Därför åker jag inte till Almedalen

Almedalstraditionen  begynte som bekant 1968 med att Olof Palme – närmare presentation överflödig – höll ett sommartal från ett lastbilsflak. Vad som inte är lika känt är att också sossekollegan Krister  Wickman (1924-93) medverkade i dessa Almedals-tradionens första, skälvande minuter.

Palme var vid denna tid utbildningsminister  och designerad att bli statsminister Tage Erlanders ”kronprins”. Wickman var biträdande finansminister under den legendariske Gunnar Sträng och skulle på 1970-talet i rask följd bli såväl utrikesminister (1971-73) som chef för riksbanken (1973-76). Det ryktades om att han blev utburen från många representationsmiddagar, därav öknamnet ”Frisker Drickman”.

Palme pratar på med Wickman i bakgrunden.

Hur som helst. Almedalstraditionen har därefter ångat på som ett politiskt och propagandistiskt tingel-tangel utan dess like, ett gyckelspel som sväller ut för varje år oberoende om det är valår eller ej. Alla tänkbara samhällsintressen finns representerade, och i går såg jag på text-TV att enbart försvarsmakten lägger ner nära en miljon kronor på årets vecka på Gotland.

Risken med all denna hysteri är naturligtvis att mycket av det som torgförs under  juliveckan kommer att drunkna i bråten av det som politiska partier, regeringsorgan, kyrkor, kommuner, företag, skolor etcetera dukar upp.

Årets Almedalen 3 – 10 juli innebär premiär för det nya riksdagspartiet Sverigedemokraterna (SD), som försökte  komma med i gemenskapen redan i fjol men då fick nobben. SD väckte trots detta betydande uppmärksamhet genom att Jimmie Åkesson ändå tilläts medverka i en TV-debatt, men kanske främst genom att Gotlands-biskopen Lennart ”Koskenkorva” Koskinen vinglade upp på en scen och sökte stoppa en debatt mellan en sverigedemokrat och en kristdemokrat.

I år har SD en hel dag till sitt förfogande, nämligen avslutningsdagen den 10 juli. Då kommer både Åkesson och nyvalde SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand att hålla anföranden.

Statsvetaren och högersossen Stig-Björn Ljunggren har skrivit en mycket intressant och underhållande debattartikel i Svenska Dagbladet 29/6 där han bland annat konstaterar följande:

Almedalen har gått från ett improviserat sommartal till en gigantisk PR-cirkus, där hela propagandaindustrin samlas för att under en vecka ha stundtals vansinnigt intressant och djuplodande seminarier till att pussa kind och sippa rosé under trivsamma former…
   Men Almedalen är ändå stundtals lite kontroversiellt. Det finns olika stragier för att hantera detta. Två ytterligheter gör sig påminda när det gäller Almedalsveckan.
   Den ena är den aningslösa livsnjutande följa-med-strömmenattityden, den typ av folk som går på alla mingel och gratisätningar som finns, som har sååååå trevligt, och kan inte se något fel i att dricka ett glas bubbel utan att veta vem som egentligen betalt.
   Den andra är asketiska och puritanska rebellerna som inte tycker att det är koscher att njuta medeltidsstadens sötma, utan fördömer Almedalen som en Babylons sköka där demokratin offras på PR-branschens altare. Och som vill ha en annan värld, antingen Olof Palmes sextiotal tillbaka (reaktionärerna) eller en ordning där makt inte finns (idealisterna).
   De aningslösa är förstås lite tragiska i sin naivitet och glada uppträdande som Nyttiga Idioter. Men asketerna är ännu mer boring. Förr drog sig sådana figurer ut i skogen och levde som eremiter på vildhonung och myror. Nu bloggar de istället.

Själv  menar sig Ljungren i början av veckan tillhöra de aningslösa, för att mot slutet av densamma glida över mot asketerna: ”Lösningen blir att diskutera Machiavelli OCH slicka i sig ett glas rosé.”

Gustav Kasselstrand kommer att premiärtala i Almedalen jämte Jimmie Åkesson. Foto: Tommy Hansson

Var jag själv står vet jag inte riktigt eftersom jag – hittills – aldrig besökt Almedalen. Jag avser inte att göra det i år heller. Det beror på att jag dels formellt har semester, dels känner en naturlig aversion mot att klumpa ihop mig med en massa för mig huvudsakligen okända människor i sommarhettan. Det är därför jag lagt över SD-Kurirens Almedals-reportage på andra.

Dessutom vill jag inte ”bränna ut mig” på Almedalen med tanke på allt annat jag planerat göra i juli, såsom att göra reportage i Härjedalen, idka 1700-talsanknutna aktiviteter i Medevi brunn, partaja i norra Uppland samt bese en konstutställning i Valdemarsvik. Man tvingas sovra litet när man börjar komma upp i åren…

Om jag får leva och ha hälsan är det emellertid mer än troligt att jag något av de kommande åren kommer att sälla mig till populasen i Almedalen. Om inte annat så i rent studiesyfte.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

26 kommentarer på “Därför åker jag inte till Almedalen”

 1. Jacob I Says:

  Ja du, Tommy! Har själv aldrig varit road av dessa Almedalsaktiviteter som för PK-eliten har blivit ett självändamål (om inte rent utav självmål). Att SD nu även tack vare riksdagsinträdet fått en egen dag får väl ses som att katten (tyvärr, för de övriga) nu finns bland hermelinerna. Man får väl dock inte glömma att dessa tillställningar väl också fyller en funktion för media som får lite mer att göra i sommarvärmen. Själv ägnar jag somrarna åt roligare saker som vistelse nära naturen, bad, fester, o.d., oftast nära hemmet, så att säga. Men det där med 1700-talsankutna aktiviteter i Medevi brunn låter ju spännande. Kanske något man skulle prova!

  • Tommy Hansson Says:

   Eller kanske tvärtom att hermelinen nu tagit plats bland katterna…

   Jo, som historienörd ser jag ser mycket fram mot spektaklet i Medevi brunn i mörkaste Östergötland – för övrigt ungefär varifrån min släkt på min fars sida kommer – då jag får tillfälle inviga min nya 1700-talssvid.

 2. Ricky Echolette Says:

  Hej,

  jag har en fråga till dig Tommy som i och för sig inte hör till själva blogginlägget, men något som jag betraktat väldigt länge.

  När tänker Du och SD ta upp asiaternas ”hat” och diskriminering av oss vita?

  Sedan undrar jag också varför det talas så lite om den förskjutning som sker i världen från USA/Europa till Kina/Asien och hur världen kommer att förändras och även västerlandet till följd av att kineserna och inte USA kommer att utgöra den ekonomiska stormakten i världen om något deccenium.

  Själv anser jag att asiater är mycket intelligenta, men samtidigt att de har ett horn i sidan på oss vita som kan påverka oss negativt.

  Tack på förhand!

  Mvh Ricky

  • Tommy Hansson Says:

   Jag tror inte det är så mycket att ”ta upp”. Det är ändå inte mycket man kan göra åt östasiaternas – främst kinesernas – inställning till oss västerlänningar: de har en flera tusen år gammal tradition att anse sig tillhöra det högstående Mittens rike.Motsvarande inställning från européer och amerikaner – alltså att vara ”överlägsna” andra folk – är ju väsentligt mycket yngre.

   Frågan om förskjutningen från Väst till Öst är komplex och förtjänar noggranna studier. Jag har varit väl medveten om fenomenet åtminstone sedan jag läste Robert Elegants ögonöppnande bok ”Pacific Destiny: The Rise of the East” (1990) för cirka 20 år sedan.

   Jag anser absolut, i likhet med dig, att ostasiaterna är intelligenta och framåtsträvande folk som rimligen borde ha oerhört mycket att tillföra mänskligheten. Det stora problemet för närvarande är ju det faktum att fastlandskineserna – till skillnad från kineserna på Taiwan och i Singapore – ännu styrs av en primitiv ideologi.

   Väst borde satsa på att underminera den kinesiska kommunismen utan att tillgripa våldsmetoder. Exakt hur det ska gå till får du dock fråga någon annan om.

 3. Ricky Echolette Says:

  Tack för svar!

  Den här frågeställningen intresserar mig väldigt mycket. Jag har själv haft kinesisk flickvän och känner hyfsat många kineser i diasporan. Jag har aldrig träffat så många nationalister, rasister och människor med en lika nedlåtande attityd till andra människor som kineser. Det här med deras diskriminering av oss vita tycker jag är väldigt allvarlig, speciellt när den sker i våra länder. Hur ofta ser man en europe anställd i ett företag som ägs och drivs av kineser? Nästan aldrig skulle jag vilja påstå, däremot ser man väldigt ofta kineser anställda i företag som drivs av europeer. Detta måste väl ändå innebära ett allvarligt problem för oss västerlänningar?

  Jag kan rekommendera Dig Tommy att läsa (om Du nu inte redan har gjort det) Gunnar – Adler Karlssons bok ”Superhjärnornas kamp” och hur vi vita kommer att drabbas negativt av asiaternas alltmer ökande ekonomiska inflytande i världen, och hur dem ser på oss som primitiva barbarer.

  Jag brukar ofta fråga kineser, varför dem immigrerar till USA/Europa i så hög utstrräckning till länder som byggts upp av vita, när de ändå föraktar oss så mycket?

  Som kuriosa kan jag också nämna att kineserna länge har varit den grupp av internationella studenter som överutnyttjat gratisstudierna våra universitet allra mest. Nu införs förvisso studieavgifter från HT – 2011. Dessutom berättade en ekonom på universitet för nig att kineser fuskar väldigt mycket på våra universitet/högskolor. Kinesiska studenter som jag träffat har haft en väldigt arrogant attityd till svenska skattebetalare som stått för kalaset.

  Jag är inte kommunist, men till skillnad från Dig anser jag inte att det är kommunismen som är problemet, utan deras allmänna nedlåtande attityd till oss vita och som kommer att åsamka oss stora problem i framtiden. Och jag håller med Gunnar – Adler Karlsson ang.kinesernas och östasiaternas intelligens. Jag tror precis som honom att kineser och östasiater är något intelligentare än oss europeer, vilket all forskning perkar på.

  Själv tror jag att vi vita får spå av östasiaterna i framtiden. Deras högre intelligens, cynism och egoism kommer att få oss på fall. Samtidigt har de hög arbetsmoral, så jag missunnar dem definitivt inte framgång.

  Mvh Ricky Echolette

  • Tommy Hansson Says:

   Visst skapar den inställning du beskriver problem. Samtidigt kan man fråga sig – och även fråga fastlandskineserna – hur det kan komma sig att ett så påstått intelligent folk kan finna sig i att vara nedtryckt under en så primitiv och människofientlig ideologi som kommunismen under så lång tid.

   Det är ju uppenbarligen något som inte stämmer. Förmodligen har det väl att göra med den konfucianistiska traditionen att kollektivet betyder allt, individen ingenting. Individen måste underordna sig de som är högre i hierarkin. När det är så spelar eventuell intelligens ingen roll längre. I gamla tider var det de adliga akademikerna som bestämde, numera är det partipamparna.

   Vare därmed sagt att jag anser kommunismen i Fastlandskina som ett – minst sagt – betydande problem. Här menar jag att Väst måste inta en mer aggressiv attityd och hjälpa det kinesiska folket att göra sig av med kommunisterna.

   Det löser kanske inte problemet med den inneboende orientaliska rasismen, som jag har svårt att se en lösning på.

 4. Molavi H. Says:

  Positiva med kinesiska folket är många de är hård arbetant
  folket och mesta internationaliserade folket i världen och
  andra största positva med kinesiska folket är de INTE islamister
  jag har många goda vänner som är kinesiska i Sverige och
  alla rösta på SD! Mullorna i Iran kan sammarbetar med alla
  kommunister regeringar Venezuela,Kuba och även med
  alla partiet Nazister som är judar hatare. Tre år sen Irans
  president kritiserade Kina ( Inte på grund av demokrati) utan
  på grund att Kinesiskt Regering blev vänlig mot Israel.
  Kina är ”Kommunister” på ytan och kapitalist under ytan
  om Vita människa som blir ”hotade”av Kinesiska, Japanska,
  judar är de vita rabiatta paranoika som Dave Duke KKK
  ledare , han var i Irans konferens om förintelser beundrade
  Iran som det mesta friheter nationer i världen, senare
  pratade han i Iransk TV JAMJAM att han tycker att vita
  människa leva under förintelsen och judarna har ”krossade”
  amerikansk kultur. angående Kinesiska, Japaner, Judar,
  armenier,vitnameser och koreanska de är perfekt folket
  tycker jag de är inte islamister inte heller självsmordsbombare!

  Ps: Om du håller inte med kan du väl skriva på nationell
  idag eller vitboken!

  • Ricky Echolette Says:

   Där har Du helt fel! Asiater är inte mer positivt inställda till vita än några andra grupper! Om dem verkar trevligare, så har det enbart med deras kultur att göra, och ett skådespeleri. Har själv haft kinesisk flickvän, så jag vet. Jag upplever inte alls att t.ex kineser är vänligare än varken araber eller andra, ändå är det mest araber folk skäller på.

   I USA och troligtvis även i Sverige, använder kineser och asiater ofta ”fula” knep mot vita inom företagsvärlden, och försöker obstruera för oss. Men som sagt, de är väldigt intelligenta och har en hög arbetsmoral så jag unnar dem verkligen framgång!

   Jag tror Du bör förstå att de flesta folkgrupper tycker illa om vita, oavsett om det handlar om kineser eller någon annan grupp.

   Mvh Ricky Echolette

  • Ricky Echolette Says:

   Där har Du helt fel! Asiater och kineser har inte en positivare inställning till vita, än andra folkgrupper! Asiater och kineser i USA och annorstädes använder ofta ”fula” knep inom företagsvärlden mot vita, liksom att de försöker obstruera för oss vita. Jag har själv haft kinesisk flickvän, så jag vet vad jag tlar om. Det märkliga är att det ofta gnälls på araber, men att asiater och kineser tillåts bete sig så här mot oss i våra egna länder.

   Asiater och kineser är som jag tidigare skrivit, mycket intelligenta och har en hög arbetsmoral, så jag unnar dem verkligen framgång.

   Men jag tycker många vita västerlänningar har en överdrivet gullig och naiv syn på asiater och kineser och en lika överdriven negativ syn på araber.

   Mvh Ricky Echolette

 5. Molavi H. Says:

  Hej Vännen Tommy Hansson!

  Jag håller med dej 1000% !

  hälsningar

  Etheran Molavi

 6. rksmrgs Says:

  En kedja är inte starkare än dess svagaste länk.

  Precis samma sak gäller för ett samhälle.

  Skaparkraft, tillit, sammanhållning, fantasi, innovationsförmåga, lojalitet, frihet, öppenhet, jämlikhet, solidaritet, rättvisa, hänsyn, hederlighet, allt detta är länkar i samhällets kedja.

  Västerlandets (hittillsvarande) framgång har berott på att dessa länkar hållits någorlunda intakta och i samspel med varandra.

 7. Molavi H. Says:

  …och därför att rösta vi på SD!

 8. Ricky Echolette Says:

  I grund och botten Tommy, och alla ni alla som skriver här så är vita/kaukasier den mest avskydda folkgruppen av alla. Jag tror inte det handlar om andra världskriget och de exempellösa gräsligheter som inträffade då. Inte heller har det så mycket med kolonialismen eller imperialismen heller att skaffa, ty mycket av det hat som finns mot vita fanns långt innan dess. Många som hatar vita vet knappt om att dessa händelser överhuvudtaget inträffat!

  Ja, vad tror ni, vilka mekanismer har lett fram till detta hat mot den vita, heterosexuelle mannen som återfinns i stora delar av världen?

  Mvh

  • Tommy Hansson Says:

   Det är svårt att säga hur pass starkt detta hat, om det alls existerar på det sätt du beskriver det, är. I varje fall är det inte enhetligt och omhuldas inte av alla icke-vita folk.

   Mycket handlar dock nog om avundsjuka – avundsjuka på den vite mannens förmåga att skapa välstånd och ordnade samhällen inklusive demokrati och frihet.

   • Ricky Echolette Says:

    Den tyske historikern Werner Sombart hävdar ju i sina verk att tyskarnas växande antisemitism under mellankrigstiden inte hade med judarna som ”ras” att göra, utan snarare med ekonomiska faktorer. Det hade lika gärna kunnat vara någon annan folkgrupp.

    Vad jag menar med detta är att kanske även det kan vara en förklaringsfaktor till att en del känner en sådan aversion mot vita (män), vi har helt enkelt varit lite för framgångsrika. Det är alltså inte för att vi har ljus hudfärg, utan helt enkelt på våran framgång.

    Personligen så tror jag att asiaterna successivt kommer att bli morgondagens ”judar”. Asiaterna utgör cirka 3.3% av USA:s befolkning men utgör cirka 25 – 30% av studenterna på de mest prestigefyllda utbildningarna och universiteten i USA, alltså en lika imponerande representation som judarna utgjorde för 50 – 100 år sedan. Detta ”bevisar” att det inte har med hudfärg att göra, utan med ekonomiska maktkoncentration att göra.

    Mvh

 9. Tommy Hansson Says:

  Jag tror faktiskt inte mycket på Sombarts teori om att judeförföljelserna mest hade med ”ekonomiska orsaker” att göra. Så rationellt är inte judehatet utan har mer med historiska orsaker, som går tillbaka till biblisk tid, att göra.

  Och nej, jag tror heller inte på ”asiaterna” som ”morgondagens judar”.

 10. Ricky Echolette Says:

  Hej Eterhan Molavi,

  med all respekt för vad Du skriver, men många vita likt Dig har en gullig och naiv syn på kinese/asiater. Kineser och aisater har inte alls en mer positivt syn på vita än andra! I USA och annorstädes så använder kineser/asiater ”fula” knep mot vita i företagsvärlden, liksom allvarliga försök att obstruera för oss. Jag har själv haft kinesiska flickvänner så jag vet vad jag talar om!

  Det skälls orimligt mycket på araber, samtidigt som vi i våra egna länder tillåter kineser och asiater generellt att diskriminera oss, och jag tycker det är märkligt att inte fler vita inser detta. Att kineser/asiater skulle vara trevligare än andra invandringsgrupper köper jag inte heller, snarare så är det av kulturella, teater och skådespelarskäl det handlar om.

  Mvh Ricky Echolette

 11. MOLAVI H. Says:

  Du är specialisten på rasbiologi ! Har du haft kinesiska
  flickvänner ??? själv tycker du så mycket negativa om
  kinesiska! fabrikerar du bara historien om rasismen!

  Kinesiska fuska ? kan du väl ringa till Umeå universitet och
  säga att de få inte anställa längre två kinesiska forskare
  Li Huein och Liu tien som fick stanna vidare i Sverige!
  med all respekt vad du köper eller inte bryr mig jag inte
  men jag kan säga att du hade haft inga erfariheter
  med kinesiska, det bara är ett låtsås positionen från dej för
  att skapar argumentet utanför ämne i Tommy Hanssons
  bloggen. ”vita likt dig har ….” Det stämmer jag är
  faktiskt vitt och bruna mörka hår och gröna ögonan, !

  Mig du lura inte!

  Etheran Molavi

 12. Ricky Echolette Says:

  Låt mig då återknyta till blogginläggets tema, Almedalsveckan. Jag skall erkänna att jag inte följer den på nära håll, inte ens via medierna i speciellt hög utsträckning. Men idag tittade jag lite på Debatt som sänder hela veckan från Almedalen. När jag såg programmet förstår jag varför jag inte följt tramset, och att jag inte missat ett smack. Tema för idag var Socialdemokraterna. Samma tugg som alltid. Maj – Britt Teorin, extremfeminist var en av gästerna. Hon säger samma saker idag som hon gjorde för 40 år sedan!

  Felet med dagens politik är att vi har för många partier. Alla partier tycker likaadant, utom Sverigedemokraterna, och just därför är jag nöjd att SD fick min röst i valet. Det pratas mycket om visioner, eller avsaknaden av visioner i svensk partipolitik, och den uppfattningen accentueras när man ser dylika debatter. Undertecknad tycker själv att SD är det enda partiet som faktiskt har en vision formulerad, och en realistisk sådan.

  Oavsett SD eller inte så är jag oerhört pessimistisk ang.Sveriges framtid. Jag tror faktiskt inte på Sveriges som ett framtidsland. Framtiden tror jag ligge ri östasien, och det spelar nog ingen roll om socialdemokreterna eller moderaterna styr Sverige.

  Mvh

  • Tommy Hansson Says:

   Jag såg också inslaget med sossarna och håller helt med dig om gumman Theorin. Inget nytt där, inte. Gudskelov slapp vi dock hennes nedrustningsevangelium den här gången.

   Också i övrigt håller jag med dig. Trots SD:s uppfriskande budskap får vi – och övriga Västvärlden – sannolikt finna oss i att världens tyngdpunkt på sikt förskjuts till Ostasien. På gott och ont.

   • Ricky Echolette Says:

    För övrigt var det intressant att notera att Bodström faktiskt sågade Teorin rätt så ordentligt!

    Ibland undrar man ju om en person som Maj – Britt Teorin överhuvudtaget öppnat en historiebok, med tanke på hennes naiva pacifism.

    Sedan till SD och till dig Tommy vill jag säga följande. Jag röstade på SD i valet 2010, efter mycket möda och stort besvär. Jag är inte partimedlem och det tänker jag inte heller bli. Jag är en tyst sympatisör, men det är ingen självklarhet att SD får min röst 2014, ty det beror på hur SD sköter sig under denna mandatperiod. Det första året i riksdagen ger jag SD ett VG, dock inte mer!

    Jag vill ge ett tips:

    SD bör bredda sitt program. Det duger inte att bara älta invandring i framtiden. Invandringsfrågan är väldigt viktigt, men den är inte allt, långt därifrån. Jag tror till exempel SD skulle kunna vinna många röster genom att tydligare profilera sig i skolfrågan, där SD skulle kunna ”knycka” röster från både vänster och höger. Dessutom måste SD tydligare ifrågasätta hela EU – projektet som börjar urarta ganska så ordentligt. Även här kan säkerligen SD ta röster från både det socialistiska och borgerliga blocket.

    Försök att bredda partiet lite mer, allting handlar inte om invandring.

    Mvh

 13. Tommy Hansson Says:

  Självklart måste vi i SD anstränga oss för att göra oss förtjänta av dina och andras röster!

  Personligen tycker jag nog vi ligger ganska bra ”på” med skol- och EU-frågorna. Men det skadar säkert inte att partiet sticker ut mera här.

  Men det är alldeles riktigt att en breddning bör ske, vilket jag även tror partiledningen är medveten om. Icke minst inom utrikespolitiken, som ligger mig varmt om hjärtat.

 14. Kjell Olsson Says:

  Synd att Tommy Hansson stjäl foton från andra sidor utan att fråga. Dålig stil!!!!!!!!!

 15. Tommy Hansson Says:

  En nästan 50 år gammal bild på Palme? Snälla nån.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: