Ensemble Pechlin: Sekåndå!

Jag har tidigare skrivit om den säregna musikkonstellationen Ensemble Pechlin, vilken med  CDn ”Bellmaniana” svarar för en rad underhållande och innovativa tolkningar av vår store nationalskald Carl Michael Bellman (1740-95).

CDns andraspår, Fredmans sång numro 15 ”Källarsång”, gick direkt upp på den så kallade Närradiolistan där den låg etta en vecka. En icke föraktlig prestation! Kolla här:

http://www.youtube.com/watch?v=OhoSHNaB9Pw

Nu är ensemblen på gång igen och det med eftertryck. Den andra skapelsen kallas, logiskt nog, ”Sekåndå”. CDn inleds med vad som kallas ”Epistel 111 B”, ett stycke som dock inte hämtats ur Bellmans egen fatabur (det finns ju endast 82 genuina epistlar). Det hindrar inte att numret är synnerligen njutbart och så att säga tillkommet i Mästarens egen anda. Se & hör här:

http://www.youtube.com/watch?v=bFAFOSa2w2U

Denna sång, liksom albumets övriga elva kompositioner, uppges ha författats av en viss Karl-Waldemar. ”Epistel 111 B” har överträffat ”Källarsång” ety sången faktiskt parkerade överst på Närradiolisten två veckor.

Det finns en rad andra minnesvärda låtar på ”Sekåndå”. En av höjdarna är förvisso den redan tidigare producerade ”Honom känner jag”, som handlar om en av dessa irriterande existenser vi nog alla stött på – en person som påstår sig känna allt och alla, det må sedan röra sig om ”han som bor i Vatikanen” eller ”den dära Lennart Swahnen”.

Bland det nyskrivna materialet kan nämnas ”Camilla” och ”En konstnärinna”; den sistnämnda låten driver på ett obetalbart sätt med  den moderna konstnärsrollen och dess ibland löjligt pretentiösa anspråk. Här är det en person som med aktuellt språkbruk nog skulle kunna benämnas ”batikhäxa” vilken skildras på satiriskt sätt. CDn avslutas med den tänkvärda ”Syndafloden”.

”Camilla”:

http://www.youtube.com/watch?v=gbXDfoiEs4o

Möjligheter till nerladdning av alla CDns nummer finns här:

http://itunes.apple.com/us/album/id429662829

Ensemble Pechlin låter, kort sagt, som ingenting annat jag lyssnat på. Där finns samhällskritik, kulturhistoria och finurliga ordlekar i en härlig blandning. Allt framfört med en säregen humor.

Ensemblen är enligt min enkla mening värd en stor och berättigad uppmärksamhet!

Explore posts in the same categories: Musik

Etiketter: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Ensemble Pechlin: Sekåndå!”

  1. LPÖ Says:

    Ensemble Pechlins bellmantolkningar är nya för mig och mycket intressanta. Mycket intressantare och originellare än de gängse som man hört av Åkerström och Thåström. Kanske laddar jag ner. Jag har googlat på Ensemble Pechlin för att försöka få reda på var deras namn kommer ifrån, men inte hittat något svar.
    Varför kallar de sig för Ensemble Pechlin?

  2. Tommy Hansson Says:

    Helt klart är Ensemble Pechlin mer nyskapande – och framförallt roligare – än de du nämner.

    Namnet är såvitt jag förstår hämtat från friherren och generalen Carl Fredrik Pechlin (1720-96) som var chefskonspiratören bakom mordet på Gustaf III och dog på Varbergs fästning:


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: