Ord och uttryck som borde vara bannlysta

Inspiration till det här inlägget fick jag när jag för hundrafemtielfte gången fick syn på ordet ”klimatsmart” i något sammanhang. Här följer således en lista på några ord och uttryck jag helst vill se utmönstrade från svenska språket – eller i förekommande fall åtminstone använda på rätt sätt. Detta oavsett om de har en politisk innebörd eller ej.

Klimatsmart
Nyckelord i reklam och opinionsbildning som bygger på (van)föreställningen, att vi kan förändra klimatet till det bättre om vi vidtar vissa mått och steg i vardagslivet.

Snicksnack. Ingen kan inbilla mig att den så kallade globala uppvärmningen kommer att hejdas om jag skulle komma på tanken att slänga matrester och mjölkförpackningar i skilda avfallspåsar eller stänga av min ljudanläggnings stand-by-läge. Eller för den delen sluta andas för att stävja koldioxidutsläppen. Klimatet har skiftat i alla tider alldeles oberoende av mänsklig påverkan och kommer fortsätta göra så.

Hållbar
Ännu ett ord från det miljörelaterade fikonspråket översatt från engelska sustainable. Ett nonsensord i detta sammanhang som kan betyda allt och ingenting men som låter trovärdigt på ett vagt sätt.

Ett glas kan vara hållbart såsom Duralex-glas i den forna Radio Nord-reklamen (ni som är litet äldre vet vad jag talar om). Inte min hantering av soporna eller mitt val av toapapper. För övrigt brukar jag dryga ut soppåsarna med en eller annan glasflaska jag inte får pant för.

Ekologisk
En etikett eller beteckning som i realiteten nästan uteslutande är ett smart sätt för födoproducenter att ta ut ett högre pris för produkten i fråga. Engelskspråkig motsvarighet är organic.

Undersökningar har i flera fall visat att det inte är någon som helst skillnad närings- eller hälsomässigt mellan ”ekologiska” och ordinära produkter.

Alternativa energikällor
Sådant som miljönissarna försäkrar oss kommer att ersätta kärnkraft och olja inom något decennium på sin höjd. Det har man sagt ända sedan kärnkraftsomröstningen ägde rum för 30 år sedan utan att ha kommit ett steg på vägen sedan dess.

Alternativ till kärnkraft?

Sanningen är att exempelvis vindkraft och solkraft aldrig kommer att försörja större enheter än små byar och experimentsamhällen reserverade för de värsta gröna kufarna. I verkliga livet blir alternativet i stället kolkraft.

Median
Alltså användandet av det latinska ordet media, som är pluralis, i singularis. Exempel: den svenska median har rapporterat…Ett medium, flera media (eventuellt medier) skall det vara. Absolut aldrig en eller ett media.

Främlingsfientlig
Ett ord som används flitigt i syfte att misstänkliggöra Sverigedemokraterna. Ingenting annat än ett politiskt kodord för att mäla ur partiet i fråga ur den anständiga politiska gemenskapen. Ingen kan rimligen vara fientlig gentemot alla främlingar, som professor Helene Lööw konstaterat.

Sverigedemokrater är förvisso kritiska till svensk invandringspolitik och en hel del annat, men plockar knappast fram blydaggen eller hagelgeväret om de ser en gäst de inte känner igen i stampuben.

Ultimata
Direktimporterat ord från engelskan som används i stället för svenska ”slutgiltiga.” Vanligt i reklamen för att beteckna en enastående – se där en annan tänkbar ersättning – bra produkt.

Ren avrättning
Uttrycket används av nyhetsmedia och ibland till och med av poliser, som sannerligen borde veta bättre, för att beteckna ett särskilt brutalt mord. En avrättning är dock ett straff som efter vederbörlig  rättsprocess  kan utmätas för extremt grova brott i länder såsom Kommunistkina, Iran eller USA. I de båda förstnämnda länderna behöver brottet inte ens vara särskilt grovt eller ens ett brott.

Om en medlem ur Bandidos skjuter ihjäl en snubbe från Hell´s Angels så är det banne mig ingen avrättning utan ett mord eller kanske rentav ett lönnmord. Om man till varje pris måste nämna ordet ”avrättning” i sådana sammanhang kan man lämpligen ta efter amerikanerna, som säger execution style. Alltså ”avrättningsliknande.”

Kollegor
Det korrekta uttrycket för personer i samma ställning som en själv eller andra personer som tillhör någon viss kategori är kolleger, ingenting annat.

untitled

Hustru och hustru?

Äktenskap, gift med
Det skall väl egentligen inte behöva sägas att personer av samma kön inte kan gifta sig med, det vill säga ingå äktenskap, med varandra. Ett äktenskap kan definitionsmässigt aldrig vara någonting annat än en förening mellan en man och en kvinna. Alltså inte mellan personer av samma kön eller fler individer än två. Eller mellan människor och representanter för djurriket.

Sedan får svenska lagstiftare, pastorer eller andra auktoriteter i ämnet säga vad de vill. Eva och Efva eller Mark och Jonas kan inte vara gifta med varandra, möjligen leva i ett partnerskap eller på sin höjd under äktenskapsliknande former.

Lönekuvertet
Hur länge sedan var det någon som fick sin lön för utfört arbete i ett kuvert och inte insatt på konto? Just det – det har troligen inte hänt under det senaste halvseklet.

Ändå envisas politiker och journalister med att använda detta osedvanligt obsoleta uttryck när de talar/skriver om löner i någon form.

Sexualfientlig
Politiskt korrekt kodord som används om allt och alla som till äventyrs anser att sexuell avhållsamhet kan vara bra i vissa sammanhang. Till exempel när det gäller ungdomar som inte är torra bakom öronen eller för att förebygga oönskade graviditeter och aborter. Genast frammanas bilder av nunnor med snörpta munnar samt hallelujaropande fanatiker.

Sekt
Ordet sekt användes ursprungligen för att beteckna en valfri religiös rörelse. Katolska kyrkan är till exempel en sekt, den protestantiska delen av kristenheten en annan.

En betydelseförskjutning har dock skett under årens lopp, så att ”sekt” numera används enbart i negativ betydelse och främst för att brännmärka riktningar man inte förstår sig på eller för all del också rena galenpanneföreteelser. Vilketdera spelar mindre roll,bara en negativ bild frammanas.

Håna
Ett ord som kommit att användas alltmer under senare år. Ofta är det någon TV-personlighet som förklaras håna en annan individ/individer. Exempel: ”Ranelids hån mot Let´s dance-juryn”. Det kan också vara en politiker som påstås håna en antagonist: ”Reinfeldts hån mot Mona.”

Om man hånar någon betyder det egentligen att man är synnerligen elak och/eller ojust mot den personen. Numera kan det emellertid betyda att någon bara är litet smårolig mot en annan varför den ursprungliga betydelsen märkbart devalverats.

Selma: vår största författarinna.

Författare
Av någon anledning skall numera alla kvinnor som skriver böcker kallas författare. På samma sätt sägs alla personer av feminint kön som skulpterar vara skulptörer. Anledningen torde vara att ”författarinna” eller ”skulptris” skulle vara nedvärderande och förringa de kvinnliga insatserna.

Kvalificerat nonsens, givetvis. Det går nämligen fortfarande utmärkt att skriva sångerska eller skådespelerska trots att dessa feminina yrkesbeteckningar logiskt sett borde vara minst lika nedvärderande som författarinna eller skulptris anses vara. Bland genusideologerna är dock logik en klar bristvara. För mig kommer Selma Lagerlöf alltid att vara en författarinna och därtill en av de stora inom litteraturen.

Sjuksköterska
Givetvis anses det helt okay att nedvärdera eller förringa mäns yrkesinsatser. Därför spelar det ingen roll hur mycket män som arbetar inom sjukvården protesterar mot att bli kallade ”sjuksköterskor.” Om det nu finns de som gör det.

Nattduksbord
De som slentrianmässigt använder detta ord borde kanske någon gång fundera över vad i helvete en ”nattduk” är för något. En duk som bara används på natten? Sådant slag finns inte. Det korrekta ordet för det lilla bordet bredvid sängen är nattygsbord. Tyg betyder redskap, hjälpmedel – i fallet med nattygsbordet ting som väckarklocka, vattenglas med eller utan löständer i, böcker eller vad det nu kan vara.

 images

Mankell misshandlar svenska språket.

Innan
I dessa yttersta av tider finns knappt längre någon människa som kan skilja mellan innan och före. Skriver man ”innan” i en mening måste det ske ett eller annat därefter. Till exempel ”innan vi åt oss mätta.” Det heter naturligtvis inte ”före vi åt oss mätta.” Det vet dock uppenbarligen inte herr Mankell som skrivit en bok – som givetvis också blivit film – som han kallar ”Innan frosten”. Det korrekta hade varit ”Före frosten”. Eller ”Innan frosten kom”.

Dramatikern Lars Norén, som härom året skrev en bok på flera tusen sidor där han brännmärkte allt och alla i Sverige han trodde sig kunna hitta några fel på, visste inte bättre än att han gav en teaterpjäs titeln ”Ett sorts Hades.” Ett sorts…skicka hit luktsaltet, någon!

Explore posts in the same categories: Ord, Språk, Uttryck

Etiketter: , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

29 kommentarer på “Ord och uttryck som borde vara bannlysta”

 1. Kalle Says:

  Sd:s stjärna Kent Ekeroth har skickat in en interpellation där det talas om ”suadisk” finansering av moskéer. Bra interpellation i grunden men katastrofal stavning vilket ger förfrågan ett löjes skimmer – oerhört olyckligt… Svenska Akademins ordlista borde köpas in av partiet och delas ut till samtliga Sd-politiker.

  • Tommy Hansson Says:

   Kent är ju en oerhört drivande och duktig politiker och är, som du skriver, ute i ett angeläget ärende.

   Men visst – varken han eller andra sverigedemokrater i ledande ställning skulle nog må illa av en present i form av SAOL…

   För övrigt gör jag säkert fel själv då och då vad beträffar språket och ser i så fall gärna att andra påpekar det för mig!


 2. Jag har länge irriterat mig på att man alltför ofta utelämnar det lilla ordet ”att”.
  Det kommer komma, det kommer bli, det kommer gå etc.

  • Tommy Hansson Says:

   Det har du helt rätt i, Britt.

   Ibland kan det faktiskt vara på sin plats att utelämna ordet ”att”. Men i andra fall – exempelvis de du nämner – bör ordet vara med.

 3. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Skitsnack skitsnack skitsnack skitsnack Tommy efterom du inte begriper vad lesbisk är och inte heller begriper vad ekologiskt är tycker jag du kan stänga munnen, dett du säger är typiskt för sverigedemokrater, ni har inte ett skit av demokrati hos er kommer ni till makten flyr jag landet , jag jämnsställer ditt parti Tommy med SKP utan och blinka. Du är lika farlig för sverige som SKPs internationella sekreterare Kjell Bygden. jag är less på ditt skitsnack!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SD är ett rent nazzeparti!!!! / Ann-Mari

  • Tommy Hansson Says:

   Jag släpper igenom Ann-Maris kommentar för att visa på den nivå hennes inlägg brukar hålla, så får var och en bilda sig en uppfattning om hennes debattkonst.

   Alla som inte tycker som AM skall hålla käften och rätta in sig i ledet. Annars är de ”nazzar” (sic) eller möjligen kommunister. En sakupplysning beträffande SKP – före detta ”(Rolf)Hagel-svärmarna” i APK – är att Ann-Mari själv var med där för några år sedan, detta trots att hon lärde känna kommunismen efter ett traumatiskt möte med KGB för 30 år sedan.

   Förklara den omsvängningen, den som kan…

   Slutligen måste jag säga att jag är litet besviken över att AM inte anser mig vara ”farligare” än en funktionär i det råkommunistiska lilleputt-partiet SKP, som väl mest av allt hör hemma på Nordiska muséet.

 4. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Sd är precis som SKP och KP ett rent diktaturparti Sd medlemmar kan ta kommunister i hand för dom vill samma sak bara på olika sätt / Ann-Mari

  • Tommy Hansson Says:

   Hoppsan, AM kommer med en ny kommentar redan innan jag hinner svara på den första…

   Standarden är dock densamma som förut, så nu sätter jag streck i debatten med AM. Hon kommer givetvis inte att ta någon notis om detta utan kommer antagligen att bombardera mig med fler kommentarer, som jag i så fall raderar i den mån jag hinner.

   Till sist ett gott råd till AM apropå några av kommentarerna ovan: investera gärna i Svenska akademiens ordlista (SAOL. Och lycka till med din bok (ej sarkasm)!

 5. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Jag står för det jag sagt Tommy, jag drar likhetstecken mellan dig och Bygden!! / Ann-Mari

  • Tommy Hansson Says:

   Jag släpper igenom också denna kommentar, hopplöst snäll som jag är.

   En skillnad mellan mig och denne Bygden (Bygdén?)är naturligtvis att jag till skillnad från den kommunistiske partisekreteraren skrivit ett mycket positivt blogginlägg om Ann-Maris utmärkta bok ”Mitt möte med KGB.”

   En annan skillnad är att jag under merparten av mitt liv ägnat mig åt att bekämpa såväl kommunism som nazism/fascism till förmån för de värden som omfattas av den västerländska demokratin.

   Sådana petitesser intresserar naturligtvis inte Ann-Mari, som delar ut råsopar till både vänner och fiender med samma brist på finess och språkvård.

   Till sist förstår jag inte riktigt vad AM har emot SD. Hon tycker själv att vi har för stor invandring och hon är emfatiskt emot kommunism och vänsterextremism. Så vad är problemet?

   Jag kan inte se annat än att AM lider av något slags Dr. Jekyll & Mr. Hyde-syndrom där de olika personligheterna agerar slumpmässigt oberoende av varandra.


 6. Hållbar

  Ännu ett ord från det miljörelaterade fikonspråket översatt från engelska sustainable. Ett nonsensord i detta sammanhang som kan betyda allt och ingenting men som låter trovärdigt på ett vagt sätt.

  Eh, faktiskt inte. ”Sustainable Development” definerades 1987 när Brundtlandkommissionens rapport ”Our Common future” presenterades av FN. Den definitionen är inte alls särskilt luddig och rapporten utvecklar begreppet rätt bra.

  I Sverige har vi antagit den definitionen och sedan riksmötet 2002/03 har vi HU i grundlag (Riksdagsformen, 2§, 3 stycket).

  Det som är skoj med det hela är att miljörörelsen verkar ha lika dålig koll på detta som du fram tills för 5 sekunder sedan hade. Exempelvis ser man tämligen direkt att ett motstånd mot vidareutveckling av kärnkraft – något som är näst intill naturlag att en miljöförening skall stå för . är ett brott mot Hållbar Utveckling. Vidare ser man att saker som solkraft och vindkraft – om de inte kombineras med effektreglering – inte är Hållbar Utveckling.

  Så bara för att du inte vet vad ett begrepp står för betyder inte att begreppet är flum eller onödigt.

  Vill du däremot ha några riktigt flummiga begrepp att grunna på… begrepp som är näst intill omöjliga att använda för att det går inte att mäta huruvida ett fenomen verkligen är något av dessa eller inte… varsågod:

  – Normal/onormal
  – Integritet
  – Naturlig(t)/Onaturlig(t)
  – Ideal

  Have fun. 🙂

  /Micke

  • Tommy Hansson Says:

   Tack för bidraget.

   Det är ju möjligt att orden hållbar/sustainable är definierade mer eller mindre noggrant. Men såsom de används dagligdags torde det spela mindre roll eftersom de likt förbannat används på ett godtyckligt sätt.


   • Använd det emot dem som använder uttrycket istället. Lär dig begreppet bättre än dem. Börja med att plöj igenom rapporten, den finns lätt tillgängling på nätet. Skitkul är det när exempelvis kärnkraftshatare börjar med sitt vaniga ”Kärnkraften är inte hållbar!”. Googla på ”Trodde du att förnybart är hållbart?” för ett exempel på hur man snabbt plockar ned ett sådant påstående. 😉


   • Kan tillägga att när jag ställde Maria Wetterstrand mot väggen om hon visste vad Hållbar Utveckling är får något så misslyckades hon grovt med att ge en vettig definition. Då hade hon ändå just använt just ovanstående argument.

 7. Tommy Hansson Says:

  Tack för tipsen!

 8. Jacob I Says:

  Hej, Tommy, Tack för ditt väl tänkvärda inlägg.
  Det du berör är i själva verket ett antal symptom i dagens sjuka samhälle. Jag ska här komplettera med två ytterligare.
  ANTIRÖKNOJAN: Förr var det ytterst få som gnällde när någon tände en cigarett inomhus, det fanns ju t.o.m. askkoppar utsatta för ändamålet, och på barer och restauranger var ju rökningen en självklarhet. Den som inte tålde rök arbetade heller inte på sådana inrättningar. Men efter att rökarna tvingats ställa sig utomhus, vad händer, jo, det skriks efter flera rökförbud på allmänna platser. På vissa bostadsinrättningar är det redan genomfört, skrämmande! Alltihop började i slutet av 1970-talet med kampanjen ”En Rökfri generation” vilken ju onekligen lyckades med sin hjärntvätt. Själv är jag mer än glad över att inte tillhöra denna generation. Det är svårt att lära gamla hundar sitta, något jag för en tid sedan lät en batikhäxa (förmodligen miljöpartist) förstå. Hon kom fram till mig när jag i väntan på min buss tände en cigarett. OBS: Vi befann oss UTOMHUS. Hon ställer sig framför mig och beordrar mig släcka cigaretten. Jag svarade med att dra ett stort bloss och blåsa ut framför hennes ansikte. Så ska dom tas!
  TRENDIG SMAKLÖSHET: Här finns mycket att ta upp inom såväl mode som musik. Musiken tänker jag utelämna den här gången. Det räcker med att Sveriges Största Amatörtävling (läs. Melodifestivalen) har börjat. Modet med påse i ändan, eller värre där ändan hänger ned till knäna tänker jag heller inte beröra.
  En företeelse som däremot gör mig mycket illa berörd, ja, rent av ledsen, är att se en ung relativt vacker kvinna tatuerad. Erinrar mig ett exempel från förra sommaren då jag steg in i en tunnelbanevagn och bredvid mig står en utseendemässigt fördelaktig ung kvinna med en barnvagn. Hennes fördelaktiga utseende föll dock platt då såväl armar som rygg var fullklottrade. Varför? Jag blev faktiskt ledsen av åsynen, kanske inte för kvinnans del men för det lilla barnet i vagnen som jag förmodar var hennes. Var ger detta för signal! För min del är signalen tydlig. En kvinna med tatuering bekräftar ett intellektuellt handikapp och sådana betacka jag mig för. Nu kanske någon försöker kontra med argumentet att vår generation inte var bättre när vi var unga. Vi lät ju håret växa och några av oss var ju t.o.m. sminkade. Ja visst var det så, men hår kan man ju klippa och smink går att tvätta bort. Värre är det med tatueringar.
  Därmed var det slut för dagen från J. Argsint gubbe som nu slår upp en whisky och tänder en cigarett.
  Skål o gutår!


  • Förr var det ytterst få som gnällde när någon tände en cigarett inomhus

   Och? Förr var det få som klagade när någon våldtog sin fru eller klådde upp barnen. Det var till och med lagligt att göra så. Därför är det helt rätt att få göra så idag, hm?

   Jag svarade med att dra ett stort bloss och blåsa ut framför hennes ansikte. Så ska dom tas!

   Synd att hon inte satte dit dig för ofredande. Men det är klart: straffmyndighetsåldern är ju 15…

   • Tommy Hansson Says:

    Jag står helt på Jacobs sida i den här frågan. Att jämföra rökning med barnmisshandel och våldtäkt är så urbota dumt att det trotsar det mesta.

    Beträffande kärringen är det väl snarast hon som borde ha satts dit för ofredande.


   • jämföra rökning med barnmisshandel och våldtäkt är så urbota dumt att det trotsar det mesta.

    Varför? Är det lagligt så är det. Då har du som utomstående inget att säga till om.

    Eller menar du nu helt plötsligt att det har man? Som exempelvis att man kan tycka att sådant beteende är olämpligt och bör… tja… kanske till och med förbjudas?

    Du kanske till och med tycker att medans barnaga och hustruvåldtäkt fortfarande var lagligt så skulle det vara befogat – för den som tyckte att sådant beteende var olämpligt – att yttra sig mot utövaren av sådana aktiviteten och be honom/henne sluta med det? Eller var det ”sköt dig själv och skit i andra” som gällde då också?

   • Jacob I Says:

    Våldtäkt och barnmisshandel har alltid varit olagligt, vilket däremot inte är fallet med rökning. Men det är fullt förståeligt att dessa företeelser inte går ihop för en historielös svammeljöns av Michael Karnefors kaliber, som genom sitt inlägg ovan blottat sin oförmåga att skilja mellan äpplen och päron.


   • Nej Jacob… barn-aga var fortfarande tillåtet när jag föddes… och då är jag ändå ”bara” 37 år gammal. Likaså var det i praktiken omöjligt för en kvinna att hävda våldtäkt inom hemmets väggar. Hon förväntades ställa upp på det när mannen ville. Det var helt enkelt inte våldtäkt enligt lagen. Så att påstå att det ”alltid” varit förbjudet är trams. Innan det skrev i lag så var det inte det. *Alla* lagar är sådana. Det har inte alls ”alltid” funnits.

    Så då kommer frågan igen: varför skall man inte få yttra sitt missnöje med vad människor gör bara för att det inte står inskrivet i lagen?

 9. Tommy Hansson Says:

  Inser du inte det tokiga i jämförelsen lär inga argument bita på dig.


  • Men eftersom det är så uppenbart så kan ju du – vältalig och skicklig med att förklara – förklara för en idiot som jag i korta och enkla ordalag. Det har du väl inga problem me, eller hur?

   • Tommy Hansson Says:

    Du är knappast någon idiot men snarare väl raljant i den här frågan.

    Jag avstår därför från vidare kommentater i ämnet.

 10. davidstirling Says:

  Ngt som frammanar språkpolisen i mig är användandet av prepositionen ”vart” som synonym till ”var”. Jag har därför själv dragit ut på korståg mot denna styggelse och svarar ”ditåt” när någon t.ex. frågar mig ”vart ligger fjärrkontrollen”.

 11. Tor Paulsson Says:

  Jag håller med Michael Karnerfors.

 12. Erik E Says:

  Instämmer i mycket, bl.a. det du skriver om (samkönade) äktenskap, främlingsfientlig, ultimata (oöverträffade är ett annat alternativ), (inflationen av titeln) författare (Johan Hakelius har också skrivit bra om detta) och innan/före (hade också retat mig på Mankells boktitel).

  Däremot förstår jag inte kritiken mot sjuksköterska (sjukskötare är väl något annat?) och lönekuvertet (det ska ju inte förstås bokstavligt; språket använder ofta sådana analogier).

  Kollegor är den logiska formen till ett ord som slutar på a i singular. Jag misstänker att kolleger är något som av misstag letat sig in i ordlistorna i tidernas begynnelse och förblivit kvar där.

  Tack för förklaringen kring nattygsbord, jag ska använda det hädanefter.

  Orden med miljöanknytning har jag ingenting emot emedan jag anser att det är angeläget att agera miljövänligt både i det lilla och stora. Däremot tror jag mig dela synen på vindkraft och kärnkraft med bloggaren.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: