I kväll ser jag ”Ernani”

I dag, den 21 november 2010, fyller jag 59 år. Det firar jag med att gå och se Södertäljeoperans konsertversion av ”Ernani” av Giuseppe Verdi. Här följer ett smakprov ur denna ungdomsopera av den store italienske komponisten:

http://www.youtube.com/watch?v=EYb3GvSVdjw

”Ernani” komponerades av Verdi 1844 och framförs numera sparsamt på världens operascener. Södertäljeoperan under ledning av den obändige sicilianaren Giovanni Impellizzeri har valt att, av kostnadsskäl, ge en konsertversion. Det har jag inget särskilt emot – eftersom jag gillar opera i första hand för sångens skull avstår jag gärna från det teatrala inslaget, som i de flesta operor ändå inte är särskilt märkvärdigt.

Så här kan det se ut när sköna Elvira lindrar den döende Ernanis smärtor.

”Ernani” handlar om banditen Ernani och hans gäng som i 1500-talets Spanien söker störta Spaniens konung, habsburgaren Karl I av Aragonien (don Carlo). Eftersom alla operor skall innehålla minst en kärlekshistoria av rang är det så att bandithövdingen, i likhet med 91:an Karlsson, har en käresta vid namn Elvira. Whatever. Det viktiga är som sagt sången, och eftersom ”Ernani” lär vara en föregångare till Verdis storverk ”Rigoletto” ser jag fram emot kvällens föreställning med betydande förväntan.

I rollerna i kväll märks Mats Carlsson (Ernani), Angela Rotondo (Elvira), Michael Schmidberger (don Ruy Gomez de Silve) och Jesper Taube (don Carlo).

Här måste jag passa på att berömma den strävsamma Södertäljeoperan, som under en lång följd av år producerat briljanta uppsättningar trots synnerligen knappa ekonomiska förutsättningar. Södertälje kommun favoriserar sedan drygt 30 år den vänstervridna teatern Oktober, som numera mest sätter upp vad den kvalificerade egocentrikern Magnus ”Mankan” Nilsson behagar skriva ner vid köksbordet på ”sitt älskade Mörkö.” Södertäljeoperan får bara kaffepengar av kommunen men drar mestadels fulla hus.

Därför är den inte helt purunge Giovanni Impellizzeris gärning desto mer anmärkningsvärd. Om jag får något att säga till om när det gäller Södertäljes kulturliv framöver kommer jag definitivt att ha Giovanni och Södertäljeoperan i åtanke!

Explore posts in the same categories: Ernani, Giuseppe Verdi

Etiketter: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “I kväll ser jag ”Ernani””

 1. Kalle Says:

  Gratulerar på födelsedagen! Keep up the good work!

 2. Molavi H. Says:

  Tack , Tommy Hansson!

  Men jag och Vi alla vill veta om SD-kuriren.se HEMSIDA, värför det finns inte på internet längre?`

  Det är många som undrar !

  Hälsningar

  Etheran Molavi

  • Tommy Hansson Says:

   Bra fråga.

   Men jag är inte rätt man att fråga. Det är Johnny Skalin och Richard Jomshof som ansvarar för detta – jag håller i papperstidningen!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: