Uteblivna Norge-effekter

Det blev ingen påtaglig Norge-effekt för Jimmie Åkesson och SD i första mätningen efter massakern i Norge. På bilden blir Åkessons ord ”bevingade” till följd av den starka blåsten under sommartalet i Sölvesborg. Foto: Tommy Hansson

Den första opinionsmätningen som i sin helhet är utförd efter massmorden i Norge visar att det röd-gröna blocket behåller ledningen i väljaropinionen. S, V och MP noterar sammanlagt 47, 2 procent medan M, C, FP och KD får 45,0. Men alliansregeringen knaprar in något på försprånget.

I SIFOs mätning, företagen 8 – 18 augusti, blir Socialdemokraterna största partiet med 32,8 procent jämfört med Moderaternas 30,1. Det är ett helt ”normalt” resultat och tyder, till skillnad från opinionsläget i Norge, inte på någon ”Norge-effekt” för Juholts parti. Tvärtom backar partiet med 2,4 procentenheter sedan SIFOs junimätning.

”Normalt” är också Miljöpartiets resultat på 10,1 procent. Jag upphör aldrig bli förvånad över att detta oseriösa flummarparti med sin verklighetsfrämmande politik och retorik kan nå sådana opinionssiffror.

Håkan Juholt…förlåt, Super-Mario, visar prov på krafttag. Ändå går sossarna kräftgång i opinionen.

Om försumbar Norge-effekt vittnar också det faktum att riksdagens enda systemkritiska parti – Sverigedemokraterna – noteras för 6,0 i SIFOs augustimätning. Det kommer nog som en kalldusch för alla SD-hatare som, efter allt skuldbeläggande och fingerpekande i media, bespetsat sig på en störtdykning i väljaropinionen.

Inte heller vad gäller de etablerade småpartierna märks några sensationella upp- eller nedgångar. ”Lindansarpartierna” V (4,3), C (4,3) och KD (4,0) landar alla på noteringar i vådlig närhet av fyraprocentsstrecket. Således inga pluspoäng för att gammelkommunisten Lars Ohly respektive centerledaren Maud Olofsson aviserat sina sortiplaner. Eller för den delen för att KD-Hägglund inte aviserat några sådana planer. Folkpartiet å sin sida ökar med 1,2 procentenheter jämfört med juni-SIFO till 7,4.

För att återvända till SD, så är SIFO-resultatet visserligen partiets sämsta under sommaren och den sämsta noteringen hos SIFO sedan september 2010, då det bara blev 4,2 procent. Tidigare under innevarande sommar har noterats 7,8 procent hos United Minds och 7,7 hos YouGov. Samtidigt ligger SD fortfarande stabilt över valresultatet på 5,7 procent.

Jag utesluter ändå inte att SD kan ha drabbats av en viss Norge-effekt. Det är inte otroligt att partiet annars hade legat runt sjuprocentsstrecket eller en bit däröver.

Slutligen vill jag inte undanhålla läsarna bloggaren Robstens kommentarer i ämnet:

http://robsten.blogspot.com/2011/08/de-icke-publicerade-opinionsresultaten.html

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Uteblivna Norge-effekter”


 1. Ja, ingen Norge-effekt, och en professor uttalar sig i GP som den värsta krog-politiker, bedrövligt! Så här sade Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

  ”Många trodde kanske att Sverigedemokraterna skulle tappa stöd eftersom de, i mina ögon, har haft samma typ av beskrivning av verkligheten som Anders Bering Breivik har haft, när de har målat upp islam som ett hot mot Europa.”

  I mina ögon haft typ av beskrivning!? Vilken tomte! Professor och allt. Hur många partier som helst är kritiska till islam, skulle alla dessa tappa för det som hände i Norge? Knappat troligt.

 2. Tommy Hansson Says:

  Håller med om professor Oscarssons piruetter.

  Däremot menar jag att varken SD eller andra politiska partier bör vara kritiska gentemot religionen islam – det är inte politikens uppgift att nagelfara religioner – utan i stället rikta kritiken mot islamiseringen av Europa genom massinvandring samt mot islamismen.

 3. Lars M Hermansson Says:

  Det är positivt att väljarna inte blandar samman SD och Anders Behring Breiviks handlingar så att dess väljarstöd skulle påverkas negativt av dem. Ett parti skall inte drabbas negativt av något som det är oskyldigt till.
  F.ö. är det inte förvånande att regeringens småpartier och (V) går fortsatt dåligt.

 4. "Svenne" Says:

  I sveriges nya Mogadishu , Eskilstuna, recenserades SDs fredagsmöte (19/8) på Fristadstorget i Eskilstuna med några stenar genom SD riksdagskvinna Therese Borg bostadsfönster och bifogade hot från några som kallade sig AFA. Partiets motståndare som kopplar samman SD med Breivik vill framställa SD som hatiskt och våldsförknippat. SD har också legat ”lågt” under den senaste månaden, då antagligen inte bara beroende av semestrar, utan för att det inte går att bemöta den typ av angrepp som partiet utsatts för på ett rationellt sätt. Våldet, rädslan, oron blir för stark och gör att vederhäftiga argument och resonemang inte tränger igenom. Det blir nästan meningslöst att försöka besvara nagrepp. Det är mot bakgrund av detta att 6% stöd för SD är mycket bra. De som svarar SD i opinionsundersökningen är troligen kärnväljarna, de kommer att finnas kvar länge och är pålitliga. S och M har inte många flera kärnväljare, det är därför framtiden för SD känns bra, trots alla försök att få partiet att försvinna, vilket SR och TV uppenbarligen försökte denna helg när man inte ens nämnde SD i samband med presentationen av SIFO-mätningen


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: