Media mörkar när SD går fram

I Sentios opinionsmätning 8-21 augusti noteras Sverigedemokraterna för 7,1 procents väljarsympatier. Det är en ökning med 0,7 procentenheter jämfört med samma instituts närmast föregående mätning.

I Synovates mätning någon vecka tidigare kom SD bara upp i 2,9 procent, vilket fick åtskilliga mer eller mindre skadeglada bedömare att börja tala om en senkommen ”Norge-effekt”; någon sådan har ju icke noterats i någon annan mätning. Det blev relativt stora rubriker i anledning av den påstådda kräftgången.

Nu när SD återigen går framåt och blir riksdagens fjärde största parti med 0,6 procentenheter till godo på Folkpartiet samt (givetvis) vågmästare i riksdagen lyser de svarta rubrikerna med sin frånvaro. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: media mörkar när SD går fram men tar fram sensationsrubrikerna när det blir tvärtom. Detta är ett så vanligt fenomen att det är lönöst att längre bli förvånad.

Med tanke på att SD:s framgång hos Sentio utan tvivel är denna mätnings stora nyhet måste man dock konstatera att medierna – än en gång – misslyckats med att göra sitt jobb. Man skulle kunna säga att professionalismen minskar i takt med att SD-sympatierna ökar.

I övrigt finns inga sensationer att notera i Sentio-mätningen. Socialdemokraterna går neråt med 0,6 procentenheter jämfört med senaste mätningen men förblir största partiet – Moderaterna hack i häl med 32,o procent, en marginell uppgång. Vänsterpartiet står och stampar på 4,8 procent.

Skillnaden mellan blocken är närmast obefinlig: den rödgröna oppositionen noterar 45,9 procent hos Sentio mot 45,8 för alliansregeringen. Övriga partier får 1,2 procent. I praktiken är dock de rödgrönas övertag större än så, eftersom KD återigen hamnar under fyraprocentsspärren med 3,2 procent.

Romson/Fridolin-effekten tycks ha uteblivit för MP. Trots, eller kanske tack vare, ivrigt bögflaggande.

Gällande Miljöpartiet kan noteras att man går tillbaka med 0,4 procentenheter jämfört med Sentios förra mätning och får 8,0 procent. Någon Fridolin/Romson-effekt kan alltså  inte förmärkas.

Den verkligt intressanta frågan i anledning av de två senaste opinionsmätningarna är hur Synovate lyckades manipulera resultatet till SDs nackdel så till den milda grad.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

20 kommentarer på “Media mörkar när SD går fram”

 1. tallinnirja Says:

  Hej!
  Vet du vad SD betyder?? jo Snyltdemokraterna haha / Ann-Mari

  • Tommy Hansson Says:

   Se där ett inlägg på höjden av Annmari Lahtis (tallinirjas) intellektuella förmåga.

   Annmari som nyligen övergått från MP (Mupp-partiet) till FP (Fjant-partiet), det vill säga riksdagens mest kärnkraftskramande parti – detta trots att hon själv är fanatisk kärnkraftsmotståndare!

   Dessutom fortsätter hon vara elak mot SD trots att hon delar de flesta av detta partis åsikter.

   Förklara det, den som kan!

 2. tallinnirja Says:

  Hej!
  ja du Tommy Fp kan absolut inte vara ett fjantparti och varför?? jo du är ju inte med där, därför!! klart jag är mot kärnkraft det är varje förnuftig människa, sen säger du att jag delar SDs poltisk åsikter räkna upp dom här och nu så ska du få ett svar direkt så ser vi om du snackat skit eller inte, upp till bevis Tommy räkna upp dom åsikter du tror jag stöder hos er, och jag lovar att jag ska var ärlig i mina svar / Ann-Mari

  • Tommy Hansson Says:

   Nej, men jag röstade på FP – som alltså är det mest kärnkraftsvänliga partiet i riksdagen – 2006.

   Till mig har du ett flertal gånger sagt att du tycker det är för många invandrare i Sverige, inte minst på din bostadsort i Botkyrka kommun. SD är som bekant ett invandringskritiskt parti.

   I övrigt hänvisar jag till Mopsen nedan.

 3. mopsen Says:

  Jag (SD) motsätter mig följande:

  Att en kvinnas vittnesmål inte är lika med en mans utan blott hälften värt
  Att en kvinna inte ärver full arvslott utan hälften mot en mans
  Att småflickor skall omskäras
  Att småflickor skall tvångsgiftas med gamla gubbar
  Att unga flickor mördas av sina fäder för att de har svensk pojkvän eller klär sig som unga svenska kvinnor i allmänhet
  Att det krävs plågsamma ritualer för att döda det djur du vill äta
  Att småtjuvar skall få händerna avhuggna
  Att våldtagna kvinnor skall stenas såsom varande orena
  Att en kvinna inte har rätt att utöva sin religion även då hon har mens

  Så, Ann-Mari. Detta är alltså vad du påstår att du ärligen inte ställer upp bakom? Detta är alltså det du vill ha?

  Så nu väntar jag på ditt ärliga svar.

  Stellan Bojerud
  Fd riksdagsledamot (SD)

 4. Jacob I Says:

  Hej, Tommy!
  För att återgå till ämnet. Varför alla dessa gallupundersökningar som bara blir tätare och tätare? Frågan är väl om det sedan senaste riksdagsvalet snart inte kommit fler gallupundersökningar än under fler tidigare mandatperioder tillsammans!
  Kan det möjligen vara SD:s intåg i riksdagen som utlöst detta gallupundersökningshysteri? Jag bara frågar!

  • Tommy Hansson Says:

   Vet faktiskt inte riktigt,Jacob.

   Men det kan kanske vara så att opinionsmätningar är en lukrativ bransch.

 5. tallinnirja Says:

  Hej!
  jag säger nej till dessa vidriga saker Stellan vem sjutton har sagt något annat / Ann-Mari

 6. Ricky Echolette Says:

  Fråga till Tommy Hansson:

  Hur skall SD få bort stämpeln om att det INTE är invandrarna som det är fel på UTAN invandringspolitiken?

  Sedan så undrar jag också om vad Du och SD tycker om de universitetsavgifter som införts för studenter från tredje land ht – 2011?

  Hälsningar ”Ricky Echolette”

 7. tallinnirja Says:

  Hej!
  Tommy nu ska du få lära dig något viktigt. Bara för att man är med i ett parti så kan man inte säga ja till allt partiet gör man måste vara kritisk är man inte det är man ute på farliga vägar, jag är ex med i FP men för den skull gillar jag inte allt dom gör, du är helt enkelt flummig Tommy THATS IT!! / Ann-Mar PS En kommunist gick in på min blogg men jag gav honom svar på tal

  • Tommy Hansson Says:

   Jag tror du skulle vinna på en mer lågmäld debattstil, Annmari. Såväl gentemot kommunister som alla andra.

   Man behöver inte ta heder och ära av folk bara för att de har fel/man anser att de har fel.

 8. tallinnirja Says:

  Hej!
  Du Tommy du hr väl knappast blivit påhoppad av kommunister contra syns ju knappast den hemsida som snart kommer upp på nätet blir sveriges största hemsida för upplysning om kommunismens brott det är jag och min kollega samt några balter som deltar i den den blir stor med många gigabyte / Ann-Mari

  • Tommy Hansson Says:

   Ann-Mari Lahti har i två kommentarer tagit upp ett ämne som inte har ett dyft med mitt blogginlägg att göra. Jag släpper igenom det kortaste och minst svamliga. Det är också den sista kommentaren av Lahti jag avser att ge utrymme för på min blogg.

   Kommentatorn har den egenheten att hon angriper det enda förlag i Sverige som skulle kunna tänkas publicera hennes utomordentligt illa skrivna bokmanus ”Mitt möte med KGB” som jag själv hade det tvivelaktiga nöjet att ta del av i obearbetad form.. Att resultatet ändå blev förhållandevis läsvärt är helt och hållet förlagsredaktör Carl G. Holms förtjänst. Ann-Mari Lahti själv kan nämligen inte skriva över huvud taget.

   Sedan har hon även i ett stort antal inlägg, varav de flesta opublicerbara, valt att hoppa på undertecknad som är den ende skribent som recenserat hennes bok och detta därtill i positiva ordalag.

   Upplysningsvis måste det också nämnas att den här damen själv för bara några år sedan var aktiv medlem i ett oreformerat kommunistiskt parti under ledarskap av Rolf Hagel. Nu när hon själv upplever sig ha sett ljuset är det bara hon själv och ett antal ”balter” – som av språkliga skäl är sorgligt omedvetna om hur illa hon framför sitt budskap – som duger något till.

   Avslutningsvis har jag under 40 års antikommunistiskt arbete blivit angripen och förtalad fler gånger än jag kan räkna till och detta såväl verbalt som fysiskt. Tyvärr har några av de verbala angreppen signerats av en annan person som kallar sig antikommunist och heter Ann-Mari Lahti.

   • Tommy Hansson Says:

    På förekommen anledning:

    Jag publicerar inte/tar bort inlägg från uppenbart störda kommentatorer.

 9. Jacob I Says:

  Tommy! Ibland hamnar man (ofrivilligt) i situationer där det inte längre handlar om vad man vill, eller inte vill, utan vad man måste göra. Är man demokratiskt sinnad och vill ha en öppen debatt ska ju givetvis alla få säga sitt, men tyvärr finns det sabotörer. En av dessa är bevisligen denna Ann-Mari Lathi som vid ett flertal tillfällen gjort sitt yttersta för att så grus i maskineriet. För att hålla debatten vid liv, undvika avskräcka seriösa debattörer och hålla debattvivån acceptabel blir det därav nödvändigt att tillgripa censur även om det bär emot.

 10. Tommy Hansson Says:

  Jag är naturligtvis för en så fri och öppen debatt som möjligt. Dessvärre finns det dock, som du så riktigt säger, sabotörer.

  Det enda jag inte tar in är således ren och skär rasism, kommentarer som bara består av ett staplande av invektiv ovanpå varandra, upprepande i det oändliga när jag redan deklarerat att debatten är avblåst, notorisk oförmåga att hålla sig till ämnet samt utflipprade personangrepp.

 11. "Svenne" Says:

  Bra att SD håller ställningarna, bra att MP inte ökar mera, dåligt att SD ensamt skall försvara kristendomen då KD håller på att försvinna (Kanske lika bra det?). Den där Ann-Mari kan skicka sina alster till D. Batra eller någon annan ståuppare. De är så tokiga att de kan göras riktigt roliga i en sunkig krogmiljö!

 12. tallinnirja Says:

  Hej!
  Enligt mig försvarar inte SD Kristendomen hur ska dom kunna göra det när dom är onda och går antikrists ärrende? idag hoppas jag att jag kan logga ut härifrån för det finns lika mycket ondska här som på SKps forum / Ann-Mari

  • Tommy Hansson Says:

   Ann-Mari/tallinnirja får självklart försvara sig mot kritik. Vilket hon gör på ovanstående sansade sätt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: