Varför är USAs – och Sveriges – judar vänstervridna?

Den judiske konservative tänkaren Norman Podhoretz.

I en debattartikel i Wall Street Journal den 10 september 2010 frågar sig den välkände konservative politiske kommentatorn Norman Podhoretz (född 1930) hur det kommer sig att större delen av USAs judar är vänstervridna (med amerikanskt språkbruk liberal) och i mycket stor utsträckning väljer att rösta på presidentkandidater från det Demokratiska partiet.

Frågeställningen är aktuell för Podhoretz, vars senaste bok har just titeln Why Are Jews Liberals? (Doubleday 2010). Norman Podhoretz härstämmar själv från judiska invandrare som kom till USA från Galicien i östra Europa i slutet på 1800-talet (området är i dag delat mellan Polen och Ukraina) och växte upp i Brownsville i New York-förorten Brooklyn. Familjen var solitt vänsterinriktad, vilket ledde till att Norman Podhoretz själv kom att anamma ett sådant synsätt.

Han bröt emellertid med vänsterideologin för närmare ett halvsekel sedan och anslöt sig till den politiska högern. Podhoretz, som var redaktör för den intellektuella tidskriften Commentary 1960-95, var en av grundarna av det ideologiska synsätt som kallas neokonservatismen:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Neokonservatism

Podhoretz pekar på det faktum att judarna i USA sedan 1928 har stött presidentkandidater från det Demokratiska partiet med i genomsnitt hela 75 procent. Presidentvalet 2008 utgjorde härvidlag intet undantag: Barack Obama erhöll då 78 procent av de judiska rösterna och fick därmed det näst högsta röstetalet från någon etnisk eller religiös gruppering; endast afroamerikanerna röstade på Obama i högre utsträckning (95 procent).

Podhoretz förvånar sig över att John McCain med sin historia av stöd för Israel inte förmådde attrahera fler judiska väljare, särskilt med tanke på Obamas kända association med rabiata Israel-kritiker som pastor Jeremiah Wright och historikern Rashid Khalidi. Ändå slog Obama McCain med uppseendeväckande 57 procent vad beträffar judiskt stöd.

Podhoretz konstaterar uppgivet:

…the continued Jewish commitment  to the Democratic Party has become an anomaly. Jews also remain far more heavily committed to the liberal agenda than any of their other ethno-religious New Deal partners.

Sålunda har, konstaterar Norman Podhoretz, de amerikanska judarna genomgående stött en lång rad klassiska vänsterkrav som exempelvis ökade statliga utgifter, växande offentliga förmåner för de fattiga och de lägre klasserna, större regleringar inom näringslivet, rättigheter för de homosexuella, nära nog obegränsade möjligheter till abort, förslag till vapenkontroll, ökad makt till den fackliga rörelsen, hjälp till självmord samt förbud mot skolböner.

Troende judar vid Västra tempelmuren i Jerusalem.

Enligt Podhoretz bottnar detta till betydande del i att sekulariserade och liberala judar tenderar att se vänsterpolitik såsom ett uttryck för judendomens värden. Om så verkligen vore fallet skulle den mindre del av judarna som är ortodoxt troende, menar Podhoretz, vara de allra mest vänstervridna i politiskt hänseende. Så är dock inte fallet – tvärtom hävdar de ortodoxa judarna att vänsterideologin står i direkt strid med budskapet i de judiska urkunder som återfinns i det vi kallar Gamla testamentet.

Enligt traditionell judisk lag är exempelvis abort tillåten endast då det gäller att rädda moderns liv, medan homosexuella handlingar mellan män är förbjudet och till och med medför dödsstraff enligt Mose lagar. Också självmord är otillåtet enligt judisk lag om det inte rör sig om en desperat handling inför en förestående tvångskonversion.

Om den moderna hyperliberlism som utmärker de flesta amerikanska judar skriver Podhoretz så:

It has for all practical purposes superseded Judaism and become a religion in its own right.

Med andra ord vänstervriden politisk korrekthet som sekulär religion.

Norman Podhoretz uttrycker i sitt inlägg besvikelse över att inte fler amerikanska judar gjort honom sällskap och blivit konservativa:

…our true friends are now located not among liberals, but among conservatives.

Läs hela artikeln här:

http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203440104574402591116901498.html

Det som ovan sagts om amerikanska judar är giltigt även på andra håll, icke minst i Sverige. Den största judiska församlingen i Sverige i anslutning till Stora synagogan i Stockholm är grundmurat liberal, vilket till exempel framgår av lika hätska som ofokuserade utfall mot Sverigedemokraterna från representanter som Lena Posner Körösi.

Ändå måste just detta parti betecknas som ett av riksdagens mest pro-israeliska partier vilket dessutom driver en hård linje mot den muslimska extremismen, en inriktning som utgör ett påtagligt hot mot judar överallt.

 Knappast projudiska islamister.

Sveriges liberala judar bekänner sig här inte till ett rationellt synsätt utan reagerar ryggmärgsmässigt mot ett nonkonformistiskt parti som etablissemanget skyr som pesten, samtidigt som man tenderar att hänge sig åt mångkulturalistisk flumretorik.

Jag kan i likhet med Norman Podhoretz – även om jag inte själv är av judisk börd – känna en viss besvikelse över att det judiska etablissemanget i Sverige inte har ett mer öppet sinne för dagspolitikens realiteter.

Dock är jag tämligen säker på att det finns judar i Malmö, som har egna bittra erfarenheter av de olägenheter accelererad muslimsk invandring kan medföra, som har en avsevärt större förståelse för SD:s politik än vad etablissemangsjudarna i Stockholm har.

Explore posts in the same categories: Norman Podhoretz, USA

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

19 kommentarer på “Varför är USAs – och Sveriges – judar vänstervridna?”


 1. Ja, och i går var det Rosenberg som var i farten

  http://www.dn.se/ledare/kolumner/debattokulturen-1.1223501

  Listan kan göras hur lång som helst. Ärligt talat, jag fattar ingenting. Eller är det de som inte fattar någonting?

  • Tommy Hansson Says:

   Rosenberg – för övrigt far till skådespelerskan/komikern Vanna Rosenberg, en av mina favoriter – är ju en rabtat Israel-hatare.

   Liksom många liberala judar tycks han närmast skämmas för att han är jude.

   Nej, jag fattar heller inte mycket av detta. Jag har tvärtom stundom känt ledsnad över att inte själv vara jude.

 2. Kalle Says:

  Fenomenet uppmärksamades redan av Churchill, se artikelen här via den utmärkta bloggen ”Conservative Swede” (tyvärr nedlagd/i träda).
  http://conswede.blogspot.com/2010/05/zionism-versus-bolshevism-struggle-for.html

  • Tommy Hansson Says:

   Att ryska judar, som förföljdes svårt under tsartiden, anslöt sig till bolsjevismen i tron att de skulle behandlas bättre under kommunismen kan jag däremot förstå.

   Tyvärr infriades ju inte dessa förhoppningar, det blev tvärtom snarast sämre.

 3. Lars M Hermansson Says:

  Jag tror att stödet för SD bland Israelvännerna i Sverige kommer att öka starkt. De etablerade partierna är mer eller mindre samtliga Israelfientliga.

 4. Kalle Says:

  Direktlänk till Churchills ytterst läsvärda artikel från 1920:
  http://www.sovereignty.org.uk/siteinfo/newsround/zvb/zvb1.html

 5. MW Says:

  Den amerikanske vänsterinriktade judeiska ekonomipristagaren Paul Krugman tror jag förklarade bäst det resonemang som ligger bakom att amerikanska judar framförallt i ickeekonomiska frågor som abort, homosexualitet och invandring och till och med i det här fallet stöd för islamisters ”rätt” att bygga en moské i en av de byggnader som förstördes av andra islamister den 11:e september 2001:

  http://krugman.blogs.nytimes.com/2010/07/30/bad-for-the-jews/

  ”One thing I thought Jews were supposed to understand is that they need to be advocates of universal rights, not just rights for their particular group — because it’s the right thing to do, but also because, ahem, there aren’t enough of us. We can’t afford to live in a tribal world.”

  Med andra ord, så är vänsterns syn på ”tolerans” för homosexuella, invandrare och till och med de islamister som hatar judar enligt denna syn viktigt för judarna eftersom att judarna som varandes minoritet tjänar på ”tolerans”-principen. Detta resonemang tror jag förklarar varför de flesta judar i diasporan stödjer vänstern, trots vänsterns större fientlighet mot Israel.

 6. Olof den andre Says:

  En annan förklaring kan vara att judar ofta är högutbildade, Socialismen är ju den lära som säger att världen inte ska styras demokratiskt utan av professorer, vetenskapligt s.a.s….. Det är säkert lockande för många wanna-be-professorer.

 7. AM Says:

  Eller så kanske anledningen är det ohöljda förakt och avsky som dina kära republikaner/WASPs visat upp mot judar ända sedan de kom till USA? Anledningen till att judar inte röstar på just ditt eget pari Tommy, KAN ju ha något att göra med kravet på förbud av kosher-kött… Men att den kristna bitterhögern alltid anser sig ha rätten att skriva judar på näsan och tala om för dem vad de ska rösta på – eller till och med vad som står i Torah – DET är nog ändå den främsta anledningen.

  Det här är förstås bara några funderingar. Vad tror du om dem?

  ps Fundie-judar är ofta riktigt galna antisionister. Här har du ett gäng som polar med Ahmadinejad:

  http://www.jewsagainstzionism.com/
  mvh
  AM

  • Tommy Hansson Says:

   Man kan naturligtvis inte helt bortse från det förflutna, men det var länge sedan republikaner och konservativa intog den attityden mot judar och/eller staten Israel i USA. Det borde rimligen var dags för en omprövning.

   Och nej, jag tror inte mycket på det där med ”bitterhögern” och så vidare.Särskilt som nog vänstern i USA är ”bittrare” än högern och allmänt sett mer anti-israelisk.

   Så för mig är frågan alltjämt öppen.

   Beträffande judar och SD kan kosher-frågan – där jag anmäler en avvikande syn gentemot den officiella SD-linjen – vara en bidragande orsak.

   Jag ställer mig dock tvivlande till att det är huvudanledningen, främst därför att matvanor nog inte är någon större fråga för de liberala judar som mest tenderar att markera avstånd gentemot SD.

 8. AM Says:

  Länge sen? Jag föreslår att du går omkring med kippa en dag, varför inte på ett helt vanligt SD-möte? Och bara för att det skulle vara jobbigare i din lokala moské är det ingen ursäkt.

  Kosher-förbudet kanske är en detalj, men symboliken är tydlig: stick hem till Israel! Lägg till höga höns som åkt fast i naziskandaler (sug på det ordet). Oavsett om de nu är skyldiga eller ej så får det nog många judar att tänka till en gång innan de röstar på er.

  Nu var det ju inte bitterheten utan din (såväl som andras) självsäkerhet om vad alla världens judar borde rösta på som irriterade mig. Kalla mig stingslig, men jag tycker det är både arrogant och förmätet att du ska beordra folk hur de ska rösta efter din tolkning av deras tro, snudd på antisemitiskt faktiskt.

  Så varför överbevisar du inte mig och resten av Sverige? Om du nu verkligen står på judarnas sida så ta strid för att riva upp kosher-förslaget (ta det om omskärelse när du ändå håller på). Skriv en debattartikel och gå emot partiledningen, höj rösten någon annanstans än i ett kommentatorsfält, gör dig obekväm! Alla andra partier har interndebatter, varför skulle inte Sd kunna ha det?

  • Tommy Hansson Says:

   Att som icke-jude bära kippa på ett SD-möte – någon lokal moské finns lyckligtvis inte här i Södertälje, åtminstone inte ännu – skulle bara vara att posera.

   Och nej, det finns så vitt jag vet inga SD:are som tycker att judar skulle ”sticka tillbaka till Israel”. Särskilt inte våra judiska bröder Ekeroth. Inte heller känner jag till några ”höga höns” som skulle ha åkt dit i någon ”naziskandal”,oavsett vad David Baas och andra slakspressens skandalskribenter behagar påstå.

   Jag har inte ”beordrat” judar att rösta på republikanerna eller SD – bara försökt antyda att det kanske inte skulle vara helt fel att göra det. Ty det är ju här, inte hos vänstern, som de största Israel-sympatierna finns.

   Saken kompliceras möjligen av det faktum att det finns ett märkbart Israel-hat i judiska vänsterkretsar – Dror Feiler, Göran Rosenberg, Henry Ascher för att ta några exempel på judar som tycks avsky den egna judiska identiteten.

   Slutligen är det ju faktiskt så att jag gått med i SD inte enbart på grund av den judiska frågan eller synen på Israel. Dessa sympatier kan jag uttrycka genom andra fora. Det finns gränser för hur obekväm jag har lust att vara.

   • Johan Says:

    Varför ska judar rösta på SD? Judar vill ju typiskt sett ha mångkulturella samhällen i alla länder utom Israel. Varför då rösta på ett parti som motsätter sig mångkultur?

 9. Kalle Says:

  Hur många svenska muslimer/judar skulle emigrera om dom inte fick äta impoterat kött från obedövat ritualslakade djur? Majoriteten av muslimerna i Sverige tycks acceptera den moderniserade halal-varianten med elstötsbedövade djur. Den fundamentalistiske juden/muslimen som ska följa sin Bok i alla detaljer har väl inte så mycket i ett västerländskt samhälle att göra överhuvudtaget?
  I det upplysta sekulära samhället ska religionen vara underordad etiken och rättsstaten.
  Sd gör rätt i att sätta etiken främst – och i att vara konsekventa i att ha samma principiella hållning vare sig det gäller judar eller muslimer.

  • Tommy Hansson Says:

   Ett iögonenfallande skäl till varför judar inte skulle göra fel i att rösta på SD är ju partiets stöd för staten Israel.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: