Allende sköt sig med Castros AK-47

CHILES EX-PRESIDENT
BEGICK SJÄLVMORD 

NEW YORK. Chiles ex-president begick självmord.
Det bekräftar en expertgrupp.
Salvador Allendes kvarlevor har undersökts av rättsläkare och undersökningen visade att han verkligen tog  sitt liv under militärkuppen 11 september 1973.

DIAMANT SALIHU 

Ända sedan president Salvador Allende Gossens (1908-73) avled i samband med militärens stormning av Monedapalatset i Santiago de Chile den 11 september 1973 har Allende-vänliga historieskrivare hållit fast vid versionen, att den socialistiske Allende mördades av militären. Mer förutsättningslösa bedömare har hållit frågan om självmord contra mord öppen.

Allende (i mitten) och hans medarbetare blickar upp mot skyn och får se militärplan närma sig presidentpalatset, La Moneda, där de sökt skydd under den pågående militärkuppen. Strax därpå var Allende död.

Faktum är dock, att  redan den undersökning som gjordes på plats strax efter militärkuppen entydigt visade att det var självmord, inte mord:  Salvador Allende, som gömt sig under ett skrivbord, tog livet av sig med en kpist m/AK-47 han fått i gåva av Kubas kommunistiske diktator Fidél Castro. Allende valde självmordet som utväg framför att låta sig gripas eller dödas av militären, alternativt tvingas i exil (och i sådant fall med största sannolikhet på Kuba).

Frågan är vad den nya expertkommissionens slutsatser kommer att innebära för Allendes eftermäle. Kommer han alltjämt att betraktas som den store socialistiske martyren, eller kommer han att ses som en feg krake som valde den enkla utvägen? Enligt uppgifter på text-TV har hans efterlevande i vart fall hela tiden lutat åt att det var självmord.

Salvador Allende gjorde 1952, 1958 och 1964 tre misslyckade försök att bli vald till Chiles president, det Chile som hade Latinamerikas stoltaste demokratiska traditioner att falla tillbaka på och länge varit förskonat från den malström av militärkupper som utmärkt en stor del av den övriga kontinenten. Allende skämtade själv om att det på hans gravsten skulle stå: ”Här vilar Chiles näste president”.

1970 gick det dock vägen. Allende vann valet med knappast möjliga marginal. Med 36,2 procent av rösterna besegrade han den konservative Jorge Alessandri (34,9) och kristdemokraten Radomiro Tomic (27,8). Enligt lag skulle under sådana omständigheter en andra valomgång äga rum mellan de två kandidater som fått flest röster. Kongressen valde dock att sidsteppa vallagen och utsåg Allende till president.

Konservativa bedömare fruktade det värsta, och faktum är att alla deras  farhågor besannades. Trots att Allende hade ett mycket svagt mandat för långtgående samhällsreformer satte han genast igång med ett heroiskt försök att omvandla Chile till en socialistisk diktatur med Kuba som förebild. Han lät importera kommunistiska revolutionärer utomlands ifrån och började med friskt mod nationalisera hela det chilenska samhället. Han omgav sig med värsta sortens kommunistslödder med den brutale livvaktschefen Max Joel Marambio i spetsen (Marambio fann sedan en fristad i Sverige).

Till slut gick det inte längre. Hela samhället förlamades av Allendes katastrofpolitik och ekonomin kollapsade med fyrasiffrig inflation som en av följderna. Arbetslösheten steg och fattigdom och desperation bredde ut sig, alltmedan sossetoppen i Sverige med Olof Palme i spetsen applåderade Allendes vällovliga ”socialistiska samhällsexperiment”.

Allende och Castro – två av 68-vänsterns gudagestalter.

Chile var på väg mot avgrunden i expressfart, och den enda lösning som slutligen stod till buds var en militärkupp. Den som motvilligt axlade ansvaret blev till slut – ett kuppförsök misslyckades dessförinnan – armégeneralen Augusto Pinochet Ugarte (1915-2006) vilken bildade en militärjunta. Efter kuppen inledde den nya regimen en hänsynslös klappjakt på vänsterelement, varav några inspärrades i Santiagos fotbollsstadion. Det beräknas att omkring 3000 kommunister och socialister fick sätta livet till, ännu fler försvann spårlöst.

Det måste understrykas att militärkuppen hade godkänts av en majoritet av Chiles nationalförsamling – det fanns vid kuppens genomförande också långt framskridna planer på en vänsterkupp mot Allende, vilken ”den hårda kärnan” av revolutionärer såg som alltför kraftlös. Ett marxistiskt Chile hade under dessa det Kalla krigets dagar också riskerat att maktbalansen tippat över till det kommunistiska lägrets fördel.

Militärkuppen i Chile blev alltså, såsom förhållandena utvecklade sig, en nödvändig räddningsoperation. Den styrande juntan måste emellertid kritiseras för att a) ha gått alltför hårt och hänsynslöst fram med kommunister, socialister och påstådda sådana, även om 3000 dödsoffer är en droppe i havet om man jämför med offren för den castroitiska revolutionen på Kuba; och b) ha behållit makten på tok för länge. Pinochet avgick slutligen som president 1990 sedan han förlorat en folkomröstning och utsågs därpå till senator på livstid.

Augusto Pinochet hade sina uppenbara fel och brister. Han och kollegerna i den styrande juntan hade dock förnuft nog att inte lägga sig i den ekonomiska politiken utan uppdrog åt utländsk expertis, främst med anknytning till Chicago-universitetet, att dra upp riktlinjerna för en modern marknadsekonomi. Detta gjorde att Chile inom några år var på god väg att förvandlas till ett välfärdssamhälle, i alla fall med latinamerikanska mått. Sedan Pinochet avgått 1990 blev landet också något av ett demokratiskt föredöme på kontinenten.

Pinochet och Thatcher insåg båda farorna med kommunismen.

Med detta sagt är det också tydligt att Augusto Pinochet ingalunda var det monster vänsterpropagandan velat göra honom till. Hans sista år förmörkades av att han, på premiärminister Tony Blairs order, greps under ett besök hos förra premiärministern Margaret Thatcher i England 1998 och hölls i husarrest på obestämd tid. Detta kunde ske efter en häktningsorder från en obskyr spansk domare vilken en gång varit rådgivare åt Allende. Denne brydde sig, lika litet som Blair, om att Pinochet besökte England på uppdrag av Chiles president och var utrustad med diplomatpass. Han frigavs till slut lika godtyckligt som han gripits och tilläts 2000 återvända till Chile som en fri man.

Notisen ovan, som hämtats ur Expressen den 20/7, visar vilket kvantum uppmärksamhet – det vill säga obetydligt – ledande svenska media tillmäter bevisen för att Allende tog sig själv av daga. Att den med alla mått mätt misslyckade Allende inte var den martyr alla tagit för givet att han var, kommer tvivelsutan som ett hårt slag för många vänsteranhängare.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

16 kommentarer på “Allende sköt sig med Castros AK-47”

  1. ar4ne Says:

    Tommy

    Jag kan inte låta bli att gå utanför ämnet läs den här bloggartikeln publicerad i DN.

    Du som ansvara för SD kuriren borde komma med ett genmäle sånt här ska inte få passera ostört.

    http://www.dn.se/debatt/livslang-karlek-till-sill-och-potatis-ar-inte-svenskhet

    • Tommy Hansson Says:

      Tack för länk. Har inte sett artikeln, som tydligen publicerades 10 juli, förut så jag har inte kunnat svara.

      Inget särskilt uppseendeväckande, dock, mest ordinärt FP-svammel ”von oben”.

  2. Jacob I Says:

    Tack, Tommy, för ännu en i raden av intressanta inlägg.
    Har aldrig tvivlat på att syltryggen Allende tog sitt liv. I Sverige har väl tyvärr alltför många blivit indoktrinerade med den vänsterstyrda hatpropagandan mot hedersmannen Pinochet. Det heter ju att det var denne som införde diktaturen, vilket bevisligen inte är sant. Allende införde diktaturen i Chile och det var under hans tid vid makten som de värsta övergreppen mot enskilda personer (elchocker, papegojpinnen, m.m.) begicks. Ej heller att förglömma den ekonomiska kollaps som du beskriver i ditt inlägg.
    Att Chile efter en sådan misshushållning knappast kunde återgå till demokrati var ju givet, men det är till att komma ihåg att Pinochet, efter 15 års diktatur, återinförde demokratin i landet genom den folkomröstning som han mycket väl visste han skulle förlora (mig veterligen har inte Castro infört några folkomröstningar i sitt land). De enda som klagar över Pinochet-tiden är vänsterfolk, och det ska väl inte stickas under stol med att militären stundtals var hårdhänt, men i sådana fall var det säkerligen erforderligt.
    Som man bäddar får man ligga!
    Pinochet lyckades befria sitt land från en destruktiv vänsterpolitik, och resultatet kan beskådas idag då Chile de facto är det högst välmående landet i Sydamerika.
    Vad Allende beträffar må man väl hoppas att han fortfarande brinner i helvetet!
    Beträffande hedersmannen Pinochet, må han vila i frid!

    • Tommy Hansson Says:

      Ja, Allendes tortyrmästare Marambio och hans hejdukar talas det tyst om.

      Bästa svenska skildringen av vad som egentligen hände i Chile har faktiskt skrivits av folkpartisten – och antikommunisten – Andres Küng: ”Att så socialism och skörda fascism” (1974).

      Fast Pinochet var, lika litet som för övrigt Franco i Spanien, aldrig fascist. Däremot konservativ katolik (och, liksom Franco, judevän).

      • Jacob I Says:

        Nej, fascist kunde han knappast vara, då denna ideologi ju är sprunget ur vänstern, det korporativa systemet, något vänsterfolk glömmer, eller kanske rätteligen inte känner till då ju kunskapsnivå (och allmänbildning) knappast varit vänsterns starkaste sida, milt uttryckt!
        På tal om Franco, han lyckades ju med konststycket att hålla Spanien utanför andra världskriget. Något det talas extremt tyst om! Men så fick ju Franco ett långt liv till skillnad från vänsterdiktatorn, fascisten Mussolini som ju lierade sig med nationalSOCIALISTEN Hitler.
        Och vi vet ju hur det gick!

  3. Tommy Hansson Says:

    Kommer att tänka på följande sångtext (till tonerna av ”Gubben Noak”) från 60-talet skriven av en, tyvärr avliden, god vän till mig:

    Rödfascisten, rödnazisten
    är en bolsjevik.
    Med de andra skäggen
    i den röda dräggen
    vill han göra, vill han göra
    svensk revolution.

    Rödfascisten, rödnazisten
    tycks dock räkna fel.
    Ty revolutionen
    på polisstationen
    får för rödfascisterna
    ett hastigt, lustigt slut.

  4. ar4ne Says:

    Jag säger bara Dagmar Hagelin och håller inte med er om att Pinochet skulle vara något annat än den diktator han var.

    Och komma med ett barnsligt påstående om att Pinochet införde demokrati i landet kan man bara skratta åt.

    Tony Blair Englands landsförrädare som medvetet importerade 5 miljoner invandrare för att göra landet mångkulturellt.

    Nej jag har svårt för att acceptera högerextremister som också Margaret Thatcher var under sin period.

    • Tommy Hansson Says:

      Dagmar Hagelin försvann i Argentina, inte Chile.

      Pinochet införde kanske inte, men väl banade väg för demokratin genom att avgå efter nederlaget i folkomröstningen 1990. Varför han inte skulle få erkänsla för det har jag svårt att inse. Även här finns en parallell till Franco, som medvetet lanserade Juan Carlos som blivande konstitutionell monark i syfte att skapa stabilitet i post-Franco Spanien.

      Din negativa bild av Blair stämmer ju väl överens med hans order om att låta gripa den åldrige Pinochet trots dennes diplomatpass. Thatcher var en konservativ antikommunist som räddade Englands ekonomi, bröt det marxistiska fackets makt och gav militärjuntan i Argentina på käften – du verkar förledd av vänstermedias nidbild av Järnladyn, om du frågar mig!

      • ar4ne Says:

        I sak tycker jag illa om makthavare som missbrukar sin makt om de sedan i princip begär syndernas förbättrar inte deras sätt att härska och söndra.

        Reinfeldt är nästa gubbe som ska komma till insikt får vi hoppas även om den ouppfostrade typen kan aldrig bättra sig.

        Jag tror på Meritokrati om folks belöning efter förtjänst och det rimmar illa med Pinochet och kompani.

        Ok Dagmar Hagelin försvann i Argentina och Tatcher gjorde inte något åt den saken, inte hennes bord så att säga.

        All form av demokraur och direktdiktatur motsätter jag mig givetvis.

        Att sympatisera med vänsternissar skulle aldrig falla mig in lika lite som du (får jag hoppas) inte sympatiserar med högerkrafter även om misstanken finns.

  5. Tommy Hansson Says:

    Självfallet sympatiserar jag med (anständiga) högerkrafter. Jag är konservativ och står därmed till höger.

  6. ar4ne Says:

    Jag sympatiserar med de krafter som också har något till övers för folket, kanske någonstans mitt emellan, eftersom jag har fått nog av 7 klövern.

  7. Molavi H. Says:

    Jag har ett stort respekt för Jacob 1 , när han skriver vet
    man på en gång att han är sverigedemokrat, tack att
    SD har en medlem som honon! Angående General
    Pinochet , tack vara honon chile idag är en demokrati
    det behövas sådana som honon I Iran, Kuba och Nord-korea.

    PS som jag redan sagt du är nästan perfekt Tommy’
    Hansson!

    Hälsningar

    Etheran Molavi

  8. Molavi H. Says:

    Översten Antonio de La Guardia ( Kubansk) det var tidigare
    Livvakt åt President Salvador Allende i Chile senare blev han
    avrättades i slut av 80 tålet i Kuba tillsammas med General
    Uchoa som ” Smuglade Kokaina” från Colombia till Miami
    USA via Kuba åt Pablor Escobar Kolombiansk Knark Kungen.
    Senare i intervju i Frankrike Antonio de La Guardia dotters
    påstade att hennes far var inte smuglare utan fiende mot
    Socialismen i Kuba som han själv tycker det var slut med
    PERESTROIKA av Mikael Gorbachov !

  9. Molavi H. Says:

    Ursäkta en länka utanför ämne.

    http://tedekeroth.se/2011/07/25/blame-game-gone-wrong/

  10. ar4ne Says:

    Nu har de äntligen erkänt!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: