GW gör bort sig

GWs Palmemordbludder övertygar inte.

Jag har alltid med betydande intresse och uppmärksamhet tagit del av kriminologiprofessorn Leif G. W. Perssons tyckanden och åsikter. Persson besitter onekligen sakkunskap och erfarenhet i tillräcklig mängd för att uttala sig i frågor som rör brott såväl som straff. Hans sätt att framföra sina åsikter är dessutom personligt på ett fascinerande sätt.

Döm då om min förvåning och besvikelse då jag i Aftonbladet dagens datum får veta att Persson anser att Olof Palme den 28 februari 1986 mördades av en polis eller därmed likställd individ. Perssons skarpa kritik mot mordutredningen – ”Den är inte värd att kallas utredning.” – instämmer jag i helt och hållet. Men när professorn sedan går över till att för Aftonbladets intervjuare breda ut sig om hur mordet egentligen har gått till kan jag bara skaka på huvudet. Så här citeras bland annat Leif G. W. Persson:

Det rör sig om en mindre konspiration på några få personer i Palmes närhet som av politiska skäl ville ha bort Palme…Jag tror att konspirationen och skytten finns inom svenska polisen, säkerhetstjänsten och militären.

Leif G. W. Persson får naturligtvis tro vad han vill om verkligheten bakom Palmemordfallet. Kanske kan han med den auktoritet han besitter övertyga några om att han har rätt. Själv känner jag mig mest besviken över att den lärde Persson inte lyckas få fram en mer övertygande teori, utan nu sällar sig till alla mer eller mindre bisarra så kallade privatspanare som ingen vettig människa kan tro på. GW gör helt enkelt bort sig.

 

Palmegruppens chef Stig Edqvist ger heller inte mycket för Perssons privata tyckande utan citeras på följande sätt:

Det fanns ju givetvis en hel del som talade för Christer Pettersson. Trots allt är han fälld en gång och Lisbet Palme är ju 100-procentigt säker på att det var han. Men han är friad och så måste vi se det, vi som jobbar med det.

Detta är läget i ett nötskal. Det särsklassigt hetaste namnet som Palme-mördare under de 25 år som gått sedan Palme sköts ner i hörnet Sveavägen-Tunnelgatan är Christer Pettersson (1947-2004). Det som irriterat konspirationsteoretiker genom alla år är att Petterson var en A-lagare, brottsling (tidigare dömd för ett bajonettmord) och drogmissbrukare och inte en torped lejd av exempelvis Sydafrika, Iran, PKK eller Sovjetunionen. Eller av svensk polis, militär eller säkerhetstjänst.

Jag resonerar så här. Om  en konspiration med storpolitiska förtecken låg bakom Palmemordfallet så hade den komplotten uppdagats för länge sedan. En sammansvärjning av detta slag kräver en hel del folk inblandat, och att ingen av aktörerna under alla dessa år skulle ha lockats av den absurda summa om 50 miljoner kronor som Palmes bror Claës Palme en gång i samarbete med polisen utfäste för den som kunde lämna uppgifter som löste mordet förefaller osannolikt.

Nej, vi måste nog slå oss till ro med att det var Christer Pettersson – som 1989 fälldes för mordet i Stockholms tingsrätt men friades i hovrätten till följd av den katastrofala valkonfrontationen med Lisbet Palme och Pettersson inblandade – som mördade Palme. Förmodligen gick det till så att han snedtände och till råga på olyckan vid tillfället var i besittning av ett skjutvapen. Se på länken nedan hur Pettersson tänder till i annat sammanhang:

http://www.google.se/url?sa=t&source=web&cd=10&ved=0CFEQtwIwCQ&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D2q6EAZkS-hQ&ei=xK9jTbHMNNCfOuX71eIN&usg=AFQjCNF3LUwLSAp1zCyPoMdQp8a1ChjyGg

Det hör till saken att Christer Pettersson erkände mordet för sin gamle vän Gert Fylking i Aftonbladet 2001 (ett erkännande han visserligen tog tillbaka, men ändå):

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article39271.ab

Pettersson med nummer 3.

Slutligen, i fall ni undrar. Jodå, jag har också blivit hörd av polisen om Palmemordfallet. Det skedde över telefon och inträffade cirka 20 år efter mordet.

Explore posts in the same categories: Palmemordfallet

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

31 kommentarer på “GW gör bort sig”

 1. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Ja du Tommy jag undrar om detta mord någonsin klaras upp, jo jag läser din bok den är bra / Ann-Mari

  • Tommy Hansson Says:

   Enligt min uppfattning är det redan uppklarat: Pettersson gjorde det. Därför kommer givetvis heller ingen annan presumtiv mördare att kunna överbevisas om brottet. Och tack för bokberömmet.


 2. Där har du rätt G-W som jag sett upp till faller litegranna här, Ok nog skulle det kunna vara så men det troligaste och sanna är att det var Krister Petterson som panga gubben, Han råka i sitt ”naturliga” tillstånd få syn på honom och bara sköt, inget mer märkvärdigt med det. Skulle det vara som G-W påstår skulle platsen vara mer noga vald än på en väl upptrampad gågata efter bästa biotid

  • Tommy Hansson Says:

   Jo, man kan säkert komma på olika teorier vilka var för sig kan låta nog så logiska och trovärdiga. Jag har sett sådana indicier om att exempelvis KGB låg bakom mordet. GWs ”polisspår” är heller i teorin inte orimligt. Men det blir i sådana fall mest en fråga om önsketänkande.

 3. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Jag tycker GW är jäkligt bra dom har jagat skuggor alla dessa år polisen har aldrig trott att Pettersson är den skyldige / Ann-Mari Ps Skulle alla poliser ha den kompetens GW har så kunde vi snart lägga ner hela poliskåren pga alla bovar är bakom lås och bom


  • jo da G-W är klarsynt och teorin han lägger upp är fullt möjlig och genomtänkt, men fel vapen att använda för en proffsmördare, 357 smäller på tok för högt, en proffsmördare skulle inte heller försöka panga kärringen palme då hon inte var målet

  • Tommy Hansson Says:

   Jag gillar normalt också GW. En orädd sanningssägare och stor personlighet. Men just i det här fallet är han ute och cyklar.


 4. Här håller jag inte med dig Tommy. Persson förde fram sin teori som just en teori, han påstod aldrig att det var någon absolut sanning.

  Att Pettersson blev frikänd behöver inte betyda att han är oskyldig, det är sant. Joy Rahman blev ju också frikänd, trots massiva indicier, massivare indicier kan nästan inte finnas.

  G.W Persson förde fram sin teori tidigare än privatspanarna, han kan knappast belastas för att privatspanare senare drar samma slutsatser som han själv. De allra flesta privatspanare är nog väldigt udda och fixerade personer, många gånger (de flesta) med bristande kompetens och med möjligen skev verklighetsuppfattning i många fall. Men det hindrar ju inte att någon kan snubbla in på rätt spår. Förövrigt har säkert alla spår någon anhängare bland privatspanarna, även Petterssonspåret. Detta skulle innebära att vi fick skrinlägga samtliga spår, om det var så att alla spår med privatspanaranhängare är oriktiga.

  Lisbet Palme pekade ut Petterson under en bedrövlig konfrontation, med benägen hjälp av tjänstgörande polis. Tyvärr säger det mycket trovärdiga vittne 1 att det inte var Petterson, han bodde i samma område som Pettersson och hade stött på Pettersson ungefär 50 gånger.

  Jag har ingen aning om vem som är Palmes mördare, jag och vi kommer aldrig att få reda på det sannolikt. Men skulle jag vara tvingad att satsa mina pengar på ett spår, skulle jag nog välja det G.W Persson presenterade i går.

  • Tommy Hansson Says:

   Jodå, som jag skrev ovan är GWs teori inte helt orimlig. Det fanns förvisso ett Palme-hat i de kretsar han talar om och säkert även kompetens att begå ett mord av det här slaget.

   Ändå tycker jag GW med sin omvittnade kompetens och erfarenhet borde ha vetat bättre. Och Lisbet befann sig trots allt bara några meter från mördaren och pekade ut Pettersson med hundraprocentig säkerhet. Det smäller i mina ögon väldigt högt.

   Som läget är efter Petterssons frikännande är fallet givetvis formellt fortfarande öppet. Fast i mina ögon är det stängt.

   När det gäller vittne 1 så kanske hans uppfattning om att det inte var Pettersson i någon mån bero på, att han inte hade någon vidare lust att riskera stöta på Pettersson igen efter att en gång ha pekat ut honom…

   Jag har själv sett Pettersson några gånger längst norrgående pendeltågslinje. Ett ansikte man förvisso inte glömmer.

 5. Tommy Hansson Says:

  P.S. Jag är lika övertygad om att Rahman är skyldig. D. S.

 6. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Knappast Tommy GW är verkligen inte ute och cyklar han är inte den som yppar sig i tid och otid jag tycket han är mycket bra en proffessor som har enorm kunskap och erfarenhet / Ann-Mari

 7. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Jovisst säkert det är lika sannolikt att Pettersson har mördat Palme som om vi har blåvalar i Stockholm ström, nej du han var alltför flummig för och klara av en sån sak det var ett proffsjobb helt klart, Pettersson skulle inte träffa een elefant om den stod framför honom

  • Tommy Hansson Says:

   Ändå torde uppfattningen om Pettersson som mördare dominera hos personer med verklig insyn i spaningarna. Jag har varit i kontakt med flera sådana och de har övertygat mig.


  • Petterson var inte så jäkla flummig vid den tiden, den bild många har av honom är 10 år efter mordet då han började framträda med pajjasen Fylking och Vänstertomten Aschberg..Petterson har jue också erkänt samt gett vissa detaljer till Fylking som är ytterst graverande i sammanhanget. G-W påstår att Petterson skulle stå och skrika, peka finger mm ifall han skulle ha pangat palme, jag köper inte det…Även en pundare är tillräckligt klar att snabbt springa från platsen vid ett sådant brott, finns jue massor av liknande fall där pundare mördat å stuckit iväg

  • Tommy Hansson Says:

   Var han ”flummig” när han stack ned en person till döds med bajonett i julruschen 1970?

 8. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Dessa personer du nämner med verklig insyn verkar helt tafatta dom har inte gripit mördaren ännu, han går ännu fri / Ann-Mari

 9. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Jag håller inte med dig jag håller med GW killen som gjorde detta hittar du hög uppe hos säk eller ordninarie polis du hörde väl vad GW sa att palme hade fiender bland vanlig polis som var högerinriktade, den skiss som ritades upp igår i Tv där GW var med tycker jag stämmer mycket bättre än pratet om Petterson,

  • Tommy Hansson Says:

   Jag vet, jag har träffat några av dessa poliser. Att vara ”fiende till Palme” och att vara ”högerinriktad” är dock inte samma sak som att vara en mördare.

 10. Tommy Hansson Says:

  Skulle man bura in alla som var fientligt inställda till Palme hade man fått bura in halva svenska folket.

 11. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Nej och man behöver inte heller gripa en som är död då han inget gjort den som lever var den som höll i vapnet och sköt Palme honom ska man ta, risken för att det var Pettersson som gjorde det är lik sannolik som att Tommy Hannsom helt pötsigt sullle örja pola ihop eller studera för Rolf Hagel på heltid / Ann-Mari

 12. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Är en människa som Pettersoosn påverkad av alkohol kan han tom erkänna att han är gubben i månen och din morfar , alla vet att Pettersson inte hade rent mjöl i påsen vad droger och alkohol anbelangar men från det till att säga att han är mördare är och gå mycket långt / Ann-Mari

 13. Tommy Hansson Says:

  Oavsett om han begick Palme-mordet eller ej så ÄR han en mördare. Han stack ner en okänd man med bajonett 1970 och dömdes för detta – därav namnet ”Bajonettmannen”.

 14. Ann-Mari Says:

  Hej!
  Jag vet det Tommy att han har stuckit någon men bara för det kan du inte dra honom över en kam och säga att han sköt Palme / Ann-Mari

 15. Tommy Hansson Says:

  Inte ”bara för det”. Det utesluter honom inte heller. Se andra argument ovan.

 16. Larsson Says:

  Jag tror inte du har sett allt. Gert Fylking är ingen person att lita på. Det tydligt att han filmat Christer Pettersson i smyg för ett erkännande. Han har inga filmbevis på ett erkännande, vilket han borde haft. Snarare så kan man märka hur Christer Pettersson blir mer förvirrad när Gert Fylking påstår att han dödat Palme. Finns ett klipp på det men det får du själv leta upp på tuben. En annan sak att tillägga är att pengar samspelar i det här, det gör att det stinker ännu mera. Sen förstår jag också varför Lisbet inte är trovärdig, finns så mycket vittnes uppgifter som pekar på annat än det hon säger, samt att hon själv varit rörig i huvudet. Att tillägga så störde hon även utredningen på ett väldigt korkat sätt , borde man inte fatta det att polisen behöver få gjort sitt jobb så fort som möjligt för att få fram rätt mördare eller fälla den mördare hon påstår. Tycker även att risken är större för henne att missuppfatta situationen med tanke på att hon fick se mordet precis framför ögonen. Dom andra vittnena uppfatta nog inte så snabbt att dom fick en bättre bild på personerna där det small. Där av så är inte hon trovärdig för mig, men visst kan han vara mördaren ändå men det är inget som är spikat.

 17. Tommy Hansson Says:

  Man kan givetvis hålla på i det oändliga och diskutera olika scenarior och vilken vikt man bör lägga vid vissa händelser i samband med mordet. Har Fylking verkligen filmat Pettersson? Han gjorde en intervju som publicerades i tryck i Aftonbladet. Jag tror inte Fylking är mer ovederhäftig än någon annan i sammanhanget. För mig är händelsen utagerad och ju fortare rättsväsendet – och andra – inser detta desto bättre.

 18. Niklas Says:

  Håller med dig Tommy Hansson- CP är den mest sannolike mördaren, men det kanske inte var ställt utom allt rimligt tvivel. Stockholms tingsrätt ansåg dock att det var ställt utom rimligt tvivel att han var mördaren. Efter rättegångarna 1989 kom det också fram mer bevisning som resulterade i Resningsansökan till Högsta domstolen 1997. De flesta poliser i Palmeutredningen sedan 1988 anser att CP är den mest sannolike mördaren+ alla Palmeåklagare sedan 1988. Året då man började utreda CP- klantigt att inte utreda honom redan våren 1986 med tanke på att minst tre st tips kom in om honom till Polisen redan i mars, april 1986. Det ansåg även Granskningskommissionen 1999. Till och med Riksåklagaren skrev under Resningsansökan till HD 1997 mot CP. Förlitar mig mer på dem m.f.l. än konspiratoriska privatpersoner över 30 år senare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: