Bögar gifter sig med lesbiska i Israel

Du skall icke ligga hos en man som man ligger hos en kvinna, det är en styggelse. (3 Mosebok 18:22)

Denna passus från de mosaiska lagtexterna i den judiska bibeln (Gamla testamentet) sammanfattar den ortodoxt judiska synen på homosexualitet. Även om det dessbättre var bortåt 2000 år sedan det föreskrivna dödsstraffet tillämpades, är budordet i fråga alltjämt föremål för respekt inom den mer ortodoxa delen av den judiska religionen.

 Rabbi Harel.

Rabbinen Areleh Harel från den judiska bosättningen Shilo på Västbanken, som undervisar vid en yeshiva i Elon Moreh, har sin egen lösning på problematiken kring det homosexuella och dess anpassning till judendomen: han sammanviger homosexuella män med lesbiska kvinnor.

I en artikel i den israeliska tidningen Haaretz Daily News 11 mars 2011 uppges, att Harel hittills sammanvigt elva par av nämnt slag och att han därutöver har en ganska omfångsrik lista över bögar och flator som önskar ingå äktenskap med en homosexuell person av det motsatta könet.

Enligt rabbinen förnekar de homosexuella som vänder sig till honom inte sin sexualitet. Men:

De önskar etablera ett hem, oavsett om det beror på att de vill bli föräldrar eller få socialt erkännande. En familj är inte bara sex och kärlek. Det är ett instrumentellt partnerskap, låt vara inte bara ett tekniskt sådant.

Rabbi Harel försäkrar enligt artikeln vidare att alla ”hans” par erhåller allt tänkbart stöd från ett lag bestående av psykologer, äktenskapsrådgivare och socialarbetare. Paren har även möjlighet att rådgöra med andra rabbiner om allt från frågor kring den judiska lagens tillämpning till fruktsamhetsproblem.

Att låta homosexuella män och kvinnor ingå äktenskap med varandra började som ett privat initiativ från rabbi Harel, men nu har Harel och några av hans kolleger beslutat institutionalisera verksamheten. Det innebär bland annat samarbete med en välkänd matchningsorganisation.

I artikeln i Haaretz heter det vidare:

Äktenskap mellan bögar och lesbiska har länge praktiserats bland de ultraortodoxa, men det nuvarande initiativet är annorlunda på så sätt att det inte kommer från en ansträngning att sopa frågan under mattan, utan från en växande medvetenhet om homosexualitet som delvis påskyndats av fyra organisationer för religiösa homosexuella: Havruta, Bat Kol, Hod samt Kamocha.

Harel säger, enligt tidningsartikeln, att medan sekulariserade homosexuella betraktar samkönade vigslar som lösningen på problemet, så är religiöst judiska homosexuella ofta ovilliga att bryta mot den mosaiska lagens otvetydiga förbud mot sex mellan homosexuella. Därför söker de andra lösningar. Rabbi Harels initiativ är en sådan lösning. Sedan är det upp till paren själva hur de önskar leva inom äktenskapets ramar.

I Haaretz-artikeln ges ett exempel i form av paret  Ron, 35 och Etti, 30, han en affärsman och hon en sjukvårdare (namnen är fiktiva). Ron försökte tidigare terapivägen – dock utan framgång –  bli av med sin homosexuella  läggning. Han prövade också ha sexuella relationer med andra män men kom fram till, att detta inte var någonting för honom – han ville ha fru och barn. Etti, som tidigare levt i ett seriöst lesbiskt förhållande, berättar också att hon mest av allt ville bilda familj och skaffa barn.

För både Ron och Etti, som säger sig vara helnöjda med sitt äktenskapliga förhållande, var det viktigt att upprätthålla den judiska bibelns förbud mot homosexuella handlingar liksom att ingå i ett ”mer eller mindre normalt föräldraskap.”

Homosexuella män och kvinnor finner lyckan – tillsammans.

Personligen tycker jag rabbi Harels initiativ vara smått genialiskt, då det samtidigt som det tar de homosexuellas läggning på allvar erbjuder ett konstruktivt alternativ för dem som vill ändra sin livsföring utan att tvinga någon till någonting.

Självklart förekommer det protester från politiskt korrekt håll. I ett Sverige där den ortodoxa politiska korrektheten härjar nära nog ohämmat, hade rabbinen sannolikt blivit anmäld för ”hets mot folkgrupp” eller liknande.

Det finns dock ingenting som säger att den ovan skisserade israeliska lösningen inte skulle kunna tillämpas också i kristna sammanhang: den kristna synen på homosexuella handlingar är i princip identisk med den judiska.

Läs gärna hela artikeln i Haaretz här:

http://www.haaretz.com/print-edition/news/israeli-rabbis-launch-initiative-to-marry-gay-men-to-lesbian-women-1.348465

Explore posts in the same categories: Israel

Etiketter: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

10 kommentarer på “Bögar gifter sig med lesbiska i Israel”

 1. Sofia Says:

  Kan du bemöta argumentet?

  http://www.qx.se/

 2. Ulrika Says:

  Tommy !

  Du borde hellre satsa på en karriän som
  loppcirkusdirektör som sin anfader john
  hood eller….

  • Tommy Hansson Says:

   Du måste blanda ihop mig med Fredrik Reinfeldt. Ditt resonemang verkar annars inte helt kristallklart: jag resonerar kring en israelisk tidningsartikel om att homosexuella män och kvinnor sammanvigs i Israel – följaktligen borde jag bli…loppcirkusdirektör…

 3. Mikael Blomqvist Says:

  Å ena sidan försöka du välja sina strider
  ,att inte dra på sig onödiga hugg att
  undvika självmål
  värför undviker du tommy hansson att
  svara?

 4. Raul Says:

  Resonerar kring homosexuella…och???

  Är du sinnesförvirrat?

 5. Tommy Hansson Says:

  Ovanstående kommentarer torde representera en av de mest förvirrande debatter jag haft det tvivelaktiga nöjet att vara med i.

  Först skickar ”Sofia” en länk från bögtidningen QX och frågar om jag kan ”bemöta argumentet.” Jag har tagit del av länkens innehåll och inte upptäckt något ”argument” att bemöta.

  Därpå förständigas jag av ”Ulrika” att söka min lycka som loppcirkusdirektör i likhet med ”sin anfader” John Hood. Varför detta vore ett naturligt yrkesval framgår inte närmare. Hood var för övrigt Reinfeldts farfars far eller möjligen farfar.

  Sedan frågar ”Mikael Blomqvist” varför jag ”undviker att svara.” Svara på vad? frågar jag mig då. Och så, som grädden på moset, undrar ”Raul” om jag är ”sinnesförvirrat”, förmodligen därför att han inte grejar språket riktigt.

  Så jag frågar igen: vad är det jag förväntas svara på? Är det någon av de apostroferade – eller någon annan – som vet? Tacksam för svar.


 6. […] Slutligen kan noteras ett intressant initiativ som tagits av en ortodox rabbin i Israel, som går ut på att homosexuella män och lesbiska kvinnor ingår äktenskap med varandra. Jag har tidigare behandlat detta här: https://tommyhansson.wordpress.com/2011/03/23/bogar-gifter-sig-med-lesbiska-i-israel/ […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: