Stefan Hanna och andra centerstollar

 Stefan Hanna (C).

Centerpartistiska kommunalrådet Stefan Hanna i Uppsala förvaltar en gammal god centertradition med sina vid det här laget beryktade blogginlägg om att överviktiga bör straffbeskattas, bidragsfuskare kläs ut i hyenadräkt offentligt och att Lars Vilks inte skall omfattas av yttrandefriheten.

På 1960- och 1970-talet kallades Centerns Ungdomsförbund (CUF) inte utan skäl för ”Åsa-Nisse-marxister” till följd av sin desperata strävan att framstå som så radikalt som möjligt och därvidlag prisade kommunistiska potentater såsom Mao Tse-tung, Ho Chi Minh och Fidél Castro.

Nisse i Knohult (C).

En riktigt stollig ung centerpolitiker hette Rune Lanestrand och stod närmast till vänster om dåvarande Vänsterpartiet Kommunisterna. Lanestrand (född 1938) är näppeligen mindre stollig nu – han har under senare år exempelvis hävdat att västvärldens krig mot terrorismen blott är en förevändning för att komma åt oljan. Den uppmärksamme kan vidare studera  hur han alltfort ojar sig i spalterna över än det ena, än det andra, stundom till synes med Nisse i Knohult som inspirationskälla. Han är dock inte längre centerpartist.

 Rune Lanestrand (C).

En annan berömdhet i Centerpartiet var Torsten Bengtson (1914-98), som var påtänkt som riksdagens talman för det fall de borgerliga skulle lyckas besegra sossarna och komma till regeringsmakten. Bengtson, för övrigt pappa till den på sin tid uppmärksammade tennisspelaren Ove Bengtson, gjorde dock bort sig med besked då han i riksdagen motionerade om att alla burfåglar borde släppas fria. Följden blev att den borgerliga treklöver – Centern, Folkpartiet, Moderaterna – som bildade regering 1976 med Thorbjörn Fälldin som statsminister lät Ingemund Bengtsson (S) fortsätta som talman. Bengtson fick härefter heta ”Pippi-Bengtson.”

 Det är inte bekant vad denna pippi ansåg om Bengtsons (C) förslag att släppa den fri.

Det är mot denna bakgrund helt stilenligt att nuvarande centerledaren, statsrådet Maud Olofsson, på fullt allvar föreslår att elever skall tillåtas sätta betyg på sina lärare, precis som om denna hårt prövade yrkeskår inte har tillräckligt med bekymmer redan. Om Olofsson får som hon vill skall  lärarna alltså bli måltavlor för elevernas hämndbegär när de vill klämma åt en lärare som de tycker har varit besvärlig och kanske rentav avkrävt snorungarna kunskaper.

 Maud Olofsson (C).

Centern är slutligen också det krympande parti för vars räkning Tage Gripenstam i Södertälje krävt bögflaggning på kommunens flaggstänger i samband med den så kallade Pridefestivalen. Något som kommunens starke man, Anders Lago (S), hitintills förnuftigt nog satt stopp för.

 Tage Gripenstam (C).

Explore posts in the same categories: Centerpartiet

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

8 kommentarer på “Stefan Hanna och andra centerstollar”

 1. Jacob I Says:

  Hej Tommy!
  Låt oss hoppas att de katastrofala prognoserna för Centern står sig till valet 2014. Detta pajasparti är en gång för alla förbrukat i svensk politik och bör nu förpassas där det bäst hör hemma, dvs. på historiens skräphög. Vore också glädjande om de tog med sig Miljöpartiet i fallet, så att säga. Vad dessa galenpannor åstadkommit får vi husägare nu bittert erfara när elräkningarna dimper ner.
  Med önskan om en god fortsättning på det nya året.
  J


 2. Förtala inte Åsa-Nisse:)! Han var en go´ gubbe som inte ägnade sig åt att bestämma över andra… Han ville ta sig en sup emellanåt och ville inte att överheten skulle bestämma över honom. En sund inställning om du frågar mig, till skillnad från de andra stollarna som du beskriver i ditt inlägg.

  Förövrigt tycker jag att man ska döma partier efter deras bästa representanter, och i mitt tycke handlar det om Fredrick Federley och Annie Johansson.

  Det är väl det som du tycker att de etablerade partierna ska göra för Sverigedemokraterna?

  Avslutningsvis vill jag betona att jag inte är centerpartist längre.

  • Tommy Hansson Says:

   Jo, Nisses grundläggande inställning är det säkert inget fel på. Dock är min åsikt den att de erbarmliga filmerna om honom är ett svåröverträffat lågvattensmärke i svensk cineastisk historia. Kanske serietidningen är att föredra vid en jämförelse?

   Federley har sina poänger, särskilt i Israel-frågan. Men hans transvestitnummer är bara pinsamt.

 3. LPÖ Says:

  Den här skojaren glömde du:

 4. Erik E Says:

  Jag är definitivt för mer ordning och disciplin i skolan och mindre ”elevdemokrati” av det flummigare slaget, men min erfarenhet är att det är en väldig skillnad på enskilda lärares förmåga att fånga klassens uppmärksamhet för ämnet och göra dem nyfikna och entusiastiska så att de vill lägga manken till för att lära sig.

  Det är väl en kombination av personlig utstrålning, verbal tydlighet, retorisk skicklighet, förmåga att använda ”svarta tavlan” och andra hjälpmedel effektivt samt andra pedagogiska förmågor.

  Rektorn på skolan kan knappast bedöma dessa egenskaper tillnärmelsevis lika väl som de elever som möter lärarnas undervisning dagligen.

  Om målet är en toppresterande kunskapsskola, så borde de sämsta lärarna helt enkelt syssla med något annat. Och många andra jobba hårt på att förbättra de sidor de är dåliga på.

  Betyg, eller hellre en enkät där eleverna i större detalj bedömer lärarens förmåga på olika områden, vore enligt mitt förmenande ett användbart verktyg för syftet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: