Om SD-fientliga journalister

En smärre kontrovers har utbrutit i anledning av diskussioner förda av Robert Stenkvist, vice ordförande i SD Stockholms län, ordförande i SD Västra Södertörn samt gruppledare för Sverigedemokraterna  i Botkyrka kommunfullmäktige, på dennes blogg ”Dissidenten Stenkvist” samt SD Botkyrkas hemsida.

Stenkvist diskuterar frågan om vissa extremt SD-fientliga journalister bör bojkottas eller ej, och de namn han i första rummet nämner som tänkbara kandidater är Lena Sundström och Anna-Lena Lodenius. Nu har TV4 hakat på detta och presenterat det hela som att ”Sverigedemokraterna har en svart lista över misshagliga journalister.” Läs Stenkvists synpunkter på detta här:

http://stenkvist.wordpress.com/2010/11/19/angaende-svart-lista/

Och så här utlåter sig nämnda Sundström på TV4-nyheterna:

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_stockholm?title=tv4%3As_lena_sundstrom_kommenterar_sverigedemokraterna&videoid=1136800

Sundström.

Det existerar naturligtvis ingen ”svart lista” över SD-fientliga journalister som försetts med partiets hallstämpel. Vad som skett är helt enkelt att Robert Stenkvist med flera diskuterat den icke oväsentliga frågan, om det är någon mening med att ställa upp på intervjuer och andra aktiviteter med journalister som klart och tydligt har visat att de inte har någon som helst avsikt att skildra Sverigedemokraterna på ett balanserat sätt.

Stenkvist ger två exempel på hur Lena Sundström – som nog får utnämnas till journalistkårens ”värsting” när det gäller att smutskasta SD – grovt missbrukat sin yrkesroll. Det ena gäller Christian Westling från SD Stockholm, som Sundström följde när han skulle organisera upp en partiavdelning på Gotland. Det andra rör Sundströms anmärkningsvärt fientliga och oprofessionella inställning till Jimmie Åkesson. I fallet Westling speglades dennes seriösa partiarbete på ett insinuant och fientligt sätt, när det gällde Åkesson deklarerade Sundström i en TV-debatt att ”Dig pratar jag inte ens med.”

Det är väl bara att konstatera att Lena Sundström, som skrivit en nidbok om Danmark endast därför att SDs systerparti Dansk Folkeparti har ett starkt inflytande där,  har missuppfattat sin roll som journalist på ett eftertryckligt sätt. Hon tror uppenbarligen att det med medias hjälp är hennes livsuppgift att krossa ett visst politiskt parti, i det här fallet Sverigedemokraterna, och det knappast märkliga men väl upprörande är att etablerade media låter henne hållas.

Jag håller inte för otroligt att en av anledningarna till detta är hennes bakgrund som koreanskt adoptivbarn, vilket av somliga nog uppfattas som ett carte blanche för henne att excellera i vilka propagandaöverdrifter som helst om dessa är riktade mot föregivna ”rasister”. Detsamma kan sägas om förre Expo-medarbetaren och dömde brottslingen Tobias Hübinette, också med koreansk adoptivbakgrund.

Jag är förstås inte dummare än att jag mycket väl kan förstå att en  bakgrund av nämnt slag  i värsta fall kan leda till personlig bitterhet och en vilja att slå tillbaka mot vad som kan uppfattas som plågoandar. Ansvarsfulla etablissemangsmedia – om det nu finns några sådana kvar – har dock ett ansvar att inte släppa igenom vilka dumheter som helst!

Anna-Lena Lodenius för sin del är en uttalad vänsterskribent som dock inte har en lika hysterisk framtoning som Lena Sundström. Hon har publicerat ett antal böcker som gör anspråk på att ”avslöja” vad hon kallar ”högerextremismen” ungefär enligt samma utgångspunkter som stiftelsen/tidskriften Expo. Personligen tycker jag nog att Lodenius, trots hennes kraftiga partiskhet mot SD, är några snäpp mer seriös än vad Sundström är.

Jag har själv haft ett förhållandvis givande meningsutbyte med Lodenius via kommentatorsfunktionen på hennes blogg för något år sedan, då hon gjorde en stor sak av att några bittra SD-avhoppare funderade på att bilda ett nytt parti som skulle heta Demokratisk Allians som för övrigt senare uppgick i extremnationalistiska Nationaldemokraterna. (Jag var rätt upprörd över att stofiler som Johan Rinderheim och någon som kallade sig Stoneblaster hade stulit namnet på en hedervärd organisation jag var aktiv  i på 1970-talet.)

Frågan är alltså om det lönt för sverigedemokrater som kontaktas av medieaktörer som Sundström, Lodenius, Expo-gänget och kanske några till (exempelvis Sydsvenskans Niklas Orrenius) – som man vet i första hand är ute efter att kasta skit på partiet – att stå till förfogande. Som jag ser det är det en fråga som måste avgöras av varje enskild SDare, och att gå ut med centrala partiförbud – vilket ju heller inte har gjorts – utifrån ”svarta listor” och dylikt skulle bara vara löjligt.

Stenkvist.

Dock är det bra att ha någorlunda koll på vilka journalister som kan förväntas ägna sig åt renodlad propaganda och inte ens anstränga sig för att återge ens intervjusvar korrekt, alternativt sätta in dessa i ett ofördelaktigt sammanhang. Här tycker jag Robert Stenkvist och andra som diskuterat frågan är ute i ett angeläget ärende.

Alltså: nej till svarta listor – ja till bra koll.

Personligen har jag slutligen uppfattningen, att det är bra att SD uppmärksammas och att det faktiskt ligger en hel del i synsättet ”all publicitet är bra publicitet.” Men jag skulle ta mig en ordentlig funderare innan jag ställde upp för hysterikan Lena Sundström. Eller för den delen Orrenius, som skrivit en massa skit om medlemmar i SD Södertälje.

Explore posts in the same categories: Lena Sundström, Sverigedemokraterna

Etiketter: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 kommentarer på “Om SD-fientliga journalister”

 1. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Jag tycker att Sd ska inte göra reklam för demokrati då dom långt tillbaka har et förflutet som är svartare än svart, och diskutera demokrati och frihet med sd är ungefär som och diskutera religion och kärlek med fan själv, OBS dett inlägg är inget personligt mot Tommy Hansson själv utan en allmän uppfatning, sd kan inte tala om hur Sverige ska vara då dom inte uppfyller demokratin på lång väg själva, två partier som inte har i riksdan och göra är sd och V / Ann-Mari

  • Tommy Hansson Says:

   Som vanligt skriver vännen AM utan att tänka först.

   1.Om nu SD har ett dylikt förflutet är det väl rimligen bra om man nu övergått till att ”göra reklam för demokrati”?

   2. Att som SD fullt ut acceptera alla tänkbara demokratiska spelregler på alla plan i samhället måste väl ändå vara att ”uppfylla demokratin”. Vad jag vet har inte Ann-Mari Lahti vetorätt över vilka partier som får vara representerade i riksdagen.

   3. Alla partier som sitter i riksdagen gör så med väljarnas stöd. SD, V, MP med flera. Hur är det med din egen respekt för demokratin om du inte erkänner ett sådant demokratiskt kriterium, AM?

 2. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Det är sant att dessa partier är in röstade med hjälp av väljarna men både sd och V är inga demokratiska partier dom är ytterligheter bägge två, Sverige skulle klarar sig alldeles utmärkt utan dessa två partier, / Ann-Mari Lahti demokrat

 3. Tommy Hansson Says:

  Det är ju lite märkligt att du – som påstår dig vara antikommunist – så starkt motsätter dig det mest antikommunistiska partiet i Sveriges riksdag. Och det parti som blivit trakasserat av Ohlys stormtrupper genom hela valrörelsen.

  Medan ditt eget parti, MP, samarbetat med just Ohlys parti i flera år. Du snackar om att du funderar på att gå med i C, men det har vi inte sett ännu.

  Du håller på och tjafsar om att SD inte är demokratiskt – det måste väl vara cirka hundrade gången nu – men du kan inte lägga fram ett riktigt argument som stöder detta. Bara svepande och illa skrivna omdömen om att ”SD har inte i riksdagen att göra”, att SD är ett ”ytterlighetsparti”, att SD är ”odemokratiskt”.

  Men herregud, SD sitter ju med i flera hundra fullmäktigeförsamlingar över hela landet och har med liv och lust deltagit i den demokratiska processen i åratal. Vad består det omemokratiska i?

  Uppriktigt sagt börjar jag lessna på detta och undra om du egentligen är så antikommunistisk som du påstår. Att ha blivit förföljd av KGB, som du du hävdar att du blivit i din bok, är knappast någon garant för att man är antikommunistisk.

  Man kan ju mycket väl resonera som så att Sovjetunionen/KGB inte representerade den ”sanna” kommunismen eller liknande.

  Och kom nu inte dragande med att du inte angriper mig ”personligen”. Om du ifrågasätter mitt omdöme när det gäller val av parti och tydligen inte har några som helst planer på att respektera detta val, då kan jag inte komma till någon annan slutsats än att du också angriper mig som person.

 4. Erik Says:

  Bra jobb med SD-Kuriren som kom igår, du hade ju skrivit en betydande del själv.

 5. Kalle Says:

  Hej !
  Jag är visserligen inte med i SD, men sympatiserar med de flesta av de frågor ni tagit upp.
  Bor själv i Botkyrka och fick en julhälsning från herr Åkesson, så mina små inlägg här och där har tydligen observerats.
  Som du har jag en oändlig skrivplåga och terroriserar dagstidningar och andra media med mer eller mindre lyckade försök.
  Vi hörs nog av framåt våren !
  Lycka till !


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: