Sluta gosa med vargen!

Det drabbade området 1820-21.

Helgen före påsk blev en skräckslagen kvinna i Riala i Uppland vittne till, hur en varg attackerade och dödade hennes tillfälligtvis lösspringande hund. Genom att tjoa och skrika lyckades sedan den rådiga kvinnan förhindra att vargen närmade sig henne och hennes barnvagn.

Händelsen är oroande på flera sätt. Det har fått Solveig Larsson, ordförande för Jägarnas riksförbund med kansli i Södertälje, att reagera. På förbundets hemsida skriver hon:

Nu måste man agera omgående när det gäller vargar som rör sig utan rädsla för människor. Sådana vargar måste avlivas omgående helt i enlighet med vår rovdjurspolicy.

Det är bland jägare och viltvårdare ett känt faktum, att vargar som inte känner rädsla för människor beter sig onaturligt och utgör en påtaglig fara för folk och fä. Även om det var länge sedan en varg gick till direkt angrepp mot en människa i Sverige, har det då och då hänt att vargar helt ogenerat tagit sig in på gårdar och rivit ihjäl såväl sällskapsdjur som kreatur, främst får.

De sista dokumenterade – och dödliga – vargattackerna mot människor ägde rum i Gästrikland och Dalarna 1820-21, då den så kallade Gysingevargen, eller möjligen -vargarna, spred död och förskräckelse.

Vargskräcken tog sin början den 30 december 1820 och sträckte sig fram till den 27 mars 1821. Under de tre månaderna angreps 31 människor varav nio dog och 15 sårades. Merparten dödsoffer var barn mellan 3,5 och 15 år men även en 19-årig kvinna dödades och en 18-årig yngling blev skadad. Flera offer åts upp sedan de dödats.

 Alexander Morton som Malmberg Nilsson.

De dödliga vargangreppen upphörde sedan en varg dödats i slutet av april 1821. Det antas att mördarvargen var identisk med en vargunge som fångats 1817 och hållits i fångenskap vid Gysinge herrgård under ett par år innan den rymde eller släpptes fri.

De hemska händelserna i Gästrikland och Dalarna för 190 år sedan har dokumenterats i kyrkornas dödsböcker, husförhör och domstolsprotokoll. Ur inledningen till Ovansjö sockens husförhörslängd med beteckningen AI:7a finns följande nedtecknat av komministern i Ovansjö:

Man har varit af den tanken, att vargar aldrig ätit Människjor; men år 1821 ifrån Nyårstiden till nedanstående dato, har man en bedröflig ärfarenhet häraf. I Årsunda och Östra Färnebo jämte flera socknar i V: Bergslagen hafva ganska många blefvit illa blesserade och även flere uppätne. På förstnämnda stället blef ett Barn i Nyårstiden uppätit, och i går begrafdes benranglet efter en 19 år gl. flicka. Magister Färner i Årsunda har nu idag varit hos undertecknad och beskrifvit denna och flere sorgsliga händelser.
   – Ovansjö Com. Gård d. 19 Martii. L. Backmark

Då liksom nu fanns föreställningen, att en människa kan vara fullkomligt lugn eftersom vargen aldrig angriper människor. Detta är, som vi sett, en sanning med betydande modifikation. Under senare år finns även exempel på människodödande vargar från Nordamerika. Ett fall gällde oljearbetare i Kanada, som brukade slänga ut mat till en vargflock. En av arbetarna gick en kväll ut ensam i skogen och stötte ihop med några vargar. Han blev rädd och började springa (vilket man aldrig skall göra om man möter en varg), föll och blev dödad. Från Alaska berättas om joggare som överfallits av varg.

Det äger sin riktighet att vargen normalt undviker människor. Några fullständiga garantier för att så alltid sker finns icke, vilket inte minst vargen från Riala visar. Det kan inte uteslutas att det ”varggosande”, som vi då och då upplever så frekvent i dessa yttersta av dagar, kan leda till tragiska konsekvenser.

Jag kan mycket väl föreställa mig scenariot, att någon välmenande men tanklös själ tar sig för att lägga ut mat till vargar och att slutresultatet blir ungefär som i fallet med den kanadensiske oljearbetaren. Eller att en orädd varg nästa gång inte nöjer sig med att ta hunden utan i stället siktar in sig på barnet i vagnen.

För att återgå till Gysingevargen så visades i SVT den 13 augusti 2007 en internationell – och mycket välgjord – dramadokumentär med BBC som producent, byggd på källmaterial från de drabbade bygderna. I rollen som den egensinnige jägaren Malmberg Nilsson syntes den skotske skådespelaren Alexander Morton, känd som ”Golly” i den populära TV-serien ”Karl för sin kilt”.

Mer om de onekligen uppskakande händelserna samt annat kring varg här:

http://www.vargreviret.com/forra_sekel.htm

Vargskall från förr.

Vargoffren i Gästrikland och Dalarna under förra delen av 1800-talet ledde till ett uppflammande varghat i Sverige, och under de påföljande 15 åren sköts över 5000 vargar i Sverige. Att vargen, som fordomdags var frekvent förekommande över hela landet, utgjorde ett påtagligt faromoment rådde redan tidigare samstämmighet om. Således var varje vuxen man i vissa landsdelar förpliktigad att hålla sig med en bössa för att vid behov ge sig ut på vargskall. Ända in på 1960-talet kan vad som liknar nolltolerans visavi varg sägas ha rått i vårt land.

Såväl varg som människa vandrade in i vad som nu är Sverige i den vikande inlandsisens kölvatten. Vargen, eller ulven, har därefter haft ett stadigt grepp om människans fantasi genom sitt samtidigt skrämmande och fascinerande väsen. Den imbecilla vargkramarmentalitet som nu är så utbredd torde dock vara ett helt modernt – och huvudsakligen urbant -fenomen.

Explore posts in the same categories: varg

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

24 kommentarer på “Sluta gosa med vargen!”

 1. jesse fransson Says:

  Nu skojar du till det ordentligt va??? Gysingevargen kan du inte tillskriva egenskaper som vilda Vargar har, den var uppfödd i fångenskap och mest troligt torterad till den rymde. Vad gäller kvinnan, barnvagnen och hunden kan jag med 100% säkerhet säga att vargen endast var ute efter hunden då den inkräktade på denna vargs revir som naturligtvis inte borde vara där.

  Sluta gosa med skjutglada jägare som hatar det mesta som konkurrerar med deras intressen. Sluta framförallt att insupa Bröderna Grimms propaganda.

  Jag tar mig för pannan varje gång någon påstått sig se Varg och genast vägrar släppa barnen till skolbussen eller inte vågar knata ner till brevlådan. Patetiskt

  M.v.h Jesse Fransson fd Djurparksarbetare, djurvårdare, viltvård, samt sakkunnig i rovdjursfrågor..Och ja jag bor själv i Lappland ex antal mil från närmsta stad. Björnrikt, Gråben glämtar förbi ibland inklusive Lodjur och Järv..Tänka sig att jag lever ännu

  • Tommy Hansson Says:

   Det vore ju dekorativt om du kunde läsa de inlägg du svarar på, Jesse.

   Min huvudpoäng är ju just att vilda vargar inte har samma egenskaper som vargar som kommit i kontakt med människan har. Det var denna kontakt som gjorde Gysingevargen såp farlig.

   Att Gysingevargen skulle ha blivit torterad finns ingenting som tyder på. Av dramadokumentären, som bygger på fakta i målet, framgår så vitt jag minns i stället att den var ett keldjur för barnen.

   Ja, så fort människor känner någon form av fruktan eller ens tveksamhet inför vargen – känslor som har djup historisk förankring – finns det alltid ett antal förnumstiga förstå-sig-påare som Jesse som vet med 100-procentig säkerhet att vargen inte är ett dugg farlig (mer än för djur, då, men enligt det resonemang som brukar föras är det alltid människans fel att vargar tar djur).

   När den första människan angrips och/eller dödas lär vi också få höra intill leda hur mycket fel denna gjorde, troligen på något sätt beroende på de djävulska jägarna och bröderna Grimm…

   • jesse fransson Says:

    Gysingevargen var knappast ett keldjur för barn, inhägnad född med mat och ingen kontakt med andra vargar eller hundar kan det räknas som en form av tortyr ja. Jag är med rätta förståsigpåare på vild nordisk fauna. Och vargen är inte farlig för människan, du ser den knappt heller, skulle det mot förmodan bli konfrontation så skyller jag nog människans beteende där. Utöver det, vadan detta Varghat då den inte utgjort fara??? Bilar, invandring galna hundägare mm bör hellre bli föremål för pekpinnarna…Åter till Gysinge, Om denna Varg var gosedjur för ungarna och den sedan smiter vore den knappast kapabel att jaga då den säkerligen suttit fången sen valp, således är det människans fel att den tar enklast möjliga föda för att överleva

    Ps vi har 200% mer bärplockare i skogarna i Sverige än jägare, inte en enda har blivit attackerad av Varg, och endast 2 av björn och där var jakthundar involverade. Jägare däremot blir ofta attackerade av vilt pga hundar som hetsar, får bank å ränner till husse i förskräckelse med nallen i hasorna. Alt skadeskjutning av vilt på god 2a plats

 2. "Svenne" Says:

  Nu kommer vargtillskyndarna fram ur varje hörn igen! Vargen som extremt flockdjur lär sig att jaga bytet. Den kunskapen som flocken har delar den med sig. Vargen är allts¨å inte dum, därför är den farlig. En varg som lärt sig att jaga människor kommer att fortsätta med det. Utan vapen är vi människor ofarliga och lätta byten. Tänk på att vargar ger sig på byten som är större än människan, som är utrustad med horn,klövar klor och tänder som vida överträffar människans nakna resurser, bara för att de lärt sig att de kan ta dessa bytesdjur. tänk också på att vi inte längre har kvar den ursprungliga vargnaturen, i stort sett hela Sverige är omdanat och odlat kulturlandskap som egentligen inte är vildmark. Jesse Fransson bor i Lappland, där blir inte vargarna långlivade och lär sig inte att ta små barn.

  • jesse fransson Says:

   Jo som sagt var det jue Bröderna Grimm då. Tar små barn,ja du du enfaldige

  • S-M Says:

   Hoppas verkligen inte detta är Den Svenne…. Detta är ganska otroliga kommentarer som knappast lämpar sig för bemötanden i sak, men duger att flatskratta åt. Läs på om vargbeteende, är tipset.

 3. Anneli Warberg Says:

  Så nu ska sd förespråka utrotning av vargarna? Glöm min röst inkl mina vänner och bekantas

 4. Tommy Hansson Says:

  Jag skrev ”Sluta gosa med vargen”, ej ”Utrota vargen nu”.

  Så när började jag utforma SD:s viltpolitik?

  Glöm min röst om du behöver någon som intygar att du besitter normal fattningsförmåga.

  • Anneli Warberg Says:

   Jag har läst Runar Filpers motion om varg, även sett vad Joseph Fransson skrivit och varför ni tog bort sidan sd-djurskydd. Jag tror att ni försöker fjäska för den norra delen av befolkningen för att få stöd och röster. En undersökning gjord av nv-norrlnad visar att endast 22% är emot varg. Mest äldre personer och jägare så den taktiken lär inte fungera för er. Offra vårt vilda djurliv för att fiska röster. 2,ooo björnar och en ytterst liten vargstam på 20-30 djur enligt Joseph. o vargar enligt Filper

   Folk tror att alla är varghatare eftersom det är de som gapar mest, en lobbygrupp bara

 5. Anneli Warberg Says:

  Tror snarare det är du som är upprörd. om inte är du kanske bara sävlig och fogar dig, alternativt vill klättra ett par pinnhål sd.s hierarki

 6. Molavi H. Says:

  Hej Vännen Tommy Hansson !

  Värför det finns inte SD-Kuriren i
  Bibliotek runt om Sverige? Det är
  många som undrar !

  Hälsningar Etheran Molavi

  • Tommy Hansson Says:

   Det finns två skäl:

   1. För att få SD-K måste rspektive bibliotek skicka in en beställning. Alla bibliotek vill uppenbarligen inte ha tidningen.

   2. Det är vanligt att tidningen plockas bort av SD-fiender.

   Tidningen finns dock på ett antal bibliotek. Se dock punkt 2. ovan.

 7. Molavi H. Says:

  Förresten akta dej för GURU Jan Milld
  och + Fossilizerade Partiet ND , de är
  bara frusterade med 1100 röster!

  Du och SD är bara besta för Sverige!

  Etheran Molavi

  • Tommy Hansson Says:

   Håller med dig om det sist nämnda, Molavi!

   Nä, jag tycker inte det finns stor anledning att ”akta sig” för Milld och ND. Milld är i grunden en rätt bra kille, som dock har en tendens att visa prov på dåligt omdöme.

   ND är rätt och slätt en ”papperstiger” även om partiets ideologi förvisso är förkastlig och tangerar den rena nazismen.

 8. S-M Says:

  Vargen utrotades i Sverige som ett led i en ny syn på skogsvård – skogsbruk – inte som ett led i dess ”farlighet” mot människor. Vill man öka, ”odla”, köttviltet i form av rådjur/älg är det nödvändigt att reglera de stora rovdjuren. Det kan ses som förståeligt under ett århundrade där urbaniseringen var begränsad och svälten återkommande.

  Ditt exempel på farlig varg saknar totalt poäng eftersom det i det fallet är frågan om ett förvildat hunddjur. Björn har tagit ett par människoliv under 2000-talet, men i båda fallen har det varit frågan om jägare, med otur och möjligen inte med den bästa kompetens på området. Björn är inte ofarligt som djur men är ett oerhört skyggt djur.

  Det här blogginlägget skulle verkligen kunna reta upp mig men tycker ändå det är rätt kul med dina ställningstaganden så väljer ta denna oförklarliga avsky mot rovdjur som hör hemma i vår natur med stor ro.

  En fråga: Hur ser du på pantrar, jaguarer, tigrar, lejon, etc.. från Sydamerika och afrika till Sibirien? Det händer naturligtvis att en och annan människa stryker med även om det inte är ofta världen över. Du skulle i konsekvensens namn alltså förespråka utrotning av även dessa? Som jag minns utan att ha kollat så ville du väl utrota vargen i några andra inlägg.

  Trevlig helt!

  • S-M Says:

   Tillägg till förra. När jag skriver ”förvildat hunddjur” gör jag det fullt medveten om att det biologiskt är en varg, men att den beteendemässigt inte är det då den hölls av människor från födseln.

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Gysingevargen
   Så slipper vi diskussion om den saken.

   • Tommy Hansson Says:

    Det korrekta svaret om Gysingevargen är väl att den faktiskt betedde sig just som en varg som blivit tillvand med människor.

  • Tommy Hansson Says:

   Tack för ditt tämligen balanserade inlägg, S-F. En tyvärr inte särskilt vanlig inställning i sammanhanget.

   Men du misstolkar mig. Jag avskyr inte rovdjur. Min favorit härvidlag är lo – men inte ens detta praktfulla kattdjur bör komma för nära inpå mänskliga knutar.

   Dock anser jag nödvändigtvis inte att vargen ”hör hemma i vår natur”. Allt beror på om vi människor anser att den skall göra det eller inte. Lika väl som man, vilket sker i dag, importerar vargar för att säkra dess geografiska spridning, kan man se till att den försvinner, eller hur?

   Som jag skrev ovan avskyr jag inte rovdjur och har absolut ingen strävan efter total utrotning. Var snäll och tillskriv mig inte åsikter som jag inte har! Rovdjur passar utmärkt på områden med gles befolkning, i naturreservat och i djurparker.

 9. S-M Says:

  Kan tillägga att jag bor ute i skogen med vargrevir i tre väderstreck, med hästar och andra husdjur, utan att vara det minsta vargrädd. Tvärtom vore det en dröm att se varg, lo och björn då och då, som man gör med räven och de vanligare älg och rådjur.

  Men man vore utan hjärta om man inte led med särskilt rådjuren här i dess nordligaste utbredningsområde under de fruktansvärt kalla vintrar vi haft i 2-3 år. De är lätta byten för lo och varg. Så som i alla världens rovdjursområden, måste dessa regleras via balanserad jakt. Var nivåerna skall ligga är en svår fråga.

  • Tommy Hansson Says:

   Good for you!

   Som svar på en förmodan ovan vill jag tillägga att jag aldrig krävt ”utrotning” av vargen. Däremot pläderade jag i ett inlägg av den 10/1 2010 för ”fri vargjakt” i Sverige.

   Det är faktiskt inte riktigt samma sak.

   Avslutningsvis vill jag tillägga att jag, såsom varande uppväxt på landet nära skog och mark, i hög grad uppskattar vår vilda svenska fauna. I direkt anslutning till vårt föräldrahem fanns gott om älg, rådjur, hare, grävling, räv, tjäder, orre, fasan, korp etcetera. Personlig favorit: korp.

   Det innebar av naturliga skäl oclså en hälsosam respekt – att stöta på en älg var ju inte något man drömde om. Det har också förekommit att älg dödast människa upp i modern tid.

 10. S-M Says:

  PS angående vargen

  Vill tipsa om ett radioprogram av Henrik Ekman. Bör kunna avlyssnas förutsättningslöst av de flesta.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3300&artikel=4212571

  Ljudlänk direkt
  [audio src="http://static.sr.se/laddahem/podradio/SR_p1_vinter_110102053215.mp3" /]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: