Myrdals folkmördarpriser

Jan Myrdalsällskapets stora litterära pris, Leninpriset, har 2011 tilldelats filmaren Maj Wechselmann. Sällskapets lilla pris, Robespierrepriset, gick till  journalisten Martin Schibbye med ett förflutet i tidskriften Folket-i-Bild/Kulturfront.

 Myrdal.

Det ligger naturligtvis en glasklar logik i att de två priserna, uppkallade efter en stor och en något mindre politisk massmördare, går till två kommunister med stalinistiska förtecken.

Vladimir Illitj Lenin-Uljanov (1870-1924) räknas som grundare av Sovjetunionen, ett imperialistiskt-kommunistiskt rike som uppskattas ha tagit livet av omkring 60 miljoner människor. Det var Lenin själv som inrättade den fruktade Tjekan, den sovjetiska underrättelsetjänsten som i tidernas fullbordan ledde fram till KGB, i syfte att eliminera verkliga eller påhittade meningsmotståndare. Lenin avled i hjärnsyfilis 1924.

 Lenin.

Maximilien Robespierre (1758-94) var en av den Franska revolutionens förgrundsgestalter och en av Lenins politiska förebilder. Han initierade 1793 det så kallade skräckväldet i Frankrike men dödsdömdes och avrättades själv året därpå av sina forna vapenbröder. Skräckväldet skördade tiotusentals offer.

Att Lenin och Robespierre, jämte genocidkollegerna Mao Tse-tung och Pol Pot, tillhör Jan Myrdals idoler visste vi förstås  redan. Myrdal har alltid varit renons på allt som kan kallas politiskt omdöme, något som också demonstreras av hans stöd till förintelseförringarna/förnekarna Robert Faurisson och Mohamed Omar.

Att nu mer eller mindre framstående svenska kulturutövare önskar förknippas med Myrdal och hans tvivelaktiga idoler genom att acceptera sagda priser är möjligen litet mer överraskande men långt ifrån sensationellt för den som är underkunnig om den svenska kulturelitens ideologiska preferenser…

 Robespierre.

2010 års priser tillföll filmregissören Roy Andersson (Leninpriset) samt journalisten Kajsa ”Ekis” Ekman (Robespierrepriset). Religionshistorikern och Hamas-anhängaren Mattias Gardell (äldre bror till den mer kände Jonas) fick Leninpriset året dessförinnan.

Kort efter det att 2011 års pristagare tillkännagivits inleder Aftonbladet, en tidning som under krigsåren, under ledning av Torsten Krüger, utgjorde Nazitysklands mest pålitliga stöd i Sverige, en ”granskning” av Sverigedemokraterna genom att portionera ut gammal skåpmat från vänsterextrema Expo med gamle trotskisten Stieg Larsson och den brottsdömde vänsterextremisten Tobias Hübinette som ett par av initiativtagarna.

 Krüger.

En av höjdpunkterna i första granskningsavsnittet var ett 20 år gammalt citat av förre partiledaren Mikael Jansson. Tilläggas kan att Jan Myrdal är en gammal AB-medarbetare.

Redan Predikaren i den judiska bibeln framhöll att ”intet är nytt under solen”…

Explore posts in the same categories: Jan Myrdalsällskapet, Leninpriset, Robespierrepriset

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

11 kommentarer på “Myrdals folkmördarpriser”

 1. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Tommy jag har ringt Jan Myrdals sekreterare och skällt ut honom efter konstens alla regler jag bad dom dra dit kryddorna växer, sen har jag mailat Maj Wechselman och skällt ut henne också, då sa hon att jag inte ska gnälla då svarade jag henne att du pratar om demokrati etc, men ändå tar du emot pris som har sin grund i en massmördare / Ann-Mari

 2. Tommy Hansson Says:

  Bra jobbat, Ann-Marie!

 3. LPÖ Says:

  Maj Wechselmann Gjorde sig känd som förnekare av de Sovjetiska kränkningara av Svenskt territorialvatten. En god vän till mig som gjorde militärtjänst under 80-talet, kunde med egna ögon se U-137 stå på grund i Karlskronas skärgård.

  Sovjetkommunisten MW får Leninpriset av maoisten JM. jag har alltid misstänkt att konflikten mellan sovjetanhängare och maoister inte handlade om ideologi. Det var en konflikt av etnisk/rasistisk karaktär. ”Maoisten” Jan Guillou, som inte kan anklagas för att vara rasist, hade inga svårigheter att acceptera ett samarbete med KGB. För JG spelade det inte någon roll vilken etnicitet de kommunistiska herrarna tillhörde.

  TH nämner Mikael Jansson. Visserligen kan en människa utvecklas politiskt med åren, men hade det inte gynnat SD att avpolletera denne till förmån för obefläckade personer, ex Stellan Bojerud?
  Jag tycker att MJ är ett lik i lasten för SD.

  Alliansen, med sina fel och brister, är det enda någorlunda vettiga alternativet i svensk politik idag.

 4. Tommy Hansson Says:

  Jag har några invändningar.

  1. Jan Guillou har en så pass fientlig inställning till Israel så att misstanken om antisemitism ligger nära till hands.

  2. Mikael Jansson tycker jag är en utmärkt person och en klippa i SDs riksdagsgrupp. Nationalist, ja, rasist, nej. Tycker i och för sig Bojerud borde ha fått en betydligt högre plats på riksdagslistan, men inte i stället för MJ.

  3. Jag föredrar helt klart Alliansen framför de rödgröna, men om man haft litet stake hade man tagit med SD i regeringsunderlaget.

  Ditt resonemang om Wechselmann och ubåtskränkningarna instämmer jag däremot helt och hållet i.

  • LPÖ Says:

   JG:s inställning till Israel är klart fientlig. Kanske är han en antisemit, eller så är det bara en ryggmärgsreflex, en kvarleva från det kalla kriget då Israel ansattes av sovjetstödda grannländer. Han intervjuades vid ett tillfälle av Ahmed Rami om tidningspressen i Sverige, vilket sedan sändes i Radio Islam; diskussionen kom in på Bonniers och andra företag och Rami fyllde i med att ”den judiska pressen” dominerade i Sverige. Guillou betonade senare att han inte varit klar över att Rami tänkte använda intervjun för antisemitiska syften och att han inte var närmare bekant med Radio Islam. Kanske är JG antisemit, vem vet?

 5. Molavi H. Says:

  Vägen till upprättelse om förtroendet för Aftonbladet
  är lång och tuff OFTA hammar och leva Aftonbladets
  Journalister i en speciell värld av lögner. I 1998
  regisserad Aftonbladets journalister en av mest
  fantasifulla Fiktion-Reportagen om Nazismen i Sveriges historia,tack vara samarbetar med nazisternas kunde Aftonbladet arrangerar och publicerar bildspråk och suggestivt hot av två unga
  nazister som poserar med stirrande blick framför
  en av polisen chefen villan i stockholms län nästan
  kunde alla tro men ”tyvärr” denna bedrägeri blev
  senare avslöjas av en åklagare och Aftonbladet hade
  redan tappat all sin magi i stora publiksucce .
  Sverige har ett ”begåvat” kollektiv av bedragare
  journalister och den som vill hitta paralleller till
  EXPO i alla likheter är förstås medvetna.

  Etheran Molavi
  Armando Chacon
  Bejan Saeedi

  Ps. Hälsningar till dej Tommy Hansson tack!

 6. Erik E Says:

  Förbaskat intressant och bra skrivet.


 7. hej jag tycker ni är alldeles för inskränkta i era åsikter jan myrdal är en av sveriges största levande intellektuella och akademiker han behövss som motvikt i sverige till alla somm bara går i kapitalismens usa västvärldens ledband det finns andra sätt att se på världen man kan leva på andra sättutan att suga ut 3 e världens uländer orättvisor miljöförstöringen hyckleriet med stödet till mellanösterns oljediktaturer saudiarabien kuwait syrien jordanien etc. mycket dubbelmoral i västländernas utrikes politik osv ni är aldeles för onyanserade i ert fördömande av myrdal han hAR GJORT en del knäppa uttalanden håller medd om det är lite stel i sina åsikter för mycket tro på revolutionenss mrxismens kraft osv men han hhar också enorma kunskaper om vår värld och vad som styr den tatill vara på hans enorma kunskaper och bjud in honom till diskussioner istället han myrdal behövs i debatten myrdal är en stor begåvad viktig person i sverige debattera mera istället direkt med myrdal tycker jag medmed vänliga hälsningar från. john bevegård bromma johnnyb

  • Tommy Hansson Says:

   Tack för dina synpunkter.

   Ja, Myrdal är onekligen fastlåst i sina kommunistiska åsikter. Vilket naturligtvis inte hindrar att han kan ha ett och annat vettigt att säga ibland.

   Även en blind höna hittar som bekant ett korn…

 8. Ann-Mari Says:

  Hej!
  John Bevegård har inga höga akrav på intellektualismen när han hyllar Jan Myrdal jag håller helt med Tommy Myrdal är en stenstod från stalins tid / Ann-Mari PS John Bevegård läs min kollega Magnus Ivarssons Contrabok ” Vänsterns Konungadöme” så lär du dig något, det verkar som om större delan av Sveriges befolkning råkat ut för en socialistisk masspsykos


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: