Jackson har ingenting att lära oss

Jesse Jackson (till vänster) dekorerad av sin ideologiske frände Hugo Chávez.

Den så kallade medborgarrättskämpen Jesse Jackson har anlänt till Sverige. Målsättningen: att läxa upp oss svenskar om behovet av multikultur och ge oss en knäpp på näsan för att närmare en halv miljon av oss röstade in Sverigedemokraterna i riksdagen förra året.

Enligt Expressen i går (4/7) är det festivalen Peace & Love i Borlänge som, i samarbete med Expo, tagit hit Jackson – eller Jesse Louis Burns som han ursprungligen heter – för att han i Borlänge och Almedalen skall föreläsa för oss om hur vi bör se på svensk politik. Följande smakprov gavs:

Sverige, och Europa, har en utmaning i att ta hand om de invandrare som kommer hit och stå emot tankar om ett monokromt och renrasigt samhälle för att bli ett multikulturellt samhälle. Jag hoppas att Sverige blir ett föregångsland – för ett inkluderande resulterar i tillväxt.

Ett av Jacksons ”vapen mot svensk rasism” uppgavs vara Olof Palme, vilken Jacksom påstår fortfarande ihågkommes ute i världen som statsmannen med stort ”S”. Litet magstarkt blir det när han jämför den lika mycket avskydde som älskade Palme med Jesus. Och frågan är vilka det är som förespråkar ett ”renrasigt och monokromt samhälle” – sådant knäppskalleri är det gissningsvis högst några hundra personer som bedriver i Sverige.

Enligt Expressen vill inte SDs partiledare Jimmie Åkesson säga något om Jacksons besök, men hans pressekreterare Linus Bylund citeras så: ”Det är jättekul att han kommer hit. Han är en intressant och spännande person. I övrigt har vi inga kommentarer.”

Jag håller helt med Linus. ”Jättekul” på så sätt att det visar vilken grad av desperation det svenska politiska etablissemanget måste ha nått, när det lägger ner en massa pengar – Jackson är inte känd för att göra saker gratis – på att plocka hit en obalanserad, halvkommunistisk föredetting som anklagats både för rasism, ekonomiska oegentligheter och stöd för utländska diktatorer. Det visar att SD tas på allvar, vilket förstås alltid är ”kul”.

Kan inte svenska partier, politiker och professionella antirasister övertyga svenska folket om vilka hemska rasister vi sverigedemokrater är hoppas man att Jesse Jackson – som man förmodligen inte är alltför välunderrättad om – skall lyckas. Fat chance, säger jag. Jackson själv är sannolikt nöjd med att få komma till ett land där han tydligen fortfarande tas på allvar, vilket inte längre är fallet i hemlandet.

Jesse Jackson (till vänster) flankerar den så kallade Doktor King tillsammans med pastor Ralph Abernathy (till höger).

Och nog är Jackson en ”intressant och spännande person”, vilket mer än väl framgår av hans CV. Han föddes den 8 oktober 1941 i den forna slavstaten South Carolina. Han hjälpte i början av 1960-talet till med att organisera the Southern Christian Leadership Conference under ledning av Martin Luther King, Jr. och var med King, när denne sköts till döds 1968. Under åren därefter växte hans rykte som en radikal och frispråkig frikyrkopastor men framförallt blev han bekant som  politiker.

När Jackson ställde upp i det amerikanska presidentvalet 1984 betraktades han av många som en extremist utan chanser att vinna det Demokratiska partiets nominering. Han gjorde också skandal då han svarade för grovt antisemitiska uttalanden, något han tvingades be om ursäkt för. Jackson slutade trea i privärvalen efter senator Gary Hart och förre vicepresidentem Walter Mondale (den senare vann nomineringen men förlorade valet stort mot sittande republikanske presidenten Ronald Reagan).

I primärvalen 1988 gick det ännu bättre – Jesse Jackson hade bara Massachusetts-guvernören Michael Dukakis före sig. Jacksons storvulna tal om att skapa en ”regnbågskoalition” bestående av afroamerikaner, homosexuella, spansktalande, kvinnor, fattiga med flera påstått förtrampade grupperingar vann viss anklang. Den enda punkt där Jackson inte var närmast desperat politiskt korrekt var abortfrågan, där hans kristna övertygelse troligen angav tonen – numera anser dock Jackson att fri abort är en given kvinnlig rättighet.

Jesse Jacksons politiska bana – och personliga liv – har varit kantad av skandaler och/eller kontroverser. I början på 2000-talet visade det sig att han, som varit gift med samma kvinna sedan 1963, hade en illegitim dotter. Än värre blev det då det kom fram att Jackson överfört 385 000 U.S. dollar från företag han var involverad i till eget konto i syfte att köpa ett hus till Karin Stanford, älskarinna och mor till det utomäktenskapliga barnet.

Jacksons älskarinna syns här inringad under ett besök i Clintons Vita hus tillsammans med Jackson.

En annan skandal har gällt den bojkottkampanj mot ölföretaget Anheuser-Busch Jackson initierade 1982 med motiveringen, att företaget bara hade tre distributörer i USA som ägdes av svarta. Företaget kände sig pressat att skänka miljoner i bidrag till Jacksons humanitära projekt. 1998 köptes ett av Anheuser-Buschs distributionsföretag, River North, upp av två av Jacksons söner. Efter det drog Jackson senior tillbaka sitt stöd för bojkotten. Kritiker menar att Jackson övade utpressning mot företaget för att detta skulle sälja River North till Yusef och Jonathan Jackson.

Jesse Jackson har vidare blivit en symbolgestalt för den sorts småskurna ”antitrasism” som dammsuger samhället för att finna minsta tecken på vad som sedan med buller och bång påstås vara svårartad rasism. Ett exempel härpå är Jacksons uttalande om, att de som blivit hemlösa som en tragisk följd av orkanen Katrinas härjningar för några år sedan inte skulle kallas refugees (flyktingar), eftersom detta enligt Jackson var ”rasistiskt” – displaced persons var den beteckning Jackson förordade.

Jacksons kritiker – och de är många inom skilda befolkningssegment – menar att Jackson genom löjliga rasistanklagelser av denna typ gör det svårare att känna igen den verkliga rasismen. Saken blir inte bättre av att Jackson vid upprepade tillfällen själv excellerat i rasistiska uttalanden. Exemplet med judarna har redan nämnts.

2008 väckte det stort uppseende då Jackson i valrörelsen om den demokratiske huvudkandidaten Barack Obama uttalade: ”Barack…he´s talking down to black people…telling niggers how to behave.” Att använda ordet nigger (vanligen kallat the N-word) anses i USA oerhört stötande oavsett i vilket sammanhang det sker, vilket inte minst komikern Michael Richards (”Kramer” i komediserien Seinfeld) fick erfara då han svarade några svarta häcklare under en stå-upp-show med sagda invektiv. Såväl Jackson som Richards tvingades krypa till korset och be eftertryckligt om ursäkt.

Det skall inte förnekas att Jesse Jackson gjort ett och annat gott under åren. Kampen för medborgerliga rättigheter i USA i början på 1960-talet var givetvis högst behjärtansvärd. Han har också utverkat tillfångatagna amerikaners frihet genom att förhandla med diktatorer som Fidél Castro på Kuba, Saddam Hussein i Irak och Slobodan Milosevic i Serbien.

Så värst många applåder fick dock inte Jackson, då han för något år sedan lät sig hyllas som en stor statsman under ett besök hos den auktoritäre socialistdiktatorn Hugo Chavez – en fiende till Jacksons hemland USA – i Venezuela.

Jesse Jackson förefaller mig ha stannat på vänsterns 1960-talsnivå när det gäller synen på världens affärer. Han verkar inte kunna höja sig över slagordens nivå när det gäller politiskt engagemang. I likhet med Palme är han benägen att stödja allt som är vänster. Det nu aktuella besöket i Sverige är för övrigt inte första gången han lägger sig i svenska inrikesförhållanden. I våras fördömde han per brev en studentikos ”slavauktion” som hölls av några udda figurer i Lund och föreläste för oss svenskar om vad slaveri är för något.

Den som är intresserad av en heltäckande kritisk bild av Jesse Jackson rekommenderas läsa Kenneth R. Timmerman: Shakedown: Exposing the Real Jesse Jackson (2002). Boken, som nådde New York Times bestsellerlista, hävdar bland annat att Jackson utnyttjar kriminella i sin affärsverksamhet och använder anklagelser om rasism för att pressa folk på pengar.

Det självutnämnda världssamvetet Jesse Jackson må vara en intressant personlighet. Men han har knappast någonting att lära oss svenskar – eller sverigedemokrater. Snarare tvärtom.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

22 kommentarer på “Jackson har ingenting att lära oss”

 1. Tarzan Says:

  Jackson är hög frimurare inom det svarta Prince Hall systemet han är alltså en insider

 2. Tarzan Says:

  Barack Obama är oxå frimurare inom Prince Hall

 3. MOLAVI H. Says:

  Hej Vännen Tommy Hansson!

  Om du inte perfekt är du nästan perfekt ! Altt vad du
  skriva är med fakta , man måste håller med dej hela
  tiden , du är faktiskt en seriös man!

  Hälsningar

  Etheran Molavi

 4. Molavi H. Says:

  Det gör jag inte som iranier känner vi folket inifrån
  du känner jag inte personlig men ditt hjärt känner
  jag, Vi iranier är inte bästa för nånting men om
  känslor vet vi väl . Vi har sjätte sinne om känner
  folket väl!

  Som jag säga du är nästan perfekt!

  Etheran molavi

 5. Molavi H. Says:

  Hej vännen Tommy Hansson.

  Jag bara undrar om Pastor Jesse Jacksson är för
  homosexuella adoption, gillar han Pride-festivalen?
  Vill han att homosexuella ska gifta sig i USA?
  svenska journalister våga inte att fråga honom om
  bögarna!

  • Tommy Hansson Says:

   Jackson har ju sedan 1980-talet förespråkat en ”regnbågskoalition” där homosexuella ingår som viktig gruppering. Så mitt svar på dina frågor, Molavi, måste nog bli ”ja”.

 6. Tommy Hansson Says:

  Till mannen i lianerna:

  Ja, de enkla glädjeämnena är de bästa, eller hur?

  Allvarligt talat, jag tycker inte frimurarnas ceremoniel är särskilt intressant. Däremot är deras välgörenhetsverksamhet värd all respekt.

 7. Evert Says:

  Hej Tommy!

  Vem betalade Jacksons vistelse i Sverige, och framförallt besöket i Almedalen?

  Undrar Evert.

  • Tommy Hansson Says:

   Såvitt jag förstår festivalen Peace & Love i Borlänge, kanske med tillhjälp av Expo.

 8. Molavi H. Says:

  Hej vännen Tommy Hansson!

  Det finns inga ordet att beskriva hur mycket värsta
  är svenska journalister , Igår talat Jimmy Åkesson
  i Almedalen och TV4 I stora rubriker ”Tredje Del vi ha SD
  borta” SVT politiskt kommentatör Siberstein ” Socialdemokraterna
  växer på bekåstnade av SD” TV4 maioritet av journalister är
  vänsterpartister och miljöpartister och som vanlig ,vill de
  misskrediterar SD och SVT politiskt kommentator Siberstein är
  socialdemokrat . Det är inte första och sista gången att SVT
  har politiskt kommentatör som Fuska! När jag ringde till TV4
  bad jag om rättelsen att skriva i TV rutan ”Tredje del av
  svenska journalister vill ha SD borta” och då en journalisten
  i TV4 låg luren på mitt ansiket men det inbjuda jag på!
  Svenska journalister har inte lärt sig nånting ,

  Etheran Molavi

 9. ar4ne Says:

  Bra skriven artikel Tommy som jag håller med dig om Jackson är inte någon försagd duvunge snarare tvärtom har jag läst mig till fär många år sedan.

  Jackson har inte aning om vad EXPO står för av fascism om så vore fallet hade han inte beblandat sig med dem och antagit deras inbjudan, som i sig var en desperat handling av EXPO:

 10. Jacob I Says:

  Hej, Tommy!
  I anslutning till din artikel om syltryggen Jackson länkar jag till vår sanningssägande svarte hedersman Rev. J.D. Manning som har en hel del att säga. Vad han tycker om Jackson framgår tydligt kring 4.04 samt 8.00 in i videon, vilken är klart hörvärd i sin helhet.

 11. Molavi H. Says:

  Hej Vännen Tommy Hansson !

  Hugo chaves Venezuelas president var i IRAN som
  stats besök och där gratulerar han Irans skräps
  revolutionen som ett viktig revolutionen mot Amerikansk
  ” Imperialismen” och han pratade om USA som gjorde
  ila till Chile med General Pinochet och även talade han
  om CIAs konspirationer i världen tillsammas med Israel!
  Första vill jag säga , Chile idag är demokrati och General
  Pinochet lämnade makt själv ifrån sig!

  Andra vad är Imperialismen ???
  För mig är Kuba, Nord-Korea som är själva
  Imperialister landerna!’

  I Iran talar man om USA och Israel varje dagar i
  TV , tidningar och Radio på negativa sätt, aldrig
  positiva precis som i Sverige ibland . I Iran
  mullorna brukar propagerar mot Judar att Judarna
  tog över USA, ! Det tror jag inte på men om det är sant
  tacka jag för detta , därför att är USA en demokrati!
  Om muslimer skuller ta över USA är alla Vi ila ut idag!

  I Iran Judar få inte jobbar som polisen,militär, lärare
  i skolor och Universitet , mullorna säga att judar ska ta
  över Iran , argumentet är likadana som Adolf Hitler i
  Nazi Tyskland. Jag bara undrar om Pastor Jacksson
  gillar han Hugo chaves ? då gillar han också
  Iran!

  Etheran Molavi

 12. Molavi H. Says:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/David_Duke

  Den här är länken som I Iran blev mycket
  popular även i Sverige hos alla Rabiatta!

 13. Molavi H. Says:

  Förresten : KKK -Ledare är väldigt respekterar
  i Iran , det är en del av Islam som tog över Iran
  från 1978!

  Etheran Molavi

 14. Molavi H. Says:

  Rättelsen :

  ….det är Islam som tog över Iran från 1978!

 15. ar4ne Says:

  Tommy

  Här har du ett tips till en artikel om Amnesty som är rena hånet till organisation.

  http://aktualia.wordpress.com/2011/07/02/amnesty-talar-med-dubbla-tungor/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: