Myten om den ekologiska nyttigheten

Så är det då bekräftat vad jag alltid vetat intuitivt: ekologiskt odlad mat är inte hälsosammare än konventionellt odlad sådan.

Jag tillhör de konsumenter som alltid undvikit att köpa så kallade ekologiska produkter, sådana som försetts med märkning av typ ”Krav”, ”Svan” eller något annat. Okay då, någon gång har väl även sådant slunkit med. För inte så länge sedan inhandlade jag exempelvis ett bag-in-box-vin med stämpeln ”ekologiskt odlat”. Det smakade varken bättre eller sämre än ett ordinärt vin i samma prisklass.

Min inställning har städse varit att varor kallas ”ekologiska” och märks med diverse stämplar av huvudsakligen kommersiella skäl. Jag har desslikes varit övertygad om att det ekologiska inte är nyttigare än annat. Kalla det magkänsla eller intuition eller rentav fördom. Många intet ont anande svenskar går emellertid tyvärr på detta försäljninsgtrick trots – eller kanske tack vare – att produkterna i fråga som regel är betydligt dyrare än andra produkter. Är förpackningen dessutom oaptitligt brun för att framstå som ”naturlig” tenderar folk att springa benen av sig för att inhandla produkten i fråga. Dessutom har jag så länge jag kan minnas varit irriterad över den Bror Duktig-mentalitet som allmänt utmärker det ekologiska geschäftet.

 Bror Duktig får på käften i ny dansk undersökning.

Nu visar det sig att åtminstone en del av mina insikter har fog för sig. Enligt en dansk studie som nyligen offentliggjorts i American Chemical Societys tidskrift Journal of Agricultural and Food Chemistry är ekologiskt odlade födoämnen  inte nyttigare än motsvarigheter som odlats på konventionellt sätt, det vill säga besprutats med bekämpningsmedel och götts med handelsgödsel.

Det danska forskarlaget med Pia Knuthsen i spetsen har analyserat antioxidanter i form av polyfener i lök, morötter och potatis i dels ekologiskt odlade produkter, dels i produkter som odlats på konventionellt sätt. Enligt analysen rådde ingen skillnad beträffande förekomsten av antioxidanter.

Antioxidanter är kemiska molekyler som förebygger oxidation i kroppens celler. De brukar därför populärt förklaras utgöra ”kroppens rostskyddsmedel”. Antioxidanter skyddar bland annat kroppen mot så kallade fria radikaler och anses av en del hälsoentusiaster även vara verksamma mot cancer.

För den som vill få i sig antioxidanter gör det dock alltså ingen skillnad om vederbörande äter ekologiskt eller icke-ekologiskt. Åtminstone inte när det gäller lök, morötter eller potatis.

Fast det där visste jag ju redan.

Explore posts in the same categories: Ekologiskt odlat

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

25 kommentarer på “Myten om den ekologiska nyttigheten”

 1. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Om du säger så Tommya snackar du så mycket skit att dina ord duger inte ens till gödsel vad fasen har det tagit åt dig?? / Ann-Mari

 2. Tommy Hansson Says:

  Men det är ju inte bara mina påståenden det är fråga om. Jag får hänvisa till den danska undersökningen.

  Och det är inte något speciellt som ”tagit åt mig”. Jag har haft den här uppfattningen – nu vetenskapligt bekräftad – så långt tillbaka i tiden jag kan minnas.

  När skall du förrsten börja argumentera på ett anständigt vis och höja dig över de tröttsamt förutsägbara invektivens träsk, AM?

 3. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Tommy lyssna nu riktigt noga på mig och lär, jag känner dom mest framstående forskarna inom jordbruk i Sverige jag bodde en gång i tiden hos en biodynamsik agronom i Järna det han inte visste om jordbruk var inte värt och veta, det du säger en rent skitprat för det finns stora belägg på att biodynamiskodling är det bästa för jorden, du säger att du är kristen? men är det så jäkla kristet och förgifta jorden samt förstöra människor hälsa? nej vet du vad det tycker inte jag du kastar pärlor för svin i dina påståenden, en sund frisk jord som får rätt skötsel utan en jäkla massa tillsatser mår och bra det finns det belägg för, om jag skulle säga åt dig Tommy ta en tallrik med färgämne e211 och ät upp det, skulle du säga, är du helt tokig Ann-Mari? men du har mage och lägga detta färgämne i maten och säga till konsumenterna ät upp dett!! ditt resonemang är helt horribelt / Ann-Mari

  • Tommy Hansson Says:

   Hur vore det om du lyssnade riktigt noga på MIG för en gångs skull?

   I så fall skulle du lägga märka till att jag inte sagt ett dugg om den så kallade ekologiska odlingens nytta för jorden. Vad jag tar upp är ekologiska produkters nytta för hälsan. Och här har ju den apostroferade danska studien visat att det inte är någon skillnad jämfört med ”vanliga” födoämnen.

   Det är mycket möjligt att odlingsjorden mår bäst av ”det ekologiska”, det tar jag inte ställning till. Det skulle dock inte förvåna mig om någon kommande studier visar, att även detta är överdrivet i den ekologiska/biodynamiska retoriken.

   Om du har några invändningar i hälsofrågan får du väl vända dig till de danska forskarna och tala om för dem hur det egentligen förhåller sig i stället för att skjuta budbäraren, det vill säga undertecknad.

   Andra halvan av ditt inlägg är rent känslosvall och lönar sig knappast att bemöta.

 4. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Jag står för det jag sagt Tommy jag VET att jag har helt rätt i denna fråga / Ann-Mari

 5. benke Says:

  Du har rätt Tommy. Jag har alltid tyckt som du, på ren magkänsla. En studie från Holland (tror den var därifrån) säger samma sak. Denna studie är från förra året och slår fast att det inte finns några som helst hälsoskäl att äta ekologisk mat. De bekämpningsmedel som sprutas på grönsakerna är i så små doser så att de inte har någon som helst inverkan på människan.

  Det som är så förödande med ekologiskt odlad mat är att den tar så mycket mer mark i anspråk. Det går åt mycket mer mark och energi för att få fram samma mängd mat som är ekologiskt odlad än den som inte är det. Trots att det inte finns någon hälsoskillnad.

  Det är de vanliga PK känsliga individerna som tror på detta. Vi som lever i verkligheten har en annan syn på det hela.

 6. Inte imponerad Says:

  Du har haft ”på känn” att ekologiskt odlad mat inte hyser några hälsomässiga fördelar jämfört med konventionellt odlad mat (rätta mig om jag har fel) och hänvisar till en studie från Danmark som konstaterar att ekologiskt odlad lök, morötter och potatis inte innehåller mer antioxidanter än de konventionella råvarorna som om detta var det enda måttet på vad som är hälsosamt och inte.

  För att du vetenskapligt ska kunna förkasta all ekologisk mats positiva effekt på hälsan (och miljön som du också antyder att du misstror) måste ju en sådan vetenskaplig undersökning omfatta lite fler kategorier av livsmedel t ex kött, ägg, mejeriprodukter, vegetabiliska oljor/matfett och en bred mängd grödor. Dessa livsmedel bör hämtas för analys från många olika platser i världen som har väldigt olika förhållanden och därför vissa variationer i produktionen. Det är kanske framförallt viktigt att hämta livsmedel från olika kategorier där olika konstgjorda medel och tillsatser använts för att vara så heltäckande som möjligt. Hur det väl ligger till inom dessa livsmedelsgrupper har jag inte 100% koll på men jag vet t ex att ekologiska ägg har en annorlunda sammansättning av omega 3 och omega 6-fettsyror, om jag inte minns fel har de en större andel omega 3 jämfört med omega 6 (som annars ofta överkonsumeras och skapar obalans).

  När det väl är gjort måste vi ju titta på fler saker än mängden antioxidanter… Se till hela näringsvärdet av vitaminer och övrigt och vilka kemiska medel som kvarstår i konventionellt odlad mat vid förtäring (rått och tillagat). Först när de skillnaderna klargjort kan man gräva djupare i vad det faktiskt innebär ifall man kanske får mer av ett visst kemiskt ämne i sig eller inte. Att bara titta på antioxidanterna på 3 olika grödor säger inte mycket alls och ger absolut inte anledning att förkasta allt ekologisk mat.

  Sen är miljön inte heller oviktig. Jag personligen är inte mycket för att sitta och räkna utsläpp av koldioxid och metangas (fullständigt naturliga gaser som frigörs med eller utan vår hjälp) men jag har svårt att se att konventionell mat inte skulle medföra att kemiska tillsatser, konstgjorda bekämpningsmedel och annat hamnar i naturen som inte annars skulle göra det och det kan ju utgöra en minst lika stor anledning till att välja det ekologiska före det konventionella.

  Jag är definitivt ingen fundamentalist när det gäller ekologisk mat men rätt ska vara rätt när det kommer till vetenskaplig fakta och undersökningar!

  • Tommy Hansson Says:

   Nämnd studie redovisar som sagt rönen vad gäller potatis, lök och morötter. Jag skulle dock bli förvånad om inte resultatet skulle bli liknande om andra födoämnen undersöks på liknande sätt.

   För mig innebär studien en spik – om än inte den sista spiken – i ekologismens likkista. Det finns naturligtvis undantag, men i det stora hela torde det råda liten tvekan om att det nästan enbart är kommsersiella överväganden som ligger bakom saluförandet av så kallade ekologiska livsmedel.

   Vetenskap i all ära, men för mig gäller det till betydande del att våga ifrågasätta ett sakrosankt evangelium som predikats alltför länge utan att bli ifrågasatt. Den danska studien visar att jag inte är helt ute och cyklar.

   Sedan får du gärna övertyga danskarna om att studera fler produkter utifrån andra utgångspunkter än enbart förekomsten av antioxidanter.

   • Inte imponerad Says:

    Studien visar likheten i antioxidanter när det gäller nämnda födoämnen men det är fortfarande bara en liten del av allt som kan knytas till hälsa när det gäller livsmedel.

 7. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Benke du pratar precissom en påse nötter du begriper inte etskvaatt i kvaliten av ekologisk odlat mat jag tror inte du har träffa som kan detta men stoppa du i dig en massa skit och färgämen det är din kropp!! / Ann-Mari

 8. Jacob I Says:

  Tommy! Du är inte ensam om denna ”magkänsla”. Har själv aldrig köpt ekologiskt, och så f-n om jag någon gång kommer att göra det. Tror att det endast handlar om att trissa upp matpriserna!

 9. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Ni vet inte vad ni pratar om Thats it ! / Ann-Mari

  • Kid Says:

   Du är VERKLIGEN seriös i dina genmälen!
   Kanske en effekt av all ekologi och klimathysteri!
   Förmodligen tror du också på Al Gore´s sk hockeyklubba.

 10. trorjaginte Says:

  Enligt vad jag kan se verkar ekologisk mat ha en liten effekt på rättstavningsförmågan

 11. Sara Says:

  Hejsan!

  Jag finner diskussionen kring ekologisk mat väldigt intressant, men för att göra den mer relevant så skulle det uppskattas om ni fortsättningsvis ville länka till, eller på annat sätt redovisa för, källorna som ni diskuterar utifrån i era inlägg!

  Vänligen,

  Sara

 12. Qvint A Says:

  http://www.qlif.org/qlifnews/april05/con0.html

  ” Professor Carlo Leifert showed that organically produced food had a higher level of specific antioxidants compared to conventionally produced food. Results showed a higher vitamin and CLA content in organic milk and dairy products and a higher level of omega-3 fatty acids in organic milk compared to conventional. Furthermore, organic fruit and vegetables was shown to have a higher content of phenolic and flavonoid. The flavonoid content was higher in both the diet and the urine of persons having an organic intervention diet. Concerning deleterious minerals, organic fruit and vegetables had a lower level of lead, aluminium and mercury while the level of beneficial minerals was higher compared to conventional fruit and vegetables.”

  • Tommy Hansson Says:

   Som vanligt finns det alltså forskning som pekar i båda riktningarna. Man väljer väl att tro på den som stämmer bäst överens med ens egen magkänsla. Inget konstigt i det. Det som för en föga förmögen person som undertecknad talar mot ekologismen är att dessa födoämnen oftast är avsevärt dyrare än andra.


 13. INFO //

  Ja du Tommy jag kan inte annat än och skratta för väl bjuda dig på något gott ekologisk någon gång, sköt om dig Herr Ekolog Mvh Ann-Mari Piret PS Jo Tommy nu är min kandidatur till MP Stockholms länslandsting klar fick hjälp från vårt kansli i Stockholm foto och allt info är nu klar ett provval äger rum i Oktober

 14. Tommy Hansson Says:

  Det tackar jag för i så fall. Önskar dig lycka till i provval.


 15. INFO //

  Tack Tommy du är så snäll du är Sverigedemokrat och ändå önskar du mig som är Miljöpartist lyckta till tack Tommy du är ett gott föredöme jag niger djupt Mvh Ann-Mari Piret

 16. Tommy Hansson Says:

  Tror på vänlighet över partigränserna även om man skulle råka ogilla varandras politik. Tack för de vänliga orden, AM, jag får väl bocka tillbaka.


 17. INFO //

  Har precis varit på min första utblidningskväll i MP Botkyrka voov vilken härlig kväll många deltagare och så mycket diskussion och material mer säger jag inte då jag inte får berätta om vår utbildning men oj vad härligt vilket gäng vi är i MP I love it // Mvh Ann-Mari Piret

 18. Tommy Hansson Says:

  Bra för dig. Det viktigaste man måste lära sig som blivande kommunpolitiker är att skaffa sig en ”järnrumpa”, så man orkar sitta med på alla långa och ibland inte särskilt underhållande möten…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: