En fanatiker (MP)

Kathrine Hepburn (1907-2003) njuter av ett bloss.

Den antikommunistiske trubaduren Carl Anders Dexter – pseudonym för Anders Fjällström – skrev en gång en låt som hette ”En fanatiker”. Texten beskrev en troende vänsterextremist. Men det finns olika typer av fanatiker.

Jag kom således osökt att tänka på Dexters låt när jag av en  händelse fick syn på ett debattinlägg i den kristna tidningen Världen idag 5/4. Under rubriken ”Tobaksförsäljningen bör på sikt stoppas” inledde debattören sin text sålunda:

Regeringen bör fastslå målsättningen att förbjuda rökning i Sverige senast 2020. Ett första steg är att begränsa cigarr- och cigarettförsäljningen till Systembolaget redan under denna mandatperiod. Därefter bör cigarettförsäljningen flyttas till apoteken, enbart för de personer som kan visa läkarintyg på att de är rökare. Vid varje förnyat läkarintyg bör rökaren erbjudas avvänjningsprogram och hjälpmedel. Större resurser bör läggas på ungdomar eftersom de är lättare att hjälpa. Unga rökare bör få förnya läkartyget (sic) varje år medan äldre inte behöver göra det lika ofta.

Insändarskribenten fortsätter:

Att förbjuda cigaretter i affärer minskar tillgängligheten och därmed nyrekryteringen av tonårsrökare. Det blir också betydligt svårare att i smyg sälja smuggelcigaretter.

Vem är då personen bakom denna bredsida mot den förkättrade tobaksrökningen? Han lystrar till namnet Jonas Paulsson, är snart 40 år och relativt nyfrälst miljöaktivist. 2008 lämnade han Moderaterna efter att ha fått upp ögonen för klimathotet och gick med i Miljöpartiet i Täby, där han nu är verksam som kommunalpolitiker: ”Herregud, vad jag älskar miljöpartiet”, skriver han i en presentation av sig själv:

http://jpaulsson.se.loopiadns.com/?page_id=257

Ändå uppges Paulsson – som förutom att vara medlem i Miljöpartiet även är ansluten till Greenpeace och ett antal andra obskyra gröna aktivistgrupper – ha varit måttligt road då endast tre partikamrater hakade på riksdagsman Jens Holms (V) förslag om att införa ”köttfria måndagar”. Ty Paulsson är, förutom att vara antirökfanatiker, även militant antiköttaktivist åt det vegana hållet.

Det slår mig att Jonas Paulsson (MP) skulle kunna vara direkt hämtad ur persongalleriet i min satiriska framtidsskildring Det gröna Sverige (Contra förlag 1998, 176 sidor) där ett framtida Sverige styrt av ett alltmer diktatoriskt Miljöparti skildras. I min föga tilltalande bild av ett kommande grönt Sverige har bland annat rökningen totalförbjudits; obotfärdiga rökare placeras i så kallade uppfostringsläger långt borta från ära och redlighet.

Rökare kläms åt i framtidsskildringen Det gröna Sverige.

Jag ber att få citera ett avsnitt med rökmotiv (sidan 140):

Max fnös:
-Ingenting förvånar mig längre, sa han bittert. Absolut ingenting. Det tvingades jag konstatera redan när syrrans barn blev omhändertagna av samhället därför att hon och hennes man rökte. Barnen skulle skyddas från ‘allergiframkallande föroreningar’, hette det officiellt. De skulle ha fått tillbaka barnen när de hade slutat röka och sanerat bostaden, försäkrade man. Ingen var ute efter att förstöra deras familj. Men ingenting hände trots att de med råge uppfyllde kraven. Det hittades ständigt på nya ursäkter. Till sist sas det rent ut att den som rökte inte hade någon moralisk rätt att vara förälder. Nu vet dom inte ens barnen finns. Du säger att du inte vill vara konspiratorisk. Men hela det här landet är ju en enda stor konspiration mot oss som fortfarande har förnuftet i behåll.

Paulsson är missnöjd med att ”Arbetet med att minska tobaksanvändningen går framåt men i allt för (sic) långsam takt…Nu är det hög tid för regeringen att fastslå ett slutdatum för rökning i Sverige, samt vidta de åtgärder som krävs.”

Just så. Diktatoriska, för att inte säga fascistiska, medel skall tillgripas i syfte att bekämpa dessa untermenschen som framhärdar i njutningsmedlet tobaksrökning. För visst finns det fördelar med rökning, som sedan urminnes tider är en del av den mänskliga odlingen: att röka en cigarrett är nära nog den perfekta avkopplingen. Det lugnar och skärper till äventyrs koncentrationen, icke minst viktigt för oss skrivande svenner. Det ger gemenskap med andra rökare. Somliga tycker det ser ganska läckert ut. Och framför allt: vi som av olika skäl föredrar att röka gör det därför att vi är i vår fulla rätt därtill, åtminstone så länge  fanatiker som Jonas Paulsson inte får sin oförfalskade vilja fram.

Förvisso är det inte särskilt nyttigt med tobaks- eller för den delen annan rökning. Framförallt riskerar den leda till lungcancer samt hjärt-, kärl- och lungsjukdomar. Jag uppmuntrar absolut inte någon att börja röka. Däremot torde allergiaspekten vara klart överdriven, emedan allergiproblemen i vårt samhälle faktiskt hela tiden ökar i ungefär samma takt som rökningen minskar.

Men ändå: sann frihet innebär också frihet att välja sådant som inte är nyttigt eller kanske rentav skadligt. För oss rökare uppväger den njutning vi erfar de skadeverkningar vi riskerar. Vi anser kanske att det finns väsentligare saker att uppnå i livet än att leva några få extra år.

Med detta sagt vill jag ändå inte utesluta att jag kommer att sluta röka tobak. Detta främst av tre skäl: det är dyrt; det kan, som sagt, vara hälsovådligt; det känns inte enbart angenämt att vara beroende av en till last gränsande vana, oavsett vilken denna än må vara. Dessutom ser det inte snyggt ut med alla cigarrettfimpar – eller för den delen portionspåsar med snus – som ligger och skräpar överallt i stadsmiljön. Ett sätt att komma åt detta problem vore att fler offentliga askkoppar sattes upp.

Flugfiskaren och piprökaren Bengt Öste (1927-2004).

När jag tar del av vad Jonas Paulsson och andra antirökfascister har att torgföra, känner jag mig dock – och säkert många med mig – snarast benägen att stålsätta mig och fortsätta på den inslagna vägen i rent trots gentemot ett oblygt förmynderi. Rökning som frihetshandling. Ett respektfullt umgänge mellan rökare och ickerökare borde vara möjligt. Eller är vi rökare mindre värda än andra mänskliga varelser? För ett antal år sedan bildades organisationen Smokepeace av TV-personligheten Bengt Öste och med förre statsministern Thorbjörn Fälldin som prominent medlem, men den tycks ha självdött.

Jonas Paulssons inlägg är bitvis rätt dråpligt. Förslaget att apoteket, som ju tillhandahåller läkemedel, skulle börja erbjuda en vara som definitivt inte befrämjar hälsan är snurrigt. Och varför skulle just läkare vara bäst lämpade att intyga att en person är rökare? Och hur har Paulsson tänkt sig bekosta den väldiga byråkrati och det övervakningssamhälle som måste  till för att ett totalförbud skulle kunna efterlevas? Inser han alls de risker för demokratin sådant skulle kunna medföra?

Alla förslag om att totalförbjuda tobaksrökning faller dock till syvende og sidst på det förfärande exemplet med alkoholförbudet i USA på 1920-talet, vilket medförde att den organiserade maffiabrottsligheten fick fotfäste i landet genom att de försåg alkoholbrukare med smuggelsprit. Det ursprungligen välmenta alkoholförbudet den gången har lett till våld, korruption och oräkneliga människors förtidiga död.

Maffiamassaker a là Al Capone i förbudstidens USA.

På liknande sätt skulle det med hundraprocentig säkerhet gå om rökningen skulle totalförbjudas: cigarrettsmugglande maffiabossar skulle gnugga händerna av förtjusning. Och till skillnad från vad Paulsson och andra verklighetsfrämmande alarmister tror, så skulle det sannolikt bli lättare än någonsin att få tag på den förbjudna varan.

Den bästa lösningen för alla berörda parter, rökare som icke-rökare, är säkerligen att det sker en avdramatisering av tobaksbruket. Vanan får då inte i lika hög grad som förut den förbjudnas tjusning. Inte ens ökad information i skolorna har lett till någon nedgång bland landets unga: tvärtom synes det ha fått motsatt effekt.

Kort sagt till Jonas Paulsson och hans meningsfränder: stoppa upp era förbudsnojor någonstans och låt vuxna människor sköta sig själva.

Det undandrar sig slutligen mitt bedömande varför Jonas Paulsson tydligen vill undanta piptobak från sina initiala förbudsåtgärder. Under alla omständigheter bekräftar han bilden av MP som vårt värsta knäppskalleparti.

Fotnot: Såväl Dexter-samlingen Dexter ilsknar till igen som Tommy Hanssons bok Det gröna Sverige kan beställas via Contra, Box 8052, 104 20 Stockholm. Tel 08-720 01 45.

Explore posts in the same categories: rökning

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

12 kommentarer på “En fanatiker (MP)”

 1. Adam Says:

  Jag blir alltid så stolt när JP sågas. Stolt för att han är min kamrat och alltid har pricksäkra och radikala åtgärder. Han är inte en politiker, han är aktivist. Han är verkligen en person som man kan lita på när det gäller, ty han letar inte desperat efter röster utan han för naturens röst. Och saken är den, att även om rökare tycker sig ha all rätt att skada sig själv, folk i sin absoluta närhet, arbetarna på tobaksfarmen och även de som lever med matbrist i syd samt i förlängningen alla levande på planeten, så kan inte deras rätt att göra det vara viktigare än oss andras rätt att undslippa konsekvenserna. Om rökning innebar att man själv odlade sin tobaksplanta som man sedan rökte i hemmet, fine. Men nu är verkligheten något helt annat och att vilja avveckla rökningen är en sund åsikt.

  Sen att liberaler (eller rasister, det tycks vara en fin linje numer) ständigt kommer att gråta över ”deras rätt” oavsett vilka konsekvenser deras val har för andra är en annan femma. Det får man liksom acceptera.

 2. Tommy Hansson Says:

  Det är SÅ gulligt när fanatikerna håller varandra om ryggen och stöttar varandras uppblåsta och fantastiska påståenden.

 3. Adam Says:

  Det är kamratskap. Vi hjälper varandra att ta oss igenom vått och torrt.

 4. Tommy Hansson Says:

  Du får mina ögon att tåras…

  Seriöst, det du talar om är totalitaristernas brödraskap, förvissningen om att mänskligheten inte vet sitt eget bästa utan måste förbjudas från en mängd saker.

  När kommer förbudskrav på exempelvis fet mat,köttätande, animaliska produkter i allmänhet, alkohol, privatbilism, schampoo, kemiska tvättmedel etcetera (förmodligen finns det idioter som redan föreslagit förbud mot sådant)?

 5. Jacob I Says:

  Hej, Tommy!
  Vill minnas jag berättat denna episod i ett tidigare inlägg, men som efter denna artikel förtjänas att upprepas, inte minst som ett UPPROP TILL ALLA RÖKARE.
  När jag en dag stod utomhus och tände en cigarett i väntan på min buss, kommer en typisk batikhäxa (förmodligen miljöpartist) fram och bokstavligen beordrade mig släcka cigaretten. Mitt svar till henne blev endast ett djupt bloss på cigaretten och röken mitt i ansiktet på ödlan ifråga. Oförskämt (och omoget) kan tyckas, men med vilken rätt hade hon att ge mig order. Än så länge är faktiskt rökning fortfarande tillåten utomhus.
  Jag lovar att skulle jag möta Paulsson (och hans kamrater) i en liknande situation, så gör jag samma sak. SÅ SKA DOM TAS!

  Det är symtomatiskt att halvfigurer som dessa tycks dra sig som flugor till MILJÖPARTIET, denna paria som sedan starten 1981 alltmer vuxit sig till den stora CANCERSVULSTEN I SVENSK POLITIK (efter Olof Palme). Att de även, som i Paulssons fall (vilket du påpekar i din artikel), finns med i tvivelaktiga organisationer som Greenpeace, som ju inte drar sig för lagstridiga metoder och s.k. civil olydnad, säger ju allt. Civil olydnad är bra, så länge den inte riktas mot dom själva.
  Vi som varit med förut, och upplevt bättre tider, vet att innan dessa förbudsstollar fick för stort inflytande, vilket resulterade i rökförbud
  på pubar och restauranger, var det inget problem för rökare att umgås med icke-rökare.
  Vad beträffar rökningen i lokaler brukar ett vanligt argument från förbudsstollarna vara att tänka på personalen som arbetar där. Jag känner många icke-rökare som under större delen av sitt yrkesverksamma liv arbetat i rökiga miljöer utan att ha tagit minsta skada. Dessutom, om man inte ville arbeta i rökig miljö sökte man heller inte ett sådant jobb.
  Själv har jag rökt som en borstbindare i snart 50 år och är fortfarande bevisligen vid liv och i god vigör.
  Det krävs mycket mer än historielösa plattnollor a la Paulsson (med kamrater) för att få mig att sluta.
  Det skulle möjligen vara lungcancer, men det är ju i så fall mitt val, eller hur!


 6. Personligen tänder jag gärna en pipa. En Bellman är inte heller dumt. Obegripligt hur folk på satn kan klaga på lite ciggrök när bilarna som tutar förbi spyr ut 400% mer gaser än min cigg. Alla miljöflummare kan dränka sej nu eller genast. Nä dags att ta ut gamla Opeln, dra ut choken lite extra samt tända en Cigarill

 7. Tommy Hansson Says:

  Bra sagt, Jacob och Jesse!

 8. ar4ne Says:

  Vad ska jag tycka och säga som förmodligen blev offer som passiv rökare och fick lungcancer men överlevt.
  Jag är en gammal man med ett ungdomligt sinnelag bärande på ene stor portion av livserfarenhet och anser att förbjuda rökarna för sina giftbloss är åt helsike, vill de röka låt dem göra det, men inte i min närhet ”för då” osv.

  Miljöfascisterna har ställt till en hel del trubbel för svenska folket och det som förvånar mig är att ca 38 av journalistkåren sympatiserar med MP.

  I sak så borde detta parti förbjudas istället, kanske mest beroende på att det mesta de snackar om miljön stämmer inte med verkligheten och det beror på att de har inte något utbildat folk i sitt led som är kunniga i fysik och kemi, vilket jag har till bror som bevisligen kan avgöra när MP talar mot bättre vetande, som är just civilingenjör i detta ämne fysik och kemi.

  • Tommy Hansson Says:

   OK, Arne, om jag någonsin hamnar i din närhet med en giftpinne får du säga åt mig att fimpa…

   I övrigt har du rätt till hundra procent.

   • ar4ne Says:

    Tommy

    efter Lungcanceroperationen med bortagande av en bit av min lunga så har jag fått astma och det behövs inte mycket rök för att jag ska få en astma-atack.

    Vad jag säger åt rökarna, är att du ska vara hänsynsfulla när du röker bland folk och inte direkt utsätta dem för dina bloss, så säger jag åt dem i all vänlighet.

 9. Tommy Hansson Says:

  Helt rätt, Arne. Jag kommer säkert själv att sluta med lasten en vacker dag.

 10. saxius Says:

  Jag blir så trött på såna MP-tomtar som anser sig ha rätt att bestämma över andra vuxna människor…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: