Kommunistkineserna: världens orangutanger

untitled

– De är Europas orangutanger!

Så målande uttryckte sig konung Gustaf III (bilden ovan) en gång om de franska revolutionärer han hade långt framskridna planer på att störta i slutet av 1700-talet. Med tanke på Kommunistkinas – ja, jag använder fortfarande den beteckningen hämtad från det Kalla krigets dagar eftersom det även finns kinesiska entiteter såsom Republiken Kina (Taiwan) och Honkong – oacceptbala trakasserier riktade mot omvärlden, kan det med fog hävdas att detta land  i dag kan liknas vid ”världens orangutanger.”

Det jag i första hand kommer att tänka på är Kommunistkinas hot mot ett flertal länder inför ceremonin, då Nobels fredspris skall utdelas till den kinesiske demokratikämpen Liu Xiabo i Oslo den 10 december. Liu tilldelas priset för ”en lång och icke-våldsam kamp för centrala mänskliga friheter i Kina.”

Liu dömdes i december 2009 till elva års fängelse för ”omstörtande verksamhet” – han hade skrivit på ett upprop för demokrati och mänskliga rättigheter – och tillåts naturligtvis inte själv åka till Oslo för att hämta priset. Prissumman uppgår till tio miljoner svenska kronor.

Kommunistregimen i Peking har uppträtt precis lika oacceptabelt som en regim av sådant slag kan förväntas göra och hotat med ”konsekvenser” gentemot de länder som kommer att närvara vid prisutdelningseremonin i Oslo. Sverige har dessbättre deklarerat att man kommer att närvara, liksom för övrigt också den kinesiska kolonin Hongkong.

Nu uppges det emellertid att flera europeiska länder tvekar att sända representanter till Oslo. Kina är ju en supermakt i vardande och konkurrerar redan med USA på det ekonomiska området, varför en del länder med ekonomiska problem tvivelsutan helst vill undvika att äventyra lukrativa handelsavtal med kommunistkineserna.

Av kartan framgår att de omstridda öarna faktiskt ligger närmast Taiwan

Kontroversen kring Nobels fredpris är nu inte det enda nyligen inträffade exemplet på ett bossigt och övermaga kinesiskt uppträdande. Den 7 september kolliderade en kinesisk fiskebåt med ett japanskt kustbevakningsfartyg i Östkinesiska havet. Enligt japanerna var det fråga om en medveten rammning beordrad av den kinesiske fartygskaptenen Zhan Qixing, varför man kvarhöll kaptenen. Detta fick regimen i Peking att gå i taket och, liksom i fallet med Lius nobelpris, hota Japan med ”kraftfulla åtgärder” och ”konsekvenser”. Japanerna föll slutligen till föga och släppte Zhan, men den grundläggande konfliktorsaken mellan de båda länderna består.

Gruffet mellan Kina och Japan gäller noga taget ett halvdussin obebodda öar som på japanska går under benämningen Senkaku och på kinesiska kallas Diaoyu eller varianter av detta namn. De är belägna mellan Folkrepubliken Kina på det kinesiska fastlandet, Japan samt Republiken Kina på Taiwan; också Taiwan gör anspråk på öarna. Orsaken till konflikten är inte de ogästvänliga öarna i sig utan det faktum att de är belägna i fiskrika vatten, där det dessutom tros finnas dolda naturresurser.

Hög ledare i Peking?

Att de kommunistiska ledarna i Folkrepubliken Kina skulle övergå till en mer pragmatisk och hänsynsfull utrikespolitik är naturligtvis högst osannolikt. Den kommunistiska ideologin är, trots i sig lovvärda ekonomiska reformer, statsbärande alltsedan Mao Tse-tungs seger i det Kinesiska inbördeskriget 1949 då Chiang Kai-sheks nationalistiska styrkor jämte en miljon övriga kineser tog sin tillflykt till ön Taiwan (Formosa) och lade grunden till vad som i dag är en välmående demokrati. På det kinesiska fastlandet finns det ingen som helst demokratisk tradition, och de som i dag förvaltar den västerländskt demokratiska traditionen – dissidenter som Liu Xiabo – får nog anses vara tämligen isolerade i det kinesiska samhället.

Kommunistkineserna har i modern tid, med början med massakern på Himmelska fridens torg i Peking i juni 1989, visat att de är beredda att med brutala medel och total okänslighet inför mänskligt lidande slå ner varje försök till utmaning mot det egna maktmonopolet. Det har man även visat genom förföljelserna som riktats mot nonkonformistiska kristna och meditationsrörelsen Falun Gong.

Samtidigt förblir Folkrepubliken Kina det mest avrättningsglada landet i världen, där inte bara grova våldsbrottslingar utan även mutkolvar och ekonomiska syndare avrättas utan pardon, ofta inför stora människomassor i idrottsarenor.

Så visst är kommunistkineserna världens orangutanger.

Explore posts in the same categories: Japan, Kommunistkina, Taiwan

Etiketter: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

21 kommentarer på “Kommunistkineserna: världens orangutanger”

 1. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Kommunismen är en sjukdom,/ Ann-Mari

 2. Tommy Hansson Says:

  Som lämpligen kan inordnas under rubriceringen ”vanföreställningar.”

 3. Andreas Says:

  Som om Kina har någonting med kommunism att göra. Med all respekt, men om du kallar dagens Kina för kommunistiskt så är du sannerligen dum i huvudet. Kina är superkapitalistiskt, det är därför vi inte har några klagomål att komma med. De tillfredsställer den svenska överklassen med billig arbetskraft och handel.

 4. Tommy Hansson Says:

  Jag kan naturligtvis inte mäta mig med din egen uppenbart enorma intelligens, men faktum är ju att Fastlandskina styrs av kommunistpartiet.

  Sedan kan man alltid diskutera vad som är ”sann” kommunism och inte, men då är vi inne på rena metafysiken.


 5. Vad har du emot orangutanger? Personligen anser jag att de är fina djur. 🙂

  • Tommy Hansson Says:

   Du har rätt, Fredrik – jag var nog elak mot orangutangerna. Jag får väl be om ursäkt nästa gång jag besöker någon djurpark.

   Kunde dock inte motstå frestelsen att återge Gustaf IIIs målande beskrivning.

 6. Andreas Says:

  Jag vet att du inte är en intellektuell dvärg varför ber jag dig att sluta spela dum. För du menar väl inte på fullaste allvar att Kina inte skulle tillämpa marknadsekonomi? Två länder som vanligen kallas kommunistiska är Nordkorea och Kuba. Dessa länder har dock knappt någonting gemensamt idag. Det andra är planekonomiskt och det första marknadsekonomiskt. Om du med kommunism menar diktatur så kan jag lika gärna peka på Saudiarabien och Iran för att mena att kapitalism är lika med diktatur.

  Det som istället borde oroa dig, och mig, är att Kina och Singapore idag visar att kapitalism inte nödvändigtvis kräver demokrati. Tyvärr tror jag det är en framtid som inte är långt borta från oss heller, titta var EU-bygget barkar.

  • Tommy Hansson Says:

   Vem är det som spelar dum?

   Ett land som styrs på diktatoriskt vis av ett kommunistparti måste rimligen betraktas som en kommunistisk diktatur.

   Och den marknadsekonomi som tillämpas gäller inte geerellt över hela Kina utan i vissa avgränsade områden. Om Kina vore en renodlad marknadsekonomi – och en marknadsekonomi är enligt mitt synsätt en avgörande förutsättning för välstånd – skulle inte den kinesiska landsbygdsbefolkningen lida av svält och svår fattigdom, vilket ju faktiskt är fallet.

   Sedan är det självfallet så att inte alla diktaturer är kommunistiska. En del är som bekant muslimska och/eller auktoritära på annat sätt. Däremot är alla kommunistländer diktaturer.

 7. Andreas Says:

  Fel i min post ovan: Kina och Kuba ska det givetvis vara.

  • benke Says:

   Andreas, när du påstår att Kina är ”superkapitalistiskt” och att vi (svenskar antar jag att du menar) på grund av detta inte har några klagomål så undrar jag vad du menar. Kanske du kunde utveckla det?

   Jag citerar Andreas vidare: ”De tillfredsställer den svenska överklassen med billig arbetskraft och handel”. Andreas, de flesta som handlar ”Made in China” gör det för att dessa produkter är billigare än om de vore gjorda i Sverige. Det är låginkomsttagare som stödjer och har nytta av billig arbetskraft och handel. Inte ”överklassen”. ”Överklassen” kan handla kvalitetsprodukter importerade från Frankrike, Italien, USA, Tyskland etc.

   Andreas, du gör det så tydligt att du är en kommunist/socialist när du uttalar dina kommentarer som du gör. ”Överklass” är nog det mest avslöjande ordet för en som inte är nöjd med sitt eget liv och avundas andra.

 8. Andreas Says:

  Lysande resonemang, Tommy. Saker är vad saker kallas. Saker är inte vad de är. Är Nordkorea en demokratidiktatur? vidare har du ju fel angående marknadsekonomin. Hur kommer det sig att fattiga världen över röstar emot liberaler när de väl ges chansen att få rösta? Det krävs alltid militärt våld för att genomföra högerreformer, titta bara på Sydamerika vad som sker när folket får bestämma. Två invändningar till som sänker din argumentfria resonemang:
  1) det finns massvis med fattiga människor i de kinesiska städerna
  2) de kineser på landsbygden som blir allt fattigare nu blir det för att de inte kan konkurrera med marknaden

  benke: jag kan utveckla det. det är inte vanliga svenssons som åker till Kina och godkänner den kinesiska diktaturen. det är den svenska handelns giganter (överklassen) och dess vänner inom den formella politiken. de som tillhör samma klass som den kinesiska diktaturens företrädare.

  Sedan behöver man givetvis inte vara kommunist för att erkänna att överklassen finns. Överklassen är ett historiskt faktum. Jag har flera års universitetsstudier bakom mig och jag har aldrig stött på en seriös historiker inom det akademiska fältet som inte använder klassbegreppet. Och då läser vi nästan inget svenskt så kom inte med det vanliga vetenskapsfientliga tjatet om en vänsterstyrd utbildning som man så ofta stöter på bloggares kommentarer. Jag är mycket nöjd med både min bildning och min utbildning förresten, du har inte funderat på att bilda dig själv?

  • Tommy Hansson Says:

   Men ska det vara så förtvivlat svårt att förstå?

   Vad jag vet så leds såväl Nordkorea som Fastlandskina av kommunististpartier vilka för en kommunistisk – i Nordkoreas fall snarast en stalinistisk – politik. Vad sedan partierna kallar sig eller inte kallar sig officiellt är ju fullständigt ointressant.

   Kinas väl avgränsade marknadsexperiment och valutamanipulationer innebär inte att man gjort avkall på kommunismen. De kommunistiska säkerhetsorganen övervakar fortfarande noga vad varje medborgare gör, säger och skriver. Mao hyllas fortfarande som en hjälte.

   Och vem har påstått att det inte finns fattiga storstadsbor i Röda Kina? Inte jag i alla fall.

   De fattiga på landsbygden lider därför att regimen skiter i dem, precis som skett i kommunistdiktaturer i alla tider.

 9. Andreas Says:

  Nej, Tommy. Kommunismen förespråkar inte marknadsekonomi – ska det vara så förtvivlat svårt att förstå? Efter flera decennier av kommunistkritik borde du väl åtminstone ha förstått en sådan elementär sak?

  Du argumenterar som om varje ingrepp på marknadsekonomin är kommunism. I så fall är Sverigedemokraterna kommunister.

  • Tommy Hansson Says:

   Nej, Andreas, den kommunistiska ideologin gör naturligtvis inte det.

   Däremot har de styrande kommunisterna i Peking insett, att en bättre ekonomi är en förutsättning för att man skall kunna hålla sig kvar vid makten.

   Därav den marknadsekonomi- – och jag upprepar att denna är begränsad till vissa väl avgrändade områden – man känt sig föranlåtna att införa på sina håll.

   I övrigt är kommunismen intakt.

 10. Andreas Says:

  Eller menar du att själva övervakningen av medborgare är kommunistisk i sig? Är då övervakningen av medborgare världen över – från USA till Iran till Ryssland, – inslag av kommunism? Var Västtysklands övervakning och yrkesförbud för massvis med människor kommunistiskt? Vari består kommunismen i Kinas övervakning av sina medborgare? Var ingripandet mot de oskyldiga i Göteborg iom ”terroristhotet” ett inslag av svensk kommunism? Jag förstår verkligen inte vad du menar.

  • Tommy Hansson Says:

   Det faktum att alla kommunister som kommer till makten tillämpar en hård övervakning av sina medborgare innebär inte att alla samhällen som har någon form av övervakning är kommunistiska.

   Demokratier har självklart ett ansvar att värna om demokratin genom att tillämpa för ändamålet och statskicket anpassade säkerhetsåtgärder. Det gällde Västtyskland och det gäller Sverige.

   Jag har slutligen inte hört talas om att några ”oskyldiga” drabbades av polisens ingripande i Göteborg.

 11. Andreas Says:

  Du verkar mena att ett land helt kan byta ut sitt samhällssystem, från Maotidens tvångskollektiviseringar till ett kapitalistiskt samhälle,om än inte laissez-faireaktigt, och ändå kalla landet vid samma epitet. Vi är helt klart inte överens. Någonting säger mig att det är din antikommunism som driver dig att använda epitetet.

  Jag håller med dig om att alla regeringar som kallat sig kommunistiska har tillämpat rigid kontroll över sina medborgare. Men du har fortf. inte pekat ut det vari kommunismen består i Kina och det verkar inte som du egentligen vill göra det heller.

  för övrigt: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.485495-sa-blev-det-ett-terrorhot

  • Tommy Hansson Says:

   Jag tror jag svarar med ett citat emanerande från gamle kommunistbossen Deng Xiaoping:

   ”Det spelar ingen roll om en katt är svart eller grå, bara den fångar råttor.”

 12. Andreas Says:

  Jag kom med ett svar för några dagar sedan, men kanske blev det något fel eller så har du helt enkelt raderat kommentaren.

  • Tommy Hansson Says:

   Jag har raderat kommentaren. Du har sju kommentarer ovan. Någon gång måste man sätta punkt för en debatt. Och som bloggare är det mitt privilegium att få sista ordet…

   Det raderade inlägget försökte återigen göra gällande att Kommunistkina inte är kommunistiskt. Vilket vi hade hört förut, som sagt.


 13. […] Kommunistkineserna är på många sätt ”världens orangutanger” som har satt i system att komma med hot mot och orimliga krav på länder och personer som ifrågasätter deras totalitära diktatur och dess metoder och har fräckheten att förespråka demokrati. Ambassadör Gui Congyoy borde inse att regeringen i ett demokratiskt land inte kan lägga sig i hur privata vandrarhem eller polis sköter sina angelägenheter och ha vett nog att knipa käft!https://tommyhansson.wordpress.com/2010/11/16/kommunistkineserna-varldens-orangutanger/ […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: