Välgörande klartext av Netanyahu

Netanyahu synade Obamas bluff om ”1967 års gränser”.

Israels försvarsminister Benjamin Netanyahu blev inte svarslös när USAs president Barack Obama hävdade att Israel måste återgå till ”1967 års gränser”, det vill säga de gränser som rådde i området före Sexdagarskriget. Israel erövrade då den så kallade Västbanken (Samarien och Judéen), Golanhöjderna, Gaza, östra Jerusalem och Sinai från aggressionsländerna Jordanien, Syrien och Egypten.

Som alla vet har emellertid Israel sedan dess återlämnat Sinai till Egypten och överantvardat Gaza och områden på Västbanken att administreras av palestinaaraberna.

Netanyahu talade i välgörande klartext då han konstaterade, att Israel kommer att bli ”oförsvarbart” om tingens ordning återgår till läget före Sexdagarskriget. Vi ser bevis för detta dagligdags, då Hamas från Gaza beskjuter civila områden i Israel och judiska bosättningar utsätts för mördarattacker på Västbanken. Före kriget kunde syriska artilleriställningar ogenerat ösa artilleriprojektiler och granater över jordbruksbygderna nedanför Golan.

Ytterligare ett krav som regelmässigt framställs från arabsidan är att efterlevande till de palestinaaraber som, i många fall på direkt uppmaning från de angripande arabiska nationerna strax före 1948-49 års krig, flydde Israel, måste få rätt att ”återvända”. Det rör sig alltså om personer som är födda utanför och aldrig satt sin fot i Israel.

Netanyahu har fullt riktigt påpekat, att detta är något som Israel inte kan ta ansvar för, särskilt som det aldrig varit på tal att de judar som fördrevs från arabländerna med hugg och slag skall få återvända till sina ursprungshem i arabländerna.

En arabisk återflyttning till Israel skulle dessutom medföra att Israels status som judisk stat – ett koncept som till och med Obama bekänner sig till – skulle sättas ur spel.

Abba Eban talade om ”Auschwitz-gränser”.

President Obama hade sannolikt inte väntat sig att Netanyahu öppet skulle våga sig på att ifrågasätta talet om ”1967 års gränser”, en term som legat och skvimpat i fredssamtal och retorik under alla år. Nu gjorde han det och hela världen kan därför, om bara viljan finns, inse hur omöjligt det är för Israel att foga sig. I alla fall om man vill överleva som en judisk, demokratisk stat i enlighet med FN-beslut och folkrätt.

Redan Israels tidigare utrikesminister, den elegante liberalen Abba Eban (1915-2002), kallade förkrigsgränserna för ”Auschwitz-gränser”.

Obama med flera borde dessutom lätt kunna se att 1967 års gränser ledde till ett antal fullskaliga krig i området på mindre än 20 år, under det att bara en jämförbar konflikt timat under de 44 år som gått efter upprättandet, nämligen Yom Kippur-kriget 1973. Nämnda gränser lever alltså inte på långa vägar upp till Israels ofta påtalade rätt att existera inom ”säkra och erkända gränser”.

Barack Obamas tanklösa och okunniga prat i vädret, som skedde kort tid efter Hamas och Fatahs samgående,  har i praktiken inte bara stärkt Israels position, vilket väl var vad han minst av allt önskade sig – Obamas kontakter med Israel-fientliga och rent antisemitiska krafter och personer är väl dokumenterade – utan dessutom äventyrat hans möjligheter till återval i november 2012.

Den hjältegloria Obama fick efter Usama bin Ladins eliminering har redan börjat hamna på sned. Benjamin Netanyahu demonstrerade vad som skiljer statsmannen från opportunisten.

Explore posts in the same categories: Israel

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

13 kommentarer på “Välgörande klartext av Netanyahu”


 1. Obama hoppas jag blir avsatt snart, detta är tveklöst den dummaste president som Usa någonsin haft. Tydligen enkelt att kräva eftergifter av Israel men tror knappast Obama kan garantera säkerheten för Israel. Ynkligt är förnamnet. Jag är ganska övertygad om att Obama är muslim och att Usa,s dagar som stormakt är räknade tack vare denna trojanska kuse

 2. Mikael Hakim Says:

  Du är ganska dåligt påläst. Katastrofen var ett faktum redan innan 1967. Katastrofen inleddes redan när staten Israel grundades 1948. Krigen 1967, 1973, Intifadan 1987 och 2000 samt bombningen av Gaza 2009 grundar sig i att staten Israel grundades.

  Du motsätter dig också att de palestinier som levt och fötts i exil ska få återvända till Palestina. Låt mig då fråga dig vad som gav Israel rätt att hämta in hundratusentals etiopiska judar under 1980-talet? Dessa hade inga som helst band till staten Israel. Men eftersom de tillhörde en gammal gren av judendomen så ansåg Israel att det var rätt att flyga in dem i Israel. Dessa etiopiska judar hade än mindre band till Israel.
  Är det inte dags att öppna ögonen och inse att en stat där din tro och etnicitet är det som styr enbart skapar konflikter. Finns det någon annan stat i världen där valet av din karriär styrs av din etnicitet i lika hög utsträckning som i Israel?

  MVH
  Mikael Hakim

  • Tommy Hansson Says:

   Jag är tvärtom mycket väl påläst.

   Katatstrofen inföll när araberna tillbakavisade FN:s delning av det brittiska mandatet Palestina och inledde sin rad av krig mot den judisks staten i den totalt felslagna tron, att de av Förintelsen försvagade judarna skulle bli en munsbit.

   Eftersom Israel är det judiska folkets nationalhem är det givetvis i sin ordning att judar i förskingringen bereds möjlighet att bo och leva i Israel.

   • mikaelhakim Says:

    Men varför skulle araberna ta skulden för ett brott som begåtts av Europa?
    Du svarade inte heller på min fråga om de etiopiska judarna. Kan du sluta vara så opåläst och bara granska på konflikten utifrån ett sionistiskt perspektiv?

  • Jacob I Says:

   Mikael: Noterar att du är väl påläst. Du har säkerligen studerat Palestinagruppernas ”historieskriving” med lupp!

 3. Tommy Hansson Says:

  Jag ber mina läsare notera, att ovanstående kommentator således anser det vara ett ”brott” att det judiska folket genom FN fick ett nationalhem efter Förintelsen.

  Med den inställningen är det naturligtvis ingen sensation att det aldrig tycks bli fred i Mellanöstern.

  Och jo, jag har visst svarat på frågan om de etiopiska judarna. Med andra ord: var inte så ”opåläst”.

 4. Inge sandén Says:

  Härligt att läsa dina svar till gamla nazister,som inte kan låta bli att läsa din blogg.
  Heja Israel och judarna som aldrig någon gång någonsin mera tänker låta sig lastas i några godsvagnar.
  Det är detta som stör gamla nazister så oerhört,att Adolf med arabernas hjälp inte lyckades utplåna detta folk,utan att dom nu istället blivit så starka att inte ett enda islamstyrt arabland vågar ge sig på dem.
  Den som försvar sig mot de förintelse älskande arabnazisterna,har alltid rätt.
  Mikael Hakim verkar vara en bitter nazist,som inte kan dölja sin besvikelse över att Adolf misslyckades med sitt uppsåt.

 5. Jacob I Says:

  Självklart att Israel inte kan godta Obamas förslag att återgå till 1967 års gränser. Varför, framgår tydligt av denna film:

 6. ar4ne Says:

  Tänk vad eftervärlden får reda på som kommer fram i dagsljuset förr eller senare, detta sagt som en påminnelse om att hylla politiska ledare är förkastligt!

  Gandhi var bisexuell rasist

  INDIEN/USA En ny biografi över Mahatma Gandhi har väckt upprörda känslor i Indien då den antyder att Gandhi, förutom att vara rasist, även var bisexuell.

  Boken heter ”Great Soul: Mahatma Gandhi and His Struggle With India” och är skriven av Pulitzer-prisbelönte Joseph Lelyveld, tidigare chefredaktör för ”New York Times”, där han jobbat i runt fyrtio år.

  Enligt boken lämnade Gandhi tillfälligt sin fru för den judiske arkitekten och kroppsbyggaren Hermann Kallenbach och de levde en tid tillsammans i Sydafrika innan Gandhi återvände till Indien och blev ledare för självständighetsrörelsen.

  Uppgifterna i boken bygger på hittills okända brev mellan Gandhi och Kallenbach.

  Lelyveld hävdar även i boken att Gandhi haft sex med flera unga kvinnor under 18 års ålder.

  I västvärlden ses Gandhi ofta som freden personifierad och hyllas av pacifister världen över.

  Och vilka insatser gjorde Nelson Mandela för Sydafrika mer än att han satt i fängelse?

  • Tommy Hansson Says:

   Så Gandhi var inget helgon.

   Det hindrar inte att han obestridligen var en stor politisk ledare. Kanske inte fullt så stor som den allmänna förgudningen av honom velat göra gällande, men ändå.

   Mandela var heller inget helgon. Innan han fängslades ägnade han sig åt terrorverksamhet och var med och grundade ANC:s väpnade gren. Sedan satt han, som sagt, i fängelse en lång tid.

   Den nytta han gjorde – och man bör ha varit blind och döv för att inte se den – var, att han avstod från en hatisk, hämndlysten politik gentemot den vita minoriteten under Sydafrikas omvandling. Det stora blodbadet uteblev.

   Jag är eljest delvis mycket kritisk gentemot både Mandela och ANC:s Sydafrika, men Mandelas politik i början på 90-talet gillar jag.

 7. ar4ne Says:

  Tommy

  Avskaffandet av Aparthied var nog ett stort misstag, mord sker på vita farmare ca 2000 st har fått sätta livet till efter att den svarta regimen tog vid.

  EXPO fördömde Sverige som blandade sig i Aparthiedregimen och anser att engelsmännen skulle få hållas med ett leda landet.

  Man skulle kunna säga att man vänt på steken i Sydafrika nu är det de svarta som är rasister.

  • Tommy Hansson Says:

   Tro mig, det hade varit omöjligt att fortsätta upprätthålla apartheid. Jag var där 1988, strax före fallet, alla visste att apartheid skulle väck förr eller senare. Vad det gällde var att söka undgå en blodig revolution. Och det lyckades.

   Sedan håller jag med om att det av de svarta dominerade Sydafrika lämnar mycket övrigt att önska. Jag skrev relativt nyligen om det på min blogg.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: