Fuglesangs mäktiga magplask

Magplaskaren Fuglesang – Michelingubbe utan folkvett.

När jag tänker tillbaka på begivenheterna i årets Almedalsvecka och funderar på vilket det största fiaskot var behöver jag inte så lång tid på mig att fundera: astronauten Christer Fuglesangs bedrövliga apspel i TV-rutan.

Fuglesang och några lika gapiga vänner hade av någon anledning bestämt sig för att ”bevisa” att homeopatisk medicin är verkningslös. Till den ändan hällde de i sig pillerburkar med homeopatisk sömnmedicin, och det uppgavs att Fuglesang klämt i sig ett 60-tal tabletter.

– Titta, här är jag, livs levande, fast jag egentligen borde ha dött!

Ungefär så utlät sig astronauten. Det underliggande resonemanget var, att eftersom ”riktiga” sömnpiller leder till döden i så betydande mängder så måste den homeopatiska varianten vara värdelös eftersom man inte dör av den.

Ju starkare och farligare medicin, desto bättre och effektivare. Så löd alltså Fuglesangs och hans gapiga vänners slutsats. Dessbättre fick de inte stå oemotsagda.

Dels var en homeopatisk läkare var på plats och redogjorde för sin syn, dels gav förre höjdhopparstjärnan Patrik Sjöberg svar på tal och försäkrade att han och hans tyska kolleger prövat homeopati med stor framgång. Något riktigt svar på denna utsaga fick inte Patrik.

Jag måste med en gång tillstå att jag aldrig prövat homeopatiska preparat eller studerat fenomenet, varför jag inte har några förutsättningar att uttala mig kategoriskt i endera riktningen. Däremot har jag i mycket sällsynta fall testat andra preparat som säljs i hälsokostaffärer, dock utan för mig märkbar effekt.

Samuel Hahnemann grundade homeopatin.

Principerna för den homeopatiska läkekonsten har tillämpats åtminstone sedan romartiden, men det var den tyske läkaren Samuel Hahnemann (1755-1843) som grundade den moderna homeopatin. Hans grundidé var, att ett ämne som kan skapa vissa symptom hos en frisk individ kan bota samma symptom hos en sjuk individ.

Förenklat kan det sägas att homeopati går ut på att ”lika botar lika”. Eller att ”ont skall med ont fördrivas”. Något som alltså praktiserats sedan urminnes tider och som i vissa fall visat sig fungera.

Det här duger dock inte om man får tro Christer Fuglesang och hans kumpaner i Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF), en sammanslutning som bildades 1982 med syfte att ”avslöja” vidskepelse och övertro till fromma för vetenskap och folkvett. En annan tongivande medlem är den socialistiske ideologen och KTH-professorn i filosofi Sven Ove Hansson, som skrivit hårt vinklade propagandaböcker om politik utan någon som helst vetenskaplig stringens.

Jag har i och för sig ingenting emot vare sig vetenskap eller folkbildning. Problemet med aktörer som Fuglesang och nämnde Hansson är emellertid den ibland häpnadsväckande enkelspårighet och övertro på den Heliga Vetenskapen som utmärker dem. Med den rosiga övertygelsen blossande på de självrättfärdiga kinderna skrider de till verket och inser inte, att det finns mångahanda ting mellan himmel och jord som möjligen inte låter sig förklaras i en handvändning.

Fuglesang må vara docent i partikelfysik och ha för vana att knalla omkring i rymden i en Michelin-liknande mundering, men när det gäller det mänskliga psyket och ting som ej kan förnimmas med de vanliga fem sinnena förefaller han åtminstone mig vara en novis. Ödmjukhet har han uppenbarligen aldrig hört talas om. I det beramade TV-inslaget från Almedalen kunde han dessutom inte uttala ordet ”placebo” korrekt.

Att nutida människor ofta beslutar sig för att pröva alternativ läkekonst och medicin är minst av allt konstifikt. Modern läkarvetenskap är nämligen inte alls någon exakt disciplin utan lämnar stora luckor för felaktiga diagnoser och felbehandling. Den så kallade skolmedicinen, kanske främst när det gäller psykofarmaka, kan ibland leda till fruktansvärda biverkningar och leda till en för tidig död. Inte heller läkarkåren – som jag skulle vilja utnämna till vår tids mest överskattade yrkesgrupp – är som bekant ofelbar.

Socialisten Hansson.

Sådana trivialiteter låtsades naturligtvis inte Fuglesang, Hansson och hans folkbildande vänner om, och fick såvitt jag kommer ihåg inte heller några kniviga frågor av programledaren i det avseendet.

Så fick vi oss också till livs Almedalsveckans mäktigaste magplask. Svallvågorna märks fortfarande.

Explore posts in the same categories: Läkekonst

Etiketter: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

25 kommentarer på “Fuglesangs mäktiga magplask”

 1. ar4ne Says:

  Sven Ove Hanson är en knäppgök som lider av mindrevärdekomplex!

  Redan för ca 27 år sedan gjorde han bort sig ordentligt när han skulle lägga fram bevis för att inte UFO existerade på ett möte med UFO Sverige en vetenskaplig organisation som har nu funnits till för att komma till rätta med den sk tefatsfrågan i fyrtio år om jag inte minns fel.

  Jo, Sven Ove hade kallat in Eugen Semitjov dåtidens rymdreporter med rätt att besöka NASA och dåtidens Sovjetiska anläggningar för att lägga fram bevis på att flygande tefat finns inte och ska ses som hjärnspöken.

  Eugen var en mycket skicklig tecknare och ritade bilder på det han rapporterade om och vi ska veta att han var en stark motståndare till att folk såg flygande tefat och skrev ner, som påbjudits förlöjliga artiklar om sk UFO.

  Men den här gången vid detta möte så hade han häpnadsväckande information att komma med och berättade om hur astronauter och kosmonauter hade konfronterats med närgångna UFO under sina rymdresor runt jorden.

  Och idag är det ställt bortom allt tvivel att vi är hemsökta av fantastiska farkoster som gäckar världens stridspiloter som jagar dessa ufon bland flera insedenter som när man försökt skjuta ner dessa farkoster med hjälp av robotar ifrån landbacken så har man inte lyckats med detta och jag tror inte att militären sätter in grovkalibrig amunition för att bekämpa hjärnspöken.

  Sven Ove såg dummare ut än vanligt och efter en stund flydde han ifrån detta möte med svansen mellan bena och efter detta vägrar han att lämna ut bevis på att UFO-frågan handlar om hjärnspöken.

  • Tommy Hansson Says:

   Att Hansson är en knäppgök är ställt utom allt tvivel. Frågan om UFOs finns och hur man i så fall skall karaktärisera fenomenet föredrar jag att hålla öppen.

   • Jacob I Says:

    Men av betéendet att döma är väl frågan om inte SO Hansson själv är ett UFO, eller ?????

 2. ar4ne Says:

  Tommy jag har jobbat inom läkemedelsindustrin och har en hygglig uppfattning om vad läkemedel innehåller och all läkemedel är giftig på en längre tids användande.

  All medicin som framställts på kemisk väg kan ge biverkningar och då ska man veta att det finns undantag, för så här ligger det till, vi har ett inbyggt imunförsvar som är olika starkt hos invid till individ och därför kan all medicin ge biverkningar om jag får tro forskarna som jag talat med många gånger om när det gäller framtagning av mediciner, alltså det går inte att få en helt ren medicin som inte innehåller skadliga substanser enligt dem.

  När det gäller psykofarmaka så är den medicinen livsfarlig att överdosera och även att använda den under en längre period som tyvärr har skapat dödsfall, så läkarna kan man inte helt lita på eller ska vi säga tillverkarna av kemisk medicin för att skona de läkarna som missat något i sin utbildning.

  Ett tips till den som vet med sig att falla in i höst eller vårdepression
  är att plocka vilda späda smultronblad innan blomningen på våren och torka dem i ugnen i ca 25 graders värme till bladen blir grågröna.

  Recept: man formar bladen till en ärtas storlek och sköljer ned bladen med vatten och gör så i minimum 25 dagar i sträck, efter en sådan kur så har man fått en lugnande depåeffekt som håller i sig i ca 11 månader och på så sätt behöver man inte gå in i något
  deprimerande tillstånd.

  Förmodligen botar detta koncept spänningshuvudvärk men det gäller min erfarenhet och har inte en aning om det gäller för alla.

  Nu tog jag den här kuren för att testa om den botade stress och det gjorde den, åtminstone blev jag mer stresstålig det är min erfarenhet och lugn har jag alltid varit som är medfödd läggning men till en viss gräns givetvis man är ju inte mer än människa.

 3. Tommy Hansson Says:

  En läsare har bifogat två länkar till detta blogginlägg: en innehållande en lång intervju med den patologiske antisemiten/konspirationsteoretikern Ahmed Rami utförd av kollegan Mohammed Omar, en annan med Jan Millds synnerligen obalanserade analys av bland annat några mottagare av Nobels fredpris. Jag har refuserat båda av följande skäl.

  1. Inget av inläggen på länkarna har det bittersta med ämnet för mitt blogginlägg att göra.

  2. Jag bereder under inga omständigheter plats för mer eller mindre galna konspirationsteoretiker, vilka snarast passar bäst inom madrasserade väggar. Detta sagt om herrar Rami och Omar. Inte heller Millds snarast vänsterextrema synpunkter avseende vilka fredspristagare som kan betraktas såsom krigsförbrytare eller ej tänker jag ge vidare spridning.

  • ar4ne Says:

   Tommy

   Apropå konspirationteoretikerna så kan man väl påstå att våra politiska belackare sysslar med detta i högsta grad, när de skriver ren galematias om SD.

   När det gäller Jan Milld som man lärde känna när han var med i partiet så handlar det om gott och ont för det han skriver, han vill förmodligen att vi inte ska ensidigt se på samhället, utan vi måste kunna se det ifrån olika vinklar.

   Som vårt land ser ut och med så mycket konstiga människor ur alla kategorier, får man räkna med att våra åsikter går vitt isär och snart undrar man själv om man kan lita på någon om de uppgifter man får till livs.

 4. razaha Says:

  Snyggt skrivet.
  Jag har alltid undrat varför alla människor tror att vi är ensamma i HELA universum…nä men snälla rara…snacka om ego.
  Angående Fugelsang så har han kanske drabbats av tillfällig sinnesförvirring eller så. Första gången jag såg artikeln fnös jag högt och scrollade vidare, men irritationen fick mig att skriva det jag skrev på sourze.
  Tack för informationen om de andra männen.
  Homeopati fungerar säkert bättre än nutidens gifter som kokas samman av kemister som många gånger missar att informera oss användare om riskerna.
  ha det gott

 5. Molavi H. Says:

  Hej vännen Tommy Hansson!

  Alias ” ar4ne” skrev den 30 juni, 2011
  1.18 i ” Anie,Anna-karin- och Ayn om
  länka till Jan Milld , bloggen och tycker jag
  att det gjorde bra från dej att kommenterar
  just nu ! Men man vet mycket om Gott och onda:

  Onda : Är att Jan milld skulle vara idag medlem i SD.

  Gott: Är att Jan Milld gick ut ur SD till ND
  före Riksdagens Val 2010! Det fick inte SD
  att skämmas.

  Hälsningar

  Etheran Molavi

 6. ar4ne Says:

  Molavi

  Du får nog komma med en förklaring, vad du menar med
  ”Alias ar4ne”

  Om Jan Milld är en nagel i ögat på dig så tror jag att det handlar ifrån din sida om dålig läsförståelse.

 7. Molavi H. Says:

  Du är en någel på dej själv Jan när du göma dig bakom
  många olika alias eller tror du att inga känner igen dig??
  Du var medlem i SD men inte hjärtlig medlem utan med
  syfte! Visste du Jan eller inte att lojalitet är från hjärta?
  Du kunde inte utnyttja SD för att hjälpa dej om vitboken,
  då fick du bara förbannade och idag brukar du göma dej
  bakom många olika alias och anklagar Jimmie Åkesson,
  Björn Söder,Kent Ekeroth och de alla andra i SD
  som är politiska aktiva. Hur går med dej och ND??
  Mycket bra, tycker du själv men Vi bara tacka dej att du
  försöka att vara där , du är faktiskt på rätt plats, tycker
  många! Om du Jan skulle hade varit mindre arrogante
  utan syfte idag du skulle vara riksdagen mannen för SD
  men det passar inte alla att vara medlem i SD om man
  har bara syfte att utnyttja de andra! Det är ett förklaring
  fråm mig och de alla andra som röstar på SD vidare
  det var en gång med dej Jan och förut litade Vi på dej
  MEN idag blev du precis som Tommy Funebo….Borta
  med vinden….

  Etheran Molavi – Mig Jan du lura inte!

 8. Molavi H. Says:

  Förresten :

  Du har rätt jag är ” dålig läsförståelse ” det var i Riksdagens
  Val 2002 när jag läste ditt namnt på Val sedlar och röstade
  jag och hela mim familja på dej och få Vi be om ursäkta
  till oss själva för detta dåliga läsförståelse !

  • ar4ne Says:

   Molavi

   Du är ute i fantasins värld och vet inte att alla svenskar som vill vårt lands bästa ska man inte hacka på, för i sak, du tillhör väl inte de politiskt korrekta? Om så är fallet har du kommit alldeles fel.

   Vi SD som vet vad vår politik gäller för något är att försöka återerövra vårt land ifrån maktmissbrukarna och mitt uppdrag som enskild svensk är att hålla Sverige fritt ifrån folk som praktiskt taget försöker stjäla allt vad vi äger och har, med regimen som hejarklack!

 9. benke Says:

  Så snart folkbildning nämns så betackar jag mig för vad som efter detta kommer att sägas. Den som uttalar ordet tycker sig självt att vara förmer och ser ned på andra. Att bilda andra gör den som vet mer och har kunskap och framförallt goda värderingar. Det sistnämnda är förstås en tyckesfråga. Läraren och barnet är vad bildning handlar om. Detta sagt, det är egentligen två frågor som tarvar ett svar här. Den ena är att läkarkåren är ofantligt överskattad, precis som också Tommy skriver, den andra är att alternativa mediciner är lika överskattade. När det gäller allergier, eksem och liknande så finns det nog alternativa mediciner som kanske funkar. När det gäller svåra sjukdomar, eller tillstånd därav så är det de stora företagen inom medicinen som ger hjälp. Vare det sig är blodtryck eller svårare tillstånd. Tack vare de stora medicinföretagen så lever i längre idag är förr. Medellivslängden ökar ständigt. Ungdomar idag kan förväntas leva till hundra och över det.

  • ar4ne Says:

   benke

   Jag håller med dig och framförallt att vi blir äldre än förr i tiden.

   Du nämner att ungdomarna idag kanske blir hundra år, då ska du veta vad forskarna är inne på, de försöker att manipulera med människans gener dels för att förstärka vårt immunförsvar och se till att inte vi ska råka ut för obotliga sjukdomar och på så sätt kanske vi kan leva i flera hundra år.

   Visste du att evigt liv kan vi få genom kloning och människans framtid är att vissa utvalda kommer att få evigt liv på det sättet, när kroppen blir för skröplig så byts den ut men vårt medvetande behålls och efter kloningen är vi som nya och är fortfarande vårt eget jag. Så teoretiskt kan människan leva i tusentals år.

   • Tommy Hansson Says:

    Att vi blir äldre tack vare bland annat förbättrad läkarvård och bättre immunförsvar är naturligtvis positivt. Även om sak samma inte gäller i stora delar av världen, där AIDS, hungersnöd, krig, diverse smittsamma sjukdomar med mera härjar.

    Men evigt liv och kloning – nej tack. Människan spelande Gud har aldrig lett till något positivt. Och hur går det med överbefolkningen? Den kommer ju att formligen explodera, om dessa framtidsvisioner skulle materialisera sig.

    Jag är personligen nöjd om jag lever till 70 (det vill säga drygt tio år till), sedan kan det kvitta. Har jag inte hunnit med då vad jag föresatt mig att göra lär jag aldrig göra det. Det fysiska livet är alltid relativt och osäkert, bättre att förbereda sig för det eviga livet i den andliga världen!

 10. Jesse Says:

  En mycket bra väl formulerat inlägg av dej det här. Jag har med intresse läst Vof i 10 år och de har väldigt bra artiklar men mycket går inte förklara vetenskapligt, tex Guds existens eller människans psyke. Att då idiotförklara andra människors upplevelser som Fuglesang, Larhammar mfl gör bara för att inte vetenskapen kan peka på dessa ting är sannerligen ett magplask utan dess like. Fuglesang behöver landa på jorden i ordets rätta bemärkelse

 11. Molavi H. Says:

  ”ar4ne” fantasins världen sluta för dej Jan , när
  du stå framför spegeln utan ALIAS

  • Tommy Hansson Says:

   Bäste Molavi: jag förstår inte riktigt varför du fått för dig att ”ar4ne” är samma person som Jan Milld. Jag garanterar att det inte är så.

 12. Molavi H. Says:

  Hej Vännen Tommy Hansson !

  Jag drog slutsats bara på grund av länka till Jan Millds
  blogg som han själv skrev, där kunde man läser
  om ”Judiska konspirationer” men det spelar inga roll
  om det är han eller inte, man har ”rätt” att stå bakom
  alias om man själv tycker om det passar bästa för
  en dolda agenda! Angående Demokratbloggen
  kan jag säkert bevisa till dig att det var Jan Milld
  som ståde bakom detta, säga bara min vännen
  Tommy Hansson kan Vi maila dig om detta Bevis och
  från idag bryr jag mig inte om vad Jan Milld tycker eller
  inte. viktig för alla oss är vad du tycker !

  Hälsningar

  Etheran Molavi

  • Tommy Hansson Says:

   Endast därför att olika bloggare ibland uttrycker liknande åsikter behöver ju det inte betyda, att de är samma personer…

 13. Anneli Says:

  200 år är väl knappast ”sedan urminnes tider”?

  Och på 200 år borde man kunnat påvisa att homeopatiska medel innehåller något annat än vatten och socker.

  Man har alltså haft lite längre tid än en ”handvändning” på sig att bevisa att homeopatiska medel fungera men inte lyckats.

  • Tommy Hansson Says:

   Vad jag skrev var att principen ”lika botar lika” använts sedan urminnes tider, ej den organiserade homeopatin som grundades av Hahnemann.

   Och jodå, det är många som anser att homeopatin ”lyckats”. Patrik Sjöberg redogjorde för detta i TV-inslaget som refereras till ovan.

 14. Per Says:

  Du skriver att du inte har något emot vetenskap. Då borde du väl vara intresserad av att visa att homepati fungerar, även objektivt? Det kan ju lätt göras med ett ganska enkelt dubbel-blint experiment där testpersoner får homepatisk behandling medan en kontrollgrupp får placebo. Kan du visa att den homepatisk behandlingen fungerar är du hemma.

  • Tommy Hansson Says:

   Ett sådant experiment kommer nog inte att bevisa särskilt mycket. Placebo är ju inte helt verkningslöst, exempelvis.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: