Den destruktiva vindkraften

Vindkraften är en energikälla som till lika delar oförtjänt och ansvarslöst upphaussats till att framstå som lösningen på Sveriges energiproblem ända sedan kärnkraftsomröstningen 1980 beslutade om, att svensk kärnkraft skulle på sikt fasas ut och ersättas med, som det så vackert hette, ”alternativa energikällor.”

Att ifrågasätta vindkraftens påstådda välsignelser är inte tillrådligt, ty då blir man lätt varg i veum och utsatt för glåpord och spottloskor från klimatfanatikernas – det vill säga de som är så stenhårt övertygade om att mänsklig påverkan leder till långtgående klimatförändringar att de stänger ögon och öron för argument som skulle kunna kullkasta deras övertygelse – sida.

Jonny Fagerström, Svenskt Landskapsskydd.

Detta har inte minst Föreningen Svenskt Landskapsskydd (SLS) och dess företrädare Jonny Fagerström, som även är en av initiativtagarna till Stockholmsinitiativet vilket ställer sig skeptiskt till teorin om långtgående mänsklig klimatpåverkan, i hög grad råkat ut för. I ett inlägg i Länstidningen (Södertälje) den 26/3 – dagen för ”klimatmanifestationen” Earth Hour –  varnar så centerpartisterna Gustav Andersson och Tage Gripenstam för SLS, Stockholmsinitiativet och sagde Fagerström. I inlägget kräver man: Sätt ljus på klimatförnekarna.

Just det – det har nu gått så långt att klimatalarmisterna satt etiketten ”klimatförnekare”  på alla oss som ifrågasätter teorin – för det är faktiskt ingenting mer än en teori – om att mänskliga aktiviteter leder till en djupgående klimatförändring på jorden. (Eljest borde ju termen ”klimatförnekare” implicera att en sådan individ är någon som förnekar förekomsten av ett klimat över huvud taget). Det är inte svårt att se den cyniska tanken bakom termen i fråga: kritikerna av klimatalarmismen skall jämställas med förintelseförnekare och därmed bli omöjliggjorda i varje form av civiliserad debatt.

Hittills har klimatfanatikerna emellertid inte lyckats fullt ut i sin föresats. Oliktänkande hörs och ses fortfarande utmana klimatalarmismens politiska korrekthet, och det stundom med besked. Detta gäller i hög grad Jonny Fagerström, vars förening Svenskt Landskapsskydd håller en presskonferens i Stockholm nästa vecka. Mer härom på denna länk:

http://www.landskapsskydd.se/

I mina ögon kan det inte råda någon som helst tvekan om att de tusentals plåtschabrak, som i allt högre utsträckning tillåts förfula och förrycka den svenska landskapsbilden – och detta till utomordentligt tveksam nytta – är ett trist sidospår i den svenska energiproduktionen. Kommer därtill de tusentals fåglar som intet ont anande massakreras av de groteska vindsnurrorna varje år.

 Jag kan hålla med om att elproduktion medelst vindkraften bör få tjäna som ett marginellt komplement till exempelvis kärnkraft och vattenkraft, men alla idéer om att den på sikt skall kunna ersätta nämnda kraftkällor är mer än lovligt idiotiska.

Det torde förhålla sig som Jonny Fagerström framhåller i sitt svar på Gripenstams och Anderssons debattartikel i LT 29/3:

Centerns lobbyister vet mycket väl att vindkraften inte bidrar till sänkta koldioxidutsläpp. Svensk elproduktion är redan koldioxidfri: vindkraftssatsningen är i stället en skamlös förmögenhetsöverföring från vanliga svenska löntagare via elräkningar till rika markägare. En verksamhet som centerlobbyisterna och LRF ligger bakom. LRF gör i braskande annonser reklam för att arrendera ut mark till vindkraft och retoriskt frågar man sina markägare: ”Vill du tjäna 150 000/år utan arbetsinsats?” 

Det finns storslagna planer på att bygga ut vindkraften i bland annat Piteå.

Om Sverige skulle välja den väg som Centerpartiet anvisar, menar Fagerström – det vill säga att subventionera en utbyggnad av vindkraften till 30 TWh (terawatt-timmar) – kommer stödet för utbyggnaden att kosta elkunderna i runda tal 300 miljarder kronor fram till år 2035. Vilket befäster mig i min uppfattning om Centern som ett av Sveriges stora destruktörspartier i modern tid med avstamp i den kärnkraftsalarmism, som förde fram till den olycksaliga kärnkraftsomröstningen 1980 och därefter till dåvarande energiminister Birgitta Dahls (S) famösa ”tankeförbudslag”, som förbjöd varje form av strävan att utveckla kärnkraften.

Den groteska satsningen på en överdimensionerad svensk vindkraft har redan lett till tragedier för svenska jord- och skogsbrukare. Nyligen fick jag i min hand ett brev från ett förtvivlat par i Glommersträsk som skrev följande:

Arvidsjaurs kommun sålt byar till Kraftö

Företaget, känt från viss brottslighet, har fått löfte av Arvidsjaurs kommun att bygga vindkraftverk i vissa småbyar utan samråd med markägare och fast boende. Kraftös handgångne man i bygden, mest känd som fd reservofficer som har haft som profession att åka land och rike runt och avskeda folk, har uppträtt hotfullt tillsammans med Kraftös presstalesman.

I vår by, Stöverberg, har vi inte hunnit lika långt ännu. Vi har vetat om att vi är sålda av kommunen och att vi inte kommer att kunna bo kvar när de har byggt sina 18-25 vindkraftverk mindre än 300 m från vår by och runt vår gård! Samt att vi inte kommer att kunna få någon ersättning. Vi har ett småskaligt skogsbruk med all miljöhänsyn som tänkas kan, hästar och hundar. Vi stör ingen människa och har lagfart på marken. Vi har 2 bostadshus, varav det äldsta till viss del är kommunens äldsta byggnad, två 1700-talsbodar och resterande 12 ekonomibyggnader helrenoverade eller nybyggda mellan 1980 och 2000, nu har kommunen tänkt att vi ska lämna allt utan ersättning!

Vi är 4e generationen på marken och hade hoppats på att bli minst en till, men så lär det inte bli om vi inte får hjälp någonstans ifrån. Vi vet att vi, enligt lag, ska räknas som sakägare men vår kommun vägrar erkänna sakägare. De har inhämtat företagarnas åsikter, samebyarnas, de markägare som är för – men inte våra åsikter. Alla dessa nämnda har hållit tyst, ända sedan 2009! Nu säger både kommunen och länsstyrelsen att vi borde protesterat då, när vi inte visste!

Vi har skrivit till Justitiekanslern och påtalat att kommunen inte vill svara. Länsstyrelsen har besvarat vårt brev med andemeningen ja, det får gå till så här, nej ni behöver inte bli informerade förrän grävskoporna står utanför huset. Tidningarna får inte skriva om vår situation, vårt enda hopp står till obundna media, hjälp oss någon!

Inger och Sixten Almström, Stöverberg 1, 930 81 Glommersträsk” 

Så kan det uppenbarligen gå till i ett Sverige där den politiska korrektheten och de affärsintressen som vet att betjäna sig därav får råda. Centern, och kanske särskilt Thorbjörn Fälldin som satte bollen i rullning, borde skämmas för sin destruktiva insats i sammanhanget.

Thorbjörn Fälldin (C) – mannen som förstörde den svenska energipolitiken.

Fotnot 1: LRF = Lantmännens Riksförbund.

Fotnot 2: Om miljardföretaget Kraftös satsning på vindkraft, se mer här:

http://www.krafto.se/

Fotnot 3: Sedan brevet från makarna Almström kom har Piteå-Tidningen skrivit om vindkraftssatsningen i Glommersträsk:

http://www.pitea-tidningen.se/arvidsjaur/artikel.aspx?ArticleId=5997438

 

Explore posts in the same categories: Vindkraft

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Den destruktiva vindkraften”

 1. Ann-Mari Says:

  Hej!
  DEN DESTRUKTIVA TOMMY HANSSON!! / Ann-Mari PS Såg en sd demokrat idag i riksdagssändningen, oj oj otroligt tråkig och gammalmodig får han makten i Sverige flyr jag landet, men det är ingen risk jag tror aldrig jag sett en så otroloigt stor tönt i riksdan inte ens bland vänsteranhängare, hans inlägg och tal var helt intelligensbefriat

 2. Tommy Hansson Says:

  Och en fortsatt trevlig kväll till dig också, Ann-Mari!

 3. "Svenne" Says:

  Vindkraften är inte en parentes, men parentetiskt. Dess bidrag är inte ekonomiskt bärkraftigt hos oss, då vårt klimat och läge ger begränsningar i användbarhet. Är det för kallt fungerar de ej. Blåser det inte levererar de inget, blåser det för mycket måste man stänga av dem. Det ekonomiska utbytet är negativt utan bidrag. Det är beklagligt att dessa ”miljövänner” inte inser hur utnyttjade de blir av energimaffian som använder alla möjligheter att lura till sig oförtjänta intäkter och bidrag. Det är också skandalöst att miljövårdande myndigheter; kommuner, länsstyrelser och miljödomstolar så till den milda grad spelar under täcket för att köra över vanliga människor som familjen Almström. De är inte ensamma i den situationen. Det är dock tur att du Tommy är i viss mån immun mot angrepp från imbecilla individer som inte klarat av att genomskåda bluffarna. Det behövs att man upprepar informationen som annars skulle gömmas och glömmas. Gömma och glömma verkar vara en allmänt spridd sjuka som drabbat alla delar av det offentliga Sverige och medlöpande politiskt korrekta organisationer. Det får bland annat de effekter du beskriver i bloggen. De gröna skriker i högan sky att lägga ned kärnkraften, undrar vad de säger när de första dödsfallen kommer orsakade av havererade vindkraftverk? Det har redan varit nära några gånger i Sverige.

 4. Inger Almström Says:

  Vindkraft Glommersträsk Stöverberg. Länsstyrelsen har nu erkänt att de inte haft samråd med nya nr 34 Brattberget, det som hette 34 Brattberget förut. Nu heter kulturreservatet Gallejaur 35. Kommunen har alltså bytt nummer och lagt ett förhandlat nummer på ett oförhandlat område. Vi har inte blivit erkända som sakägare, inte blivit förkastade som sådana, inte fått någon besvärshänvisning men fått utstå en hel del spott o spe för att vi bara vill ha det som lagen ger oss rätt till. Planen är nu utställd. överklagan går ut i helgen. Vi har inte fått möjligheten att klaga som sakägare. Vi har inte ens fått svar på brev, vilket ligger hos JO men där lär det väl ligga tills vi är döda innan någon orkar. Bl a fick vi veta av en troende kvinna att deras sommarstuga på Gotland kostade så våra liv vägde lätt när de skrivit på för Kraftö. Vi är ledsna och förtvivlade. Ingen myndighet bryr sig. Enligt Anders Henriksson, Kraftö och hans kompanjoner C-H Lundström, som vi brukar köpa hö av, Bo Granlund m fl av Henriksson inte namngivna intressenter har vi 3 år kvar att leva – innan det blir omöjligt att bo här…vad ska vi orka göra vår sista tid i livet? Ägna all vår kraft och alla våra pengar (för det är inte billigt att klaga och överklaga överallt och till alla)åt att slåss mot väderkvarnar?

  • Inger Almström Says:

   Om ngn är intr av hela händelseförloppet fram till nu finns varje dag nedskrivet. Obs att inga tidingar vill ta i vindkraftfrågan. De lokala skriver bara positivt. Sakligt endast tidningen Skogen Matts Bildström o så den här bloggen annars är vi ensammast i värlen utom ett visst stöd fr FSL

   • Jarl Says:

    Ingen är längre helt ensam. Vi blir allt fler som reser oss.

    vildmarken.wordpress.com

    /Jarl Almström(!)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: