Dags att införa thailändska lagar?

Australiern Harry Nicolaides inväntar rättegång för majestätsbrott i Thailand. Foto: AP

Enligt en opinionsmätning, utförd av SIFO, uppgav 72 procent av de tillfrågade att de stöder monarkin. Mätningen avslutades den 31 maj. Av de 500 personer som tillfrågades efter den stora kungaintervjun på måndagen stödde 68 procent vårt nuvarande statsskick.

Det har i vissa media sökts göra gällande, att stödet för kungadömet ”rasat” efter TTs intervju med konung Carl XVI Gustaf, vilket inte är helt med sanningen överensstämmande. Tvärtom måste det stöd som uttalats i ovanstående undersökning anses vara anmärkningsvärt stort med tanke på den hetskampanj monarkin i allmänhet och konungen i synnerhet utsatts för sedan publicerandet av tramsboken Den motvillige monarken för en tid sedan.

I en TT-text publicerad 3/6 säger Toivo Sjörén, chef för SIFOs opinionsundersökningar (och en gång i tiden ordförande i Moderata ungdomsförbundet), att monarkistödet legat på 65-70 procent ända sedan 1970-talet och fortsätter:

– Det här är väl snarare ner till normalnivå från en något högre.

Större än så är alltså inte raset för vår svenska monarki. Jag gissar att en stor del av svenska folket faktiskt insett, att den senaste ”kungaskandalen” helt och hållet skapats av oseriösa skribenter, media som vädrar blod och kriminella operatörer som ser en chans att bättra på sitt renommé genom att nämnas i samma andetag som vår kung. Eller för att citera den historiske författaren Herman Lindqvist:

– Det är som en storm i en gödselstack.

http://www.nyheterna.se/1.2159425/2011/05/31/som_en_storm_i_en_godselstack

I likhet med Lindqvist blir jag bedrövad när jag ser konungen uthängd i massmedia via TT-intervjuer, där intervjuaren dessutom använder sig av det nedlåtande ”ni” när vederbörande tilltalar majestätet. Har verkligen hovet godkänt detta?

Rojalistiska föreningens Patrik Åkesson och Lennart Stockblad flankerar kronprinsessparet.

Av slaskblaskorna är särskilt Expressens nihilistiska hållning motbjudande att notera. Samma tidning som på ledarplats kräver republik har ett par medarbetare – exempelvis Johan T. Lindwall och Cecilia Hagen –  som, uppenbarligen i vilseledande syfte, tillåts uttrycka relativt kungavänliga åsikter i krönikor.

Särskilt vämjeligt i sammanhanget är att kriminella halvfigurer såsom Milan Mafioso och Mille Skurkovic (eller vad de nu heter) framställs som mer eller mindre rekorderliga källor. Och att uppenbart mediakåta  mytomaner och/ eller nymfomaner som en bedagad sångerska i ett skabröst popband bereds tillfälle vika ut sig, i de enda syftena att bättra på sin egen ekonomi och smutskasta kungahuset.

Vad ligger då bakom hela detta bullrande mediedrev? Jo, påståenden om att konungen skulle ha umgåtts med kriminella på vissa nattklubbar och därtill synts med så kallade ladies of the night. Det är väl närmast oundvikligt att statschefen genom alla dessa år någon gång vistats under samma tak som brottslingar respektive satt sin fot på etablissemang där det förekommit mindre moraliska aktiviteter.

So what? Är verkligen vi svenskar i detta nådens år 2011 verkligen så prudentliga att vi behöver förfasas över sådant? Jag har själv sysslat med politik i närmare 40 år och måste under den tiden – en hel generation – ha mött både små och stora skurkar, dock utan att ingå några affärer eller på annat sätt samarbeta med dem, är det väl bäst att tillägga. Jag vet med bestämdhet att jag en gång – på en presskonferens – vistats under samma tak som förre förrädaren, den livstidsdömde  Stig Bergling.

Bara en sådan sak som att jag regelbundet deltar i sammanträden inte bara i tingsrätten utan också kommunstyrelse, kommunfullmäktige och diverse nämnder. För att inte tala om alla föreningar av olika slag  jag är medlem i.

Uppfatta detta som ni vill. Vad jag vill ha sagt är, att även om vartenda ord i skandalskriverierna i böcker och tidningar vore sant – vilket jag inte ett ögonblick tror på – så kokar hela faderullan ner till att vara just ”en storm i en gödselstack” och på intet sätt värt den uppståndelse som genererats så här långt.

Mitt förtroende för den konstitutionella monarkin, det kloka och representativa statsskick som vårt folk har det stora privilegiet att vara begåvat med, förblir under alla omständigheter orubbat. Konungen har gjort ett storstilat jobb för Sveriges bästa under de 38 år han hittills parkerat på tronen och kommer säkerligen – och till stor förtret för bland andra Republika föreningens ordförande Peter Althin (KD) – att fortsätta göra det under åtskilliga år till.

Kungarna Carl XVI Gustaf och Rama IX (Bhumibol).

Fram till strax efter Andra världskriget skulle skriverier av ovan beskrivet slag ha föranlett åtal för majestätsbrott. Det var en term som inlemmades i den svenska strafflagstiftningen 1864 men tyvärr utmönstrades vid strafflagens omarbetande 1948.

I dag torde kungariket Thailands lag mot majestätsbrott – möjligen undantagandes hur det är i Saudiarabien med dess medeltida sharialagar – vara världens strängaste. I Thailand kan envar som uttalar sig nedsättande om konung Bhumibol Adulyadej – officiellt regentnamn Rama IX – ådömas upp till 15 års fängelse. I januari 2010 dömdes exempelvis en austaliensisk ”författare” till tre års fängelse för att i en roman ha smädat kungen.

Efter de senaste mediala övergreppen mot vår svenske monark kan jag tycka, att det vore dags att i Sverige införa lagar som närmar sig de thailändska.

Explore posts in the same categories: Carl XVI Gustaf, Monarkin

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

12 kommentarer på “Dags att införa thailändska lagar?”

 1. Jacob I Says:

  Tror det bästa skulle vara om alla vänsterelement inom media sparkades ut en gång för alla och ersattes av kompetenta objektiva journalister som kunde sitt jobb. Hela detta mediadrev utgår från vänsterkanten som här ser sin chans att avskaffa kungahuset, en i alla tider våt vänsterdröm!

 2. Tommy Hansson Says:

  Eller att vänsterelementen skolades om till hedervärda och kompetenta journalister…men det lär väl ske först när korpen vitnar, för citera ur en svensk medeltidsballad.

  • ar4ne Says:

   Apropå vänsterelement som borde skolas till civiliserade människor.

   Anarkister saboterade bön för Sverige

   GÖTEBORG Drygt 500 kristna samlades på nationaldagen på Gustav Adolfs torg för att be. Efter en stund tågade en skara svartklädda vänsterextremister in på torget och började överrösta bönen genom att skandera mot nationalism och rasism.

   Enligt den kristna tidningen Dagen utgjordes den vänsterextrema gruppen nästan uteslutande av etniska svenskar, medan den kristna gruppen på torget var mångkulturell. Diakonen Eva Clarängen, som enligt Dagen är känd i hela Bergsjön för sitt djupa flyktingengagemang, bad för det mångkulturella samhället och för utsatta människor, men det blidkade inte anarkisterna. Inte heller hjälpte det när de kristna ropade halleluja ”med mer inlevelse än de annars gjort”.

   Polisen fick till slut gripa in och avhysa anarkisterna.

   IT Red.

 3. Lassekolja Says:

  Instämmer helt med Tommy H.!
  Jag kan faktiskt ”skryta” med att vara livstidsmedlem i två organisationer i vilka båda heter Åkesson i efternamn, den ene Jimmie och den andre Patrik i förnamn och behöver jag verkligen inte skämmas för!!!

 4. Tommy Hansson Says:

  Båda Åkesson utmärkta personer var och en på sitt sätt!


 5. Jag håller med om att kungen har behandlats på ett vidrigt sett. Men det här är inte första gången som pressen beter sig illa och oprofessionellt. Så varför ska vi införa en lag som skyddar konungen men inte Sven-Otto Littorin eller de andra som dömts utan rättegång i mediernas domstol?

  Förövrigt har jag kvar mina åsikter om monarkin, men det betyder inte att jag anser att någon har rätt att behandla konungen respektlöst. Kungen ska ha rätt till samma lagskydd som alla andra. Och i dag är det lagskyddet mot skvallerspridande som är problemet, inte att just kungen har utsatts för medias trams. En publicering ska givetvis alltid föregås av källkontroll.

 6. Tommy Hansson Says:

  Med all respekt för Littorins lidanden: någon kung eller statschef var/är han ju inte…

  Givetvis är det ett problem att slaskspressen med jämna eller ojämna mellanrum utsätter offentliga personer för gatlopp på tvivelkaktiga grunder, oavsett vem som drabbas.

  Jag tycker dock det är rätt självklart att vår kung och statschef skall åtnjuta ett särskilt skydd i sammanhanget!


 7. Och hur hänger det ihop med att monarki och demokrati går att förena? Lagen ska väl vara lika för alla i en demokrati?

  • Tommy Hansson Says:

   Det är den ju inte ens nu. Kungliga och diplomater lyder inte under samma lagar som övriga. Jag är heller ingen fanatiker i frågan.


 8. Det jag försökte skriva var givetvis:

  Instämmer i ditt svar att lagarna inte är lika för alla i vår demokrati. Men så borde det vara. Finns ingen anledning att göra det ännu värre.

  • Tommy Hansson Says:

   ”Demokrati” betyder som bekant folkstyre. Inte nödvändigtvis att allt skall vara lika för alla.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: