Journalistik modell Expressen: inte en siffra rätt

Expressen kallas i folkmun inte för inte för ”Excessen” (excess=våldsam överdrift). Att detta är ett fullt adekvat öknamn blir uppenbart, då man tar del av reportern Niklas Svenssons artikel inför det förestående danska valet om Dansk Folkeparti och dess ledare Pia Kjaersgaard 6/9. Indirekt handlar artikeln även om Sverigedemokraterna.

Artikelns tendens är att Dansk Folkeparti, SDs danska systerparti, är på väg utför med raketfart sedan övriga partier givit DF kalla handen och partiet till råga på allt tappat i opinionsmätningarna. Samtidigt uppmålas en spricka mellan DF och SD – bland annat hävdar Svensson att inga sverigedemokrater skulle vara välkomna att hjälpa DF i valrörelsen.

DF och Pia Kjaersgaard tog ställning för Muhammed-teckningarna i senaste danska valrörelsen.

Svenssons text illustreras av ett foto som visar hur en hårt prövad Kjaersgaard vänder ryggen åt Svensson under ett besök på det danska radiohusets café – Svensson å sin sida står och flinar medlidsamt.

Föga oväntat är sanningen en helt annan än den Expressen med flinka fingrar målar upp.

För det första är det inte riktigt sant  att DF backar ordentligt i alla opinionsmätningar. Enligt mätinstitutet MEGAFON får partiet således 13,4 procent av de tillfrågades sympatier, vilket skulle ge 24 platser i Folketinget. Det är visserligen en tillbakagång jämfört med valet 2007 som gav 13,9 procent, men att det inte rör sig om katastrofsiffror kan ju var och en se. Antalet mandat skulle desslikes bli samma om det vore val i dag.

Inte heller stämmer det att det är en fnurra på tråden mellan DF ch SD. DF är och förblir en förebild för SD. Detta framgår icke minst genom det organiserade samarbete mellan de båda partierna som förekommer i Öresundsregionen (se exempelvis artikel i SD-Kuriren # 93 2011, sidan 3).

Och det är inte alls sant att det inte skulle finnas sverigedemokrater på plats i Danmark för att ge systerpartiet en hjälpande hand. Det finns det. I samband med det danska valet kommer det dessutom att finnas prominent SD-folk på plats i Köpenhamn för att vaka in valresultatet. SD-Kuriren har planerat in ett stort reportage i ämnet.

Pia och Villy tycks ha funnit varandra.

Enligt Expressens ”analys” går DF och fru Kjaersgaard nu mot obönhörlig  isolering och marginalisering i dansk politik. Alla andra partier uppges markera avstånd och vill inte ta i DF med tång. Knappt hade detta satts på pränt förrän Jyllandsposten berättade, att Villy Sövndal, ledare för Vänsterpartiets danska systerparti, Socialistisk Folkeparti, sträckt ut en hand till Dansk Folkeparti om invandringspolitiken. Det gör svenske vänsterledaren Lars Ohly topp tunnor rasande.

I ett pressmeddelande citeras Ohly bland annat så: ”När jag läste detta i Jyllandsposten reagerade jag med bestörtning…När den socialistiska vänstern förirrar sig i taktiska valfunderingar har rasisterna redan vunnit poäng.” Tala om spricka mellan två eljest likasinnade partier!

Hur det kommer att gå i det danska valet om en vecka må vara osagt. Klart är dock att Expressen tycks ha sålt skinnet innan björnen är skjuten, något som naturligtvis förstärker tidningens redan väl inmutade ställning som den svenska dagspressens skandalblaska nummer 1.

Knappt en siffra var ju rätt i Niklas Svenssons artikel. Kanske rev han ihop texten i besvikelse över att inte ha fått fika med Pia Kjaersgaard, vad vet jag?

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

8 kommentarer på “Journalistik modell Expressen: inte en siffra rätt”

 1. "Svenne" Says:

  Glädjande nyheter! Tack!

 2. Gunnar Andersson Says:

  SD kuriren finns den ser aldrig någon reklam för den eller någon hemsida.Jag flyttar till dalarna innan november förutom att få slippa flygbuller och militär verksamhet vill jag slippa se de insvepta damerna och annat löst folk.

  De nedslitna husen som Sigtunahem inte skött ordentligt.
  Jag flyttar till en liten bruks ort som minskat i befolkning.
  Några flyktingar finns det där i lägenheter som migrationsverket hyr de bor således gratis staten dvs vi betalar.

  Men vi har ju råd vi är ju redan världens största socialbyrå!
  Men att skolorna förfaller och de äldre far illa är det ingen som bryr sig om.

  Ett exempel en gubbe på 91 hade fel på sin hörapparat det tog fyra år innan de bytte ut den.
  När jag en vinter bröt min handled fick jag sammanlagt tillbringa tolv timmar på akademiska sjukhuset i Uppsala.

  Där man bara drar ner på personalen fast det skulle behövas mer personal och där sjukhusets chef har avgått pga alla nedragningar.

  Ja en kommentar till ditt inlägg det är bara i valet som ett politiskt partis väljar siffror är avgörande.
  Minns EU valet det svängde för Ja sidan just den veckan så Sverige gick med i EU.
  Alla siffror sedan dess visar på att nej sidan är i majoritet.

  Dessutom olika undersökningar visar alltid olika resultat av lite olika orsaker.

  Nationella hälsningar från Gunnar Andersson
  fd Sverigepartiet,Nationaldemokratiska partiet,Hembygdspartiet.
  Nationaldemokraterna.

  Blivande dalmas,aldrig mera Stockholm=fjollträsk!

  • Tommy Hansson Says:

   Visst finns den, Gunnar: vi strävar efter att öka utgivningstakten och har fått in flera nya medarbetare. Nummer 95 har distribuerats till alla partimedlemmar nu i dagarna.

   Lycka till med den nya tillvaron. Är dock inte helt övertygad om att allt blir bättre bara man byter bostadsort. Slöjdamerna finns nog på plats också i Dalom, skall du se…

   Men vad har du emot militär verksamhet? Själv uppskattar jag att se bevis på att det fortfarande finns yrkesmän (och -kvinnor) som alltjämt försvarar vårt land.

 3. Kalle Says:

  Förslag på läsning:

  http://www.city-journal.org/html/5_2_oh_to_be.html

  Finns tydligen också översatt till svenska:

  http://nydahlsoccident.blogspot.com/2011/04/theodore-dalrymple-livet-pa-samhallets_15.html

  Har inte läst något som bättre beskriver mångkulturens bistra tragiska verklighet.

  • Tommy Hansson Says:

   Tack för dessa exempel på Dalrymples skriverier. Han skriver även i mitt amerikanska husorgan National Review.

 4. Gunnar Andersson Says:

  Tommy,när livgardet kör igång från tre olika skjutfält samtidigt som dånande flygplan passerar över mitt huvud med några minuters intervaller då mår man inte bra!

  Jo visst finns de i dalarna såg några i Säter där jag hade två lägenheter förut.Nu blir det i Hedemora kommun där sd har tre mandat.

  Kommer hemsidan tillbaka för SD-K?

  mvh

  • Tommy Hansson Says:

   Aha, ja då kanske det blir lite väl mycket av det goda.

   Det finns planer på en uppfräschad hemsida, ja. Inga beslut ännu, dock.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: