SD fjärde största i juni-SIFO

Det råder en tämligen bastant övervikt för det rödgröna blocket i den SIFO-mätning som presenterades av Svenska Dagbladet i dag den 19 juni. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får tillhopa 48,8 procent medan alliansunderlaget noteras för endast 43,3 procent. Men skillnaden är egentligen större än så, emedan KD (för vilken gång i ordningen?) hamnar under riksdagsspärren med bara 3,6 procent.

Sossarnas 35,2 procent kan kanske med en välvillig tolkning av den nye S-ledarens prestationer betecknas som ett slags ”Juholt-effekt”. Realistiskt sett är det väl närmast så, att folk som är benägna att rösta på sossarna gläds åt att det nu finns en tydlig ledare som i varje fall inte gjort bort sig helt. Samtidigt har statsminister Fredrik Reinfeldt under den gångna månaden gjort en  slät figur och därtill tappat i personligt förtroende.

Statsministern har viss anledning att se bekymrad ut…Foto: Photo2be

Oppositionen ser rätt stabil ut med sossarna på uppgång, miljöpartisterna med fortsatt höga siffror och vänstern ännu så länge knappt men klart över fyraprocentsstrecket. Alliansen kan nog sluta drömma om att V någonsin skulle hamna under riksdagsspärren, med tanke på att den omskrivna ”kamrat fyra procent” i ett skarpt läge skulle träda i kraft och rädda de forna kommunisterna kvar i parlamentet. Något motsvarande fenomen existerar knappast som livlina för KD i det borgerliga lägret.

För mig framstår det som uppenbart att KDs raison d´etre inte längre är för handen: dels har den alltmer bleknande partiledaren Göran Hägglund definitivt övergivit partiets tidigare patenterat familjevänliga politik, dels bryr sig partiets riksdagsgrupp inte längre ett dyft om abortfrågan – i stället har Sverigedemokraterna införlivat KDs gamla hjärtefrågor med sitt eget program. Detta blev närmast överydligt med SDs Julia Kronlids uppmärksammade debattinsats i riksdagen nyligen, där hon – till skillnad från KDs representant -talade för att sjukvårdspersonal måste ha rätt att, utifrån sitt samvete, säga nej till att medverka vid det utsläckande av liv som alla aborter innebär.

För Sverigedemokraterna ser det fortsatt stablit ut med 6,8 procent andra SIFO-mätningen i rad och vågmästarläge, det senare om man räknar med KDs siffror. Det är visserligen tänkbart att mätningsdeltagarna imponerats över Jimmie Åkessons som vanligt gedigna insats i partiledardebatten och Julia Kronlids ovan nämnda framträdande, men troligaste förklaringen till SDs fortsatta framgångar torde nog ändå vara att partiet breddat sin politik, gjort inbrytningar runt om i landet samt fått något ökat stöd i de större städerna. Värt att notera är att SD nu är Sveriges fjärde största parti knappt före Folkpartiet, klart distanserande krisande Centerpartiet med lama ankan Maud Olofsson i spetsen.

…och här är huvudskälet till Reinfeldts bekymmer: lama ankorna Hägglund och Olofsson. Foto: Photo2be

Personligen undrar jag om inte den största orsaken till SDs långsamt uppgående opinionssiffror står att finna i att det är på väg att gå upp för allt fler människor, att partiet inte är det ”främlingsfientliga” och/eller ”rasistiska” extremistparti som greuel-propagandan vill göra gällande. Utan ett fullt normalt och konventionellt parti som tar upp frågor, som allt fler människor finner angelägna.

I 2014 års val vore det väl själva bövelen om man inte skulle lyckas ta sig in i Stockholms stadshus med Linus Bylund, pressekreterare hos Åkesson, som trolig ”stark man” och dessutom komma in i Stockholms läns landsting!

SIFO-resultatet är ingalunda högsta juni-noteringen för Sverigedemokraterna. Bäst har det gått hos United Minds med 7,8 procent under det att YouGov bjöd på 7,1 procent. Hos Skop blev det 6,5, Novus 5,4 och Demoskop 5,4. Sämst resultat under senare tid för SD blev det i Synovate-undersökningen i maj, då partiet nätt och jämnt lyckades kravla sig över riksdagsstrecket med 4,2 procent av de tillfrågades sympatier.

Sistnämnda bottennapp föranledde ej alls oväntat olyckskorpen, den tidigare SDaren och  till Piratpartiet avhoppade labile Jan Rume, att förutspå att SD i valet om drygt tre år skulle ”göra en Ny Demokrati” och ramla ur riksdagen. Orsaken skulle vara ett ute i bygderna utbrett missnöje med partiledningens göranden och låtanden och att SD därför skulle ramla ihop som ett korthus lagom till valet.

Jag kan upplysa den gamle skojaren Rume om att detta aldrig kommer att inträffa. Sagda missnöje, som bland annat tidningen Expo och andra SD-fientliga krafter sökt blåsa upp bortom all rim och reson, är egentligen högst marginellt och knappast större än det missnöjde som frodas inom varje parti. Det beror till ungefär lika delar på missnöje och bitterhet med den personliga ställningen inom partiet, ren och oförfalskad avundsjuka, missförstånd, oförmåga att förstå hur ett politiskt parti fungerar samt allmän grälsjuka.

Åkesson i finrummet mellan Linus Bylund (till vänster) och nya MP-språkröret Gustav Fridolin. Foto: Photo2be

Sanningen är att Sverigedemokraterna har tagit sig in i politikens finrum för att stanna, vilket alla inblandade har att förhålla sig till vare sig det svider i skinnet eller inte.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

9 kommentarer på “SD fjärde största i juni-SIFO”

 1. ar4ne Says:

  Tommy

  Har du tänkt på hur mycket gratisreklam SD har fått den senaste tiden av Svenska Dagbladet.

  Vill berätta för dig att den framlidne Olle Sandberg som var nattredaktör på SvD var en äkta kommunist.
  Makarna Sandberg åkte över till Moskva under Sovjettiden och tycktes vara välkomna, de blev t.o.m. bjudna på att åka den TransSerbiriska järnvägen som de också gjorde.
  Tänk att visstas i Sovjet och inte upptäcka att det måste varit något fel med detta välde, för de hade bara lovord att komma med.
  T.ex ingen behövde svälta ”alla hade mat på bordet” var det så?

 2. ar4ne Says:

  Sossarnas siffror är lätta att förstå, för att Extremhögern verkar för storfinansen och dels att Mona Sahlin har avgått.

  Däremot Mp siffror är totalt obegripligt trots att 38 % av journalistkåren röstar på dem eller just därför, de för ut miljöfascisternas propaganda dygnet runt, alltså de maler ned väljarnas motstånd som jag tror är den rätta förklaringen.

  Att vi inte tappar mark beror på att våra grabbar sköter sig bra i Riksdagen, men de kunde bli ännu bättre, men det kommer, skam vore annars.

 3. Lars M Hermansson Says:

  Jag tror SD kan växa och komma i nivå med t.ex. Sannfinnländarna, dvs. runt 20 procent.

 4. ar4ne Says:

  Jag får önska dig en glad Midsommar Tommy med den mest naiva artikel jag läst på mycket länge.
  Kommentera artikeln så att läsarna får höra din version om Södertälje.
  http://www.sourze.se/__10728521.asp

  • Tommy Hansson Says:

   På ett sätt är jag full av beundran för någon som förmår behålla sin barnatro så till den milda grad trots att verkligheten tränger sig på på ett alltmer hårdhänt sätt.

   När jag kastade mig in i Södertälje-politiken på 1990-talet var runt 25 procent av södertäljeborna av utländsk härkomst. Nu närmar det sig 45 procent. Och visst kan det vara trevligt, spännande och lärorikt att stifta bekantskap med människor från främmande kulturer

   Den storögda barnatro – gränsande till det pseudoreligiösa – skribenten gör sig tolk för har dock valt bort en alltmer vittförgrenad gängbrottslighet med rötter i invandrargäng, social misär som alltmer urholkar kommunens ekonomi, katastrof på skolans område, skadegörelse, utanförskap och drogmissbruk.

   Det är tyvärr sådant vi inbitna södertäljebor också får dras med som en följd av att vi utgör ”Sveriges internationella huvudstad”, som det så insmickrande heter i kommunens officiella propaganda.

 5. Tommy Hansson Says:

  P. S. Och en glad Midsommar till dig också!

 6. Lassekolja Says:

  Sverigedemokraterna är tveklöst det parti, som har störst tillväxtpotential procentuellt sett. SD kommer att öka kraftigt i takt med att motståndarnas alla lögner och fördomar genomskådas av väljarkåren. Vi SD-are lever i en mycket intressant tid, med Almedalsveckan som nästa, för SD positiva inslag.
  Kämpa på Tommy och alla övriga SD-hjältar!!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: