Visst var Oslo-terroristen en ensam galning

Oslodåden skapade rubriker världen över.

Jag deltog i ett kultur-historiskt evenemang i Medevi Brunn i hjärtat av Östergötland när nyheten kom att en 32-årig norrman den 22 juli ägnat sig åt helt andra aktiviteter i Oslo. När den värsta chocken lagt sig var jag och en kollega, liksom jag medlem i Sverigedemokraterna, ense om att det inte skulle dröja länge innan partiets fiender skulle börja söka ett samband mellan Oslo-terroristen och SD.

Vi fick rätt – i själva verket hade vi inte ens hunnit lämna den gamla kurorten innan sådana spekulationer hade fått fart.

Det föreligger härvidlag en tydlig likhet mellan de fruktansvärda terrordåden i Oslo 2011 och mordet på Olof Palme 1986. Expo angav inte oväntat tonen genom att redan dagen efter dådet tvärsäkert slå fast att Anders Behring Breivik inte varit ”en ensam galning”: ”…han hade en gemenskap, en idévärld där hans tankar fick näring.” På motsvarande sätt hade exempelvis Lars Wenander och  Håkan Hermansson  1987 i boken Uppdrag Olof Palme – hatet, jakten, kampanjerna med karakteristisk luddighet fastslagit, att det kring Olof Palme hade florerat  en ”atmosfär” och ett ”klimat” som gjorde mordet möjligt.

Varken de mer eller mindre fantasifulla teorierna om Palme-mordet eller de hittillsvarande kannstöperierna kring Oslo-massakrerna har emellertid lyckats bevisa annat än att de respektive dåden utfördes av just ensamma galningar. Vad de däremot lyckats med är att misstänkliggöra ett antal personer och organisationer vilka inte haft ett dyft med respektive illgärning att göra.

Publikationen Nationell idag, organ för det numera till synes öppet nazistiska partiet Nationaldemokraterna, står för sin del i en viss särklass när man tillskriver den israeliska säkerhetstjänsten Mossad massmorden i Oslo.

Den politiske krönikören Daniel Pipes menar i en text på National Review Online den 27 juli att Anders Behring Breivik genom sprängningen i Oslo och skjutningarna på Utöya syftade till att skapa uppmärksamhet kring sitt beryktade politiska manifest:

På så sätt liknar Behring Breivik Unabombaren Ted Kaczynski som använde sig av våld för att marknadsföra sitt manifest från 1995 Industrial Society and its Fate.

Pipes framhåller att den påstått allmänkonservative och antimuslimske Breivik jämte miljöfanatikern Kaczynski, den judiske terroristen Baruch Goldstein (Hebron 1994) samt Oklahomabombaren Timothy McVeigh varit ”de fyra framstående undantagen till islamismens dominerande ställning som massmördare.” Pipes jämför dessa fyra terrordåd med de omkring 25 000 islamistiska terrordåd som enligt tillgänglig statistik utförts sedan 1994.

Den så kallade Unabombaren Ted Kaczynski grips av amerikansk polis.

Den ensamme galningen i Oslo hänvisar i sitt manifest bland annat till konservativa idéer och tänkare men bortser från att konservatismen till sitt själva väsen ställer sig helt avvisande till revolutionära våldsdåd av den typ som nämnde galning utfört; han kallar sig kristen men låtsas inte om att några av den judeo-kristna etikens fundamenta är förbud mot att döda och krav på att älska sin nästa så som sig själv, ja rentav att älska sin fiende; han uttalar sig som oförsonlig fiende till islam men är enligt egen utsago själv beredd att under vissa omständigheter samverka med islamistiska extremister. Provkartan över gärningsmannens motsägelser skulle kunna göras avsevärt längre än så.

Sanningen är naturligtvis att Anders Behring Breivik är en narcissistisk virrhjärna som i sitt så kallade manifest svarat för ett hopkok av olika idéer och koncept som spretar åt alla håll. Han har i själva verket inte begripit någonting av vare sig konservatismen, kristendomen eller islam. De sammanhang han skisserar existerar bara i hans egna överhettade hjärna, och hittills har det inte kunnat påvisas att han har några som helst anhängare. Mot den bakgrunden är det i grunden fel och ansvarslöst att försöka peka ut några politiska krafter såsom helt eller delvis ansvariga för massmorden i Oslo.

Personligen orkar jag inte bli särskilt arg på gänget kring Daniel Poohl i Expo eller andra som nu pekar finger åt Sverigedemokraterna. Mest känner jag sorg och bedrövelse över denna exploatering av en chockartat tragisk händelse och att sådana spekulationer kunnat komma igång redan dagen efter Breiviks mordorgie. Man måste emellertid hålla i minnet att Expos medarbetare inte längre har några jobb och löner om de inte lyckas prestera plausibla teorier om det fruktansvärda högerextremistiska hotet mot vår del av världen. I det sammanhanget är uppfinningsrikedom och en förmåga att tänja på sanningen en nödvändig dygd.

Tyvärr finns det några exempel på sverigedemokrater – hög såväl som låg – som hjälpt Expo och andra media en smula på traven genom oförsiktiga och felaktiga teorier. Till viss del kan sådant förklaras genom den chock som Oslo-dådet framkallade, varför vi nog inte bör vara alltför snara att döma. En viss förmåga till stringent tänkande och en realistisk uppskattning av situationen tycker jag dock kan begäras.

Det bästa vi sverigedemokrater kan göra i nuläget är att fortsätta det politiska arbetet precis som förut i övertygelsen, att till och med de mardrömslika händelserna i Oslo som skördade kring 70 människoliv tids nog kommer att lägga sig och flyttas från löpsedlar och förstasidor. Vi bör fortsätta engagera oss mot massinvandring, mångkultur och islamisering – de hoten mot vårt demokratiska, västerländska samhälle har på intet sätt försvunnit.

Islam är inte fienden.

Vad vi slutligen bör göra är att dra upp en tydlig skiljelinje mellan islam och islamism. Islam är inte ond, vilket Breivik hävdar i sitt manifest. Islam kan och måste reformeras. Moderat islam är lösningen på de flesta av de problem som omgärdar det muslimska religions- och kulturkomplexet. Islam är inte fienden – religiös och politisk extremism är fienden.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

18 kommentarer på “Visst var Oslo-terroristen en ensam galning”

 1. Kalle Says:

  ”Vad vi slutligen bör göra är att dra upp en tydlig skiljelinje mellan islam och islamism. Islam är inte ond, vilket Breivik hävdar i sitt manifest. Islam kan och måste reformeras. Moderat islam är lösningen på de flesta av de problem som omgärdar det muslimska religions- och kulturkomplexet. Islam är inte fienden – religiös och politisk extremism är fienden.”

  Du välkomnar sålunda fortsatt hög invadring av ”moderata” muslimer till Sverige? ”Islam är inte ond” säger du – har då islam nu plötsligt blivit en ”god” religion och ideologi? Vad bygger du i så fall detta ställningstagande på? Är det förenligt att vara partiarbetare för SD och att samtidigt anse att islam är en god religion/ideologi som ska beredas alltmer plats i Sverige?

  EXPO är en organisation som bedriver hatpropaganda mot SD och du ursäktar dessa människor som bedriver hets mot partiet med att dom gör sitt jobb för brödfödan…Nä, det här var inte speciellt övertygande Hansson.

  • Tommy Hansson Says:

   Det hade varit bra om du läst igenom mitt inlägg ordentligt innan du började komma med grundlös kritik. Jag skrev således ”Vi bör fortsätta engagera oss mot massinvandring, mångkultur och islamisering…”

   Det är väl självklart att jag då inte välkomnar ”fortsatt hög invandring” av vare sig moderata muslimer eller andra invandrargrupper?

   Jag anser som sagt inte att islam är en ond religion. Men jag skriver heller ingenstans att den skulle vara ”god”, vilket du antyder. Det är helt enkelt en religion behäftad med för- och nackdelar liksom alla andra religioner. Islam är emellertid en religion som är utbredd i stora delar av världen och som inte kan tänkas bort. Inte heller kan den skjutas eller sprängas bort à la Breivik.

   Och nej, det är inte ”förenligt att vara partiarbetare för SD och samtidigt anse att islam är en god religion/ideologi som ska beredas alltmer plats i Sverige”. Som jag påpekat ovan hyser jag inte dessa åsikter. Men som aktiva SD:are måste vi kunna vara sofistikerade nog att skilja mellan islamism och islam.

   Din slutkläm om Expo bekräftar min känsla av att du läser mitt inlägg som Fan läser Bibeln. Jag ”ursäktar” inte Expo – jag konstaterar bara vad de gör och varför.

   • Tommy Hansson Says:

    Signaturen ”Kalle” ovan har bett mig avlägsna ett inlägg som han nyligen skrivit i eget namn. Den anledning han ger för att be mig avlägsna inlägget – där han återigen kritiserar mitt inlägg – är att han inte ”vägt sina ord på guldvåg”.

    Bättre sent än aldrig. Det hade dock varit ännu bättre om Kalle tänkt efter innan han skrev. Detta gäller naturligtvis i ännu högre grad de många nätkommentatorer – och dit räknar jag inte Kalle – som förpestar cyberrymden med sina illa skrivna och hatfyllda kommentarer.

 2. Lars M Hermansson Says:

  Jag håller med om att man inte kan lasta SD för dåden i Norge. Jag anser att de förekommer guilt -by-association i debatten. Det är helt orimligt att bara för att ett parti kritiserat detsamma som Breivik lyfter fram i sitt manifest att då skuldbelägga partiet i fråga.


 3. Som sd-kritiker håller jag med om att vi ska hålla debatten på en hög nivå och undvika guilt-by-association-argumentation. Det är upprörande att andra sd-kritiker inte fattar en så fundamentalt demokratisk dygd.

 4. Molavi H. Says:

  Här vännen Tommy Hansson.

  En sociopat till :

  http://en.wikipedia.org/wiki/Eric_Robert_Rudolph

 5. Molavi H. Says:

  Det finns många sociopater om Eric skulle hade varit
  svensk , säkert är jag att svenska ”Fri Media” skulle
  komma med storar rubriker

  ” ERIC RUDOLPH DET VAR SVERIGEDEMOKRAT”

  och även med stora protest runt om Sverige.

  Men om han skulle hade varit Baeeder-Meinholf medlem
  rubriker skulle blir så här:

  ”En sjuk man blev arresterades av polisen”

  I Norge diskuterar man demokrati

  I Sverige diskuterar man om vilka som ska syndabocker
  för terrorismen i Norge.

  I VitRyssland President anklagar oppositionen för
  terrorismen.

  I Sverige politiker och journalister anklagar
  opposition SD som ansvarig för terrorismen
  i Norge med insinuationen!

 6. Molavi H. Says:

  JUAN FONSECA var medlem i Baeeder-Meinholf och blev
  Riksdagsmannen för Svenska Socialdemokraterna 1994

  Hur Kunde Han????

  Stora protester i stockholm mot terrorismen det var mycket
  bra !

  Men värför protesterar inte alla förut mot Terrordådet
  i BALI Indonesien , Madrid Spanien eller mot Norra
  Kurdistan som var planerade och finansierade här i
  Sverige?

  Det är protester för Fred eller politiska syfter som bara
  handlar om i Sverige ?!?

 7. ar4ne Says:

  Du Tommy

  Du ska ge blanka fan i att kalla ND och för nazistparti det här vänder sig mot oss Sverigedemokrater, förstår du inte det, så ska jag förklara varför.

  SD och ND dras över en och samma kam av den övervägande befolkningen och då säger du i deras ögon sett att SD är ett nazistparti, begrips?

  Jag har god lust att anmäla dig till partiledningen!

  Du har tydligen inte fattat att det har uppstått en kris på Thoralf blogg just för att Sverigedemokrater häver ur sig olämpliga uttalanden, allt vi kastar ur oss som kan skada ett annat parti får vi dubbelt igen för så illa ställt är det!

 8. Tommy Hansson Says:

  ND ÄR numera ett i det närmaste helt öppet nazistparti att döma av dess intima samarbete med Svenskarnas parti, före detta Nationalsocialistisk front, och dess ständiga hets mot allt som är judiskt och/eller israeliskt. Jag läser Nationell idag på nätet och har därför en viss insikt i frågan.

  Det bekymrar mig inte ett dugg om du känner dig obekväm med det. Vad ”den övervägande befolkningen” beträffar är det nog inte så många som alls känner till ND. För övrigt är detta lilla skitparti nu i upplösningstillstånd sedan halva styrelsen hoppat av i protest mot partiledaren Marc Abramsson.

  ”Anmäla mig till partiledningen”….jag blir jätteskakis. Gör det, du,

 9. ar4ne Says:

  Tommy

  Du är kallsinnad må jag säga och tycker att det gör ingenting att SD får utstå än mer spott och spe.

  Strunta i ND det är deras bekymmer som de får klara av bäst de vill, så mycket kan du väl ändå lova och förresten jag har inte läst någonstans att ND kallar oss för nazister eller har det gjort det, i så fall får du väl ta kontakt med dem och undra vad de menar.

  • Tommy Hansson Says:

   Varför skulle SD få utstå mer ”spott och spe” för att jag säger sanningen om ND? Det får faktiskt vara någon måtta på alla dumheter den sekten kläcker ur sig.

   Jag kan dock lugna dig med att jag inte tänker lägga något krutatt tala om på ND framöver. Och det är klart att de inte kallar SD nazister, eftersom vi i deras ögon är ett gäng pissliberala sionister och ”rasförrädare” (som ND-sympatisörer skrikit efter mig i Södertälje).

   • ar4ne Says:

    Aha Tommy det var där skon klämde och du svarar med samma mynt, ja,ja att en del aldrig lär sig.

 10. Nils Says:

  Tack för en klok kommentar angående vansinnesdådet i Norge. Det finns emellertid ytterligare en aspekt av det som hände på Utöya som förtjänar att tas upp, nämligen den antisemitism som grasserar i Norge generellt, och särskilt inom de kretsar som de mördade ungdomarna rörde sig inom. Politiskt Inkorrekt har publicerat en bra artikel om detta:

  http://politisktinkorrekt.info/2011/08/04/nagot-ar-ruttet-i-norge-elitens-anti-semitism/

  Jag drar mig till minnes Bibelns ord om att den som välsignar det judiska folket och Israel själv blir välsignad, medan den som vänder sig mot Guds egendomsfolk drar en förbannelse över sig. Kan det vara så att ungdomarna på Utöya i sitt oförstånd drog denna olycka över sig själva? (Det är naturligtvis inte dessa aningslösa ungdomar som i så fall ska kritiseras för den saken, utan de antisemitiska demagoger som ledde dem på villospår.)

  Det vore intressant att få höra din syn på saken.

  • Tommy Hansson Says:

   Att det existerar en oroande och svårförklarlig antisemitism i Norge är alldeles klart. I landet lär det dessutom endast finnas 2000 judar.

   Däremot vill jag inte ge mig in i några spekulationer vare sig om Bibelns ord eller om SSU:arna på Utöya härvidlag. Det finns bara en person som kan lastas för vansinnesdåden, och det är Anders Behring Breivik.

  • Lisa Says:

   Antisemitismen må grassera eller inte i Norge eller bland dess sossar, men det som utfördes av psykopaten var ett vansinnesdåd där unga människoliv utsläcktes och som ingenting kan ursäkta!

 11. Tommy Hansson Says:

  Nej du, ar4ne, en så simpel ”analys” kommer du inte undan med.

  Jag läser regelbundet ND:s publikationer och tar del av deras politik i Södertäljes kommunfullmäktige. Om du hade gjort det hade du troligen dragit samma slutsatser som jag.

  Det finns naturligtvis inget skäl att, i något slags missriktad hänsyn, underlåta att skriva sanningen om ”partiet” i fråga (så länge det nu existerar).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: