Kanada stoppade Obamas Israel-plan

Stephen Harper stöder Israel och Netanyahu.

Sajten One Jerusalem rapporterar att Kanadas konservative premiärminister Stephen Harper vid G8-mötet i Deauville i Frankrike vägrade gå med på en av president Barack Obama initierad plan, att låta mötet uttala ett krav på att Israel skall återgå till ”1967 års gränser”.

Den amerikanska tidskriften Commentarys nätupplaga den 27 maj konstaterar att det inte var någon överraskning, att G8-länderna ställde sig bakom Obamas uppmaning till de inblandade parterna att återvända till förhandlingsbordet med hänvisning till den amerikanske presidentens kontroversiella tal för någon vecka sedan.

”Men vad som var överraskande”, fortsätter Commentarys Jonathan S. Tobin, ”var att toppmötets slutkommuniké inte nämnde presidentens insisterande på att 1967 års gränser skulle vara startpunkten för sådana förhandlingar. Orsaken härtill var en av G8-ledarnas envisa vägran att pressa Israel på detta sätt.”

Tobin hänvisar till den engelskspråkiga israeliska tidningen The Jerusalen Post, som rapporterar att Kanadas premiärminister Stephen Harper var ”benhård” i sitt krav på att G8-ländernas uttalande inte skulle innehålla något omnämnande av gränserna före Sexdagarskriget 1967. Dessa gränser hade gjort det möjligt för Israels arabiska grannländer att gång på gång gå till angrepp mot den judiska staten.

http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=222506

Jerusalem Post noterade vidare, att Kanada nekades en tvåårsperiod i FNs säkerhetsråd förra året framförallt på grund av dess rykte som en pålitlig vän till Israel sedan Harper tillträdde som regeringschef för fem år sedan. Genom att på detta sätt ge sitt stöd åt Israels premiärminister Benjamin Netanyahus avvisande av 1967 års gränser, gav Harper storebror USA en rejäl knäpp på näsan.

En återgång till 1967 års förkrigsgränser skulle bland annat innebära en delning av Israels huvudstad Jerusalem.

G8-ländernas stöd för förhandlingar anses vara en avspisning av den palestinska myndighetens strävan att inleda fredsförhandlingar via en FN-resolution som backar upp idén om en palestinsk stat. Inget av de andra länderna ville dock ansluta sig till USAs föresats att rösta emot ett sådant steg.

”När det kombineras med Kanadas förmåga att avvisa Obamas omnämnande av 1967, betyder detta misslyckande att toppmötet inte kan anses ha utgjort någon diplomatisk framgång för presidenten”, avslutar Jonathan S. Tobin sin alanys i Commentary.

De så kallade G8-länderna består av de världens länder som anses vara mest inflytelserika och industrialiserade: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Ryssland, Storbritannien, Tyskland och USA.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “Kanada stoppade Obamas Israel-plan”

 1. ar4ne Says:

  Vad ska man tycka och tänka?

  Ska vi helt enkelt lämna denna långa konflikthärd mellan Israel och Palestinerna åt sitt öde och låta dem förgöra varandra så att det kan bli fred i mellanöstern någon gång, röster för det har höjts genom åren bland vanligt folk och tanken är egentligen logisk, när ingenting annat hjälper.

 2. Tommy Hansson Says:

  Det är väl inte så stor risk att alla förgör varandra. Konflikten har ju varit tämligen lågintensiv efter Yom Kippur-kriget 1973, avbruten då och då av palestinska ”intifador” och självmordsmördarkampanjer.

  En bra början på en mer bestående fred är att palestinierna/araberna helt enkelt respekterar folkrätten och därmed Israels rätt att existera inom ”säkra och erkända gränser”. En återgång till förkrigsgränserna 1967 skulle ju omintetgöra det senare.

  Om detta ej erkänns – och inte mycket tyder väl på att Hamas/Fatah är benägna att göra det i en snar framtid – får vi nog räkna med att Israel (surprise!) kommer att försvara sig med de medel som står till buds.

  Och även om palestinaraberna mot förmodan skulle erkänna Israel är mullornas Iran alltfort inställt på att utplåna Israel.

  • ar4ne Says:

   Tommy du har så rätt, dessa medeltida Mullor som bara sprider hat och förakt mot Israel, det är mycket märkligt att inte världssamfundet tog en ordentlig diskussion i frågan om mellamöstern utan USA medverkan med sin vetorätt.

   Som jag har förstått det, vill inte USA vara osams med araberna utan snarare tvärtom för att USA ska säkra oljan, alltså de sitter på två stolar och spelar skenheliga.

 3. ar4ne Says:

  Man bör se den här videon för att förstå vilket folk israeliterna har att göra med.

  http://politisktinkorrekt.info/2011/05/27/visste-ni-om-att-jorden-ar-platt/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: