Vilken kandidat skulle du välja?

 Politik urartar ibland till rena skönhetstävlingar. Men vad finns dolt bakom kandidaternas glättade fasader?

Politik urartar inte sällan till rena skönhetstävlingar. Kandidaterna och deras respektive anhängare betonar av naturliga skäl de positiva sidorna och håller tyst om de negativa. Det gör det besvärligt för väljarna att få en rättvisande bild av de olika kandidaterna eftersom så mycket förblir höljt i dunkel, åtminstone fram till valdagen.

Man kan fråga sig vilka av nedanstående kandidater som skulle ha fått väljarnas förtroende om väsentliga fakta hade kommit i dagen på ett tidigt stadium:

Kandidat A

Kom från överklassbakgrund och hade talrika kontakter med skumraskfigurer och fifflare. Hade flera utomäktenskapliga förbindelser. Var svårt handikappad och försökte i det längsta dölja sitt handikapp. Kedjerökte cigarretter och hade för vana att dricka åtta till tio dry martini om dagen. Brukade rådfråga astrologer inför viktiga politiska beslut.

Kandidat B

Överklassyngling som misslyckades i skolan men till sist lyckades komma in vid en militär utbildningsanstalt. Missbrukade opium som ung man. Krigsromantiker som talade sig varm för krigets tjusning. Som mogen man var han en politisk hoppjerka som blev  utsparkad ur två regeringar. Denna kandidat kedjerökte cigarrer och blev med tiden svårt alkoholiserad. Hade för vana att sova till in på eftermiddagen. Av barnen blev ett par alkoholister medan ett begick självmord.

Kandidat C

Kom från svåra hemförhållanden med en våldsam pappa och en undergiven mamma. Konstnärligt begåvad. Svårt sårad i ett krig, blev dekorerad krigshjälte. Icke-rökare och så gott som helnykterist, föredrog örttéer. Åt sparsamt med kött. Kandidaten var mycket barnkär och en varm djurvän. Bedrog aldrig sin hustru under det i och för sig korta äktenskapet.

Kandidat D

Kom från ett splittrat hem med alkoholiserad pappa och en mamma som höll ihop familjen. Försörjde sig som badvakt och sportkommentator i radion innan han fick anställning som B-skådespelare. Det första äktenskapet kraschade. Efter filmkarriärens slut drog han sig fram genom att göra reklamfilmer för TV och hålla föredrag. Hjälptes fram till sitt första politiska ämbete av det politiska etablissemanget i kombination med storföretagare. Gjorde sig snabbt känd som rabiat reaktionär och krigshetsare.

Är ni med på noterna? Vilka politiker det är fråga om  avslöjas i ett kommande inlägg. Under tiden kan ni, kära läsare, gnugga geniknölarna och försöka lista ut vilka de tre kandidaterna är/var. Kom gärna med förslag.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

12 kommentarer på “Vilken kandidat skulle du välja?”

 1. Tarzan Says:

  Det stämmer in på Reagan och Kennedy

 2. rksmrgs Says:

  A = Kennedy

  B = Churchill

  C = Hitler

  D = Reagan

 3. Robban i Göteborg. Says:

  @rksmrgs
  Förmodligen alla rätt!

 4. Lisa Says:

  Roosevelt
  Churchill
  Hitler
  Reagan?

 5. Lisa Says:

  Roosevelt
  Churchill
  Hitler
  Reagan ?

 6. kristinaw Says:

  rksmrgs har rätt


 7. B= Churchill

  C= Hitler

  D= Reagen

  A=?


 8. Jag ser på de övriga svaren här att det endast råder tvekan om alternativ A. Tror det var Roosevelt trots allt. Satt ju i rullstol.


 9. ”Kom från överklassbakgrund och hade talrika kontakter med skumraskfigurer och fifflare. ”

  Tyder på Kennedy

  ”Hade flera utomäktenskapliga förbindelser”

  Tyder självklart på Kennedy

  ”Var svårt handikappad och försökte i det längsta dölja sitt handikapp”

  Tyder INTE på Kennedy. Han hade rätt svåra ryggproblem samt en del andra åkommor. I dag hade han sannolikt stelopererat ryggen och blivit symtomfri. Detta är väl inte ett ”svårt handikapp”?

  ”Kedjerökte cigarretter och hade för vana att dricka åtta till tio dry martini om dagen. ”

  Det gjorde väl alla på den tiden?

  ”Brukade rådfråga astrologer inför viktiga politiska beslut.”

  Om jag minns rätt så var det Kennedy, men svårt handikapp? Nä…

  • Tommy Hansson Says:

   Spänningen stiger…tänkte ge svaren i morgon.

   En sak är klar: kandidat A verkar ge upphov till flest spekulationer.

 10. Lisa Says:

  Ledtrådarna till kandidat A för oss till FDR då denne härstammade ifrån riktig överklass ( Kennedys var nyrika) , inte heller var en trofast man till sin Eleanore samt led av polio, vilket skickligt doldes av att hans son fick agera levande gångstöd under presidentkampanjen samt inte heller läcktes ut under mandatperioden.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: