Därför skall S-bossen inte bära Boss-bälte

Partiledare (S) Håkan Juholt har fått påskrivet i media för att han bär ett bälte från den ledande tyska klädtillverkaren Hugo Boss. Men inte ett autentiskt Boss-bälte, utan ett piratkopierat sådant som Juholt uppger sig ha inhandlat i Turkiet.

http://blogg.aftonbladet.se/politikerkollen/2011/05/skarpning-juholt

I Expressen 30/5 2011 ges tullverkets Per Holgersson utrymme för kritik mot Juholts val av bälte:

-Det ser illa ut. Han kan ha köpt det på en semesterresa, men han stöder ju indirekt svart ekonomi.

I Expressen-artikeln konstateras bland annat att illegal handel med piratkopierade varor är ”den snabbast växande formen av organiserad brottslighet” samt att värdet av varumärkesförfalskning kan uppskattas motsvara 5-7 procent av världshandeln. I sammanhanget nämns även maffiainblandning.

Eleganta naziuniformer från Hugo Boss ateljéer.

Detta kan naturligtvis anses vara illa nog, särskilt för ledaren av Sveriges största politiska parti och en potentiell statsminister. Det finns dock ännu ett skäl till att Juholt borde slänga sin Boss-kopa i soporna (om han inte redan gjort det), och det är det tyska företagets föga rumsrena historik.

Företaget grundades av Hugo Ferdinand Boss (1885-1948) i tyska Metzingen 1924 men gick i konkurs 1930. När verksamheten återupptogs ett år senare fick företaget snabbt lukrativa kontrakt med den tyska naziregimen och fick leverera uniformer inte bara till tyska armén (Wehrmacht) utan fastmer till de nationalsocialistiska organisationerna SA, SS och Hitler-Jugend. Hugo Boss-cheferna var vid denna tid entusiastiska nazianhängare.

Dessutom tog Hugo Boss under tiden för Andra världskriget 1939-45 in tvångsarbetare från det övriga Europa, vars länder ockuperats av Nazityskland. Det är enligt min mening främst på grund av denna avskyvärda koppling, som Håkan Juholt bör avhålla sig från att visa sig offentligt med varor från Hugo Boss.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik, Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

11 kommentarer på “Därför skall S-bossen inte bära Boss-bälte”

 1. Kalle Says:

  Istället för att producera trams i EXPO-stil så borde du och SD försvara Kungen och stå upp för den svenska monarkin!

 2. Tommy Hansson Says:

  Jag är medlem i Rojalistiska föreningen och stöder därmed aktivt Sveriges monarki. Min senaste hyllning till konung Carl XVI Gustaf återfinner du i mitt blogginlägg på hans födelsedag den 30 april. Du lär hitta fler av den typen av inlägg på min blogg även fortsättningsvis.

  Vad har du själv gjort för konungen på sistone?


 3. Det var intressanta fakta må jag säga. Kommer inte att handla några varor av det företaget

 4. ar4ne Says:

  Bortsett vad Boss står för med sin bakgrund, så är jag inte lika kritisk mot piratkopier.

  Tänk efter vad vi talar om, märkeskläder marknadsförs som om de vore gjorda av guld och egentligen bekostar vi enbart extrareklamen för företaget som levererar märkeskläder, i sak ser jag det som svindleri och av den orsaken ser jag piratkopier på märkeskläder som helt okay.

  Jag kan ge er ett tips om hur man säljer t.ex. Öl bryggerierna skulle knappast få en ölburk såld, om burken var rostfärgad och att på etiketten står det enbart Öl och eventuellt bryggeriets namn och alkoholhalt.

  Jag menar på att loggan på ett företag får vi betala svindyrt för och detta säljer och kallas för märkeskläder.

  • Tommy Hansson Says:

   So what?

   Om människor köper märkesgrejerna – själv skulle jag inte komma på tanken – så finns det ju en efterfrågan. Det är deras pengar, låt dem köpa svindyra prylar om de vill. Reklam och marknadsföring omfattas för övrigt av yttrandefriheten.

   Och det där med ölburken stämmer nog inte, tror faktiskt ditt förslag skulle kunna sälja bra med rätt marknadsföring. Det finns redan en ölsort som heter ”Starköl” (med silverfärgad burk, visserligen, men ändå)och den säljer så vitt jag vet hyggligt.

   • ar4ne Says:

    Tommy

    Jag har jobbat i reklambranschen och vet hur tongångarna går.

    Visst, om folk är så korkade att de köper dyra märkeskläder i onödan är det upp till dem,

    I sak gör etiketten på glas och burkar halva strategin för att folk ska välja just deras produkt, men det ligger något i det att en simpel burk kanske har sin lockkelse.
    Personligen brukar jag testa varor som inte har ett pråligt utseende och finner att dessa varor är i full konkurens med andra produkter och ibland kan de vara mycket bättre med sitt innehåll.

 5. LPÖ Says:

  Jag är emot det här med ekonomisk bojkott. Demokratin och freden har alltid gynnats av frihandel. Kanske var Hugo Boss cheferna på 30-talet entusiastiska nazianhängare, men är fallet så idag? Knappast! Skall vi bojkotta HB, så måste vi också bojkotta Thyssen om vi skall vara konsekventa. Det är omöjligt att bojkotta Thyssen eftersom deras stål finns överallt omkring oss.

  • Tommy Hansson Says:

   Jag förespråkar inte någon allmän bojkott av BOSS, Thyssen eller något annat företag. Det är en fråga för vars och ens samvete.

   Däremot menar jag att höga politiker av typ partiledare har ett särskilt ansvar och bör inte göra reklam för den här typen av företag genom att skylta med deras produkter..

  • Kattsvans Says:

   Kanske var Hugo Boss cheferna på 30-talet entusiastiska nazianhängare, men är fallet så idag? Citerar….

   Möjligt att de inte är det idag som företag, men har de gjort rätt för sig i efterhand??? Finns ex antal Tyska och Österrikiska företag som ännu inte betalat skadestånd för det dom gjorde för faktiskt bara 65 år sedan

   • Tommy Hansson Says:

    Enligt Wikpedia betalade Hugo Boss-företaget år 2000 ut någon form avskadestånd.


 6. […] Ändå får åtminstone denna bloggare inte helt angenäma ”vibbar” när jag ser ett foto av Skau i säkerhetsrådet. Hade han levt i Tyskland på 1930-talet hade han med sitt utseende varit klippt och skuren som fotomodell för Hugo Boss. https://tommyhansson.wordpress.com/2011/05/31/darfor-skall-s-bossen-inte-baraboss-balte/ […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: