände. Sverigedemokraternas riksdagsgrupp och andra sverigedemokrater på plats reste sig och tågade ut ur kyrkan och det givetvis med all rätt. Biskopens ord var ju ingenting annat än ett partipolitiskt angrepp på Sverigedemokraterna, illa förklätt till en modern utläggning av det kristna evangeliets budskap. Det visade sig att Eva Brunne själv dagen innan hade deltagit i just en sådan demonstration mot Sverigedemokraterna som hon refererade till i predikan.

Ändå valde Brunne att förneka att hon hade kritiserat något speciellt parti. Det ger mig ett legitimt skäl att ställa frågan till Eva Brunne vilket förhållande hon har till det åttonde budet. Detta återfinns visserligen inte i ”evangelium” (Nya testamentet) utan redan i Andra Moseboken och lyder: ”Du skall icke bära falskt vittnesbörd mot din nästa.” Kort sagt: du skall inte ljuga.

Som jag ser det far Eva Brunne här med osanning i åtminstone två avseenden: hon ljuger om att hon inte angriper Sverigedemokraterna och hon ljuger om Sverigedemokraternas budskap.

Den första av ovan nämnda lögner har vi redan rett ut. Den är solklar och kan bara förnekas mot bättre vetande. När det sedan kommer till Brunnes tolkning av det som utmärker rasismen blir det något mer komplicerat. Biskopen uppmanar således till avsky ”mot det som gör skillnad på människor”. Det finns  ju onekligen mycket som skiljer oss människor åt – på vad sätt skulle detta ha någon form av moralisk innebörd?

Sedan talar biskopen om en rasism enligt vilken andra människor inte skulle vara lika mycket värda som ”jag” eller ha samma rättigheter som ”jag”, detta därför att dessa andra människor råkat bli födda i andra länder och världsdelar än ”jag”. Detta är dock inte Sverigedemokraternas (SD) budskap. SD vill begränsa invandringen av rationella skäl, därför att Sverige inte längre har praktiska möjligheter att bereda plats för så många fler invandrare. Inte därför att personer som söker sig till Sverige skulle vara mindre värda.

För oss sverigedemokrater är det självklart att alla människor har lika värde. Men alla får inte rum i Sverige. Så enkelt är det. SD är dessutom det enda partiet av någon betydelse som vågar framföra den åsikten. De övriga sju riksdagspartierna har för länge sedan dukat under för en mångårigt frätande sentimentalisering och snyftifiering av immigrationsproblematiken, något som givetvis är en icke oviktig anledning till SDs framgångar.

Biskop Brunnes användande av Storkyrkans predikstol för partipolitisk agitation är en stor och praktfull skandal. Att hon sedan i samband härmed bryter mot åttonde budet i två avseenden gör sannerligen inte skandalen mindre. Jesus sade vid något tillfälle till en syndfull kvinna: Gå nu, och synda icke mer.

Jag riktar nu, dock utan större illusioner om att bli åtlydd, samma uppmaning till Eva Brunne, som måste sägas vara en synnerligen lämplig representant för en kyrka som finner nöje och tillfredsställelse i att hylla de moralbud som en gång rådde i Sodom och Gomorra.

Ärkebiskopsämbetet nästa?

Explore posts in the same categories: Sverigedemokraterna

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

21 kommentarer på “Brunne och åttonde budet”

 1. Olof Says:

  Brunne kunde också erinra sig ett annat ställe i Bibeln där det sägs att kvinnan skall tiga i församlingen. Svenska kyrkan skulle bli en trevligare plats om åtminstone Brunne kunde iaktta den regeln.

 2. Olof Says:

  Här har jag hittat ett lästips åt dig, Tommy:

  http://adacta.motpol.nu/?p=98

  En läsvärd analys av biskop Brunnes agerande.

 3. Tommy Hansson Says:

  Tack för tipset, Olof.

  Jag kan komplettera med att säga att det fanns tillfällen då även Jesus ”gjorde skillnad” på människor, eller hur man ska uttrycka det.

  Han uppmanade exempelvis apostlarna att inte gå in på samaritiskt område och missionera, eftersom budskapet i första hand skulle spridas till det judiska folket. Detta låter misstänkt rasistiskt…

 4. Kerstin Says:

  Trots den kraftigt vinklade nyhetsrapporteringen kring denna incident, så hörde jag igår en gammal kvinna utbrista: ”Inte ens i kyrkan får de [Sverigedemokraterna] vara i fred!”

  Jag är egentligen inte någon större anhängare av att man i någon slags protest lämnar möten – men i det här fallet var det verkligen befogat.

  • Tommy Hansson Says:

   Instämmer med Kerstin.

   Normalt vore det naturligtvis ett grovt brott mot aktuell etikett att tåga ut ur ett riksmötesevenemang med Sveriges stats- och regeringschefer närvarande.

   I det här extremfallet – då en biskop bedriver partipolitisk agitation från predikstolen – var uttåget dock inte bara befogat utan faktiskt nödvändigt.

 5. Ludvig Says:

  Om alla människor ska ha samma rättigheter vill jag ha ”rättigheten” att bli nästa biskop i Stockholms stift.

 6. Torgny Ullerstam Says:

  problemet med er amatörfascister, är att ni tror på de myter ni skapat om er själva. stackars martyrer, vars mob dock gladligen ägnade sig åt att trakassera meningsmotståndare på nätet, för att inte tala om hot mot enskillda människor. hur gick det med polisutredningen om killen som misstänks för att ristat in ett hakkors i sin egen panna?

  • Tommy Hansson Says:

   Det är naturligtvis oerhört irriterande för Torgny och alla andra PK-fanatiker att SD blivit demokratiska martyrer, icke till följd av någon mytbildning – för vem skulle väl tro på våra myter? – utan på grund av den faktiska politiska utvecklingen.

   Således är det ju SD:are/SD-sympatisörer som angrips gång på gång på gång med knivar, stenar, ägg, tomater, you name it. Inte ens i kyrkan får vi vara ifred. Som får finna sig i att kallas allt mellan himmel och jord, bland annat ”amatörfascister”.

   • Torgny Ullerstam Says:

    pk är en beteckning som började eka i invandrarverkets korridorer redan på Hamachers tid. Att lugnt och sansat försöka leva som en människa, erkännande allas rätt att göra detsamma, är något helt annat. Man får många barrikader att försvara och bestiga. Det är ett jäkla flås för en gammal pensionär. Men att inte göra det, vore att förneka min identitet och stolhet som människa. jag drar en eddavers ur minnet;”eld och öl tarvar den som över fjället farit och kall blivit om knäna.”

 7. Sara Says:

  Hej Tommy. Ta gärna en flukt på denna: http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=4971

  Hoppas att det är något du kan skriva under på. Drömmen vore om du skrev en notis om det på sd-kurirens hemsida. Helst igår haha…

  Fler underskrifter behövs för att visa allmänheten Aftonbladet- och sd-hetsarnas rätta ansikten. Hoppas att du och dina partikamrater skriver under.

 8. Anders Says:

  ”Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag.”

  http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=698910

  Publicerades den här texten före biskopens framförande eller i efterhand?

  Formuleringen ”ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor” ser underlig ut.

  Det verkar imho betydligt troligare att biskopen sa ”ropa ut sin avsky mot de som gör skillnad på människor” – sedan fick hon lite kalla fötter…

  • Torgny Ullerstam Says:

   eftersom det finns inspelat, kan minsta nasse sniffa sig fram till orden. det behövs inga teorier! gör det i stället för att drömma!

 9. Tommy Hansson Says:

  Du har förmodligen rätt, Anders.

 10. Torgny Ullerstam Says:

  angående martyrwannabees upprepar jag frågan om hur det gick med mannen som misstänks för att ha ristat in ett halkkors i sin panna. världen vill veta! ni som är hans partikompisar kan svara. ni vet sanningen.

 11. Torgny Ullerstam Says:

  enligt en artikel i den israeliska tidningen haaretz, har sd och särskilt bröderna ekeroth förlorat en del vänner.

 12. Torgny Ullerstam Says:

  i den mån ni är beredda att riva skygglapparna från era ögon, kommer filen till haaretz här.
  http://www.haaretz.com/jewish-world/it-won-t-be-long-before-sweden-democrats-show-true-… – It won’t be long before Sweden Democrats show true anti-Semitic nature’ Far-right, anti … 21 okt

 13. Tommy Hansson Says:

  Vem som än hävdar något sådant lever inte i verkligheten. Det är inte en tillfällighet att SD – som förmodligen är riksdagens mest pro-israeliska parti – skälls för ”Sionistdemokraterna” av extremnationalister.

 14. Torgny Ullerstam Says:

  då ett uttryck av förvåning, till min förvåning inte längre återfinns här, måste jag upprepa mig. Jag frågade snällt om hur det var med sd-medlemmen som anmält ett överfall i sitt hem i Malmö, då han skulle fått ett hakkors inristat i pannan. Men Tommy hade inte en susning. ……jag upprepar min förvåning över att en partianställd redaktör kan undgå, eller undlåta att vara informerad om en sådan sak. Tommy, det är väl inte så att du helt enkelt skiter i dina partikamrater? Förr eller senare blir polisutredningen och eventuellt domstolsprotokoll offentlig handling. ……tills dess undrar jag bara över hur killen mår.

  Torgny

  • Tommy Hansson Says:

   Din omtanke är verkligen rörande. Jag föreslår därför att du tar kontakt med David själv och informerar dig.

   Jag har försökt få reda på verkligheten i detta fall men inte lyckats.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: